20.4.2024 | Svátek má Marcela


VOLBY: Budeme mít (ne)morálního prezidenta?

4.1.2023

Asi nemá cenu tu vytahovat to, co bylo již 100x napsáno. Soud možná ještě do voleb o Andreji Babišovi rozhodne, ale co to změní?

Vyšetřovatelé byli znevěrohodňováni, státní zástupce to nějak protahoval, obžalovaný mlžil a čápi léta létali jakoby nic. Pak k tomu soudu přeci jen došlo a máme těsně před volbami, mohlo být už dávno hotovo, kdyby … .

Svědek tvrdí, že jeho podpis na inkriminované listině není a znalec mu dává za pravdu. Obžalovaný tvrdí, že on ten podpis nezfalšoval, ale svůj vlastní podpis ke kontrole a prokázání svého tvrzení dát odmítá. Na to má zákonné právo, důvěryhodnosti to ale nijak nepřidává.

Soud nakonec rozhodne a spustí se lavina komentářů. Uslyšíme: konečně spravedlnost. Nebo: vidíte, byla to účelovka. V každém případě se nedořeší nic, protože strana, která prohraje, se určitě odvolá.

Ale ono je jedno jak to dopadne. Třeba se dozvíme, že se Andrej Babiš porušení zákona nedopustil. Nebudu polemizovat, zda ano, či ne, to je na soudu. Ale morálku porušil. Pokud jeho miliardové impérium schlamstlo dotaci určenou pro podniky, které mu obratem nesahají ani po kotníky, tak to určitě morální není.

To je, jakoby šel milionář na vánočním trhu kolem kádě s rybí polévkou, která se zdarma rozdává bezdomovcům, a dostal na ní chuť. Zařadil by se do fronty a tu jednu porci by si vychutnal. Na toho posledního z těch bezdomovců by ale už nezbylo. A samozřejmě se ten milionář ničeho protiprávního nedopustil. Opovržení by ale zasloužil.

A takového prezidenta fakt nechci.

Psáno pro server Blogosféra