24.4.2024 | Svátek má Jiří


VISEGRÁD: Orbán v roli ďáblova advokáta

13.10.2022

Má Visegrádská skupina ještě smysl? Když zuří válka na Ukrajině a právě státy V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) vůči ní nepůsobí jednotně? Ta otázka zaznívá už dlouho. Ale úterní schůzka prezidentů Visegrádu v Bratislavě ukázala, že to úplně černobílé není. Odpovědí nemusí být prosté „ano – ne“, ale spíše „jak a v čem“.

Kdyby zde byla klíčovým měřítkem genderová vyváženost, V4 by mohla zastínit i EU. Dva prezidenti (Zeman, Duda), dvě prezidentky (Čaputová, Nováková), kdo z vás to má?

Kdyby byla klíčovým měřítkem ideová jednota či semknutost, jak se s oblibou říká, bylo by to horší. Maďarsko je jedinou zemí EU, jež výslovně (ani materiálně) nepodporuje Ukrajinu.

Ale ideová semknutost má slabá místa. Vytěsňuje zpochybňující otázky i potřebu hledat na ně odpovědi. V tomto duchu je Orbánovo Maďarsko v roli advokáta ďábla (Ruska). Ale může-li advokát ďábla působit ve Vatikánu v procesu svatořečení, proč by nemohl působit při vyjasňování politických pozic?

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová patří k těm, kteří považují Putina za univerzálního viníka všeho. Nejen ruské invaze, ale i zdražování energií v Evropě. Je tomu skutečně tak, nebo Putin spíše skýtá alibi?

Zeman se rozloučí s Visegrádem. Nad blokem ale visí otazníky, podle diplomatů se mění na „dvourychlostní“. To máme věřit, že rozsáhlé lockdowny, systém emisních povolenek, taxonomie (kádrování investic podle zelenosti, ne podle tržních kritérií) se na růstu cen nepodepsaly, protože za vše může jen Putin? Nebo si máme vyslechnout i argumenty ďáblova advokáta?

K válce Čaputová řekla, že „aby nastal mír, stačí, aby ruští vojáci odešli z Ukrajiny a Rusko respektovalo hranice“. Pěkné přání. Ale zároveň je to A, po kterém se musí dodat B: jak toho dosáhnout v praxi?

Takhle to je, jako kdyby Churchill na podzim 1940 říkal: stačí, aby se němečtí vojáci stáhli za své hranice. Dnes však víme, že k tomu se ještě muselo čekat na účast Stalina, což přineslo plusy i minusy. Už proto má smysl vnímat argumenty ďáblova advokáta. V4 není pevně semknutá, ale v tom je jen vzorkem samotné EU.