24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

VALORIZACE: Obstál prezident v první velké zkoušce?

Aby nebylo pochyb: rozhodnutí Petra Pavla ve věci nižší valorizace důchodů hodnotím jako důchodce. Jistě, kdybychom oba, já a manželka – také penzistka, dostali přidanou nesníženou částku, bylo by to fajn.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Loula 17.3.2023 9:56

K tomu salamounovi. Ano, mateřská láska, ale to se dneska už moc nenosi. Dnes matka klidně odloží dítě nebo jej dokonce utyra, takže se klidně mohlo stat, že by obě ženy Salamounovi řekly, tak to dítě prepulte, jen když je nedostane ta druhá. A Šalamoun by musel to dítě preseknout. Tak by asi ta legenda zněla dnes.

J. Kalina 17.3.2023 10:06

nebuďte tak pesimistický! Ono se píše o těch výstřelcích, kterých je pár resp že by také 4% menšina? Asi se shodneme, že se snad dá ovlivnit motivace žen k otěhotnění a vymýt jim hlavu, ale pokud pak matka dostane dítě poprvé do svých rukou, tak příroda po miliony let pracovala na něčem co se kecama nedá přebít.

J. Ptáček 17.3.2023 9:36

Jako starobní důchodce nad 80 slyším otázku:

Důchodci, chcete inflační důchod, který pak, až odejdete, budou za vás splácet vaše děti nebo spíš vaše vnoučata?

Děkuji nechci, raději se uskrovním, odpovídám. Ale stejně mě nikdo neposlechne, i když náhodou třeba slyší.

P. Diviš 17.3.2023 9:38

Nejenom slyším, i souhlasím (ač o něco mladší).

V. Loula 17.3.2023 9:44

Já se jako důchodce také klidne usromnim ve prospěch vnoucat. Ale,...snížením valorizace stát ušetří asi 19 miliard, a jenom v ROP Severozápad (Karlovarsko a Ústecko) politici ODS a ČSSD rozkradli z dotací EU 14 miliard. To potom máte dvojnásobnou chuť si utáhnout opasek.

P. Diviš 17.3.2023 9:50

Je to značně pohoršující, to jo. Ale s důchody to souvisí jen velmi volně, pohoršující spíš je, že je to EUnijní i český korupční systém dotací. Zrušit a nechat peníze lidem, kterým je sebrali, aby je mohli rozdávat jako dotace!

T. Kohout 17.3.2023 13:56

To je právě ten problém. Někteří šetří, jiní rozhazují jako rozumu zbavení.

J. Kalina 17.3.2023 9:58

pane Ptáček, dobrý ale naivní. Naše děti nic splácet nebudou, když to půjde jakž takž, budou platit sociální pojištění, které se rozdělí mezi důchodce. Je li vám 80 a já nejsem zase o moc mladší, tak právě zažíváme to co nám naše progresivní děti a vnuci připravili na NAŠE stará kolena a co si oni osobně stihnou vypít ve svém středním věku. V současnosti se berou peníze těm oborům (a lidem) co je dokáží vydělat = dodávají na trh něco, co si jiný DOBROVOLNĚ koupí a tyto peníze se formou dotací cpou do oborů, které by jinak ani nevznikly. A k tomu mraky publicistů a dalších , kteří se živí tím, že to odůvodňují.

Dotaz: kdy začne Čína ekonomicky zaostávat? Až bude dělat to co my!!

V. Petr 17.3.2023 11:27

Nikdo nic splácet nebude. A peníze se "převerdou" na "boj proti globálnímu oteplování" a náhradu požívání masa červy!

Snad nejste takový pitomec, abyste Slepenci věřil...

P. Pepax 17.3.2023 11:44

:-) můžete část svého důchodu darovat Ukrajině.

V. Kuhaj 17.3.2023 12:25

Rád se uskrovním též, když ovšem uvidím alespoň elementární snahu této vlády zamezit únikům peněz jinam, najmě do podělaného grýndýlu a vyzbrojování Ukrajiny. To, že nám důchody zkrouhli a sobě platy zvýšili, považuji za neomalené.:-/

J. Ticháček 17.3.2023 15:45

No, můj táta je starobní důchodce Nad 80. Máma je starobní důchodkyně, letos jí bude čtyriasedmdesát. Nějak nevidím důvod, proč by měli šetřit na ten můj, nebo na důchod mého pětadvacetiletého synovce. Možná by stačilo vytvořit podmínky k tomu, abych já, a můj synovec uživili mé rodiče, mne i synovce. Nějaké kecy o HDP mi mohou být ukradeny. Už jen proto, že realita je taková, že se díky mzdám vyplatí dánské loděnici poslat do Čech jednu bednu, kde chybí deset centimetrů sváru. Protože je to levnější, než aby to dovařil tamní zaměstnanec. A fakt v té loděnici pár chlapů se svářečkou mají. Nechci slyšet ani nic o produktivitě. Problém vznikl koncem devadesátých let s tvrzením, že moderní ekonomika je založená na službách. To by také šlo. Ty služby si platí lidé z toho, co jim zbyde po zaplacení základních potřeb. A čím více jim zbývá, tím více služeb si mohou zaplatit. Problém ovšem začíná v okamžiku služeb poskytovaných erárem. A v okamžiku, kdy ta část populace, která generuje faktický výnos a platí daně je v menšině. Ono je totiž smutnou pravdou, že žijeme ve světě (nebo spíše v historické době) ve kterém je většina populace placena z výdělku nějakých sedmnácti procent obyvatel. On totiž žádný učitel, žádný úředník, žádný policajt, žádný... ty daně neplatí. To jsou lidé placení z daní té menšiny. Takže zkuste počítat: Téměř 1,5 milionů lidí je zaměstnáno v neziskovkâch. (Statistika, popravdě jistá část z nich se v té statistice objeví několikrát.) Počet státních zaměstnanců také není zrovna malý. Výsledkem je to, že cca 1,7 milionů lidí vydělává na celý zbytek obyvatel, a díky vlastnickým strukturám ještě značná část jejich odvodů končí v rozpočtu jiných zemí. Možná bych dokázal pochopit, že se ochotně vzdáte nějakých peněz ve prospěch svých dětí a vnoučat. Ale z peněz, které osobně vlastníte. Ale to, že Vám někdo omezí příjem nebudou Vaši potomci mít ani korunu. Dokonce ani potomci těch, kteří ty peníze utratí dnes.

V. Kuhaj 17.3.2023 9:32

Pavla jsem tedy nevolil, ale nenávist vůči němu jsem také nepěstoval, na tom si zakládala druhá strana. Ovšem jestli toto jeho rozhodnutí řadit k těm Šalamounovým, nebo je spíše produktem úhoří obratnosti, trénované mnohá léta, toť otázka.

P. Diviš 17.3.2023 9:38

Nenávist bují vesele, bez ohledu na strany.

V. Kuhaj 17.3.2023 11:07

No, na Pavla rozvášněné davy na na jeho mítincích neřvaly "táhni!", a podobně.

P. Diviš 17.3.2023 13:36

Zato třeba zde na Psu nenávist k němu jen kvete!

V. Novak 17.3.2023 16:02

Kam se hrabe na psí divišovskou lásku!

P. Kubáč 17.3.2023 9:22

Vyloupení sámošky - 2 roky na tvrdo.

"Schvalování" terorismu na Facebooku - 6 let na tvrdo.

Ohýbání a porušování ústavy - pochvala v médiích.

( nebo pohana pokud jste ten druhý )

V. Kučer 17.3.2023 9:20

Prezident rozhodl s moudrostí hodnou moudré horákyně (ani oblečená ani neoblečená). Podobně rozhodla vláda které dala peníze důchodkyním a chce je sebrat důchodcům. Zajímavé bude jak moudře rozhodne Ústavní soud

V. Novak 17.3.2023 9:15

Obstál.

Jako loutka Pětistrany a Pětivlády obstál dokonale.

P. Diviš 17.3.2023 9:26

Zaplať pánbůh, že tam není Bureš, nebo nějaká jeho loutka.

I kdyby byl Pavel "loutkou" vlády, pořád by to bylo lepší. Zatím to ale nevypadá, že by byl, pokud to posuzuje někdo příčetný.

K. Filip 17.3.2023 10:09

Zajímavé, že i méně přičetní dnes mají internet.

P. Diviš 17.3.2023 13:37

Taky vzpomínám na doby, kdy to byla výběrovější záležitost, ale ty asi nepamatujete.

V. Petr 17.3.2023 11:30

Máte nějaký JONKRÉTNÍ argument proti Babišovi, kromě mediálních keců. Není sice idelál, ale zrůdný Slepenec daleko převyšuje...

V. Kuhaj 17.3.2023 12:28

Takže v módu, že každý je lepší než Babiš, vesele pokračujete dál, ano?

P. Diviš 17.3.2023 13:38

No, skoro každý. Pavel určitě, zatím.

L. Harvánek 17.3.2023 9:08

Ten biblický příběh dobře znám a Šalamouna obdivuji za moudré a správné. Ale rozhodnutí prezidenta Pavla bych do této kategorie neřadil. Splnil jen to, co se od něho očekávalo a podpořil vládní návrh, který jen hasí problémy způsobené vládami od roku 1989 až po tu dnešní. Totiž vypracování takové důchodové reformy, která by dokázala zajistit důstojný život důchodců. A ona taková důchodová reforma by nemusela být problémem, kdyby podporovala především rodiny s dětmi mnohem víc, než byly podporovány. To ostatní, co navrhovaly všechny předchozí důchodové komise by bylo jen takovou třešničkou na dortu. Nebo si někdo myslí, že zaměstnávat pracovní síly bůhví odkud místo těch, kteří se zde narodili a získali vzdělání, je bůhvíjak výhodné?

P. Diviš 17.3.2023 9:37

Ta důchodová reforma j͇e͇ problém, dost veliký. První otázka je, co je to ten "důstojný život důchodců". Na to se názory dost liší a na zásluhovost, tedy na to jaký je vztah mezi penězi do systému odevzdanými a dostávanými, také. Průběžný systém má tři základní parametry a ty mají svá logická omezení. Nelze příliš zvýšit odvody, protože pak je drahá práce, což vede k nekonkurenceschopnosti, nelze odcházet do důchodu těsně před smrtí jako za Bismarcka, nelze vyplácet příliš vysoké částky, protože tomu neodpovídají vybrané peníze. Fondový systém umí peníze zhodnotit, navíc podporuje tvorbu domácího kapitálu, ale ve špatných létech může peníze i znehodnotit (nebo špatnou správou či přílišnými omezeními).

Ta myšlenka o pracovní síle bůhví odkud je totálně mimo. Zaměstnavatel zaměstnává toho, kdo pracovat chce a umí. Pokud je z domácích zdrojů, tím lépe. Pokud není, je nutné sáhnout tam, kde je.

M. Šejna 17.3.2023 9:08

Pokud Ústavní soud smete zákon ze stolu, bude podpis prezidenta Pavla jeho velkou ostudou.

Takže to, co se zdá teď šalamounské, může za pár měsíců vypadat úplně blbě.

P. Pepax 17.3.2023 9:36

Pokud ÚS zákon zamítne, tak to bude větší překvapení jako objev Ameriky.