19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VÁLKA: Objeví se ukrajinský generál Patton?

Po první fázi nepodařeného blitzkriegu ruských sil u Kyjeva následovaném druhou fází nemilosrdného bombardování a pomalého postupu ruské armády na Donbase se nenápadně dostáváme do třetí fáze války na Ukrajině, kdy ukrajinská armáda začíná na některých úsecích fronty získávat strategickou iniciativu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 16.8.2022 17:57

Původními obyvateli Krymu byli zřejmě krymští Tataři, ale Stalin je odsunul z daného území z důvodu jejich kolaborace s nacisty, krok to byl zajisté velmi kontroversní, protože byla aplikovaná kolektivní vina, jistě ne každý krymský Tatar kolaboroval s nacisty.

Pro paní Rybnickou je srdeční záležitostí sudeto-německá otázka a odsun, během kterého byli vyhnáni všichni Němci do jednoho na základě kolektivní viny, byť řada tamějších Němců kolaborovala s nacisty, ale na základě kolektivní viny se během odsunu děly se také ukrutnosti.

L. Novák 16.8.2022 19:02

No právě. Jednu krymskou Tatarku jsem znal. Byla provdaná do ČSSR, skvělá simultánní tlumočnice z/do ruštiny. Rusy ráda neměla a bylo na ní na první pohled vidět, že je etnicky od Rusů daleko. K tatarskému etniku se hrdě hlásila. "Nejsem Ruska! Jsem Tatarka!" :-) Byla moc hezká.

V. Povolný 16.8.2022 13:49

Pane autore, vašemu článku nerozumím. Srovnávat Ukrajinu a USA za 2WV je nesmysl, to nemůžete myslet vážně. Váš výčet západních zbraní dodaných na Ukrajinu je impozantní. Jen vám uniká, že na Ukrajině vlastně bojují západní zbraně proti ruským. To je určitě téma k vážnému zamyšlení. Generál Patton byl zdatný válečník, ale mohl se opřít o mohutnou vojenskou a ekonomickou mašinérii USA. Něco takového na Ukrajině není možné a proto jsou úvahy na toto téma nesmyslné. A taky není dobré zapomínat, že Patton byl sice skvělý válečník a drsňák, ale mizerný diplomat, takže jakmile skončila horká fáze války, tak se Patton moc nehodil.

J. Jurax 16.8.2022 15:50

Přesně tak.

L. Novák 16.8.2022 16:49

Souhlas. Ukrajina má dnes mnoho schopných lidí, kteří se účastní boje proti ruskému agresorovi a byli schopni uvést do provozu informační a zbraňové systémy, o nichž se Pattonovi ani nemohlo zdát. V terénu rozhodují přesné zásahy moderními zbraněmi, což je vidět z videozáběrů pořízených např. přesně útočícími drony:

https://cnn.iprima.cz/rusove-meli-na-tanku-vystavene-miny-ukrajinci-toho-vyuzili-z-obrnence-nezbylo-skoro-nic-170350

H. Lukešová 16.8.2022 13:02

Biden, Scholz, Macron údajně nevěří ve vítězství Ukrajiny. Slibovali rychlé potrestání Ruska.

Americký prezident Joe Biden letos v březnu ve Varšavě jasně předložil strategické cíle Západu na Ukrajině - odrazit ruskou invazi, obnovit národní svrchovanost a nastolit vítězství globální demokracie nad "silami temnoty". Jeho slova později podpořila Británie a další evropští lídři, píše list The Guardian. Méně jasné ale bylo, jestli západní politici opravdu očekávají, že těchto cílů dosáhnou - vzhledem k tomu, že se NATO nepříliš hrdinsky odmítlo přímo do konfliktu zapojit. Vyvstává proto nepříjemná, dokonce až znepokojivá otázka: měli by se Ukrajinci připravit na to, že jim v zimě vrazí nůž do zad.

Po téměř šesti měsících války se čím dál tím širší propast mezi řečmi a skutečností stává potenciálně smrtelnou. Rozhořčení veřejnosti ohledně invaze ustupuje obavám hraničícím s panikou z jejího výrazného dopadu na ceny energií a potravin a životní náklady.

Biden válku zarámoval jako součást odvěkého boje mezi dobrem a zlem. "Stojíme při vás," řekl Ukrajincům. "Rychlý trest je to jediné, co Rusko přiměje změnit kurz," řekl americký státník na konci letošního března. Většina jeho tehdejšího proslovu ale byla jen uklidňující vycpávkou. Rusko i přes bezprecedentní sankce, které na něj Západ uvalil, ve válce pokračuje.

Podobně se v březnu vyjádřil i britský premiér Boris Johnson. "Agrese (ruského prezidenta) Vladimira Putina musí selhat a musí selhat viditelně," řekl ministerský předseda. "Nemůžeme Kremlu dovolit, aby si urval kus nezávislé země a lidem způsobil nesmírné utrpení," prohlásil Johnson. Přesto je to přesně to, co se od té doby děje.

Bidenovo opatrné odhodlání vyhnout se za každou cenu přímé konfrontaci ale znamená, že Rusko sice nakonec nemusí vyhrát, ale je nepravděpodobné, že by definitivně prohrálo. Tato válka se podobá pobublávajícímu hrnci s vodou, která se nikdy nezačne vařit.

H. Lukešová 16.8.2022 13:04

Vinu však nenese jen Biden. I přes silácké řeči byl Johnson nakonec rád, že se může skrýt za neochotu Washingtonu vstoupit do boje a stejný postoj zaujal i francouzský prezident Emmanuel Macron a německé kancléř Olaf Scholz. Jednomyslnost západních lídrů vzbuzuje podezření, že ve skutečnosti nevěří, že lze Rusko pokořit.

Vzhledem k tomu, že pravděpodobně neexistuje cesta k přímému vojenskému vítězství, nejsou ostatní možnosti Kyjeva příliš lákavé. Navzdory očekávané jižní ofenzivě, houževnaté obraně Doněcké oblasti a výbuchům na Krymu z minulého týdne čeká Ukrajinu - a tím pádem i Západ - brutální opotřebovávací válka, která potrvá i roky.

Souběžně s tím se bude zvyšovat tlak na příměří nebo nějakou nepochybně dočasnou mírovou dohodu, která by ulevila Evropě od ekonomické bolesti. Pravicové populistické strany v Itálii i jinde jsou připraveny toho využít. V Německu je podle průzkumů veřejného mínění až 50 procent respondentů pro podstoupení území Rusku.

Největší obavy ale paradoxně vzbuzuje scénář vítězství Ukrajiny - takzvaný "katastrofický úspěch" ukrajinských sil, které by navzdory všem odhadům porazily ruskou armádu a tím ohrozily ruský režim. Tato možnost západní politiky děsí. Jak popsal bývalý britský generál Richard Barrons, zoufalý Putin by se mohl uchýlit k použití taktických jaderných zbraní nízkého rozsahu, aby odvrátil kolaps.

"Není to nemyslitelné - jen je na to nepříjemné myslet," varoval Barrons. Jak ale na takovou možnost reagovat? Mohl by takový, tabu porušující zločin vyústit v připojení Ukrajiny k NATO a totální válku s Ruskem? Barrons na to nedokázal odpovědět, protože na ni nedokáže odpovědět nikdo.

Možnou cestou by bylo sesadit Putina. S jeho odchodem by krize, kterou sám vyvolal, nezmizela - ale snáze by se řešila. Ve skutečnosti to může být pro Ukrajince (i Rusy) jediná naděje na šťastný konec.

https://echo24.cz/a/SusEs/biden-neveri-ukrajina-vitezstvi-rychly-trest

F. De Winter 16.8.2022 13:41

Na jiném místě v dnešním NP se píše, že USA už podpora Ukrajiny stáhla tolik, co 5 let války v Afghánistánu. Tak si myslím, že podpora Ukrajiny brzy skončí. Jinak západ dopadne jako někdejší SSSR.

H. Lukešová 16.8.2022 14:08

Tak já si vůbec netroufnu odhadovat, co bude. To zajisté brzy uvidíme.

L. Novák 16.8.2022 17:10

Kopírovat sem celé dlouhé novinářské bláboly nemá moc smysl. Každý den jinak nebo naopak...:-P

M. Valenta 16.8.2022 13:50

A nyní si Vaše poraženecké výplody paní Lukešová přeďte do izraelské reality.

V. Novak 16.8.2022 14:02

Valento, Valento, zahrado zelená - to jste si ani nevšiml, že sl. Lukešová cituje? Na konci má dokonce link...

H. Lukešová 16.8.2022 14:07

Krást cizí články bez uvedení zdroje se ani nesmí, já jsem ocitovala článek, alespoň si ho nikdo nemusí otevírat ve vedlejším okně, pro mě ctrlC a ctrlV není těžká práce.

M. Valenta 16.8.2022 15:47

Cituje a ráda.

H. Lukešová 16.8.2022 14:04

To nejsou mé poraženecké výplody, já nejsem autorkou tohoto článku, ten uveřejnil Echo24, já Rusku v stávající válce s Ukrajinou rozhodně nefandím, nejsem na jeho straně, to jsem ve zdejších diskusních fórech napsala mockrát.

Ano, Izrael si žádné poraženecké nálady dovolit nemůže, musí vzdorovat obrovské arabské přesile pořád.

J. Vintr 16.8.2022 15:40

Srovnávat Ukrajinu s Izraelem je naprosto mimo mísu. Izralcům jde o holou existenci. Ukrajincům (mimo Zelenského a nějakých dalších hlavounů) vůbec o nic nejde. Dokonce je pravděpodobné, že si většina v případě vítězství Ruska ještě polepší.

L. Novák 16.8.2022 16:52

Vintře, takouvhle donebevolající blbost jste vymyslel sám, a nebo jste to někde opsal od ještě většího blba? ;-D

J. Lukavsky 16.8.2022 18:44

"je pravděpodobné, že si většina v případě vítězství Ruska ještě polepší." no jasně, je to vidět např. v Mariupolu, tam obyvatelé hned dostali nové byty a lebedí si v teplé náruči Kremlu. J.L. end

J. Černý 16.8.2022 14:18

Prostě Checho24.

L. Novák 16.8.2022 12:42

Ukrajinští vojáci tvrdí, že našli důkazy o nasazení vojáků z Wagnerovy skupiny v boji. Wagnerovce, kteří jsou považováni za soukromou "armádu" Vladimira Putina, identifikovali díky nášivkám na uniformách.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/neverim-nicemu-jsem-tu-kvuli-nasili-na-ukrajine-podle-vojaku/r~7a405a941c9b11edba63ac1f6b220ee8/

J. Černý 16.8.2022 14:24

Kdo hledá najde. ;-D

V. Novak 16.8.2022 15:02

Vagnerovci jsou žoldnéři a soukromá armáda když už, tak Jevgenije Prigožina.

J. Kostelanský 16.8.2022 12:17

Mně by jenom zajímalo, nač bude ukrajinské armádě tolik zbraní, když už přišla o valnou část svého vojska?

Ono to spíš vypadá tak, že ty západní zbraně na Ukrajině programují buď západní "instruktoři" přímo na místě nebo přes satelity z experti z USA nebo Polska. Ukrajinští vojáci pak dělají jen tu hrubou práci - nakládaní municí a zápalných směsí. A pak ještě zmáčknou odpalovací čudlík. Ti zvyšní pak sedí ve bunkrech a čekají, až budou "evakuování". Samozřejmě do Ruska, kam jinam. :-)

Jsem velice zvědav, co budou říkat západní "experti", ale také "experti" zdejší poté, co Ukrajina přijde o Nikolajev, Oděsu a tím i o přístup k Černému moři. A stane se z ní vnitrozemská, strategicky ne moc významná země, která přišla o přístup ke 2 mořím, o průmyslovou část země a taky o zdroje plynu, ropy a dalších nerostných surovin.

Taková země pak bude Západu leda tak na 2 věci...

J. Vintr 16.8.2022 12:21

Hlavně by bylo zajímavé se dozvědět, co budou dělat bohatí Američané, kteří už teď na Ukrajině údajně fyzicky vlastní třetinu zemědělské půdy. Uzná jim Putin jejich majetkové naroky?

L. Novák 16.8.2022 12:38

Kostelanský, Vintr... Už zase ;-O hlásáte ty vaše idiotské bludy? Rv :-/

R. Langer 16.8.2022 12:41

Bludy tady neustále hlásají jenom nějací bolševici z Brusele. Už desítky let, soudruhu! ;-D

J. Černý 16.8.2022 14:22

Tvoje bludy jsou jaké?

K. Křivan 16.8.2022 16:01

To by si ti pánové nedovolili, na idiotské bludy je tu je nějakej L.Novák. Zdejší Pepek Vyskoč.

B. Máca 16.8.2022 11:53

Z "Invaze do Evropy" od D.D.Eisenhowera jsem si o G.S.Pattonovi Jr., veliteli 3. americké armády, udělal trochu jiný názor.

J. Vintr 16.8.2022 12:11

U hodnocení lampasáků ve válce (a vlastně všech historických osobností) je ten problém, že nelze zjistit, jak by si na jejich místě počínal někdo jiný....