20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

VÁLKA: Morálka v české i světové politice

Je to horší než rozzuřené jo-jo, je to horší než nejhorší hity osmdesátých let a dokonce je to horší než bumerang. Pověst o zlatém rublu je zpět. Znovu uráží dobrý vkus posluchačů, tahá uši ekonomů a vyvolává nadšení fandů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Salajka 3.5.2022 21:10

Autor předpokládá, že důvěra v dolar bude posilovat. Což není zcela jisté, v tom je nebezpečí sankcí proti Rusku a proti Rusům, kteří vlastní dolarové účty.

M. Husovice 3.5.2022 16:14

Nejsem ekonom, ale ad a) v USA bylodolar podložen zlatem do roku 1971 pak od toho odstoupili, ad b) není stát, který má měnu podloženou zlatem povinen držrt v oběhu tolik peněz, které jsou podloženy zlatem ? v tom případě bynapř.USA ,pokud by to měly,emohly by tisknout stále nové a nové emise peněz. Možná se mýlím nejsem ekonom.

M. Husovice 3.5.2022 16:15

omluva za překlepy a chyby

F. Navrátil 3.5.2022 13:12

Debata kolem zlatého rublu by nestála za pozornost, ale válka se vede také proto, aby dolar zůstal světovou obchodní a rezervní měnou. Když v USA chybí peníze, rotačky FEDu natisknou dolarů libovolné množství. Jejich hodnota spočívá v ochotě států světa je akceptovat. Pokud by se světový obchod odklonil od dolaru a přešel k jiné měně (spíše měnám), pro USA by to byla ekonomická katastrofa.

V. Pokorný 3.5.2022 10:33

A kdepak mají asi ty státy tzv. demokratického Západu ,třeba Evropy, to zlato uložené?Píšou kdesí, že několik států žádá...tedy spíš prosí USA, jestli by si nemohly zlato, které si v USA uložily prý kvůli bezpečnosti, vyzvednout. Nedozvěděl jsem se, zda jim USA to požadované zlato, které těm státům patřilo, vydalo. Podle mne nevydalo. To je totiž ta důvěra a solidarita mezi spojenci.

Česko pro jistotu skoro žádné zlato nevlastní. Kolaboranti a slouhové v Česku, to prodali svým největším a nejvěrnějším spojencům.

M. Hoblík 3.5.2022 8:48

Zlato nezlato, dolar je podložen čím? Zlatem už desítky let ne!

T. Hraj 3.5.2022 9:09

Důvěrou. Čím jiným. A Biden ji teď šponuje bezprecedentním způsobem (Build Back Better).

J. Nevrkla 3.5.2022 8:42

Nevím, jak může být rubl navázán na zlato, každopádně může být navázán na mnohé nezbytné suroviny, kterých má Rusko asi nejvíce. Každopádně to vypadá, že nadvláda petrodolaru, na kterém do značné míry závisí i nadvláda Ameriky ve světě, bude pomalu končit.

J. Fridrich 3.5.2022 7:54

" Morálka v české i světové politice." -

Píše autor pan Smrčka.. Tuto tezi lze rozebírat hodiny, dny, týdny a naříkat a naříkat. Dá se ale tato větička, a odpověď na ni velmi zjednodušit - " Morálka je zcela pokleslá až ke zločinnosti v rusácku a v Číně " - tedy v těch dvou Říších Zla... To, ce se v nich děje s vlastními občany, i navenek vůči jejich sousedům je návrat k barbarstvím a jasné nesvobodě lidu jejich zemí...

T. Hraj 3.5.2022 9:08

Váš soud zní našim uším jako něco špatného. Ale je třeba říci, že svoboda nejen pro vládce, ale i pro samotné občany těchto dvou zemí není tou nejvyšší hodnotou. Výše stojí například velikost a důležitost vlastní země a podobně.

M. Pivoda 3.5.2022 7:35

"... To znamená, že je třeba mít po ruce skutečně mimořádné množství „měnového zlata“. Což je to jednodušší. To složitější na celé věci je, že se tím v podstatě musí fixovat tržní cena zlata. ..."

J. Kostelanský 3.5.2022 7:02

"Důvěryhodnost ruské ekonomiky je nulová."

Důvěryhodnost hodnost ekonomiky a její měny je dána především tím, co se v dané zemi za její vlastní měnu dá koupit. Nevím, jakou měnu mají v Severní Korei, ale ta je na Západě zcela bezcenná. Protože v téhle zemi se kromě zbraní nedá koupit nic.

Je pravdou, že Rusko není zemí vyspělých technologií. Zatím k tomu ani nemělo důvod orientovat se tímhle směrem. Neprodukuje zboží s vysokou přidanou hodnotou jako je elektronika, počítače nebo výrobky přesného strojírenství. V dnešní době sa však ukazuje, že produkuje a vyváží něco daleko cennější: suroviny, paliva, hnojiva a potraviny - zejména pšenice, jíž je největším světovým exportérem. To všechno jsou komodity, které potřebuje téměř každá země - jedno, zda-li je chudá nebo bohatá. A potřebuje je permanentně. Navíc jsou doslova životně důležité. Bez nejnovější elektroniky a produktů strojírenství se dá v zemích třetího světa v pohodě žít, ale bez potravin, energie a surovin nikoli.

Autor při svém výčtu, proč je zlatý rubl nesmyslem, zdůrazňuje, že Rusko nemá dostatek zlata, aby vyhovělo všem zájemcům o nákup ruského zlata. Ale to vůbec mít nemusí - žádná banka nemá tolik hotovosti, aby mohla okamžitě vydat peníze všem, kteří u ní mají uloženy své peníze. Celý vztah banka-klient je založen na důvěře. Ta když zmizne, klienti provedou "run" na banku. Banku pak obyčejně položí, když nemá jinou oporu, právě tenhle "run", tedy hromadné vybíraní hotovosti klienty banky.

J. Kostelanský 3.5.2022 7:02

Autor to nějak s tou výměnou zlata nedomyslel. Zlato si samozřejmě v Rusku bude moct kdokoli koupit, ale musí platit rubly. Ne dolary ani eury, ale rubly. Na tom je zlatý standard založen. Když ty rubly nemáte, tak si je musíte nějako opatřit. Říct, že si je koupíte v bance, je sice správné, ale i ty západní banky musí rubly nějako získat, od někoho je koupit. A jak ty rubly získat? Existují jenom 2 způsoby: něco do Ruska vyvézt a nechat si za zboží nebo služby zaplatit ne v dolarech, ale v rublech. Nebo ruské bance prodáte zlato, a ta vám za něj dá ty rubly. Oba způsoby jsou v podstatě ale stejné, jen v druhém případu tou komoditou, kterou do Ruska vyvezete, je zlato.

Když Rusko bude podstatně více vyvážet než dovážet, (což si při současných sankcích také děje), tak na trhu bude rublů nedostatek. Dá se předpokládat, že Rusko pak upraví podmínky nákupu pro západní země tak, že pokud budou chtít kupovat od Ruska suroviny nebo potraviny, budou muset - při nedostatku rublů - platit zlatem. Jinak řečeno, nejdřív ruské bance prodají zlato, za to dostanou rubly, a za ty rubly si pak budou moct v Rusku koupit to, co potřebují.

Přiznávám, jsem sice ekonom, ale nejsem specialista na zlatý standard. To, co jsem popsal, jsou jen logické kroky, které vzájemně na seba navazují. A sám jsem velice zvědav, jak to celé dopadne. Ale předem se smát z ruských projektů se moc nevyplácí. Když po anexii Krymu Rusko představilo plán na vybudování mostu na Krym přes Kerčský průliv, rovněž bylo terčem posměchu. Dnes je tento most už několik let realitou. To samé se dělo, když USA vyhlásili sankce proti každé firmě ve světě, která by se podílela na dostavbě plynovodu Nord Stream 2. Rusům to chvíli trvalo, ale nakonec si ten plynovod dostavěli sami.

R. Gramblička 3.5.2022 13:37

hm, dobrá úvaha

R. Langer 3.5.2022 5:26

No, rubl posiluje, euro klesá... ;-);-O

M. Grundmann 3.5.2022 1:36

Zlatý rubl je úplný nesmysl. Rusko může velmi snadno udělat ze své měny tvrdou měnu tím, že výrazně uvolní opatření proti praní špinavých peněz. Tím by rubl mohl nahradit bitcoin, jehož hodnota stoupá úměrně se zaváděním restriktivních opatření při používání normální měny. Rubl by se také mohl stát základem podobného projektu, jako byl pokus o kryptoměnu libra společnosti Facebook, který zkrachoval kvůli nemožnosti zajistit kontrolu používání této kryptoměny západními státy.

T. Kohout 3.5.2022 1:08

To koupili lacino to naše zlato od Tošovského, ne?