Neviditelný pes

Václavák stejný, ale jiný

29.9.2022

Třetího září přišlo na Václavské náměstí demonstrovat padesát tisíc lidí. Demonstraci svolali lidé, kteří jednají „buď z hlouposti nebo za cizí peníze“, jednají ve prospěch Ruska, které by na podobnou demonstraci na Rudém náměstí nejspíš nasadilo kulomety. Ve středu osmadvacátého se konala na stejném místě ve stejnou denní dobu nová demonstrace. Vizuálně byla totožná, přišly zase desítky tisíc lidí. Tentokrát ale už se nedá tvrdit, že to jsou jenom zoufalí lidé, oklamaní politickými dobrodruhy. Kdo chodí na demonstrace asi není vůči informacím slepý a hluchý a dostavil se s jasným záměrem vyjádřit své přesvědčení totožné s pakáží na pódiu. Nevím, co na to premiér Petr Fiala, je prý s virózou. Kdyby ale tentokrát odsoudil putinovské zaprodance jako minule, už bych ho nekáral, že si to měl rozmyslet a že ti dole jsou jiní než ti nahoře. Nejsou jiní. Je to jedna smečka a ječí stejným hlasem. Chce nás zavléct tam, kde jsme byli, a krade k tomu naši státní vlajku a krákorá státní hymnu. V tom je středeční Václavák jiný, nebo přinejmenším pohled na středeční Václavák je jiný než na ten minulý, sobotní.

Co s tím? Nic. Ti lidé mají samozřejmě na svůj postoj právo. Mají víc podporovatelů, než jsme viděli v Praze a dalších městech na náměstích – jen namátkou, na Novinkách v anketě podpořilo jejich nápad „referenda o ruském plynu“ 55 procent respondentů (stav středa vpodvečer). Právník Jindřich Rajchl založil stranu PRO, ta dává souboru nápadů prezentovaných na náměstích ucelenější strukturu, s cílem změnit režim a otočit směr ze západu na východ. A zase, kdybychom byli na východě, už by bručel v gulagu a mohl si tam pokecat s Navalným, mimochodem též nacionalistou jako je Putin. Bezpochyby si PRO nenechá ujít nejbližší volby, které jsou ale daleko, takže bude mít dost času se rozrůst na principu sněhové koule.

Jistě k velké nelibosti Okamurovy SPD. Okamura si ve středu udělal trucpodnik v Ostravě a zatímco na Václavském se sešly desetitisíce, jemu jenom tisícovka. Ale on a jeho poslanci sedí v parlamentě a poslední volby ho posílily. Na volbách záleží. Komunisti tak dlouho ječeli, až je volby vygumovaly. Volby drží Trikolóru blízko kanálové mříže. Na volbách záleží.

Jsou z toho dva pocity, jeden pozitivní, jeden negativní.

Ten pozitivní nejdřív, protože mám pozitivní povahu: ať se vzájemně požerou a sežerou.

Ten negativní: je to šílené, kolik lidí tohohle typu mezi námi je.

Aston Ondřej Neff


zpět na článek