29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ÚVAHA: Věříme v demokracii?

Jasně, hloupá otázka. Snad kromě komunistů a podobných extrémistů chtějí přece všichni demokracii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Jelínek 21.12.2017 20:33

Demokracie - věřte si čemu chcete, mě vynechte

není nic falešnějšího než demokracie - nejsou žádné společné zájmy, není žádná vláda lidu. Jsou pouze jednotlivci se svojí svobodou, individuálními preferencemi a právem na svobodu, život a hledání vlastního štěstí. Demokracie to vše ničí, protože je tomu v přímém protikladu. Přehlasovaní se nemohou nijak bránit, jen přijmout pro ně nepříjemnou, leckdy absurdní, fatální, destrukční skutečnost. Demokracie v klubu zahrádkářů - ok, proč ne. Nelíbí se mi, odejdu, nemusím se podřizovat. Ale ve státě nejde na konci o nic menšího než o život.

Hitler, Gottwald,Mursí,Babiš - všichni byli také "jen" demokraticky zvoleni.... jeden zatočil se židy, druhý s buržousty a kulaky ..... co čeká nás?

J. Kanioková 20.12.2017 22:39

Skvělé, díky...1*

J. Vavruška 20.12.2017 13:12

Pan Zikmund asi žije v paralelním vesmíru

Politici jako volení zástupci mají dělat to, co od nich voliči chtějí? On jim někdo říká co "se chce"? A když politici neposlouchají, tak snad za nimi někdo chodí a reklamuje, že nedělají to, co se od nich chce?

Ne. Nic takového se neděje, až na vzácné výjimky. Takže politici si samozřejmě dělají cokoliv, o čem si myslí, že jim projde, nebude to moc okaté atd.

Neboli, v parafrázi na starý vtip, "když se neozveš, tak se nediv".

M. Prokop 20.12.2017 18:13

Re: Pan Zikmund asi žije v paralelním vesmíru

Jistěže mají. Pokud se neptají a nedělají, dopadnou jako ODS před lety a ČSSD letos.

B. Rameš 20.12.2017 12:10

Věřit či nevěřit

se dá v bohy, ďábly, UFO, práškování z letadel nebo ilumináty. Demokracie je jednou z metod řízení lidského společenství, která je založená na většinové vůli jeho členů. Na tom není nic k věření.

P. Rudolf 20.12.2017 11:32

Autor chce

referendum, které považuje za vrchol demokracie. Argumentuje ovšem příměry, které nemají s demokracií nic společného:

Svobodná volba skladeb jeho dcery je výsledkem byť rozumného, ale jednostranného rozhodnutí autora, neb on sám nejlíp ví, že kdyby jí nařizoval, co má hrát, tak se mu na klavír vyprdne. Advokát se svého klienta sice musí zeptat, zda se hodlá odvolat, je-li však názoru, že to může dopadnout fatálně, tak mu své služby nejspíš vypoví. Blbce ze sebe dělá rád málokdo. Automechanik se ho jistě musí zeptat, zda chce ojeté brzdové destičky vyměnit, i ho informuje, co riskuje, když tak neučiní, ale když to odmítne, tak mu poděkuje a vypoklonkuje ho ze servisu. A když nebudete souhlasit s léčbou, kterou vám lékař doporučí, tak vás odmítne dál léčit a pošle vás jinam.

To všechno se dá zařadit do kolonky "smluvní vztah", nikoliv "demokracie". Ta je v něčem úplně jiném. V referendu však taky ne, i když to už by byl jiný příběh.

I. Schlägel 20.12.2017 10:56

Kvalita demokracie

se odvíjí od kvality demokratů, kteří ji provozují. Přítomnost nebo absence všeobecného referenda na tom nic nezmění. Pokud mnohdy volby vyhrávají prázdná hesla typu "Ušetříme vám 30 Kč u doktora", budou referenda dopadat podobně. Tím referendum jako takové nekritizuji a jsem pro jeho zavedení. Akorát mám pocit, že voličská nevzdělanost, ignorance a mnohdy i hloupost je v zastupitelské demokracii přeci jenom více naředěná a kontrolovaná, zatím co v referendu to jde ráz na ráz. Když navíc vezmu v úvahu, kolik místních referend o důležitých záležitostech bylo zrušeno kvůli nezájmu těch, kterých se to bytostně dotýkalo, bude potřeba opravdu silných hesel a emotivního vábení, aby se hlasování lidé vůbec zúčastnili. A zase budou rozhodovat ti samí nedokonalí lidé, kteří hlasují ve volbách.

F. Kusák 20.12.2017 9:51

Ano,

myslím, že to vnímám velmi podobně, a byl to také hlavní motiv nás, občanů v roce 1989. Souzněli jsme v tom třeba i s Havlem. Tehdy nám mluvil z duše. Bohužel se na to dnes zapomíná, a tak mu jeho pohrobci raději staví pomníky a přejmenovávají náměstí, místo aby si občas přečetli některou z jeho úvah.

M. Prokop 20.12.2017 9:49

Velmi dobré, dávám 1*

.

P. Klíma 20.12.2017 7:38

Skvělá úvaha! Autor je zjevně vzdělán v přírodních

nebo technických vědách.

Profesoři, docenti a doktoři přes Bibli (Halík a spol.) či politologii (co to kurňa je!?) nebo sociologii toho, kromě své rádoby akademické nadutosti, svému okolí moc nedávají.

M. Prokop 20.12.2017 9:49

Re: Skvělá úvaha! Autor je zjevně vzdělán v přírodních

Taky ne všichni. Ale je to mezi nimi dost rozšířeno, to ano.

J. Prikner 20.12.2017 9:51

Re: Skvělá úvaha! Autor je zjevně vzdělán v přírodních

Tuto definici demokracie by povinně měli číst poslanci t.zv. "Demokratického bloku" a všichni profesionální a samozvaní regulátoři veřejného mínění, kteří budou mít záchvat pobouření z nesouhlasu s jimi chápané demokracie.

R. Kříž 20.12.2017 7:19

já rozhodně...

... v demokracii nevěřím. Demokracie totiž není nic jiného, než buzerace menšiny většinou (u zastupitelské demokracie prostřednictvím hrstky).

To už je lepší svoboda.

M. Prokop 20.12.2017 9:50

Re: já rozhodně...

Tak je asi lepší, nekupovat vám piano. :-P

R. Langer 20.12.2017 12:21

Re: já rozhodně...

Ale vždyť to tak v praxi je. Co si tam upeče ta parta "demokratů", to si odhlasují. Kterápak strana měla například v programu bod: "Zákaz kouření v restauracích"? Takový, že by ho bylo slyšet ve volební kampani? Kdo z voličů má asi zájem na MEŘO v naftě? Takže KDO to vlastně vymyslel a odhlasoval? Voliči?

V. Kotas 20.12.2017 6:07

Co bychom nevěřili. Jen nám jí nesmí zavádět ti,

kteří mají v sobě minulý režim jako v koze, ať jsou v jakékoliv politické straně. Jen to chce, brát si z demokratických zemí jen to dobré.

M. Prokop 20.12.2017 9:51

Re: Co bychom nevěřili. Jen nám jí nesmí zavádět ti,

Kdo vám bude co zavádět, to je na vás.

R. Langer 20.12.2017 12:22

Re: Co bychom nevěřili. Jen nám jí nesmí zavádět ti,

Bohužel není.

M. Prokop 20.12.2017 18:15

Re: Co bychom nevěřili. Jen nám jí nesmí zavádět ti,

Nikdo jiný, než my všichni, zde na to není. Na ilumináty a chemtrails nevěřím. jen na to hodně lidí sere.

V. Čermák 20.12.2017 18:32

Re: Co bychom nevěřili. Jen nám jí nesmí zavádět ti,

Hezky mluvíte, tak nějak dojemně. Ale když pak na to lidi najednou nekašlou a demokraticky zvolí Zemana a Babiše, Tak to sere zase vás....

J. Krásenský 20.12.2017 5:58

Člověk nedospěje

bez svobody a odpovědnosti za svá rozhodnutí. Možná to platí i pro společnost. Společnost tvoří jedinci vyznávající podobné hodnoty a schopní omezit svou svobodu ve prospěch celku. Toužíme-li po demokratické společnosti, měli by se lidé shodnout, co je demokracie - pro někoho je zastupitelská málo a pro jiné jsou referenda ohrožením demokracie.V současnosti graduje socialistický trend infantilizace, ve kterém je dokonce i rodičům odebíráno právo vychovávat vlastní děti podle vlastního přesvědčení. Lidé na to reagují rostoucí nedůvěrou nejen v systém, instituce a politiky, ale také k soudcům, novinářům, intelektuálům a elitám. To není dobrá zpráva pro demokracii.

J. Skála 20.12.2017 5:15

Po dlouhé době

článek, který má smysl / je k zamyšlení. Děkuji.

R. Langer 20.12.2017 12:23

Re: Po dlouhé době

Souhlasím.