16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ÚVAHA: U nás v Hamelnu

Vzpomínáte si na proslulé vyprávění o krysaři, kterého povolalo německé město Hameln, aby je zbavil obtížných tvorů? Zbavil, ale když chtěl peníze, město odmítlo. On pak, za zvuků své píšťalky odvedl neznámo kam děti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 15.10.2020 15:28

On to nikdo přesně neví. Jini historici zase zkoumali průvod na připomínku této události, nikdo už nezná přesný význam, je to ale ustálený rituál. Přiklánějí se nicméně k názoru, že celá pověst vychází z nějakého neštěstí.

J. Chaloupka 14.10.2020 16:06

Ano. Myslím, že schopný gauner je lepší než neschopný politolog.

P. Zinga 14.10.2020 15:13

Ovšem nedávno poskočila malá zpráva, že v Arizoně nějak koncem června začal moc narůstat počet nových případů covidu, šel do tisíců denně, a guvernérka, demokratka, nedala na bláznivé výkřiky Donalda Trumpa a přikázala nosit roušky.

Autore, měl bys vědět, že Trump nemá co unijním státům do toho mluvit! A taky že nemluvil, pouze vyjadřoval svůj názor. Jako Vy svůj, jenže pravdivější.

P. Zinga 14.10.2020 15:09

A kdo je tím krysařem?

J. Jurax 14.10.2020 14:18

Jenže jsou i občané, a není jich žel málo, co volí strany právě proto, že v jejich programech i činech nalézají vlezdobruselismus, vítačství, zelený greténismus a podporu parazitických neziskovek. Viz úspěch Pirátů.

J. Jurax 14.10.2020 14:15

Hezká vize. Líbí se mi a líbila by se mi ještě víc, kdyby byly na obzoru politické subjekty, jež by mohly být lepší ve správě věcí veřejných lepší než ANO; čímž ovšem nepravím, že by snad ANO bylo v té správě dobré.

Ale tato Vaše krásná vize je bohužel zcela nereálná.

P. Sura 14.10.2020 13:46

Už jsem to sem jednou nedávno psal. Důležité je, aby voliči AB neztratili své zahleděné zalíbení a nechali ho vyhrát parlamentní volby. Jako premiér nové pokoronavirové vlády bude muset řešit problémy sebou samým nadrobené a to za neutuchající podpory všech svých fans. To by ho teoreticky mohlo zaměstnat natolik, že se sníží nebezpečí, že by kandidoval na prezidenta.

M. Hubáček 14.10.2020 13:08

The Pied Piper (1976) https://www.youtube.com/watch?v=FUHdpqmim3I

R. Langer 14.10.2020 10:47

Tak co tedy dělají ty zbylé strany špatně? Ony nic neslibují? ;-)

R. Langer 14.10.2020 10:46

Vy jste ale vtipálek! Co jste měl k snídani? ;-D

J. Moravec 14.10.2020 10:42

Pane Jirko! Kolik by jste chtěl za kříšťálovou kouli? Měl bych zájem.

S. Rádl 14.10.2020 10:32

Autor zmiňuje prof. Flégra, jehož předpovědi se naplňují (bohužel) a kritizuje, proč na to Babiš nereagoval. Ovšem zamlčuje fakt, že Flégr byl asi jediný a většina odborníků měla jiný názor. Kdyby se ukázalo (jak tvrdila mediální hvězda Dr. Peková), že virus náhle zmizel, autor by mohl říci, proč nás Babiš na podzim dusí, vždyť existovali odborníci, kteří roušky a jiné zbytečnosti odsuzovali. A možná zná také pány Šmuclera a Pirka, a jistě si jich váží...

Tentokrát se autor, jehož často čtu s potěšením, netrefil.

Š. Hašek 14.10.2020 10:12

Tihle neumí napsat nic rovnou. To by se jejich napsané "myšlénky" smrskly do dvou vět.

Š. Hašek 14.10.2020 10:09

Pokud někdo píše ve smyslu "jak vařil pejsek a kočička" - tak to snad ani nečíst.

Pan politolog se domnívá, že vlády odstupují na výzvu nějaké straničky opodál/televize. Zdržení se hlasování je trestné. Premiér je majitelem strany. President je loutkovodičem. Hrozí zítřejší zahájení stavby nějakého kanálu. Chlubí se osobní naštvaností z výsledk několika voleb .......

Ty noviny, kam ten pán píše, si nekupuji. Škoda peněz.

Tím krysařem myslel Fialu???

A. Jaroš 14.10.2020 10:07

Musím se přiznat, že mě p.Karpenko tímto článkem velmi zklamal, tím víc že se často prezentuje jako fyzikální chemik, tedy exaktní vědec a tu se dopouští takových zjednodušení a nevšímá si zase jiných podstatných skutečností, které mají vliv na celkový stav společnosti. Příklad, jaký vliv na celkovou náladu společnosti a na vnímání opatření mají tak protikladné názory 2 ctihodných mužu prof. V.Klaus a prof.Flégr? A ty petice a výzvy pro a proti jiných lékařu a potentátu. Autor taky asi vubec nesleduje čtv , kde od začátku pandemie se vede s Železným úsilím neúprosná bitva proti všemu co vláda nařídí , vše je špatně, buď příliš brzy, nebo pozdě, proč ti mohou a tamti ne atd. Toto je hlavní zdroj neduvěry lidí v opatření. Uvědomuje si autor, že správné řešení nezná nikdo na světě a přijatá opatření všude na světě jsou výsledkem diskuse , hádek kompromisu jak zachovat ekonomiku a zdraví. Je toho víc, ale tentokrát ta bylo podle mne za 5 , co takhle napsat něco zajímavého o entropii, to by bylo počteníčko

O. M. 14.10.2020 9:57

Stačí, když takovou stranu bude volit pouhá čtvrtina nebo třetina voličů, a ta se vždycky najde.

J. Jirka 14.10.2020 9:40

Jak dopadnou příští volby je zčásti jasné, protože Babiš kandidovat rozhodně nebude a pokud vůbec ještě bude existovat ANO, bude rádo, když získá 3% hlasů.

R. Meišner 14.10.2020 8:54

úvaha je o lidských vlastnostech,--a ty jsou už po věky stále stejné. takže ať se prodere k moci kdokoliv, dopadne to nakonec stejně. --jinak Babiš v posledních měsících opravdu selhává, neumí se k tomu postavit jako chlap, schovává se za jiné atd atd.---vývoj bude ještě zajímavý a asi nikdo teď neodhadne, jak můžou příští volby dopadnout.

F. Navrátil 14.10.2020 8:17

Autor se dopouští stejného omylu jako politici opobloku, kteří se domnívají, že voliči jsou hloupí, omezení a hodí hlas každému, kdo se nebojí naslibovat modré z nebe. Bohudík tomu tak není. U většiny voličů rozhoduje zkušenost. Navíc mnoho občanů přesně ví, co nechtějí. Proto politické strany mohou slibovat, ale pokud v jejich programech občané najdou vlezdobruselismus, vítačství, zelený greténismus a podporu parazitických neziskovek, volit takovou stranu nebudou. Takže fantazírování o budelíp koblihách je jen taková berlička pro zabedněné komentátory a politology, kteří se nedovedou srovnat s tím, že občané volí jiné strany, než by oni chtěli.

H. Rybnická 14.10.2020 7:35

Ty děti v povídce o krysaři nejsou navíc pane autore. Nemyslím že Vám unikly názory historiků, že se jednalo u krysaře spíše o lokátora, který nabíral mladé lidi k osídlování pralesů na východě, tedy na území dnešního Braniborska. Někteří tvrdí, že dokonce na Moravě. opírají se o jméno dávno zmizelé osady Hamlíkov poblíž Vyškova... To jen na okraj, jinak vynikající článek.

R. Langer 14.10.2020 5:23

No, mohl jste rovnou napsat o těch tisícovkách mrtvých, co už nemají kam dávat... :-P

R. Holub 14.10.2020 4:10

p. Karpenko, stalo se vam ze jste se necemu vyucil, a pak najednou, ne z vasi viny, ztratite moznost se uzivit tim co umite? Mne se to stalo dvakrat. Dva moji kolegove, na vrcholu svych intelektualnich sil, spachali sebevrazdu. Mnozi delali taxikare. Jeden se stal alkoholikem. Vsichni meli doktoraty v exaktnich vedach. Lide ktere jsem osobne znal. Jedno je jiste, p. Flegrovi nezamestnanost nehrozi. A psat o Trumpovych "hloupych vykricich.."?

T. Kohout 14.10.2020 1:58

The Pied Piper (1966): https://www.youtube.com/watch?v=qe13bACgcJs