19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Slepá mapa politické krajiny

Někdy se říká, že největší potěchou i v dnešní nelehké době je práce. Jenže taková potěcha má dva rozměry: jednak člověk může něco dělat sám, jednak se dívat, jak pracují jiní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 14.8.2021 21:50

Principiálně se dají politici zúžit jen do dvou skupin. První jsou tzv. populisté a ti vědí a sledují co si občanstvo většinově žádá a dle toho politiku dělají s cílem znovuzvolení. Ti jsou ale nadbyteční, jejich práci by mohl suplovat středně výkonný počítač a za menší peníze. A pak jsou tzv. vizionáři, kteří musí společnost přesvědčit o své vizi, mnohdy neúspěšně ale když ji prosadí, společnost se posune dál. Problém je, že takových jsme měli jenom pár a další zatím bohužel nejsou na obzoru.

Š. Hašek 15.8.2021 9:37

Bylo by to na delší diskusi!

Vizionáři to jako myslíte třeba politiky brusele, kteří "posunou společnost dál"? Nebo pirátské komouše? Nebo pomatence milchvilprd?

Vyhovují mi autentičtí, vzdělaní, životem zkušení lidé, kteří v politice říkají a konají to, "co je v nich". Samozřejmě, že v něčem ustoupí a jdou na kompromis. Nejedná se tedy o populismus primitivního zrna.

O jednom takovém bych věděl. Známe ho všichni. A velice dobře. Bude jich víc. Bartoš, ani Pekarová to nejsou. Fiala také ne.

J. Ptáček 15.8.2021 10:30

Když vezmu nedávné politiky, tak ty, kteří měli nějakou vizi byli kupodivu třeba Kalousek a Kalvoda. Proto oba museli vypadnout z kola ven.

Š. Hašek 15.8.2021 17:49

Nemuseli. Velice to zjednodušujete.

Kalvoda nebyl zvolen, vzdal to sám. Malinko si hrál na někoho kým nebyl. U "právníka" závažné. Uznávám, že mu to obecně pálilo. A Slovákům ukázal, že mají zkrátka vypadnout. Zkráceno.

Kalousek je politický turista, tedy naprosto nespolehlivý do nějaké party, kde se má někdo (aspoň volební období) plně spolehnout na jiného.

Kalousek doputoval k bruselskému hejhulství, když předtím ovšem avizoval, že zakládá nejkonzervativnější stranu od vzniku politiky na Zemi. A pokud se mu to hodilo, tak zas hodil koaliční kolegy přes palubu (Nečas, ODS). Kvůli nějakému pošahanému policajtovi a televizi!!!

Blbej jak Gazdík s Rakušanem ovšem samozřejmě není.

J. Jurax 14.8.2021 19:06

Ehm ... vrcholný politik sice za výsledek nese vždy odpovědnost, avšak toliko politickou, tedy de fakto žádnou. Napáchá-li hovadin přesmoc a je kvůli tomu vyšťouchnut z politiky, odebéře se do ústraní a v klidu si užívá prostředků v politice nahospodařených.

Pouze v dobách převratných a revolučních je občas žalářován nebo odstřelen u zdi, pokud včas nezdrhne.

J. David 14.8.2021 11:11

Politika je prohnaná "erosenka", slíbí sexu přehršel, ale v reálu klientovi pak čórne i prkenici.

F. Navrátil 14.8.2021 8:54

Politiku lze chápat různě. Například jako spor politických subjektů o různé cesty ke společném cíli, kterým by měla být prosperita státu a spokojenost obyvatel. Nebo jako souboj politických klanů o to, který si urve větší krajíc z peněz placených občany ve formě daní. Nebo jako fanatické prosazování té jediné správné ideologie, i kdyby přitom měla být celá společnost zničena a obyvatelé vyhubeni. Obávám se, že autor se zasekl někde mezi druhou a třetí variantou.

V. Čermák 14.8.2021 13:03

No ano. Klidně by celý ten krajíc peněz dal té jedině správné ideologické straně, která by zničila to Zlo, na které on ukáže...;-DRv

J. Jurax 14.8.2021 19:10

No, to první je pouze teorie a nedostižný ideál. V realitě se slovním omíláním toho prvního pouze zastírá to druhé či třetí.

Š. Hašek 14.8.2021 8:51

Tvl, já to prostě nedám! Na Hvížďalu nemám.

On mluví a píše tak, že že se vždycky studem (za sebe i naši hodně čecháčkovskou republiku) rozpláču.

T. Hraj 14.8.2021 8:27

"(stát) jako jediný je schopen se podílet na řešení palčivých problémů, které v globální společnosti přesahují každý stát."

Žádná globální společnost (a tedy ani globální problémy, globální řešení a k tomu nutná globální vláda) není, pane Hvížďalo.

Š. Hašek 14.8.2021 9:09

Je to marný ......

J. Vlček 14.8.2021 7:10

O novinářské krajině by šlo říci, že pokud chybí témata, zachrání to teoretizování třeba o exkrementu. ;-D

J. Nevrkla 14.8.2021 7:26

R^

Š. Hašek 14.8.2021 9:09

R^

J. Krásenský 14.8.2021 6:07

Rozjímání pana Hvížďaly má ovšem nečekané důsledky. Například majitelům pravdy se podařilo přesvědčit veřejnost, že je nutné bojovat proti životadárnému plynu kysličníku uhličitému, bez kterého by zahynuly nejdříve rostliny a pak my. To byl skvělý výkon - že plyn, který není nejsilnějším skleníkovým s ani ne půl promilovým podílem v atmosféře, způsobuje změny klimatu více než vodní pára - která způsobuje silnější skleníkový efekt a je jí v atmosféře zhruba osmdesátkrát víc. A její "pozitivní zpětná vazba" je vyvážena kondenzací a oblaka způsobují vůbec nejhmatatelnější doklad o teplotní "pokličce" H2O - stačí srovnat noc jasnou a zataženou. Ovšem o CO2 se nediskutuje, proti němu se bojuje. O jak pokrytecký boj jde, můžeme ukázat na pravidelné předpovědi v mediích, že nám zbývá posledních X let na odvrácení katastrofy, ovšem odvracet katastrofu mají nakázáno jen rozvinuté země, nikoliv všechny. Co na tom, že státy EU mají sotva desetiprocentní podíl na emisích, takže oné apokalypse zabránit nemůžou ani kdyby okamžitě přestaly pálit cokoli i dýchat. Jenže žádná ze "systémových" politických stran a hnutí si nedovolí proti sebevraždě green-dealem cokoli namítat, natož aby sáhla na dojnou krávu například obchodu CO2-povolenek.

Podobně lze Hvížďalovu úvahu rozvinout například na gender, desítky pohlaví, rasismus ... O nich se nediskutuje, proti nim se bojuje. Z toho plyne jediné - že žijeme v přeideologizovaném světě a nesmí nás konejšit, že ideologie nevynucuje nějaká státostrana. O to je to nebezpečnější. Každou podobnou ideologii provází velmi výnosný kšeft.

J. Brunner 14.8.2021 13:02

R^

Š. Hašek 14.8.2021 18:52

R^

J. Jurax 14.8.2021 19:11

Souhlas.

M. Těhanová 17.8.2021 8:16

A že ty povolenky jsou SAKRA VÝNOSNÝ KŠEFT. Rozum z civilizovaného světa kvapem mizí!!!

J. Brunner 14.8.2021 1:14

Jevíte se mně jako žvanil.

P. Dvořák 14.8.2021 3:54

Přitlačte na pilu.

Š. Hašek 14.8.2021 8:53

Je poznat, pane Brunnere, že jste slušně vychován.

Unter uns gesagt, Hvížďala je tuplovaný žvanil.

J. Brunner 14.8.2021 22:48

Až tak slušný nejsem. Nepovažuji p.Hvížďalu za hlupáka, ale za člověka, který byl "zapojen" už před 89, čili musí, když ne vědět, tak tušit. Asi je tak "zaháčkovaný", že nemůže, či nechce vystoupit. Takže žvaní, ale vlastně lže.