Neviditelný pes

ÚVAHA: Proč má ANO vládnout

22.11.2017

Když protibabišovské strany dávají nebabišovským stranám pouze ultimáta, co vlastně čekají?
Padání kolem krku? To se nestane. A to také znamená, že ANO, resp. Andrej Babiš bude vládnout. Je to především trest za hlupáctví a aroganci stran, které samy sebe nazývají demokratickými a občanům namlouvají, že tím jsou jediné vyvolené. Nejsou.

ANO stát provětrá

Doba, kdy se funkce obsazovaly systémem chlapců, co se spolu baví, bude nástupem ANO silně narušena. Zrušena nikoliv, protože Babiš jistě zváží, co pro něj je a není výhodné. Ale mnozí státní parazité si budou muset hledat jinou (ne)práci a mnozí se tak uchýlí do svých poctivě nabytých vil a začnou konečně utrácet peníze, které také poctivě získali. Jak jinak.

ANO ve vládě bez důvěry

Taková vláda bude nepochybně terčem mnoha útoků a její pozice může být oslabována soudní mocí. Je totiž otázkou, jaká je legitimita úkonů vlády, která nedostala důvěru. Lze-li řídit stát a činit zásadní kroky bez splnění demokratické podmínky, tedy bez souhlasu s důvěrou parlamentu, pak je cosi v České republice nastaveno velmi špatně. Jako kdyby se americkým prezidentem stal člověk, který volby nevyhrál. Nesmysl zřejmý, ale s vládou bez důvěry je to obdobné. To, že takové vlády jsou trpěny a dokonce vzývány, ukazuje, že Česká republika demokracii zjevně nedorostla.

ANO a jeho lidé

Už dávno je pryč doba, kdy lidé, tedy voliči, očekávali, že řízení státu budou provádět odborníci, zkušení lidé a charakterově pevní občané. Stejně jako v padesátých letech minulého století mohl být díky totalitě kdokoliv čímkoliv, stejně tak je to dnes. Čest výjimkám. A není to jen ANO, ale všechny politické formace otázku odbornosti a charakteru funkcionáře berou jako mrtvou literu. Občan neprotestuje, takže vlastně souhlasí.

Politika kus jako kus

Lze poukazovat na to, že ani krávy nejsou kus jako kus a u závodních koní to už vůbec neplatí. Neplatí to o autech, počítačích, ani třeba o filmových režisérech. Neplatí to o lidech obecně a nikdy neplatilo. Leč zdá se, že to platí v české politice. Proto se díváme na lidi, kteří vymýšlejí čím dál větší regulace, proto se díváme na lidi, kteří v nás vzbuzují rozladění, proto je česká společnost tak rozdělená. Strany a hnutí nám nabízejí „ministry a manažery“, kteří jsou možná vším možným, ale nikoliv vhodnými kandidáty na tyto funkce.

Jen tvrzení bez důkazu?

Takovou výtku je možné přijmout. Pak ale musíme najít jiné vysvětlení, proč občané České republiky mají třetí nejnižší platy a mzdy v EU a stejně tak ty mimořádně mizerné důchody. Máme-li tedy perfektně řízený stát, navíc s údajně skvělou ekonomikou, PROČ jsou jeho občané evropskou chudinou?

Skvělé strany, skvělí ministři, skvělí státní manažeři…. Takže vlastně chudobu občanů vytváří soukromý sektor. Nikdo jiný jako viník už nezbývá. Komunisté a socialisté soukromý sektor už jednou zrušili, takže bude opět nastolena tato cesta? Skvělé strany, skvělí ministři, skvělí státní manažeři asi o nic jiného neusilují. Zdá se. Třeba to ANO změní. Třeba.



zpět na článek