19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

ÚVAHA: Ozvěny měnové reformy

Po hlasitém ujišťování shora, že československá koruna je pevná a žádná měnová reforma nebude, se prvního června 1953 začala uskutečňovat. Staré peníze ztratily hodnotu, čímž komunistický režim jednak podlomil ekonomickou sílu zbývající střední třídy, jednak mohl ostentativně zrušit poválečný přídělový režim (“lístky“) na zajímavý sortiment, aniž by přitom hrozilo, že občané vykoupí nedostatkové zboží, protože po reformě holt neměli za co.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Klouček 6.6.2023 17:03

V něčem ten náš stát ještě svou funkci plní (např. vnitřní bezpečnost), v mnohém je ale už občany téměř neřízeným strojem na prosazování zájmů minorit a obživu mnoha cizopasníků, jak jinak než na úkor těch, kteří stát živí a které by měl stát chránit především. Akceptovat pravidla židovské komunity (která u nás nikdy státotvorná nebyla) ale znamená mj. přiznat nedůvěru k vlastnímu státu. Tady si ovšem člověk musí položit řadu otázek a poctivě si na ně odpovědět. Určitě tu bude jistý konflikt mezi vlastním morálním nastavením a potřebou zabezpečit normální život svých nejbližších, a beze ztrát se to neobejde. Židé vlastně vždy věděli, že je někdo o nějakou část plodů jejich práce připraví (a občas i některého z nich zabije), a byli s tím smířeni. Ve vlastním státě to člověk ale neočekává; ten přívlastek ale asi musíme vypustit - stát jako stát.

P. Diviš 6.6.2023 21:15

Pletete si pravidla a zvyklosti, minimálně.

Z. Klouček 7.6.2023 13:52

Máte pravdu, termín "pravidla"je nepřesný, nejde ale ani o "zvyklosti", autor článku mluví o "principu". Spíše ale jde o generacemi ověřené zkušenosti. Oba ale jistě víme, že použitý termín je pro vyslovený názor nedůležitý.

J. Jurax 6.6.2023 16:16

Ano.

Hlavně ale, probůh, nevěřte státu, ani tomu našemu, že bude bojovat za vaše zájmy. On má svoje zájmy, přesněji řečeno ti, kdož mu demokraticky zvoleni vládnou na slovo přitom poslouchajíce hlasy z brusele, jejich příbuzní, přátelé a v neposlední řadě kmotři, co tahají za špagátky, tihle všichni mají své zájmy, které se s těmi vašimi nekryjí.

Tohle by mělo být tesáno do trvanlivého šutru, být vylepeno na nárožích, vyučováno ve školách od prvního stupně a jednou týdně čteno v TV v prime time.

M. Kocián 7.6.2023 16:55

Kdybyste byl politik, komu byste se raději zavděčil? Tomu, kdo vám může dát hlas, nebo kdo vám zaplatí kampaň do příštích voleb?

J. Jurax 7.6.2023 21:04

Především sobě a potom tomu, kdo mi zaplatil kampaň do minulých voleb a pak tomu, kdo mi zaplatí kampaň do příštích voleb.

Ale nejsem politikem, nemaje patřičných schopností a dovedností. Třeba moje paní okamžitě pozná, kdy lžu.

V. Povolný 6.6.2023 14:44

Ronald Reagan proslul svým výrokem: nejděsivější věta zní "Já jsem z vlády a přišel jsem vám pomoct". Bylo by dobré na to pamatovat, až bude náš Fialový premiér zase říkat "nenecháme nikoho padnout". Jinak mě zaujal termín "přežitelný hnus". Toho jsem si užil dost za komunistů (i když byli i takoví, co ten hnus nepřežili) a myslel jsem si, že už to mám za sebou. Omyl! Hnus je tady zase a vypadá to, že hned tak nezmizí. Mám ale silný dojem, že konec toho současného nebude sametový, jako naposled. A jsem už v důchodovém věku, dožít se v životě 2x konce hnusu mi nepřipadá pravděpodobné.

P. Diviš 6.6.2023 21:16

On to říkal i Bureš a jeho squadra.

S. Kalužík 6.6.2023 12:15

Všechny strany chtějí vaše dobro, nenechte si ho vzít! :)

P. Diviš 6.6.2023 12:28

Ničeho se tak nebojím, jako pachatelů dobra.

S. Kalužík 6.6.2023 13:34

Ale to dobro chtějí ne pro vás, ale od vás! :)

J. Jurax 6.6.2023 16:20

To je u pachatelů dobra samozřejmé. Chtějí od nás naše dobro pro sebe.

Dobroserové na naše dobro zvysoka séřou.

V. Petr 6.6.2023 11:24

Autor zapomíná na další zlo, a to je IDEOLOGIE. Někdy vyznávám koncept, dost nepřesný, že celé dějiny jsou boj idejí se zdravým rozumem. V současné době je to ideologie zelená, která v praxi znamená vyhazování stovek miliard do zeleného kanálu!

J. Jurax 6.6.2023 16:25

Jo, dějiny jsou boj idejí, jež se zaštiťují zdravým rozumem, se zdravým rozumem.

Ś. Svobodová 6.6.2023 11:06

Jako vždy, skvělé, vtipné, a přesto depresivní.

J. Machotka 6.6.2023 10:40

Co se s tím dá dělat? Zaprvé, vyžadovat co největší transparentnost. Bude-li vidět, kde většina státem přerozdělených peněz končí, některé věci se nestanou. Zadruhé, snažit se zmenšit příležitost. Dotace sice není možné zastavit úplně, ale je možné upravit schvalovací i výplatní mechanismus tak, aby se zabránilo největším excesům zneužívání. Za třetí, umožnit okamžitou reakci, např. možností dát voliči šanci vzít si svůj hlas zpět, není-li spokojen s výkonem politika.

V. Petr 6.6.2023 11:28

Odvolatelnost politiků je programen SPD. Ve stávající podpobě je to ale aplikovatelné pouze tam, kde je většinové hlasování (Senát, president). V praxi by to znamenalo, že pokud by někdo sehnal dostatek podpisů, došli by k opakování voleb.

Dnes nemá volič žádnou možnost reagovat, když některá strana jedná přesně opačně, než slibovala před volbami.

J. Machotka 6.6.2023 12:23

S odvolacími referendy (kdy je možné po sebrání dostatečného množství podpisu vyvolat buď hlasování o odstoupení konkrétního politika z konkrétní pozice, popř. rovnou vyvolat opakování volby) jsou dost špatné zkušenosti - připomíná to spíš hon na čarodějnice. Navíc, při současné polarizaci společnosti by další eskalace nejspíš ještě více uškodila. Jedinou výjimkou by mohlo být referendum za rozpuštění celého parlamentu, což je možnost, kterou mají v sousedním Bavorsku.

Můj návrh spočívá v tom, že by si volič mohl vzít svůj hlas zpět a koncem měsíce by se vždy přepočítaly získané hlasy.

I. Schlägel 6.6.2023 12:53

Tak že v podstatě každý měsíc jedny volby. Super nápad.

J. Machotka 6.6.2023 12:59

Nikoliv. Volby by probíhaly neustále, každý měsíc by se pouze znovu vyhlašovaly výsledky. Vzhledem k postupnému obnovování hlasů by ke změnám docházelo postupně - pokud by se velká část voličů nerozhodla vzít si zpět své hlasy najednou.

A. Nový 6.6.2023 13:28

Co jste včera pil, že máte tak blbou kocovinu?

J. Machotka 6.6.2023 15:20

Máte-li jiný nápad, jak posílit pozici občanů vůči jejich voleným zastupitelům, rád se s ním seznámím. Ještě lepší by bylo řešit příčinu, nikoliv pouhé symptomy. V současné době, kdy je potřeba vyměnit celou politickou reprezentaci, jsou stávající mechanismy příliš rigidní. K revoluci asi nedojde, ale opačný extrém, kdy většina populace rezignuje na politické dění, protože se přesvědčí, že stejně nic změnit nemohou (ne nepodobný situaci z 80. let husakovskeho socialismu), je poměrně reálný.

J. Jurax 6.6.2023 16:29

Ehm ... kdyby volby mohly něco zásadního změnit - kromě rekorytarizace - tak by byly už dávno zrušeny. Samozřejmě ryze demokraticky.

P. Hák 6.6.2023 20:00

Vtipné, ale bohužel pravdivé.

P. Diviš 6.6.2023 21:18

Vtipné jakž takž. Pravdivé ne, nebo jen tam, kde je skutečně zakázali, nebo spíš fixlovali. Rusko a Čína v první řadě.

T. Kohout 7.6.2023 5:07

Některé nápady jsou ještě horší než jiné!!

P. Diviš 6.6.2023 12:31

Ano. Čím jednodušší cesta peněz, tím menší ztráty.

Ano. Čím méně přerozdělovaných peněz, tím méně příležitostí k korupci.

Ne. To by znamenalo, že by všichni politici raději nic nedělali a byly by neustálé volby.

J. Machotka 6.6.2023 12:37

A co takhle: politici se musí neustále snažit, protože jsou neustále volby (např. odebrané hlasy by po čase bylo možné znovu použít)? Ano, nikde to nikdo nevyzkoušel a může to nakonec dopadnout všelijak. S porovnáním s dnešním stavem by ale to srovnání nakonec nemuselo vůbec dopadnout špatně.

J. Jurax 6.6.2023 16:36

Když politik naslouchá hlasu lidu (tlačen k tomu podle Vašeho návrhu), získá nálepku populisty, jímž de fakto bude.

Když tak nebude činit, bude prosazovat i nepopulární, leč žádoucí věci, bude odvolán.

Důsledky si domýšlejte sám.

J. Machotka 6.6.2023 18:01

Ano, už Churchill tvrdil, že nejlepším argumentem proti demokracii je rozhovor s průměrným voličem. Zároveň ale říkal i to, že na žádný lepší systém jsme zatím nepřišli. Bude-li většina volit populisty, kteří dokáží splnit to, co slibují, tj. zajistit blahobyt, bezpečnost, velikost národa a vím já, co ještě, asi si svoji mocenskou pozici zaslouží. Dnes jsme ve stavu, kdy sliby už ani nikdo nebere vážně. Okamžitá odplata (tit-for-tat) je jednou z možností, jak aspoň nějak kompenzovat, pokud se ukáže, že sliby nebyly zasazeny do reality, či jak to bylo. Výchova voličů by mohla být další. Změna systému, aby zneužití moci bylo obtížnější (transparentnost, zmenšení příležitosti) ještě další. Třeba mě doplníte...