25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ÚVAHA: Nesnadná rozhodování

Premiér Babiš se před několika dny vrátil z Itálie a Malty – v obou těchto zemích projednával s ministerskými předsedy otázku migrace. Znovu přitom zopakoval stanovisko české vlády, totiž že Česká republika nepřijme žádné migranty, kteří se vyloďují v Itálii, na Maltě, v Řecku nebo ve Španělsku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 5.9.2018 19:47

.......

"zastánci rozdělení by nezvítězili ani v české části společného státu, ale ani na Slovensku."Tak to s vámi, pane autore, nesouhlasím. Slováci rozdělení chtěli. Vím to naprosto bezpečně, protože jsme, určitá skupina, po Slovensku jezdili. V zájmu NErozdělení, v udržovacím zájmu PRO-Československo. Marně. "Vyžrali" jsme si to občas pořádně. Občas jsme i utíkali z těch shromáždění zadními vchody.

Souhlasily s námi jen tamní "kulturní a politické elity", hlavně z Bratislavy a Košic.

Navíc mám na Slovensku rodinu. Takže to vím naprosto jednoznačně.

M. Mikulec 5.9.2018 21:15

Re: .......

Slovensko se svezlo na vlně národního sebeurčení po roce 1990, přesně ve stejnou dobu se drolil Sovětský svaz a Jugoslávie. Tudíž rozdělení nebyla izolovaná akce.

M. Prokop 5.9.2018 18:13

Já jsem se Slováky kecal dost často,

tehdy i teď. Nějakých 60 - 80% proti rozdělení je nesmysl. Pro rozdělení jo.

A mimo to, nemá cenu o tom meditovat. Vyhlášením přednosti slovenských zákonů před federálními prostě Slováci vystoupili. Zbytek byly už jen technikálie.

K. Janyška 5.9.2018 19:38

Re: Já jsem se Slováky kecal dost často,

Ano, a já jsem osobně zakládal oblastní sdružení ODS Bratislava a byl jsem osobně přítomen sestavování kandidátky ODS do voleb 1992. Jakubisko a jeho žena se nedostali na přední místa, neboť "sa moc angažovali za spoľočný štát". Tak to bylo i v ODS, která získal na Slovensku jen kolem 1 % hlasů...Dzp.

J. Kanioková 5.9.2018 19:48

Ano, souhlas..

J. Kulheim 5.9.2018 19:55

Re: Já jsem se Slováky kecal dost často,

Do slovenského parlamentu se nedostala ani jedna strana, které měla v programu společný stát. To se dá považovat za referendum o společném státě na Slovensku. Rozchod proběhl kultivovaně a o je nejdůležitější. Důležité bylo, že za Slováky vyjednával pan Mečiar. Můžeme si o něm myslet cokoliv, ale zachoval se jako chlap, který držel slovo. Nedovedu si představit, kdyby o rozdělení vyjednávali pánové Černogurský a Pithart.

J. Lukavsky 5.9.2018 13:40

Jak se do lesa volá.....

"Na Němcích bylo pácháno bezpráví" Nu bezpráví na Němcích ale bylo jen a jen následek bezpráví, které Němci páchali na Židech, Cikánech, Češích.... po několik let. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Myslíte, že Češi zabili (zhruba) tolik Němců co Němci Čechů, Cikánů a Židů?

J.L.

PS k tomu vyhnání ještě tolik: Odsunuti byli nikoli občané První republiky proto, že mluvili německy, ale Sudetští Němci, kteří během Protektorátu přijali občanství Třetí říše, čili cizí státní příslušníci. Ti co zůstali občany ČSR a nekolaborovali s nacisty zůstali a nebylo jich tak málo. Museli to ale nějak doložit, čili prokázat svoji nevinu. Mě jeden učil, Erich Daumann, mluvil trochu srandovní češtinou, ale měli jsme ho moc rádi a naučil.

J.L.

M. Prokop 5.9.2018 18:14

Re: Jak se do lesa volá.....

Důkaz neviny prakticky neexistuje.

J. Vintr 5.9.2018 23:10

Re: Jak se do lesa volá.....

To teda hodně kecáte. Najdete si znění Benešova dekretu. Důvodem ke zbavení občanství o majeku bylo jen to, že se dotyčná osoba při sčítání lidu kdykoliv od roku tuším 1924 přihlásila k německé (nebo maďarské) NÁRODNOSTI.

F. Houžňák 6.9.2018 8:27

No a vy taky kecáte, protože Němci, kteří

"byli na straně Čechů" nebo jak to tenkrát bylo formulováno, odsunuti nebyli, ani formálně, ani fakticky. To, co uvádíte, byla podmínka nutná, ale zdaleka ne postačující. Lžete. A v řadě případů nebyli odsunuti ani ti Němci, co na "české" straně nebyli.

Ś. Svobodová 5.9.2018 11:08

Děláte základní chybu

Babiš stále dokola opakuje, že nevezmeme jediného ILEGÁLNÍHO migranta.

J. Jurax 5.9.2018 11:48

A kolik je legálních? Zlomek promile; ledaže jsou díky sebevražedné blbosti tzv. Západu dodatečně legalizováni.

J. Vintr 5.9.2018 11:51

Re:

Tím, že je někdo v Evropě zaregistruje a přijme jejich žádost o azyl, stávají se tito migranti LEGÁLNÍMI. Babiš je chytrák, určiě nechce přijít o dotace až na nás začne Brusel tlačit.

V. Čermák 5.9.2018 13:01

Re:

Proč nám raději neřeknete, co jste Vy sám? Jste Vítač?

J. Vintr 5.9.2018 13:32

Re:

Z čeho soudíte, že bych mohl být "vítač"?

V. Čermák 5.9.2018 22:31

Re:

Takže jestli Vítač jste, tak Babiše kritizujte. Jestli Vítač nejste, tak PROČ kritizujete Babiše?

J. Vintr 5.9.2018 23:13

Re:

Babišovi nevěřím ani slovo. Jedině to, že udělá vždycky všechno, co bude považovat za dobré pro sebe.

J. Jurax 6.9.2018 11:13

Zajímavě binární - soudíte, že kritika Babiše v punktu migrace je totéž co vítačství?

M. Mikulec 5.9.2018 11:06

Článek

Pan Drápal zde férově odhaluje své názory a postoje. Jen nevím, kde přišel k "velké části národa", která kritizuje Babišovo stanovisko k nelegální migraci. Pánové diskutující to již komentovali na začátku.

2. Divoký odsun Němců nebyl divoký všude. Často si Němci ze smíšených rodin vybírali, zda přesídlí nebo zůstanou. Tuhle hysterii začal šorošovec Havel, který se v pravoúhlém předklonu setkával s Němci.

3. Rozdělení Československa už bylo prakticky hotovou věcí. Klaus i Mečiar tomu jen dali formu. Mimochodem doporučila bych britské vládě konzultaci s Václavem Klausem, jak se elegantně vypořádat s brexitem. Moc jim to nejde. :-)

V. Čermák 5.9.2018 13:03

Re: Článek

Zcela s vámi souhlasím. Pan Drápal Tápal, Tápe a Tápati bude....

M. Prokop 5.9.2018 18:17

Re: Článek

Ne, to nezačal Havel. Kolem toho bláznili komouši a kdekdo, když se někdo odvážil říci, že to bylo svinstvo. Sice vyprovokované chováním valné části sudetských Němců, ale stejně svinstvo. Vina budiž VŽDY zcela individuální.

Havel byl jen jeden z mnoha a více viditelný.

M. Mikulec 5.9.2018 21:17

Re: Článek

Nevím, že by se komunisti chtěli tak strašně Němcům omlouvat, jako Havel.

F. Houžňák 6.9.2018 8:30

Kdyby se posuzovala individuální vina Sudeťáků,

tak by museli skoro všichni viset, za kolaboraci s nepřítelem v době zvýšeného ohrožení státu. Odsun byl humánní řešení. Chápu, vy ty nácky milujete.

A. Alda 5.9.2018 10:29

Moc dobrý článek.

Vašim postojům zcela rozumím a z většiny s nimi i souzním.

A podotýkám, že karty byly rozdány v roce 1871.

J. Kulheim 5.9.2018 10:28

Malá poznámka.

Uprchlík, běženec, migrant jsou neuchopitelné pojmy. Pokud chceme diskutovat o současné situaci, tak by bylo dobré si tyto pojmy nejprve definovat a na definici se shodnout. Zamezíme tak zbytečným problémům a nedorozuměním v diskusi. U p r c h l í k (běženec) je člověk, který nedobrovolně opustil svoji rodnou zem nebo stát, kde žil. Uprchlíky lze rozlišovat jako politické uprchlíky nebo válečné uprchlíky. M i g r a n t je člověk, který se stěhuje – z důvodů (ekonomických, rodinných, pracovních, politických atd) se rozhodne opustit místo, na kterém žije a přestěhovat se.

V současné době můžeme se jedná o m i g r a n t y, kteří se chtějí „přestěhovat“ do Evropy z ekonomických důvodů. Přicházejí bez povolení země do které přicházejí a tím porušují zákony příslušného státu. Většinou pocházejí ze zemí ve kterých je jiné náboženství, jiné tradice, atd. Nenabízejí nic čím by stát ve kterém by chtěli žít obohatili, nechtějí se přizpůsobit životu v daném státě a neuznávají jeho tradice a chtějí žít tak, jako se ve své domovině naučili. Proto jsou zdrojem napětí ve společnosti. Pokud se jejich počet zvýší, tak postupně začnou čím dál víc podílet na správě věcí veřejných. Soužití dvou rozdílných kultur, které nemají společné tradice stejný žebříček hodnot je v demokratické společnosti nemožné. Jedna musí ustoupit nebo vznikne občanská válka a vládnout bude kdo vyhraje nebo musí být vláda tvrdé ruky.

Uprchlíkům /běžencům/ je potřebné pomáhat a poskytnout jim ochranu po dobu než se v jejich domovské zemi situace zlepší. Ti, kteří se nechtějí přizpůsobit by měli odejít tam, kde můžou žít podle svých tradic. Bojeschopné chlapi nepřijímat vůbec. Ti by měli chránit svoje rodiny a bojovat proti nepříteli. Oni odejdou a bojují tam a umírají vojáci z jiných zemí. Navíc ti nejubožejší zůstávají doma, protože na cestu nemají peníze.

Na hostitelské zemi záleží podle jakých pravidel bude postupovat. Celý život jsem žil podle pravidel, které určoval někdo jiný. Víc už nechci.

J. Jurax 5.9.2018 10:23

Tak hned na začátku - stanovisko premiéra k migraci a autorovo "Velkou částí našeho národa je toto nesmlouvavé stanovisko kritizováno" - to je diplomaticky řečeno tvrzení, o němž se dá úspěšně pochybovat. Nediplomaticky řečeno lež.

Nevím, kde autor žije a s kým se stýká, ale já i od zavilých antibabišovců slýchám, že v punktu migrace s ním souhlasí.

J. Vintr 5.9.2018 10:36

Re:

Migranty může chtít příjmat jen totální magor. V naší populaci je samozřejmě širokě spektrum všemožných mentalit, ale totálních magorů zcela určitě nebude většina.

J. Chaloupka 5.9.2018 10:19

Nesmíte tu "velkou část národa" zaměňovat za své okolí.

.

R. Tesařík 5.9.2018 9:59

velkou částí národa?

Děláte si kozy?

I. Širůček 5.9.2018 10:43

Re: velkou částí národa?

Víra člověku nasazuje brýle mámení...