19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jednorozměrný člověk Andrej Babiš

Zdálo by se, že takový Andrej Babiš a mystický spisovatel Franz Kafka nemají nic společného. Nu ale - jak by řekl se slovy nespěchající Miloš Zeman - není tomu úplně tak. Ostatně když si položíme vedle sebe fotografie Kafky a Babiše (u Andreje z mladšího věku), nemůžeme říci, že by fyzicky neměli nic společného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Toman 19.2.2018 20:38

Reseni k sestaveni vlady

by bylo jednoduche, kdyby ten drze vlezly Slovak odstoupil s te premierske zidle, hnuti ANO by si tam dosadilo trestne cistou osobu a ostatni strany by do vlady nastoupily. Pak by u nas demogracie jaks taks fungovala dal. Ale chtejte neco po Buresovi..

Z. Toman 19.2.2018 20:54

Re: Reseni k sestaveni vlady

demokracie

V. Váňa 19.2.2018 14:30

Už dlouho jsem NP nenavštívil,

ale dnes bych se chtěl přítomných pt. přispěvatelů zeptat:

Kdo ví s jistotou, jak to bylo a je s Čapím hnízdem? Kdo ví s jistotou, jak to bylo s Babišovým spojením s Stb? Fakt to není jen politikum?

Babiš mi není příjemný a nejsem jeho voličem. Ale pokud jde o ČH, obávám se, že žádný dokument spojený s dotací sám osobně nepodepsal a že tedy jeho odsouzení, za předpokladu dodržení zákonnosti, není příliš pravděpodobné.

Také s žalobou ohledně Stb je to trochu jinak, než víceméně všechna média píší: žaloba byla zamítnuta nikoli proto, že by bylo ověřeno, že byl A. B. vědomým spolupracovníkem, nýbrž proto, že žaloba směřovala proti ústavu (obdoba našeh Ústr) a slovenský Ústavní soud usoudil, že tento ústav není pro takovou žalobu pasivně legitimován. (Snad pro úplnost je třeba dodat, že dosavadní úspěšné i neúspěšné žaloby na Slovensku byly proti ústavu vedeny a že jde v tomto nálezu o změnu soudní praxe.)

A teď mi někdo vysvětlete, proč se v našich médiích nedá dozvědět celá a nijak nekomentovaná pravda?

J. Václavíková 19.2.2018 14:47

Re: Už dlouho jsem NP nenavštívil,

Kdo hledá, určitě najde. I ty svazky, ve kterých jsou jeho výpovědi, už byly zveřejněny.

Slovenský nejvyšší soud při posuzování mimořádného opravného prostředku, kterým chtěl ÚPN zvrátit spor s Babišem, upozornil na pochybení nižších soudů ohledně výpovědí svědků. Zároveň si ale nejvyšší soud vyžádal od slovenského ministra vnitra dodatečný souhlas se zbavením mlčenlivosti svědků a takzvané dovolání ÚPN letos v lednu zamítl. I tento postup nejvyššího soudu ovšem ústavní soud označil za chybný.

Ústavní soud také zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB coby svědků. Slovenské soudy by se podle něj měly s touto skutečností při rozhodování zmiňovaných sporů vypořádat.

Právě výpovědi bývalých příslušníků StB byly klíčové v procesu u slovenských soudů, které rozhodly v Babišův prospěch. Senát ústavního soudu ve zdůvodnění svého verdiktu rovněž zpochybnil důvěryhodnost bývalých příslušníků StB jako svědků.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/slovensky-ustavni-soud-zrusil-rozhodnuti-soudu-ze-sef-hnuti-ano-andrej-babis-je-v-archivnich-svazci-i55-/zpravy-domov.aspx?c=A171012_100731_ln_domov_pev

M. Porubčan 19.2.2018 19:02

Re: Už dlouho jsem NP nenavštívil,

Hezky jste to rozepsal no odpověd je strohá, protože Babiš vadí havloidům, ODS, ČSSD, TOP09, atd... no prostě všem.

F. Navrátil 19.2.2018 13:33

Kafka nebo král Ubu?

Ten oslí můstek s Kafkou a Babišem se vám moc nepovedl. Na jedné straně Kafka, zborcený do svého nitra a ničením svých rukopisů páchající rituální sebevraždu. Na druhé straně Babiš. Už to vidím. Andrej jako zamlklý introvert na schůzi správní rady, jako ochránce intimity na plakátech a volebních tribunách, existencialista frustrovaný kvalitou kosteleckých uzenin a potají pálící korunové dluhopisy. Ještě, že ho Max Brod Faltýnek brání před syrovou realitou absurdního světa.

A. Alda 19.2.2018 13:32

Konečně aspoň vtipný článek proti Babišovi.

Nejsem příznivcem, natož voličem, pana Babiše. Ale to stupidní slimákovské poslizovávání jeho podobenky mi už leze krkem natolik, že občas výjimečně cítím i nutkání ho bránit (ale bráním se). A tak vítám konečně vtipný článek na dané téma.

A podotýkám, že všichni zapomínají na utrpení toho pána z doby, kdy byl jenom klukem. To přeci muselo ovlivnit jeho pohled na svět a jeho chování. Víte, jaká to musí být hrůza pro mladého kluka ze Švýcarska, děsit se povinného návratu do země, která se vám nelíbí, kde nic není, kde se nic nesmí, kde jsou všichni neinformovaní a nemódní a nemoderní. To je mučení srovnatelné s mučením Husáka, kterého například jeho vyslýchatelé topili v kýblu s lejny a močí jeho a jeho spoluvězňů. Bodejť by tedy spolupráci nepodepsal, jak aby se na chvíli mohl dostat ven z té klece zpět do světa svého svobodného dětství...

P. Rudolf 19.2.2018 10:14

Babiš versus Kafka?

Toto srovnání je naprosto bezcenné.

Kafka byl nesmělý introvert, plný pochybností. Babiš je přesný opak, sebevědomý predátor, který přesně ví, co chce, a jde si za tím. Jenže, Kafka byl literát, Babiš je podnikatel a politik. Všechny tyto profese, aby v nich člověk uspěl, vyžadují něco zcela jiného.

A at last but not least, Franz Kafka vydal svou první povídku 1909, zemřel v roce 1924, čili cca. 15 let tvořivé práce. Andrej Babiš začal ve vysoké politice kroutit pátý rok a na jeho krátký politický život bych moc nevsadil. Ale že mají politici vesměs kratší profesní život, než spisovatelé, to je fakt objev století.

M. Vondráček 19.2.2018 18:12

svatá prostoto

Vy si opravdu myslíte, že autor myslel to srovnání vážně ??

M. Porubčan 19.2.2018 9:58

Slovy nespěchajícího čtenáře

inu, z článku srší nepřejícnost a mezi řádkami se skrývá závist.

P. Lenc 19.2.2018 10:10

Re: Slovy nespěchajícího čtenáře

Vy tam vidíte "nepřejícnost a závist"?Zvláštní jak se může okecat pravda.V době kdy Andrejko studoval u těch "kapitalistů a imperialistů" se obyčejný občan bez domovních důvěrníků a jiných"agažovaných" občanů na ten prohnilý Západ nedostal.Problém byla rekreace v Jugoslávii.O přídělu "zahraničních valut" nemluvě.A vy si dovolíte psát o "závisti"?

M. Porubčan 19.2.2018 11:12

Re: Slovy nespěchajícího čtenáře

Začnu od konce ,,dovolit psát" si může dle vlastního rozhodnutí a bez vašeho laskavého svolení. To že Andrej studoval v zahraničí je fakt a faktem je taky to, že komunisti tam někoho poslat museli a posílali tam své nejschopnější (nebo všehoschopné) kádry, protože ne vše šlo vystudovat v Moskvě. Ta závist spočívá v tom, že Andrej měl štěstí, že se narodil ve ,,slušné rodině" a bylo mu umožněno studovat a on tu příležitost využil (na rozdíl od mnoha jiných).

Na horu se stoupá po hřbetech neschopných či schopných, ale podělaných, každopádně Andrej to umí a úspěch se u nás neodpouští.

M. Prokop 19.2.2018 12:00

Re: Slovy nespěchajícího čtenáře

Co se mne týče, Burešovi ani nikomu jinému nezazlívám úspěch, naopak jim ho srdečně přeji. Ovšem, pokud ho dosáhli alespoň přibližně slušnými metodami.

Což v Burešově případě není, nebylo a nejspíš ani nebude. KSČ, STB, záhadní investoři, ničení konkurence, "zakleknutí", ...

M. Porubčan 19.2.2018 17:48

Re: Slovy nespěchajícího čtenáře

,, přibližně slušnými metodami" to jste napsal velice trefne, protože každý má hranice slušnosti někde jinde, nebo nemá vůbec a to si pak ty slušné metody může vykládat po svém

P. Lenc 19.2.2018 12:59

Re: Slovy nespěchajícího čtenáře

Tak jste mně to pane Porubčane opravdu soudružsky "vysvětlil".Znovu musím použít to slovo okecat.Jste v tom opravdu mistr.

M. Porubčan 19.2.2018 17:50

Re: Slovy nespěchajícího čtenáře

děkuji za uznání

P. Gábriš 19.2.2018 8:16

hnidopich

Pane Rambousku, nepoužívejte proboha rádoby slovenštinu, když to neumíte, zesměšňujete se ještě víc!

A. Reček 19.2.2018 8:27

Re: hnidopich

Ale text článku není špatný a o to jde!

M. Porubčan 19.2.2018 9:59

Re: hnidopich

z z závist...n n nepřejícnost

K. Drobková 19.2.2018 6:44

Babiš X Rambousek

Ať je to jak chce, tak A.Babiš bude už navždy zapsán v historii ČR jako předseda vlády ( i když v demisi ) a nikdo jej už nevymaže.....

Ovšem Rambousek nikde v žádné historii zapsán nebude a na jakéhosi Rambouska lidé zapomenou už zítra.......

V. Hájková 19.2.2018 7:22

Re: Babiš X Rambousek

Jen bych p. DROBKOVÁ dodala- že BABIŠ - BUREŠ - komunista a agent ŠtB- bude zapsán v naši historii jako ostuda toho to národa, který si jej zvolil za předsedu vlády!

Navíc on p. Rambousek jen skvěle popsal tuto odpornou figuru v našich dějinách . Má nato právo, tak jako my dvě na své názory !

K. Drobková 19.2.2018 7:30

Re: Babiš X Rambousek

Napsala jsem ať je to jakchce, ale fakta, že je Babiš předsedou vlády ( i když v demisi ) už nikdo nikdy z historie ČR nevymaže. Myslet si o tom může každý co chce, ale fakta popírat nelze, jakože byl prezidentem Masaryk, Beneš, Gottwald, Zápotocký, Novotný,Svoboda, Husák, Havel, Klaus, Zeman. Na prezidenty, předsedy vlád se nezapomíná, na pisálky webu ano..........

V. Hájková 19.2.2018 8:13

Re: Babiš X Rambousek

ALE VY JSTE MĚ VUBEC NEPOCHOPILA- jistě že bude BABIŠ - BUREŠ zapsán v naši historii ale i s tím dodatkem , které jsem si dovolila napsat!

K. Drobková 19.2.2018 7:39

Re: Babiš X Rambousek

Jako se nezapomnělo na Kramáře,Tusara,Švehlu, Fielingra ... Širokého,Lenárta,Černíka, Štrougala, Adamce, Čalfu ....... vymazat z paměti fakta ( zapomenout na ně ) nedělá a neudělá nikdo soudný, nikdo kdo se chce z dějin poučit.

A. Reček 19.2.2018 8:36

Re: Babiš X Rambousek

Běžní lidé časem zákonitě vypadnou z paměti. Ale podvodníci typu Babiš pro svoje křivé skutky budou zapsání v písemné podobě, a tím zůstanou v paměti občanů. Máte naprosto pravdu!

K. Drobková 19.2.2018 8:43

Re: Babiš X Rambousek

Takže vlastně také popíráte závěr Rambouskova plácání ......Kdo si za pár let vzpomene na Andreje Babiše.

Na Babiše spousta lidí ( i když třeba v negativním slova smyslu ),na Rambouska nikdo, ani tak ani onak .......a o to mě šlo.

A. Nový 19.2.2018 12:47

Svazačka

Drobková svým žvástem sděluje, že dle ní je Babiš/Bureš někdo, zatím co autor nikdo.

V. Čermák 19.2.2018 20:07

Re: Svazačka

No a ono to tak Je....

M. Valenta 19.2.2018 9:50

Re: Babiš X Rambousek

Paní Drobková, že se Vám článek nelíbí je jedna věc, že každý nemůže být předseda vlády je taky v celku pochopitelné a že každý má zatím v této zemi nárok na svůj názor snad také ještě většina chápe. Vy už s tím máte, podle toho jak nesmyslnou odpověď jste zplodila, evidentně problém.

M. Smidova 19.2.2018 3:50

A kdo si za pár let v tom dobrém vzpomene na Miloše?