29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jde na Ukrajině o Mnichov?

Ze všech historických příměrů užívaných v souvislosti s postoji západních zemí vůči Ukrajině slýcháváme vůbec nejčastěji o Mnichovské dohodě z roku 1938, na jejímž základě pak Československo Německu bez boje odstoupilo svá pohraniční území. Mnichov dodnes rezonuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 19.2.2023 11:37

Ministryně rezignovala. Pravým důvodem rezignace německé ministryně obrany Christine Lambert je, podle posledních informací německého bulváru, úmysl polského generálního štábu poslat na Ukrajinu tanky Leopard spolu s polskými posádkami. Přestože se jedná o německé tanky, Christine Lambertová proti tomu neudělala nic, až do chvíle, kdy skandál odhalila německá tajná služba BND, která v souvislosti s tím varovala německou vládu, že by to vedlo k zatažení NATO do války s Ruskem.

J. Černý 18.2.2023 19:53

Z nedávné historie Ukrajiny

Dva vůdci krajně pravicové strany Svoboda také v samostatných rozhovorech uvedli, že představitel západní vlády jim a dalším vůdcům Majdanu několik týdnů před masakrem řekl, že západní vlády přestanou uznávat Janukovyče poté, co počet obětí mezi demonstranty dosáhne 100. Taková specifická podmíněnost vytvořila pobídky „obětovat“ demonstranty a připisovat jejich zabíjení vládním silám. Zabitým demonstrantům se říkalo „nebeská stovka“ i poté, co oficiální vyšetřování potvrdilo, že toho dne zemřelo 49 demonstrantů. Bezprostředně po masakru západní vlády obvinily vládu Janukovyče a jeho síly z masového zabíjení a uznaly novou vládu Majdanu.

Vyšetřování ukrajinské vlády popírá, že by v budovách kontrolovaných Majdanem byli nějací odstřelovači navzdory drtivým důkazům, že spáchali masové zabíjení demonstrantů a policistů 20. února 2014. Je zarážející, že téměř osm let po masakru, který byl ověřen podle videí, svědectví, svědků a forenzních balistických a lékařských vyšetření vládními experty nebyl nikdo zatčen ani odsouzen. Bez pochopení masakru na Majdanu a postavení jeho pachatelů před soud není možné porozumět a pokojně vyřešit vnitřní a mezinárodní konflikty týkající se Ukrajiny a nebezpečně eskalující válku na Donbasu.

https://canadiandimension.com/articles/view/the-hidden-origin-of-the-escalating-ukraine-russia-conflict

D. Rakous 19.2.2023 12:34

Podle informací bylo prý po Majdanu pokáceno i stromořadí, aby nebyl patrný směr do kmenů zavrtaných střel ostřelovačů a tedy důkaz odkud stříleli

J. Vintr 20.2.2023 0:02

Od samého počátku až po dnešek je naprosto zřejmé, že události na Ukrajině se dějí podle amerického scénáře. Jen Putin se asi nechová tak, jak by si Američani přáli. I když ani to není jisté....

Z. Koutecký 18.2.2023 12:13

Vážený pane Franku, jakýpak asi appeasement si západní mocnosti představovaly v roce 1938, když několik let před tím mohutně investovaly do německého zbrojního průmyslu a souhlasily, v rozporu s Versailleskou smlouvou, s budováním Hitlerovy armády. Spíše si přečetli Hitlerovu knihu "Mein Kampf", v níž Hitler široce rozvádí svoji vizi o získání širých ruských plání jako životního prostoru pro budoucí velkou německou říši. Tenhle Hitlerův "Drang nach Osten" jim pravděpodobně nebyl proti mysli. Že se to pak zvrtlo jinak, to už je jiný příběh. Přečtěte si, pane Franku, ten Mein Kampf z roku 1920-1921, je na internetu i v češtině.

K. Křivan 18.2.2023 18:20

Kecy z Rudýho Práva. Rv

K. Křivan 18.2.2023 18:39

1) Mocnosti nesouhlasily s budováním Hitlerovy armády. Luftwaffe a tankové jednotky budovaly Němci v SSSR, a později už Německo bylo dost silné, aby Francii a Britanii ukázalo rostředníček. Mocnosti s tím nemohly nic dělat. Jenom začít válku, na kterou nebyly vůbec připravené.

2) Mocnosti neinvestovaly do německého zbrojního průmyslu. Pokud investovaly privátní firmy, tak jim do toho jejich stát nemohl kecat.

3) Versailleská smlouva nebyla smlouva, ale diktát. Tím bylo zadéláno na 2.světovou válku.

K. Křivan 18.2.2023 18:52

Ad 2) Privátní firmy mohly investovat co a kde chtěly a stát jim do toho nemél co kecat. To byl princip demokracie, pokud víte co demokracie byla.

J. Černý 18.2.2023 19:55

A jak s ní nesouhlasily ? Jak nesouhlasily s obsazením Sárska, jak nesouhlasily se Anšlusem Rakouska? České pohraničí velmocí přímo Hitlerovi darovali. Jak nesouhlasili s obsazením zbytku Československa.

Vy jste gardový pitomec ;-D

K. Křivan 18.2.2023 23:19

Prostě není pravda, že souhlasili, jak ten Koutecký píše. A ty pitomé urážky si nechte. Můžete si je říkat před zrcadlem.

Z. Koutecký 19.2.2023 0:20

Pane Křivane, víte jak se "budují" tanky, letadla a lodě? Vyrábí se ve fabrikách. Takže Vy tvrdíte, že německé tanky a letadla se vyráběly v SSSR? To snad ne. Vyráběly se samozřejmě v Německu. A víte, kde na to vzal Hitler finance? Německo bylo totiž ekonomicky docela na dně. Inu půjčil si. A víte od koho? Nevíte? Tak si to najděte na internetu. Budete možná překvapený.

D. Rakous 19.2.2023 12:29

Které a čí banky financovaly, zdánlivě paradoxně, nejen zbrojení Německa, ale asi i NSDAP a samotného AH? A proč. Byl Drang nach Osten úkolem AH? Bylo selhání EB, vysokého zednáře, selháním? A demobilizace ČR a předání funkčních čs.zbraní, výstroje a munice vlastě dozbrojením Wehrmachtu pro určitý úkol? A Protektorát B+M významným týlním průmyslem.

A kdyby hypoteticky AH dosáhnul těch ruských nerostných zdrojů, nespadlo by s ním letadlo? A nebyly by u těch zdrojů majitelé těch bank, které ho financovaly/úvěrovaly?

Také by neměla být zapomenuta a být poučením smlouva Polska s Německem z ledna 1934 a závazek Polska sestřelovat sovětská letadla a nepustit RA na případnou pomoc ČSR!

J. Lukavsky 19.2.2023 15:26

"Které a čí banky financovaly, zdánlivě paradoxně, nejen zbrojení Německa, ale asi i NSDAP a samotného AH?" Vláda např. USA může zakázat bankám a firmám styk s jiným státem jen když jsou s ním ve válce. Nakonec Švédsko dodávalo ocel a rudu Hitlerovi dosti dlouho až později jejich parlament seznal, že to je nemorální. A Švýcarsko bralo do úschovy nacistické zlato i když už věděli, že je z vytlučených zubů Židů v plynových komorách. A vlastně tak nějak kličkují snad dodnes.... Pecunia non olet - peníze nesmrdí. J.L. end

Z. Koutecký 19.2.2023 0:52

Nu, ať byla Versailleská smlouva co byla, každopádně ji podepsali všichni zúčastnění zástupci vítězných mocností, akorát americký Kongres ji neratifikoval, takže pro USA neplatila. Také ovšem chyběl podpis zástupce SSSR, protože toho do Paříže vůbec nepozvali. Stejně ji nikdo dodržovat nehodlal. Po 2. sv. válce ovšem už raději s Německem žádnou mírovou smlouvu nepodepsali.

J. Lukavsky 19.2.2023 9:52

"Versailleská smlouva nebyla smlouva, ale diktát." No kdysi bylo takovým zvykem, že ten kdo začal a prohrál válku - platil. A podmínky si diktoval vítěz. Bylo to špatně? J.L. end

J. Vintr 20.2.2023 0:08

V první světové válce nevyhrál nikdo. Skončila v podstatě patem. To, že se Britové, Francouzi a Američané domluvili, že Německo prohrálo a dali mu to patřičně sežrat, zanechalo v Německu pocit křivdy, který vytvořil předpoklad pro vznik nacistického režimu a druhé světové války.

J. Lukavsky 20.2.2023 7:27

No Britové, Francouzi a Američané se mohli domlouvat na čem chtěli, Německo mohlo klidně pokračovat ve svém vítězném tažení až do ..... no to, že přišli na jednání svědčí o tom, že jim teklo do bot. A bylo jen otázka času a dalších tisíců mrtvých než by je spojenci převálcovali. Takže spojenci ušetřili spousty svých i německých životů a ten pocit křivdy jenom mazaně rozfoukal Hitler. J.L. end

K. Křivan 18.2.2023 9:25

Ukrajina potřebuje velké množství baterií protivzdušné obrany. Náročný požadavek vzhledem k tomu, že jedna baterie systému Patriot stojí přes jednu miliardu dolarů (22,1 miliardy korun).

Kdo to platí ? Blbci, co nenahání politikům strach.

J. Vintr 18.2.2023 18:40

Platí to EU - Američanům....

K. Křivan 18.2.2023 18:48

A EU to bere (krade) Evropanům. I nám.

K. Křivan 18.2.2023 19:09

Velké množství baterií znamená velké množství miliard dolarů. To má Zelenskyj na svém kontě. Rv

J. Lukavsky 19.2.2023 15:28

"To má Zelenskyj na svém kontě." No nějak mi ušlo, že by ukrajinská armáda byla soukromým majetkem prezidenta... nepletete si to s Vágnerovci? J.L. end

Š. Formánek 17.2.2023 23:49

Vždycky je bizardní sledovat, jak se člověk jako osoba nebo jako příslušník národa stává objektem absurdního velikášského zpracování lupou mýtizovaných dějin. A někdy se i diví a někdy se i stydí, třeba já za to, že jsem byl homosexuální aktivista. Vždycky jsem měl odpor stát na straně vítězxů. A ten Mnichov? My Češi jsme dostali zaodostiučinění za morální selhání Západu. Ano, bude jaderná válka. Kvůli českým mindrákům, že jsme v roce 1938 nebojovali.

S. Ševeček 17.2.2023 20:37

nejde o Mnichov, ale o demarkační linii na Dněpru.

J. Friedlaender 17.2.2023 17:00

Na vyhnutí se Mnichovu by se bylo muselo začít pracovat mnohem dříve. TGM to pochopil, leč příliš pozdě.

K. Křivan 18.2.2023 9:37

Mnichovu se nešlo vyhnout. Na ten bylo zadéláno vznikem Československa. I kdyby se sudetští Némci méli stejně jak ve Švýcarsku, chtéli by i tak zpét do Říše.

K. Křivan 18.2.2023 18:56

Mnichovu bychom se vyhnuli, pouze kdyby Rakousko-Uhersko zůstalo zachováno a zemé Koruny České zůstaly jeho částí.

J. Lukavsky 19.2.2023 15:18

"I kdyby se sudetští Némci méli stejně jak ve Švýcarsku, chtéli by i tak zpét do Říše. No nikdo je ale násilím nenahnal do Sudet. Šli tam sami, dobrovolně a s vědomím, že jdou žít na území českého krále a stávají se jeho poddanými. Nalákala je možnost neplatit 10 let daně (Lhoty, Lhotky...). Češi odešli kdysi do Rumunska (Banátu) či carského Ruska, Němci také... a nikterak je nenapadlo, že by měli požadovat samostatnost či připojení k ČR. J.L. end

J. Lukavsky 17.2.2023 16:23

"Ukrajina nemá žádnou spojeneckou smlouvu, kterou by proti Rusku mohla využít." A co tzv. Budapešťská smlouva? Ukrajina se vzdala A-zbraní výměnou za záruku své svrchovanosti a územní celistvosti. Podepsáno Ukrajina , Rusko, parafovala Anglie, USA Francie? J.L. end

J. Kindl 17.2.2023 16:34

Rusko ukázalo, že smlouvy pro ně vždy i v historii byly cár papíru. Za válkou na Ukrajině může Evropa. Ta nedokázala dát Rusku najevo co může a co ne. Stále se drželo své politiky détente- zmirňování napětí.