25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ÚVAHA: EU, její rámec a obsah

EU je obrazně řečeno jakýsi neutrální rámec, jehož působnost je vyplněna i ohraničena primárním právem, a jejíž trh, tedy to podstatné jak pro marxisty, tak pro klasické liberály, se vyznačuje základními ekonomickými svobodami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Mertl 28.2.2020 7:16

A není to správné, pane Ševečku? Nebo chcete nějakého ideálního monarchu, diktátora?

Mmch, jaké jsou ty další metody?

J. Krásenský 28.2.2020 8:09

To je přesnější. Velice bych přivítal, kdy naše volby neovlivňovali cizí mocnosti ani sousedé - to je například Rusko, Čína, USA, EU, němceko a Rakousko a to ani tím, že u nás budou podporovat různé akční výbory, pardon, nátlakové neziskové organizace.

M. Mařák 28.2.2020 6:00

Ti Vaši tzv. populisté, jak je nazýváte, vyhráli v Maďarsku a v Polsku volby, rozhodl tedy občan, jak popisuji v článku. Další příklad toho, že Vaše teze je založena na virtuálním prázdnu.

Z. Lapil 28.2.2020 6:39

S tím mám právě problém. Aniž bych se pokoušel zjistit, je-li např. Orbán dobro nebo zlo (jak to tak ve světě chodí, on bude tak trochu obojí), tak vidím, že vedoucí orgán EU má snahu znectít demokratickou volbu v Maďarsku. A není to jediný příklad, Heider v Rakousku za všechny.

Na EU mi vadí tři zásadní věci. Jednak mi lže, jednak mění dost zásadní pravidla za pochodu (viz přijímání ústavy/Lisabonské smlouvy), ale hlavně: Evropa měla vždycky jeden velký bonus: pluralitu názorů a systémů reprezentovanou jednotlivými státy. Viz Komenský - nemohl dost dobře pracovat doma, tak se přesunul o pár set kilometrů a Evropa ani svět nepřišly o jeho myšlenky. EU tuhle pluralitu potírá, od (snahy o) nedotování nesprávně zvolivších národů, až po glajchšaltování potravin a (snahy o) povinné přijímání migrantů.

Dotace protentokrát vynechám, ty nejsou specifikem EU.

V. Petr 28.2.2020 11:05

ALE EU se snaží zavést proti Polsku a Maďarsku EKONOMICKÉ SANKCE, aby je donutila změnit svou VNITŘNÍ POLITIKU podle představ bruselských IDEOLOGŮ.

A u nás se snaží různými nátlakovými akcemi odstranit zvoleného premiéra (resp. premiéra jehož vláda vzešla s voleb). Ze všeho nejvíce to připomíná BREŽNĚVOVU DOKTRÍNU!

I. Mertl 28.2.2020 6:46

Milý pane Krásenský, Vaše řeč je klišé nad klišé. Jak ostatně píše už p. Mařák: Jste nespokojen s chodem věcí veřejných, ale jak si představujete reálný stav těch věcí, s nímž by jste byl plně spokojen? Máte představu, jak realitu vylepšit nebo úplně napravit? Máte před sebou vzor, kde zásadním hybatelem je občan?

Tyto diskuze bez představy jak z problémů (nevyhnutelných, domnívám se, skutečných i domnělých) trvají od nepaměti. A dospěli jsme tam, kde jsme. Bez skutečného návrhu řešení nemají smysl - říkaji jen "nejsem spokojen". Což je jistě Vaše právo, ale nápravu si musíte pořídit sám.

J. Krásenský 28.2.2020 8:25

Vážený pane Mertle, z vaší odpovědi na mne dýchla atmosféra mého mládí, děkuji - tehdy se tomu říkalo "konstruktivní kritika" - kdo kritizoval poměry v reálném socializmu, musel hned přijít s pozitivním řešením, jinak byl označený za kverulanta. Euroobčané jsou stejné krve i demagogie.

Mám představu - například ať naše vnitřní poměry včetně voleb neovlivňují cizí elementy - od Ruska, Čína, přes USA až po německo a Rakousko, vykázat všechny nátlakové neziskovky financované byť jen částečně ze zahraničí.Tedy na způsob zákona FARA v USA.

I. Mertl 28.2.2020 8:31

Přiznal jsem Vám občanské právo na kverulaci, ne? Spokojen?

I. Mertl 28.2.2020 8:37

Za sebe konstatuji, že se mi samozřejmě kdeco hrubě nelíbí, ale i se všemi jejími chybami považuji EU za to nejlepší, co se Česku mohlo přihodit. A za Vaše představy bojujte všemi (demokratickými) silami.

J. Krásenský 28.2.2020 9:35

Na rozdíl od Vás pokládám vstup do EU za chybu, hlasoval jsem proti i v referendu, ve kterém se - připomínám jsem menšina oprávněných voličů vyjádřila pro vstup (nějakých 43%). Už při vstupu bylo zřejmé, že jde o demokratický deficit, slibovaná subsidiarita je jen vábnička a podvod, a celá je vedená marxisty, kteří jiný názor ani nepřipouštějí - viz Buttiglione. EU je katastrofa. Nepoučili se z Brexitu a místo reforem dále centralizují a potírají nepohodlné členy - např Polsko a Maďarsko. Na potíže "Evropy" odpovídají receptem "Více Evropy", což je jak z kuchyně reálných socialistů před zhroucením - "nedostatky socializmu vyřeší více socializmu".

I. Mertl 28.2.2020 11:49

Měl jste poslední slovo, čili spokojenost, ne?