25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ÚVAHA: Čtyři „R“

K písmenům se dostanu později, ale patrně tušíte, že se vracím k pandemii. Před časem jsem se dočkal kritiky, že moje stížnosti směřují především na premiéra Babiše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Boháček 21.2.2021 9:37

Rúška na tvári? Dioctyl-ftalátová mňamka na ústach a mikrovlákna v pľúcach.

A to není všechno. Studie čínských vědců totiž zjistila, že většina těchto roušek uvolňuje při dýchání mikroplastová vlákna, která se dostávají do plic. Ještě nikdy v historii nebylo nošení roušek, a to ani v Číně, tak dlouhodobé, takže zdravotní rizika jsou dosud neznámá. Přidechování mikrovláken z plastu po tak dlouho dobu, rok, dva roky, nebo i déle, může mít neprosto nečekané zdravotní důsledky.

Podobně je to s respirátory KN95. V říjnu minulého roku americký zdravotní institut NIH uveřejnil studii, která upozorňuje na to, že zejména roušky a respirátory z Číny mají velmi vysoké procento měkčených plastů, dioctyl-ftalátů a dalších látek, které se po delší době nošení uvolňují a člověk je začíná vdechovat.

A právě tyto čínské KN95 nakoupila česká vláda, jsou jich plné sklady ve skaldech v Letňanech, točí se okolo toho spousta šíbrů a je potřeba je prodat a udat lidem v ČR. A proto ministr zahradnictví ČR nařídil, že od příštího pondělí je budete nosit. Před dvěma týdny uvedl Český rozhlas, že vláda nakoupila čínské respirátory KN95, překupníci je distribuují prodejcům v ČR a ti je představují jako respirátory třídy FFP2, ovšem toto označení mohou v EU mít jenom certifikované respirátory schválené evropskými úřady.

https://www.topcz.net/vsichni-rouskomilovnici-podivejte-se-se-vyrabi-nosite-hube/

M. Boháček 21.2.2021 13:31

Bis-(2-etylhexyl)ftalát (DEHP) je olejová kvapalná chemická látka, ester kyseliny ftalovej.

Použitie

Používa sa ako aditívum pri výrobe plastov (napr. káble, podlahové krytiny, hračky), oblečenia (napr. obuv, oblečenie do dažďa), ale tiež pri výrobe lakov, farbív, adhezív aj.

Zdravotné riziká

DEHP preniká do ľudského organizmu cez respiračný alebo tráviaci trakt. Experimenty na zvieratách preukázali negatívne účinky na slezinu, črevá, mozog, obličky, ale aj škodlivé vplyvy na semenníky a reprodukčné funkcie. Zvýšené vystavenie DEHP môže chlapcom v neskoršom veku spôsobiť vážne problémy s plodnosťou. Vedecký výbor Európskej únie pre vznikajúce a novo zistené zdravotné riziká potvrdil, že zdravotnícke pomôcky z PVC, ktoré obsahujú DEHP, sú nebezpečné a malí chlapci sú podľa výboru najzraniteľnejší.[1]

Regulácia

DEHP je európskou smernicou EU 67/548/EHS[2] o klasifikácii a označovaní nebezpečných látok zaradený medzi látky toxické pre reprodukciu.

DEHP je európskou smernicou 2003/15/EHS zakázané v kozmetike a rozhodnutím Európskej komisie 1999/815/ES zakázané (spoločne s piatimi ďalšími - DIDP, DINP, DBP, BBP a DNOP) v hračkách a predmetoch, ktoré deti do 3 rokov vkladajú do úst.[3]

B. Topinka 21.2.2021 4:03

Myslím, že zbytečně přeháníte - tak jako tvrdite, že AB nerozumí ničemu, tak vy se snažíte vzbudit dojem, že rozumíte všemu

Z. Lapil 21.2.2021 9:36

Myslím, že ani moc nepřehání. Dřív jsem to nesledoval, ale jeho covidová kariéra začala lží "roušky jsou" a od té doby je jeho činnost vždycky s křížkem po funuse. Už na jaře se všeobecně mluvilo o možnosti 2. vlny. Když ta nastala, nebylo připraveno NIC. Někdy od listopadu se ví, že počátkem roku se bude očkovat a že vakcíny potřebují docela náročných -70st.C. Nebylo připraveno NIC. Když nastupoval Blatný, bylo spousta řečí o informovanosti. Výsledkem byl PES, na jehož základě měly být vyhlašovány stupně opatření. Před vánocemi byl na pětce, ale opatření byla relativně volná, teď nedávno byl snad 14 dní na čtyřce, opatření zůstala na pětce. Ano - ta rozhodnutí mám za správná (přinejmenším pochopitelná - před vánocemi utáhnout šrouby znamenalo koledovat si o občanskou neposlušnost), ale znamená to, že PES byl plácnutí do vody.

A co mi HODNĚ vadí: naprostá nedůvěra v občany a ve mě osobně. Výsledkem je milión zákazů a některé z nich evidentně pitomé.

J. Kulheim 21.2.2021 9:53

Článek vzbuzuje dojem, že pokud by občané dodržovali opatření navrhovaná Prymulou, byla by nákazová situace podstatně lepší.

J. Koníček 20.2.2021 20:34

R^

J. Kulheim 20.2.2021 18:09

Od jara naše vláda a s řadou odborníků, organizuje boj s koronavirem, který se šíří jako kapénková infekce a má všechna potřebné vlastnosti pandemického viru. Nařizují, zakazují, nosíme roušky, testujeme, trasujeme, dezinfikujeme si ruce a virus se šíří nekontrolovaně dál. Nařízení zřetelně nefungují. Vláda a odborníci přiznávají své omyly a na svých židlích sedí vesele dál. Slyšíme, že nemocných a zemřelých je čím dál víc. Nákaza se šíří po zeměkouli všude tam, kde jsou vnímaví jedinci. Už zjistili koronavirus i na severním pólu.

V současnosti už přestali virus krotit a usměrňovat a zjistili, že za to, že už nákaza nezmizela můžou lidé. S tím lze souhlasit, protože na nikoho jiného virus neleze. Před virem se není kam schovat. On si na nás počká do té doby, než bude většina lidí vůči viru odolná. Budeme nuceni se s ním naučit žít.

Průběh nákazy ovlivňuje řada faktorů.1Každý stát má své specifické podmínky. 1. ČR leží uprostřed Evropy a jezdí zde kamiony všemi směry. Má vysokou hustotu osídlení. Je rozdíl ochránit před nákazou např Finsko nebo Nový Zéland.

2. Je podstatný rozdíl v rychlosti šíření v teplém a suchém počasí a v období podzimních plískanic. Ve vlhkém a chladném vzduchu se nákaza šíří rychleji. 3. Obecně je platné, že největší zdravotní problémy mají lidé, kteří jsou nějakým způsobem oslabeni nebo vystresováni. Nezanedbatelnou roli hraje stres z chladu a z neustálého šíření hrůzy sdělovacími prostředky. 4. Individuální zdraví a s tím spojená odolnost

5. Zdraví populace. Zvyšuje se délka dožití, a to je dobře. Ale nezvyšuje se délka dožití v dobrém zdravotním stavu. Od roku 1960 se pohybuje kolem 62 let u mužů i u žen. Z finančních prostředků, které zdravotní systém spotřebovává jde pouze 1% na prevenci. Zvyšuje se délka dožití v nemoci. Například ve Švédsku je délka dožití ve zdraví asi 67 let. ATD

J. Kulheim 20.2.2021 18:09

Vládu máme od toho, aby nám pomáhala řešit problémy, které si nejsme schopní vyřešit sami nebo za pomoci své rodiny. Co potřebujeme, jsou dobré informace. Roušky nás zcela jistě nezachrání. Její povinností je, aby opatření, která navrhuje a realizuje, vysvětlila, zdůvodnila a také řekla, co od přijatých opatření očekává. To se nedělo ani neděje. Dělá to pouze pomocí příkazů a zákazů. Přitom se to dotýká zdraví a peněženek všech občanů. Všechno stojí miliardy, které nebude zcela jistě platit pan Babiš.

Pandemie nejsou nic nového. Od roku 1880 proběhly v Evropě čtyři pandemie a téměř každoročně probíhají epidemie chřipky v různé intenzitě a s různými dopady na zdraví občanů. Pandemie byly v minulosti a budou i v budoucnosti. Člověk je součástí přírody a platí pro něho stejná pravidla jako u všech živočichů. Na lidech není ze zoologického hlediska nic pozoruhodného.

Je potřebné abychom si uvědomili, že zdraví ne nejcennější majetek, který máme. Moje zdraví není majetkem pana Babiše. Lidé podléhají iluzi, že stát se o ně postará. Předat peníze a pravomoci k tomu, aby se někdo v tramtárii postaral o naše zdraví je, podle mého názoru, špatný obchod.

Dobré zdraví není cíl, dobré zdraví potřebujeme k slušnému životu.

Z. Lapil 21.2.2021 9:54

Dost mi začíná chybět ještě jedna věc: informace o tom, jak moc opatření fungují. Asi ne všechny existují, ale má někdo solidní představu, kolik moc lidí se nakazí v hromadné dopravě? Při nákupech? Volně na ulici?

V okrese Tachov za den či dva vypálil týdenní průměr nových případů z necelých 1100 na 1450/sto tisíc obyvatel (absolutně nějakých 150 lidí; můj pokus o trojčlenku bez kalkulačky, ale úplně špatně to nebude). Co se tam, probůh, stalo?

V jednotlivých okresech jsou v nově nakažených dost velké rozdíly (4x - 6x). Mně to připadá jako dobrý důvod pro rozrůznění opatření. Pokud možno operativní, protože ono si to číslo dlouhodobě dělá dost co chce.

Dávám to sem opakovaně, ale pro pohodlí: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19?utm_source=general&utm_medium=widget&utm_campaign=covid-19

D. Zwyrtková 21.2.2021 4:34

Na ostravsku jsme nosili roušky v autobuse , v obchodě, o nemocnicích nemluvě, a také nám to moc nepomohlo.

V. Bok 20.2.2021 15:57

Pokud si tedy pamatuji, pandemický zákon shodila tehdy opozice velmi silnými vyjádřeními. Tehdy ještě mlela cosi o chripčičce atd. Teď s tim prišla jako se svetovym objevem. Tady bych Babišovi vinu nekladl.

V. Kain 20.2.2021 16:37

Babiš je patologický egocentrik.Nemá na to aby vedl tuto zem.Myslím,že těch důkazů je dost aby skončil.On ale musí vyhrát za každou cenu jak se zmínil pan Pilný.Jde mu o dotace a státní zakázky pro jeho firmy.Loajální Schilllerová má dost vaty z 500 miliardového dluhu aby na poslední chvíli podplatili voliče.Volby vyhrát ať to stojí co to stojí.

J. Farda 20.2.2021 17:30

V první půli ledna loňského roku se poslanec MUDr. Svoboda - pokud se pane Boku pamatujete - interpeloval vládu, zda je připravena na příchod - tehdy ještě nepojmenované - neznámé vysoce virulentní nemoci z Číny. Pan ministr Vojtěch se jen útrpně usmál a ani za odpověď mu tenhle opoziční výkřik nestál! Za několik měsíců tloukla naše věrchuška hlavou o ranvej na Ruzyni a přeháněla se ve slovech v díků za zásilky podřadné - reklamované i západními státy - čínské pomoci, na kterou čekala naše do Číny nevpuštěná letadla na letištích v Uzbekistanu, ale vozili je sem Číňané! :-P

J. Vintr 20.2.2021 15:54

Myslím že je zavádějící směšovat dvě zcela rozdílné věci. To, jestli je ta současná "pandemie" opravdu závažný problém a to, jestli všechna ta "opatření proti šíření" mají nějaký vliv na to, jak se virus šíří v lidské populaci. Na tu první otázku se možná nedá jednoznačně odpovědět. Na tu druhou otázku je odpovědí ne. Je to jen šaškárna a buzerace, která, pokud má nějaký účel, tak je jím něco úplně jiného, než snaha omezit šíření epidemie.

J. Jurax 20.2.2021 16:01

I ta opatření proti šíření mají vliv na šíření viru v populaci, respektive na zpomalení šíření viru. Zjevně ale ne tak velký, jak se čekalo.

J. Vintr 20.2.2021 17:36

Tak se podívejte na okolní země, jaký mají ta opatření vliv. A jinak, jak nepleťte si vládou vylhaná čísla s realitou.

V. Bok 20.2.2021 16:07

Netuším jak jste přišel na to druhé ne. Účinnost opatření ktera jsou téměř shodná ve všech zemích, se jednoznačně prokazala. Taky se prokazala nediscipinovanost Čechů a pulky politiků, kteří k tomu primo či nepřímo vybízejí. Extrémní pripad je Čina. Tam si s tim poradili i bez očkování za 3 měsíce. Vsichni poslechli a dodržovali. Nic vic v tom nebylo. A jedna pětina lidi na zeměkouli teď má jednotky případů za den a tretinu mrtvych co maličké Česko.

J. Vintr 20.2.2021 17:37

S Čínou běžte do háje. Ta si může do světa hlásat co chce. A taky nepochybuji o tom, že když ten virus vyrobili a pustili do světa, tak mají i prostředek, jak ho udržet pod kontrolou.

J. Jurax 20.2.2021 15:53

Vida, před invazí viru si Germáni hranice ohlídat umí. Před invazí nelegálních migrantů jim to nějak nešlo a ani dnes nejde; dokonce jejich dopravce vyznamenávají jako tu kapitánku raketýrku.

R. Vacek 20.2.2021 9:32

Politici jsou takoví, jaké systém generuje. A neschopní jsou všichni. To, že tam je momentálně Babiš, neznamená, že za opozice by to bylo lepší. Takový Fiala si pochvaloval nástup dětí do škol a zvlášť se mu líbilo, že nebudou mít roušky.

Co s tím? Na neschopnost upozorňovat, protože jenom hrozba kriminálu nebo nezvolení ty vypasené kapříky donutí sebou trošku mrsknout.:-)

J. Kindl 20.2.2021 9:21

Kolik lidí odmítá nosit roušku? Já. Nosím ji pouze v MHD a v obchodě. Jinak bez roušky. Zejména venku v přírodě. Je to zdravější než náhubek

I. Schlägel 20.2.2021 10:09

Však Vám ji venku v přírodě nikdo nenařizuje. Pokus nepostáváte na zastávce MHD nebo v davu, kde se nedají dodržovat rozestupy.

J. Vintr 20.2.2021 15:34

Včera byl na seznamu článek, jak jsou na tom dobře v Portugalsku, protože tam prý lidé nosí disciplinovaně roušky všude......

V. Bok 20.2.2021 15:58

Ano, tam jsou disciplinovani a ukazalo se to velmi účinné.

J. Vintr 20.2.2021 23:52

Ale kulové, nejspíš tam jen politici nemají takovou potřebu lhát a zveličovat.

P. Dvořák 20.2.2021 10:09

To je to čtvrté "R" - ROZUM.

Také žasnu, kde ti lidé nechali mozek, když jdou lesem buď sami nebo dvojice, která se doma muchlá a oblizuje v posteli, ale v lese mají na hubě cosi.

J. Jurax 20.2.2021 15:55

Odpovědný jedinec se samozřejmě muchlá a oblizuje výhradně s rouškou, a to nejen v posteli.

V. Bok 20.2.2021 16:00

Dokonce i pivo lze pit přes roušku, i když bublinky a chuť je pryč. Ale co by člověk neudelal v zajmu lidstva, ne...

A. Hrbek 20.2.2021 8:22

Potvrzené případy 11.553, očekávány zamřely 184 - 196.

L. Polehla 20.2.2021 8:03

Včera Německo oznámilo, že pravděpodobně zavře hranice s Francií.