28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ÚVAHA: Boj o koryta

Řečtí filosofové Sókratés (469-399 př.n.l.) a Platón (427-347 př.n.l.) měli při hodnocení tehdejší athénské demokracie pravdu. Po vlastních zkušenostech s athénskými demokraty opojenými mocí totiž dospěli k závěru, že demokracie (tj. vláda lidu) je nejzkaženějším společenským zřízením, kterým končí jeden cyklus vývoje lidské společnosti a počínaje tyranidou začíná cyklus další.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Charvát 9.9.2021 18:47

Naše demokracie s tou antickou nemá mnoho společného. Dle mého ze dvou hlavních důvodů. Náš volič se nemusí nijak kvalifikovat, toliko věkem, a chybějící duševní schopnosti z voleb nikoho nediskvalifikují. Druhým důvodem je rozmach sdělovacích prostředků a technik manipulace, které umožňují úspěšně podsouvat voličům zcestné představy a zavádějící informace a manipulovat jimi jako bájný Krysař. Bohužel, z tohoto stavu nevidím cestu ven.

F. Navrátil 8.9.2021 17:11

Argumentů proti demokracii je celá řada a autor je hezky seřadil a prezentoval. Bohudík je ovšem mnohem více argumentů pro demokracii. Tedy pro systém, který je schopen průběžně napravovat chyby a zbavovat se personálního balastu. Musí jít samozřejmě o přímou občanskou demokracii a ne parodii s přívlastkem. Právě tyto zparchantělé formy demokracie, ve kterých kopuluje oligarchie s mediokracií, soudcokracií, neziskovými spasiteli a fanatiky, jsou příčinou civilizačního úpadku.

J. Pavelka 8.9.2021 13:23

Ovšem aténská demokracie, přes určitou vnější podobu , neměla s dnešní demokracií mnoho společného...Otroci a chudáci, propuštěnci apod., tedy většina populace...O ženách nemluvě, ale ty kolikrát donedávna ani v novodobých demokraciích...Spíše by se to tedy dalo přirovnat k hlasování v akciových společnostech, ale ani to není přesné

J. Pavelka 8.9.2021 13:24

otroci...neměli politická práva vůbec

J. Jurax 8.9.2021 12:36

Inu, s pohledem autora docela souzním.

M. Husovice 8.9.2021 10:10

Chytré, pravdivé a smutné!!:-)[>-]

B. Rameš 8.9.2021 8:39

Demokracie je jenom metoda řízení lidských společenství prosazením většinové vůle, vyjádřené svobodným rozhodnutím každého jejich člena. Jak bude aplikována a jaký systém z toho vzejde, záleží už jen na samotných členech společenství. Jak známo, výtvor nemůže být dokonalejší svého tvůrce, asi proto to tak vypadá. A jdětež mi k šípku s osvícenou vládou filozofů, kdyby byla tak boží, snad by se za ty dva, tři tisíce let někde ujala?

J. Krásenský 8.9.2021 9:48

V antice byla i ekonomie součástí filosofie, na to se rádo zapomíná. Filosofie obsahovala všechny vědy.

Aby demokracie fungovala, musí se společnost dohodnout na přísné morálce, kterou bude naprostá většina dodržovat i vymáhat.

V. Mokrý 8.9.2021 10:17

1*! R^

J. Vlk 8.9.2021 7:47

Pak už nezbývá než rozhodování přenechat na výkonný výpočetní systém. Stačí jen pár operátorů, kteří připraví vstupní data a počítač dle logického algoritmu spočítá nevhodnější variantu řešení. Lidé jsou vlastně škůdci a z procesu rozhodování třeba je vyloučit.

S. Sedlák 8.9.2021 8:58

A kde vezmete ty slušné programátory? A jak si ověříte, že situace nezneužijí? To taky výstavní hloupost.

J. Pokoutný 8.9.2021 9:37

Hmm... a kdo dá do kupy ty algoritmy? Při lidské přirozenosti by to dopadlo nejspíš tak, že by byly pro programátory sakra výhodné. Tohle tuším řešil už Asimov v Nadaci.

J. Jurax 8.9.2021 12:38

Vy jste IT nepolíbený, není-liž pravda?

I. Pávek 8.9.2021 7:00

No bylo nám tlučeno do hlavy, že vrcholem demokracie jsou USA. Ještě to platí? K přípisce nic nemám, snad jen ,,no jo no" a pokrčit rameny.:-/

V. Mokrý 8.9.2021 8:20

Už dávno ne.

Ještě tak Švýcarsko může být/je.

I. Pávek 8.9.2021 8:33

Kdo ví jak dlouho. Poskakují informace, že rodilých švýcarů ubývá a přibývá náplavy, která demokracii nějak nerozumí ale může demokraticky hlasovat.

S. Sedlák 8.9.2021 6:37

Demokracie je nejlepší ze všech špatných způsobů vládnutí.

Napsat takovou "úvahu" znamená, že autor má v kebuli dost guláš.

Pejsek a kočička, když dělali dort, tak do něj dali také vše možné, ale k jídlu to nebylo.

Politici nejsou nějaká zvláštní odrůda lidí, ale určitý vzorek společnosti, tedy jsou jejím obrazem. Ostatně politikem se člověk může stát, jen pokud ho v demokracii někdo zvolí, tedy jeho povaha pak zastupuje povahu a situaci jeho voličů. Nelze přehlédnout, že významná část elektorátu jsou osoby mdlého rozumu, které nejsou schopny rozpoznat grázla nebo je jim blízký někdo stejně vybavený. Rozhodně to ale neplatí o všech politicích jako to neplatí o voličích.

P.S. Podobné cancy mají mnohdy vést k obhajobě grázla protože jsou všichni stejní. Nejsou a doufám, že my se toho našeho gaunera po volbách konečně zbavíme.

P. Dvořák 8.9.2021 7:04

I kdyby byla pravda všechno, co jste napsal, tak byste měl vědět, že výměna gaunerů nic neřeší.

S. Sedlák 8.9.2021 8:42

Vy byste na oplátku měl připustit, že takového gaunera, jako tam máme dnes jsme nikdy neměli a z toho vyplývá, že změna je prospěšná. Přinejmenším o mnoha kandidujících se dá říct, že gaunery v této chvíli nejsou na rozdíl od tohoto, který tam jako gauner už lezl a z nějakým mě neznámých důvodů mu lidé uvěřili, že už mu další lumpárny nestojí za to a že už bude hodný.

R. Dubravský 8.9.2021 10:13

Zkušenost říká, že každý nový gauner bude ještě horší než ten předchozí.

J. Jurax 8.9.2021 12:43

No, ve vysoké politice jsou jenom gauneři lišící se jen zaměřením a případně i mírou své gaunerovitosti. Demokratické volby pak umožňují výměnu jedné skvadry gaunerů za jinou; říká se tomu rekorytarizace.

Takže si nedělejte iluze.

M. Těhanová 8.9.2021 7:38

Nevím, ale myslím, že autor v kebuli guláš nemá. Zapřemýšlejte nad citáty starých filozofů jak jsou pravdivé.

A to, dnes adorované " vzdělání " čím dál míň vypovídá o schopnostech toho kterého člověka. A nechytejte mě nikdo za slovo, mám na mysli ty obskurní obory, které se dnes vydávají za vzdělání.

Schopní lidé jsou opravdu upozaďováni, gauneři zůstávají ( viz ti dva, co tady vládnou).

S. Sedlák 8.9.2021 8:56

S citáty je mnohdy problém selekce, takže pokud vyberete vhodně, vypadá to, že výběr má absolutní platnost.

Třeba Radkin Honzák tvrdí, že nám vládnou úspěšní psychopaté a těch že se máme obávat. Ti neúspěšní psychopaté skončí ve vězení a pak je otázkou, proč ti úspěšní jsou úspěšní.

Podle mého názoru slušně vychovaný člověk se alespoň trochu zastydí, pokud je přistižen při lži. Psychopat přejde do útoku. Lže a svoji lež zakrývá další lží. Schopní nepsychopaté nejsou upozaďováni, jen se jim nedaří se uplatnit ve sporu s psychopatem.

Babiš lže a pravdu říká jen možná ve snu. Nijak mu to nevadí, pokud ho někdo přitom nechytí. Vždy si najde novou a novou lež, kterou zaplácne tu starou a přitom křičí a fňuká. Na něj slušný projev jako má Fiala má malý vliv a obdivovatele koblih neosloví. Na toho platí jen Novotný, který ho veřejně označí tím, čím je a vyřídilku má také adekvátní. Je úsměvné, když pro tuto jeho vlastnost je kritizován. Myslím, že hlavně proto, že se objeví někdo, kdo se ozve a pohrdne nejen koblihou či zmrzlinou a s knížkami lží a hloupostí gaunera pošle tam, kde se nesvítí.

M. Těhanová 8.9.2021 19:01

Ano, to máte velkou pravdu. Jen je hrozné, kolik lidí tomu lháři věří.

J. Zika 10.9.2021 10:54

Skoro bych vám záviděl ten Váš naivní optimismus kdybych nebyl dost starý na to, abych spíš nesouhlasil s autorem, když vývoj světa kolem nás všude jen potvrzuje jeho skepsi...;-(

V. Mokrý 8.9.2021 6:29

R^ !!

J. Brunner 8.9.2021 0:50

R^