Neviditelný pes

ÚSTAVA: Vláda nepadá s premiérem

18.6.2013

Nikde v Ústavě nic takového není a nikdy nebylo. Je mi osobně naprosto jedno, jestli padne jen Petr Nečas a vládě bude "transplantován" nový premiér - bez nutnosti žádat o důvěru Sněmovnu - nebo jestli padne celá vláda. Ale pokud chce vláda odejít jako celek, byl bych jako právník šťastnější, kdyby se vláda dnes v devět sešla ve Strakovce a demisi si čistě technicky odhlasovala.

Teze, že pád premiéra znamená pád vlády, je absurdní a zcestná.

Pokud premiér vážně onemocní, opravdu chceme trvat na tom, že to automaticky znamená pád celé vlády?

Pokud premiér podlehne atentátu, opravdu chceme trvat na tom, že v ten moment jsme bez vlády?

Vláda padá s volbami nebo se ztrátou důvěry Sněmovny, ne s premiérem.

V minulosti s tím nebyl problém:

Např. 29. září 1969 byla jmenována vláda České socialistické republiky, jejímž předsedou byl Josef kempný. 28. ledna 1970 byl nahrazen Josefem Korčákem, aniž by to znamenalo pád vlády jako celku.

Vláda Josefa Kempného a Josefa Korčáka v rámci České socialistické republiky působila v období od 29. září 1969 do 9. prosince 1971. 28. ledna 1970 došlo k výměně jejího předsedy a na místo Josefa Kempného byl jmenován Josef Korčák. Dříve i později se to stalo několikrát. Absolutním rekordmanem pak je česká vláda, která působila od 18. června 1986 do 29. června 1990 - v jejím čele se postupně vystřídali Josef Korčák, Ladislav Adamec, František Pitra a Petr Pithart.

Někdo mi může namítnout, že od roku 1993 platí jiná Ústava. Ano, ale vyčíst z ní větu "pád premiéra znamená pád vlády" se nedá, v tomto se nezměnila. A až do roku 1995 s tím výkladem také nebyl zásadní problém. Nastal teprve tehdy, když v době tzv. Sarajevského atentátu hrozilo, že Václav Havel krizi vyřeší prostým odvoláním Václava Klause z postu premiéra a jeho nahrazením jiným politikem ODS - aniž by padla vláda. Na tezi "se mnou by padla celá vláda" tehdy záviselo další politické bytí Václava Klause.

Sám jsem této mantře dlouho věřil, dokud mi ten výklad nezačal "haprovat" v jiném kontextu. Tehdy jsem zkusmo zkusil výklad opačný, tedy že v rámci vlády lze prostě vyměnit premiéra. A najednou všechna ústavní "ozubená kolečka" do sebe dokonale zapadla a přestala drhnout ... více k tomu zde:

Ústavněprávní kurvítka

Když kurvítko vlastně vůbec není kurvítko (I.)

Když kurvítko vlastně vůbec není kurvítko (dokončení)

Naučme se rozlišovat politickou odpovědnost vlády jako celku od osobního selhání jednotlivce.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem
Autor je právník, byl poradcem prezidenta Klause



zpět na článek