18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ÚSTAVA: Prezident může odvolat premiéra...

V médiích (čt24.cz) se objevila informace o tom, že někteří ústavní právníci tvrdí, že "extrémní výklad čl. 62/a Ústavy umožňuje, aby prezident, navzdory zvyklostem, premiéra skutečně odvolal".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
C. Coton 5.2.2013 21:16

novinářské plky

Všiml si vůbec někdo, jak to zas celé vzniklo? Při příjezdu ke kanceláři se na Zemana vrhnul dav novinářů a místo aby je ignoroval, nebo poslal kamsi, reagoval na připravenou větu novinářky: "Souhlasíte s tím, že je podle ústavy možné odvolat premiéra?"  A Zeman prostě souhlasil a podal i vysvětlení proč. No a už je zaděláno a bulvárek se tetelí blahem.

J. Jurax 5.2.2013 21:15

No, zkraťme to

Prostě prezident socan má nesporně právo kdykoliv odvolat premiéra, není.li tento socan nebo komunista. Jasně to plyne z ústavy.

Prezident nesocan a nekomunista však premiéra socana či komunistu v žádném případě odvolat nemůže - to by bylo flagrantní porušení ústavy. Lid by vyšel do ulic jak v únoru 48!

B. Rybák 7.2.2013 14:04

Re: No, zkraťme to

Ano. O tom to je.

K. Loucký 5.2.2013 16:28

Ještě že nedělají politiku právníci

Úžasný rozbor. A ještě se autor nakonec pochlubí, jak pěkně rozumí politice.

Jen Miloš Zeman sám - jako jediný (jak smutné!!) - si nad všemi těmi komplikovanými právnickými, ale i politickými či publicistickými polemikami položil otázku, jak se po odvolání předsedy vlády legitimně dostat k vládě nové. Tedy po skutečném smyslu celé té debaty.

J. Kanioková 5.2.2013 16:19

Zeman: Odvolat premiéra? Prezident dbalý své cti to neudělá

http://www.novinky.cz/domaci/292237-zeman-odvolat-premiera-prezident-dbaly-sve-cti-to-neudela.html

V. Ondys 5.2.2013 11:49

:))))))))))))))) To je sice všechno móóóc hezký

ale mezi normálníma muskejma se říká: "Nikdy nevěř :)))))))))))) ožralovi!"

S. Ševeček 5.2.2013 9:16

Běžte s tím Duchem Ústavy - o duších zákonů nemluvě

Doprdele.

Mně spíš vadí, jak pan praemiér Prďánky na tu třpytku okamžitě naskočil a kontroval ústavním pyčem - namísto toho, aby se pousmál (pošklíbnul) a odvrcnul To nebudu komentovat.

R. Gramblička 5.2.2013 8:02

změna ústavy

jen další důvod pro kompletní změnu ústavy. Pro takovou ústavu, která poskytne vždy jen jeden, jasný a srozumitelný výklad.

M. Bílý 5.2.2013 11:49

Pane Grambličko (08:02) Vaši podmínku (mít ústavu, která poskytne vždy jen jeden, jasný a srozumitelný výklad) lze splnit jen při její algoritmizaci. JINAK NE! Ono je to dost namáhávé a zákonodárci se namáhají neradi.

M. Kosejk 5.2.2013 17:46

Re: Pane Grambličko (08:02) Vaši podmínku (mít ústavu, která poskytne vždy jen jeden, jasný a srozumitelný výklad) lze splnit jen při její algoritmizaci. JINAK NE! Ono je to dost namáhávé a zákonodárci se namáhají neradi.

:))) if X - go to... - if not X go to..., if Y ... jo máte recht.  Žádný zákon nejde napsat tak, aby pokrýval všechny možnosti a se vším počítal.

P. Pavlovský 5.2.2013 5:05

Duch ústavy a záměr ústavodárce

"Co si však myslí ústavní právníci nebo já, není ve skutečnosti důležité, protože naše úvahy nemají žádnou právní závaznost. Podstatné je nebo bude, co si myslí nebo bude myslet prezident."

Tato úvaha je chybná.  Podstatné není co si myslí nebo bude myslet prezident, ale co si  bude myslet Ústavní soud.  Pokud rozhodne, že president nemá právo odvolat - sám od sebe - vládu, tak přes to nejede vlak.

On by tak, s nejvyšší pravděpodobností, rozhodl, a to per analogiam: udělal by to s ohledem na poměry v těch evr. státech, které mají rovněž parlamentní systém - Německo, Rakousko.

Náš ústavodárce evidentně neměl v úmyslu dát presidentu takovou pravomoc, aby mohl na post předsedy vlády dát či odvolat koho se mu zlíbí. Vláda je odpovědná parlamentu, a proto ji potvrzuje nebo odvolává de facto parlament. President je tu jen od toho, aby to zadministroval.

Zeman není blázen. Dokud parlament nevysloví Nečasově vládě nedůvěru, neodvolá ji. Vzhledem k tomu, že předčasné volby jsou v nejvyšším zázmu jak Zemana, tak i TOP 09, lze očekávat, že vláda padne brzy, ať už říká do médií Kalousek cokoli.

J. Jurax 5.2.2013 23:03

Re: Duch ústavy a záměr ústavodárce

No, nepadne - levice nemá dostatečný počet hlasů ... a stávající poslancové stran vládní koalice se přece sami od sebe nepřipraví o živobytí ...

P. Pavlovský 6.2.2013 1:11

Re: Duch ústavy a záměr ústavodárce

Pro poslance TOP 09 to už neplatí, po volbáh jich bude ve sněmovně 2x tolik!

M. Dubanová 5.2.2013 2:46

Čl.62) písm. a) Ústavy ČR - je přesně

ten Čl. na základě kterého měl Beneš odvolat Gottwalda a mohl nás tím ušetřit 40ti let totality.

P. Pavlovský 5.2.2013 5:08

Re: Čl.62) písm. a) Ústavy ČR - je přesně

S ohledem na Jaltu nemohl Beneš už fakticky změnit nic!

Kdyby ovšem chtěl být prinipielní - a to jako president chtít měl - nesměl by se podepsat už pod  nedemokratickou ústavu s Národní frontou!

P. Čech 5.2.2013 12:07

Re: Čl.62) písm. a) Ústavy ČR - je přesně

Všechno je to o tom, že : "Stát, který není ochoten si svou svobodu vybojovat krví, nestojí zato, aby onu svobodu měl". Na Jaltě se jednalo  "O nás bez nás". Výsledky takovýchto jednání nejsou obecně právně, ani jinak závazné Závazné mohou být jen pro účastníky jednání. Kdyby prezident Beneš nebyl zbabělec a Klementa Gotwalda odvolal, mohlo všechno dopadnout zcela jinak. Ani dnes bychom se nemuseli dohadovat, zda toto právo prezidentovi z ústavy přísluší či nikoliv. Zatím čl.62, odst. a mluví jasně a vykládat jej jakkoliv není třeba. V ústavě nikde není článek, který by jasně stanovil, že v ČR existuje parlamentní systém pravomocí.  Zmíněný článek ústavy hovoří o něčem jiném.

J. Tachovský 5.2.2013 13:10

Re: Čl.62) písm. a) Ústavy ČR - je přesně

Myslim, ze by jeste tehoz dne, kdy by odvolal Gottwalda uklouzl v koupelne.

A pak jeste petkrat.

J. Kanioková 5.2.2013 16:17

:))))))))))))