24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ÚSTAVA: O jmenování velvyslanců

Karel Schwarzenberg (např. zde), Bohumil Doležal (NP 3.4.), Tom Vild (NP 18.4.) a nyní i Jiří Paroubek (Parl. listy, 19.4.) - ti všichni se různými slovy vyjádřili, že podle platné české ústavy navrhuje adepty na velvyslance ministr zahraničí, vláda je schvaluje a prezident buď jmenování podepíše nebo nepodepíše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 23.4.2013 9:33

Re: To je typické

Tvrdit může kdo chce co chce - viz vy.

Podstatné je, co je napsáno. O tom píše pan Hasenkopf.

M. Prokop 23.4.2013 9:32

Re: To je typické

Ano, to bychom mohli. V té Ústavě tpo totiž skutečně napsáno je.

Autor, jako právník, píše o tom, co je, ne o tom, co by chtěl aby bylo.

J. Urban 23.4.2013 9:30

Re: Railjet (Siemens) v barvách OBB

Hezké. To se to pořizuje hezký vlak za penízky daňových poplatníků, z nichž se tím hezkým vláčkem sveze asi tak 1 promile z nich, že?

R. Jonák 23.4.2013 8:46

Re: čeče vždyť vy ani nevíte, co je veřejné hlasování :-)))))

Řekl bych, že za b je správně.

V. Kraus 23.4.2013 8:37

Re: To je typické

To není žádný úkrok stranou. Poukazuji jen na to, že lidé z bývalé prezidentské kanceláře Václava Klause jako pan Hasenkopf či pan Jakl se pokoušeli velmi účelově "vykládat" Ústavu ČR tím, že si z ní vybrali jeden jediný článek či větu a vše ostatní opomíjeli. Proto jsem uvedl i příklad s vládou a poslaneckou sněmovnou.

Mohu pokračovat i dále: "čl. 63 odst. 1 písm. g) Prezident republiky dále jmenuje a povyšuje generály". Také budete tvrdit, že záleží jen na prezidentovi a vláda nebo ministr obrany do toho nemají co mluvit? 

V. Vovák 23.4.2013 8:15

Re: To je typické

Článek je, pokud jsem si všiml, o tom, kdo jmenuje velvyslance. Proč do tématu montujete naprosto nesouvisející témata? Věřím, že kdyby pan Hasenkopf psal o tom, kdo rozpouští sněmovnu, psal byste proč nepíše o jmenování velvyslanců.

Takhle navenek to vbypadá, že vám prostě chybí protiargumenty, tak děláte takovéhle úkroky stranou, abyste se mohl v komentářích realizovat...

V. Kraus 23.4.2013 8:07

To je typické

autor si vybere jednu jedinou větu z Ústavy ČR  "čl. 63 odst. 1 písm. e) Prezident republiky dále pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí"  a na základě té argumentuje.  

Mohli bychom postupovat i dále:

"čl. 62 písm. a) Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,"

"čl. 62 písm. c) Prezident republiky rozpouští Poslaneckou sněmovnu"

 Podle logiky pana autora bychom pak mohli tvrdit, že prezident republiky může kdykoliv odvolat vládu nebo rozpustit Poslaneckou sněmovnu.

V. Vovák 23.4.2013 8:02

Re: A já nemůžu do vysavače (Siemens)

dělníci z pytlíkové linky byli evidentně převedeni na linku lokomotiv.

V. Vovák 23.4.2013 8:01

Re: Railjet (Siemens) v barvách OBB

u píár článku na idnesu o první jízdě railjetu bylo žertovné, že novinář napsal že se chyby hledaly těžko. A pak se v článku čtenář dočetl, že pomalu reagují dveřní čidla, vozíčkář na ně "nedosáhne", že není místo na nohy u sedadel proti sobě, že se lidi delší 180 cm budou mlátit do hlavy o informační cedule v chodbičkách a nad sedačkami není prostor na větší zavazadla.

T. Czernin 23.4.2013 7:59

A já nemůžu do vysavače (Siemens)

sehnat pytlík. Tak kde je spravedlnost..??

E. Heusinger 23.4.2013 7:26

Railjet (Siemens) v barvách OBB

se blíží k Městečku u Nádraží. Od prosince bude jezdit i v barvách ČD i kdyby se Žlutý Spasitel užaloval.

http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/obb477.jpg

A. Novák 23.4.2013 6:36

vysvětlujte tyhle triviality v médiích,

která mají Schwarzenberga jako svého miláčka...:o)

P. Han 23.4.2013 4:33

Re: čeče vždyť vy ani nevíte, co je veřejné hlasování :-)))))

Co to má společného s článkem? Já u vás nikdy nevím, jestli se záměrně tváříte jako pitomější, než jste, nebo jestli jste pitomější, než se tváříte.

J. Podhradsky 23.4.2013 3:04

CIISTE SPEKULACE

V ustave je jasne receno, ze vlada rozhoduje jako kolektivni organ, takze v zadnem pripade nema posledni slovo v exekutivnich zalezitostech prislusny  ministr, ten by mel dodat navrh, expertni doporuceni, vlada by to mela projednat a odhlasovat a premier podepsat nebo nepodepsat, podle hlasovani  a tak to asi dopadne, premier se vyucil na amnestii a podruhe nebude zkouset neco protlacit bez schvaleni vlady

Tady je to jeste zkomplikovano prezidentskou funkci  a moznou mezinarodni ostudou, tim, ze se jedna o diplomatickou zalezitost , pokud nebudou mista velvyslancu obsazena v realistickem case, ale Schwarzenberg nemuze vyhrat v zadnem pripade a proto nemel hadku ani zacinat a jit s tim pres hlavu prezidenta do tisku, protoze jestlize si president postavi hlavu, tak Schwarzenberg bude verejne ponizeny a bude na nej tlak rezignovat a bude to vypadat, ze si Schwarzenberg vyrizuje ucty z prohranych voleb, tohle muze zbourat vladu. Nejsem schopen odhadnout komu by to prospelo a komu ne,  ale verim, ze Zeman ma v rukach dobry trumf a ze muze vladu polozit, pokud se mu to bude hodit, stajne uz vlada ceka jen na ranu z milosti. 

J. Vintr 23.4.2013 2:18

On soudruh Rychetský

při psaní Ústavy asi nepočítal s tak aktivním prezidentem ...

J. Ryba 23.4.2013 0:45

no jistě, v ústavě je také, že prezident jmenuje a odvolává premiéra a ministry vlády..... :-))))

T. Pansky 23.4.2013 0:43

Priteli, kdyz prezident ukradne propisku, musi ji vratit sam nebo ...

... mu to musi schvalit vlada a vratit ministr zahranici nebo se vsichni musi tvarit, ze to bylo nedorozumneni a puvodnimu vlastnikovi propisky nafackovat?  top0625top@live.com

J. Ryba 23.4.2013 0:39

čeče vždyť vy ani nevíte, co je veřejné hlasování :-)))))