28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ÚSTAVA: Nevítězný únor aneb Absurdita žalování Klause

Tak nám v Senátu už svolávají mimořádnou schůzi za účelem obžalování Klause z velezrady. Pojďme se tedy, milé děti, na jejich účet právem trochu pobavit, tak jako se jím oni baví na ten náš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 6.3.2013 11:31

Výborná analýza

Ti senátoři, kteří iniciovali náš stát jednoznačně poškozující obžalobu prezidenta z velezrady, provedli takovou právní zhovadilost, že by měli být minimálně přezkoušeni ze základů demokratického práva (vrátit právní tituly), mělo by být zváženo vyšetření jejich svéprávnosti, a především by u všech, kteří obžalobu odsouhlasili mělo být prošetřeno jejich zkorumpování (např. pochybným miliardářem Janečkem). Vzhledem k tomu, že tito vlastizrádní EU-hujeři žalují V. Klause především za jeho trvalou, národem schvalovanou obhajobu našich národních zájmů, měli by být obviněni z vlastizrady!!!

J. Zeman 6.3.2013 18:42

vlastizrada?

osobně si to myslím také, tak jako mám velmi důvodně stejné podezření na hlavní autory onoho návrhu na zrušení části amnestie - neboť i přes to, že prokazatelně věděli, jak to mají napsat, aby to vůbec mohli vyhrát, nenapsali to tak a to pravděpodobně proto, že chtějí s oněmi poškozenými po domácím neúspěchu až do Štrasburku a to k velmi značné škodě ČR si tam zkusit přijít na další palmáre.

V. Plocek 4.3.2013 20:27

Nevítězný únor aneb Absurdita žalování Klause

Ano máte pravdu. Prodloužení doby zůstání ve funkci by mělo být u vládních orgánů, ministerstev, kde je tvorba dlouhodobé koncepce základním kamenem úspěchu, což se nyní neděje. A to by tam museli být skuteční odborníci, nikoliv trafikáři, jak se nyní děje.  Ale u politiků bych nedoporučoval, když se podíváme co mnozí stihli i za mnohem kratší dobu než je jejich volební období.

V. Plocek 4.3.2013 18:49

Nevítězný únor aneb Absurdita žalování Klause

Díky za toto vysvětlení. Je škoda, že nebylo uveřejněno alespoň minulý týden. Pokud je pravdivé, měl by někdo p. senátorům vycinkat, že se předvedli (ti co hlasovali pro žalobu) opravdu jako dokonalí blbci. Podobnou úvahu o ubohosti mám i o dalších "vřele souhlasících" politicíh. Nejhorší je, že jsou tak zbabělí, že projednávání uzavřeli veřejnosti, typické pro bolševické jednání a ukázka toho co nás pravděpodobně čeká po dalších komunálních volbách. Děs.

J. Kanioková 4.3.2013 14:44

Večer bude v Hyde parku Jan Kudrna, právník, docela objektivně píšící na IHned

na téma - velezrada..

J. Ryba 4.3.2013 20:50

Re: Večer bude v Hyde parku Jan Kudrna, právník, docela objektivně píšící na IHned

Hyde Park: Jan Kudrna - "každý z bodů je žalovatelný, v souhrnu ty žalované důvody naplňují jednání proti demokratickému řádu země " !!!! Názoru tohoto právníka se dovolávala pí Kanioková :-))))

J. Kanioková 4.3.2013 21:14

Přání otcem myšlenky ? Já se něčeho dovolávala ?

nebo jsem jen upozornila na možnost získat lepší odbornější informace ?

J. Václavíková 4.3.2013 23:00

Re: Přání otcem myšlenky ? Já se něčeho dovolávala ?

Demokratický řád prezident Klaus podle Kudrny porušil především tím, že zdržoval ratifikace mezinárodních smluv. "Jestliže prezident republiky sjedná mezinárodní smlouvu nebo je smlouva sjednána dle jeho pokynů či s jeho vědomím, proč ji na konci neratifikuje," ptá se expert z pražské právnické fakulty..."Smlouva je na mezinárodní úrovni podepsaná s vědomím prezidenta, je předložena parlamentu ke schválení, opět s vědomím prezidenta a na konec prezident řekne, ''''já ji neratifikuji''''. Toto je absolutně neracionální postoj," tvrdí Kudrna a dodává, že toto jednání lze považovat za porušení demokratického řádu. "Je třeba jednat s určitou mírou předvídatelnosti," upozornil v pořadu. "Řízení o žalobě pro velezradu je možné provádět i po skončení mandátu prezidenta republiky, takže to řízení poběží bez ohledu na to, jestli prezident republiky ještě je v úřadu, nebo není," sdělil a žalobě dává jistou naději na úspěch. "Myslím, že řada těch bodů skutečně naplňuje znak ohrožení demokratických základů státu. Je otázka, jak Ústavní soud posoudí, zda bylo dosaženo potřebné intenzity," dodal...Další ústavněprávní expert Vladimír Balaš se shodl s Kudrnou v tom, že pokud by Ústavní soud žalobě vyhověl, Klaus už by v budoucnu nemohl být zvolen hlavou České republiky. "To znamená - nemohl by znova kandidovat, a nemohl by být tedy ani zvolený, a navíc by ztratil nárok na plnění pro bývalého prezidenta - teď je to asi 50 000 korun jako výsluha a 50 000 na chod kanceláře," popsal Kudrna...Jan Kysela, ústavní právník "O ztrátu funkce v Klausově případě nepůjde. Znamenalo by to ale nemožnost ji už do budoucna nabýt. Přišel by také o finanční zajištění, které bývalým prezidentům český právní řád přiznává."

J. Zeman 6.3.2013 18:28

Re: Přání otcem myšlenky ? Já se něčeho dovolávala ?

Podle mě je to spíše Kudrna&spol., kdo prezentuje absolutně iracionální postoje.

To, že prezident svolí sjednat nějakou mez. smlouvu totiž pak vůbec neznamená, že po jejím sjednání bude ta smlouva výhodná. To se jasně ukázalo v případě několika mezinárodních smluv, např. Lisabonské. Navíc ona smlouva o ESM resp. novela čl. 136 SFEU, kterou VK neratifikoval a žalují ho za to (ačkoli je prima facie zřejmé, že naopak jejich ratifikace by byla téměř nepochybně velezradou), to nebyly věci, jejichž sjednání VK autorizoval.

Je také jasné, že řízení o velezradě proti VK nelze provádět po skončení prezidentského mandátu - jak jsem zde přesvědčivě dokázal - a zatím mi to nikdo nijak, natož přesvědčivě, natož Kudrna věcně nevyvrátil. A ono koneckonců řízení o zbavení funkce má být za účelem zbavení funkce, a ne s křížkem po funuse pomstou hroutící se předluženou eurozónou zamindrákovaných eurohujerů, a to jen pro opačný a viditelně značně prozíravý politický názor, a navíc na někom, kdo v té funkci už v době případného rozhodování o její ztrátě zcela určitě nebude. Takže trest nelze udělit.

Už ze včerejšího rozhodnutí ÚS o vágním a nekvalitním návrhu na zrušení části amnestie je jasné, že amnestie nebude to, za co VK odstoudí za velezradu podle ještě daleko vágnější, nekvalitnější a místy vysloveně absurdní žaloby.

Kudrna nerozumí mezinárodnímu právu smluvnímu, ačkoli základy by měli tito televizní právníci vědět - VK nelze úspěšně žalovat za neratifikaci mezinárodních smluv už proto, že platí absolutní zákaz donucování k takové ratifikaci, mj. kvůli čl. 51 Vídeňské úmluvy, který by takovou ratifikaci automaticky anuloval. Nelze ji tedy přikázat soudem ani pro nesplnění takového "příkazu" někoho trestně stíhat. Stejně jako to nelze pro nejmenování soudců, či nesdělení důvodů k tomutéž  - Ústava jasně žádné sdělování důvodů nevyužití ústavní pravomoci nenařizuje a že nějaký soud, který navíc nemá nad ústavními pravomocemi žádnou jurisdikci, rozhoduje zmatečně, není problém VK.

P. Schuh 4.3.2013 14:36

Velezrada

Amnestie samozřejmě velezrada není, to je pouze flusanec do xichtu nám občanům v podhradí. Velezrada byla jeho svévolné rozdělení Československa bez referenda....

J. Kanioková 4.3.2013 14:41

A co Havlův "flusanec" ?

A rozdělení Československa - to je jen vaše emoce. Ne právní trestný čin..

P. Rada 4.3.2013 14:19

Ano jsme dosud jak děti.

V tom má autor přeneseně pravdu. Faktem ale je, že V.K. si uzurpoval značný vliv na dění v této zemi. Nezralý národ - děti - běžel za ním a málo kdo se ptal jestli ta hra do které ostatní zatahuje nebud mít chmurné dopady. Hra se totiž rozehrála bez pravidel a tak záhy začali mnozí zjištovat, že byli obehráni. Celý rozvinutý západní svět zažíval v devadesátých letech už dlouhou prosperitu několikaprocentního meziročního růstu a jen připojení se jakýmkoli způsobem do vleku takto rozjetých ekonomik slibovalo neobyčejn rychlé zbohatnutí. Na slova o společenském bohatství , svobodě, prosperitě.... kde kdo svým způsobem naletěl. Za pár desetiletí sice vzrostla materiální životní úroven ale tomu stále více přestal odpovídat pocit životní smysluplnosti.

Poté s poklesem tempa rozvoje světa na západ od nás se vytratila většina pozitivních prvků a naopak narostly závislosti na nyní mafiánsky si vedoucím velkém bratru na východě či dál. Pojednou jsme tak zjistili, že za celou dobu tzv totality nebylo u nás tolik vlivných příslušníků mocného kolosu a tak dobře zabydlených.

Nemyslím, že toto vše měl V.K. v plánu. Dost možná se ale jeho zvolení za vhodnou figurku dělo i v režii těch, z vlivu kterých jsme se původně chtěli vymanit a kterým tento panovník povahou velmi vyhovoval. Začal s tím, že umožnil rozdrobení struktůry které zejména pro elektrotechnický průmysl mělo fatální konce i když svého času zde existovala na východě nejkomplexnější materiální a především duševní základna. Um se rychle vytratil a zůstaly montovny a další energeticky i materiálně náročnější typy provozů. Výsledkem bylo další prohloubení závislosti. V.K. pro leckoho v zahraničí odvedl perfektní práci a věřím, že tam si dopady jeho narcistického onemocnění velice považovali.

Né tak doma. Ten aspekt pro který se senátoři až nyní vzbouřili zdaleka totiž není podstatou jeho "vlastizrady". Tou je zavlečení země do konzumní závislosti na energetických a surovinových drogách a jejich distributorech.

J. Kanioková 4.3.2013 14:42

Bolí paranoia ?

J. Vyhnalík 4.3.2013 15:08

Re: Bolí paranoia ?

Bolí to hlavně ty, co to "musí" číst.

P. Rada 4.3.2013 17:05

Re: Bolí paranoia ?

Paranoia je o strachu - bolest je o realitě. Jestli dotyční jako Kaniok... či Vyh... nevěří - at se zkusí štípnout. Možná spíš jak po argumentaci daty něco pochopí.

Koho pak zajímá realita o duševnu V.K. at si dohledá komentáře odborníků k : http://www.fragmenty.cz/iz001.html

Koho zajímá realita poměrů ekonomických výkonů např. Tesly a Nokie třeba v letech 1990 a 2010 tak si  tento popis výmluvné reality také snadno zdokumentují. Obojí bylo o státní intervenci/ignoraci v energeticky nenáročných oborech kterou V.K. kategoricky odmítl.

V lonské roce tak jen za ropu vydala ČR 115 miliard Kč, což je pětinásobek proti letům devadesátým. Uhlí za poslední desetiletí zdražilo 4x a podobně tak plyn a alší klíčové komodity. Úměrně tomu jsme se stali závislejší. Toto bylo dopředu známo diskutováno ale ignoranti reality utopení v ultraliberální víře tvrdili, že nedostupnost zdrojů nehrozí, předpovědi Ř.K. jsou báchorky, pokrok je věčný, nezastvitelný...

Realita která po nich dnes zůstává spíš připomíná rčení "Po nás potopa".

J. Vyhnalík 5.3.2013 0:14

Re: Bolí paranoia ?

To, co uvádíte je pěkný doklad duševní úrovně autorů spiknutí, kteří připravovali prohlášení presidenta za psychicky nezpůsobilého kvůli tomu, že nechtěl podepsat přejmenovanou Ústavu EU, kterou předtím několik států EU odmítlo v referendu a kterou se proto představitelé EU rozhodli vnutit členským zemím jako "smlouvu".

Pokud jde o ekonomiku, je třeba porovnávat porovnatelné. Srovnejte proto vývoj situace v 90. letech v ČR, SR, Polsku a Maďarsku. Porovnávat Nokii, která byla dlouhodobě jednou z největších Finských firem a Teslu nemá moc smysl. Nokia byla firma, která podnikala napříč více odvětvími ve standardní kapitalistické ekonomice a proto, když se objevila příležitost v telekomunikacích a připravení manažeři ji včas odhalili, měla i dostatečné finanční prostředky pro rychlý rozvoj. To, že ani to nemusí stačit, ukazují současné vážné problémy, se kterými se Nokia potýká. Tesla byla naopak technologicky zanedbaná firma vyrábějící zastaralý sortiment pro nenáročný trh RVHP. Počátkem 90. let jsem zaujímali první místo na světě ve výrobě ČERNOBÍLÝCH TV. Chyběly manažeři, finance, technologie.

Je pravda, že ceny energetických surovin stále rostou, ale řešení není v jejich nahrazování drahými a neefektivními FVE a VTE, ale v hledání perspektivního mixu do budoucna s maximálním důrazem na efektivitu a nízké ceny.

B. Rybák 5.3.2013 13:39

Re: Bolí paranoia ?

Vy jste pane Rado nepochopil ani to, že Vámi uváděný odkaz není realitou o duševnu V.K., ale cenným dokladem o ubohosti jeho protivníků, kteří svůj idiotský psychiatrický útok na V.K. připravovali dávno před jím vyhlášenou amnestií!!!???

Očividně jste nepochopil ani to, že místo zelenými proroky ohlašovanému konce éry fosilních paliv, jejich doba teprve díky revolučním technologiím doopravdy začíná.

O tom se ale v diskutovaném článku nejednalo. Jste jako kolovrátek (nebo papoušek?). Vždycky z Vás vypadne totéž.

V. Plocek 4.3.2013 19:00

Re: Ano jsme dosud jak děti.

Osobně vyčítám jako jedno největší minus V. Klause zlikvidování zahraniční politiky, kterou předtím díky uznání převratu v 1989 západními státy jako fenomen vybudoval předchozí prezident. Tehdy Česko mělo mnoho otevřených dveří v politice, ekonomice, obchodu. Svými názory a projevem V. Klaus dosáhl toho, že se dveře uzavřely. Kdo nechce věřit, ať si projde statistiku návštěv V. Klause v zahraničí a naopak.  Klasickým příkladem je USA, kam se p. prezident soukal doslova zadními dveři, aby vůbec mohl USA oficiálně navštívit. Nemyslím si, že V. Klaus 100 % tíhne k Rusku, protože ani tam ho moc nezvali. Ale jeho zalíbenost v sobě samém, ješitnost (které se ukazují zejména ve vztahu k předchozímu prezidentu) ho zavedli do slepé uličky vedoucí až k současným projevům  (vypískání v Novém  Městě při lyžování, a současná hysterie v senátu).

P. Rada 4.3.2013 19:39

Re: Ano jsme dosud jak děti.

Ano souhlas. Být někde na výsluní je vedle pozitiv i velmi rizikové povolání. Počítá s tím právě proto i ústava omezením doby trvání. Jeli člověk jen trochu nalomený ve své povaze pak ho mocenská pozice snadno tuplovaně pokroutí. Nebýt tohoto aspektu v nepevnosti lidské povahy mohl by i delší volební období být společensky přínosné.

Cesty ke vzdáleným a dlouhodobým cílům lze totiž lépe řídit zas s dlouhodobého nadhledu. Tohoto aspektu vládnutí využívají třeba církve. Nikoho tak nepřekvapí, že papež má svůj stolec prakticky na doživotí kdežto politici se střídají jak na běžícím pásu a ani to pro snadnou korumpovatelnost praktické politiky mnohdy nestačí. Pěkně o rizicích opojení mocí hovoí Koukolík.

http://www.youtube.com/watch?v=PpMJkaf117g

B. Rybák 5.3.2013 13:17

Ano jste pořád jako nevzdělatelné dítě

Není pravda, že západní Evropa zažívala v devadesátých letech prosperitu (tedy růst nad 3% HDP). Dokonce i ta "německá lokomotiva" byla jak se tehdy psalo "zadřená" a začala se rozjíždět až po tvrdých sociálních reformách Hartz IV. Na pokraj bankrotu se dostal i švédský, tvrdé reformy pak prožívající sociální stát...

Prosperita se pak v západním světě objevila až po (neokoloniálním) hospodářském ovládnutí bývalého "tábora míru" a změnila se v "mejdan vítězů" (připomínající atmosféru před hospodářskou krizí třicátých let). V této atmosféře se rozbujel "sociální" a "zelený" parazitismus, který znemožnil účinnou obranu proti nastupujícím, tímto parazitizmem nezasaženým zemím (např. BRICS) a tedy i proti nástupu krize, která se mimo země tímto parazitismem zasažené nevyskytuje.

Pozn. Zopakujte si, kdo k nám lákal montovny, řetězce, a cizímu kapitálu sloužící banky, aby jste se příště neztrapňoval.

Pokud je podstatou velezrady V.K. "zavlečení země do konzumní závislosti na energetických a surovinových drogách a jejich distributorech" (které očividně probíhá v celém civilizovaném světě), pak je opravdovou vlastizradou u nás bránění výstavbě JE, v nichž bychom mohli být téměř soběstační a eventuální dodavatele si vybírat. Co máme s těmito vlastizrádci udělat?

B. Hamal 4.3.2013 13:35

Jak využít velezrady pro dobrou věc

Milé děti, pokud je ustanovení z logiky neaplikovatelné když začne platit až 14 hodin co Klaus de Jura přestane být prezidentem, je nutné, aby ústavní soud zavčas jeho stávající funkční období nejprve o těch pár hodin prodloužil. Hned poté by ústavní soud měl Klause tvrdě za velezradu odsoudit na 5 let, myslím na dalších pět let v prezidentské funkci. Zároveň by si oddechli všichni, kteří prezidentství zoufale nepřejí Zemanovi, zejména naše cizí česká média.

Pokud by se přece jen vyskytly nějaké potíže, mohla by se prostě velezrada přišít prezidentovi, beze jména. Pokud by v době vynesení rozsudku už byl prezidentem Zeman, jako že bude, byl by to jeho problém, neměl se tam cpát.

R. Gramblička 4.3.2013 13:09

x

x

V. Křepelka 4.3.2013 12:32

Velezrada to samozřejmě není; je to prasárna!

Nejsem právník, ale dovolím si malý exkurs do této oblasti: To co spáchal Václav Klaus pochopitelně velezrada není, pouze je to prasárna či nemravnost, zejména tedy článek 2 s abolicí. Je to výsměch všem policistům, státním zástupcům i soudcům a v neposlední řadě stovkám a tisícům poškozených. VK ovšem nikdy za celých dvacet let korupčníky a gaunery nepojmenoval, dokonce je adoroval a na rozdíl od Miloše Zemana to, jak se mýlil v politice nikdy nepřipustil. Za všechno připomenu pouze šikovné kluky z Motoinvestu či původce Harvardských fondů. Toto ovšem nejsou právní pojmy. President pochopitelně jinak než přes velezradu postižen být nemůže, takže toto je jediná cesta. Toto je široké veřejností stále dlužen, takže tento postup je jedinou možnou zábranou zametení pod koberec.

J. Kanioková 4.3.2013 12:50

Jen málokteří lidé mohou být šťastni, aniž by nenáviděli nějakou osobu, národ nebo tvora. : Bertrand Russell

T. Šmilauer 4.3.2013 18:25

Re: Jen málokteří lidé mohou být šťastni, aniž by nenáviděli nějakou osobu, národ nebo tvora. : Bertrand Russell

Jak ráda říkáte: " Podle sebe soudím tebe!"

M. Hoblík 4.3.2013 11:24

Zkráceně -

několik chudáků se chce realizovat, ač dobře ví, že je to stejně marné, jako pro každou hloupost vyslovovat vládě nedůvěru. Trapné a nás to stojí dost peněz! Neztrácejte proto čas tlacháním v diskuzi a mazejte makat!

J. Boleslav 4.3.2013 8:38

28 senátorů je prostě

tlupa blbců a grázlů, kteří nenávidí Klause.

P. Brodský 4.3.2013 12:03

Boleslav je prostě intelektuální hvězda

Neviditelného Psa.

J. Boleslav 4.3.2013 12:23

Re: Boleslav je prostě intelektuální hvězda

Děkuji za pochvalu. :-)

J. Kanioková 4.3.2013 12:29

Souhlasím..

Jo a... neměli by jedním vrzem,  když už se tak zaštiťují amnestií, zažalovat im memoriam, i Havla ?  Když amnestoval 23 360 lidí jen pár dnů poté, co vyhlásil velkou amnestii odstupující Husák ?

Jo, jo, objektivita.... ta tu umřela na úbytě...  a Dvojí metr, to je to pravé ořechové, co nás, Čechy, fakt proslaví..