20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ÚSTAVA: Lidé mají právo se bránit i se zbraní v ruce

Možnost bránit se proti agresorovi je základním principem právního státu. Kdo se nebrání a nebojuje, vždy prohraje. A platí to v právu, politice i v osobní sebeobraně. Proto podporuji změnu Ústavy na právo bránit se zbraní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 9.10.2019 15:07

.22" je pro obranu velmi vhodná, deformace a destabilizace střely při zásahu způsobuje předání maxima kinetické energie, výrazný ranivý efekt, levný malý náboj= velká kapacita zásobníku a přitom lehká zbraň pro nošení, dynamický závěr-nízké riziko selhání.

J. Vintr 10.10.2019 0:07

Žádnou vlastní zkušenost pochopitelně nemám, ale někde jsem četl, že alespoň pro krátké zbraně je prý cokoliv menšího než 9mm Luger nedostatečné

P. Grigar 10.10.2019 16:23

..je to věc názoru jednotlivce. Skutečností zůstává, že k ráži 5,56mm opřechází i velká čás ozbrojených složek, požadavek na větší účinnost na větší vzdálenost je řešen upravenou laborací. Pro obrannou střelbu na krátké vzdálenosti(5-7m) je .22LR optimální. Poměr délky a průměru střely spolu s měkým materiálem(olovo) způsobuje její vychýlení v terminální oblasti a tím silný ranivý účinek .Zkuste si najít fotografie průběhu dráhy střely v balistické želatině.