20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ÚSTAVA: Klouzavý mandát podle ANO? Spíš ne

Poslanci ANO navrhli ústavní zákon, který by měnil dosavadní úpravu v tom smyslu, že pokud by se poslanec či senátor stal ministrem, přestal by vykonávat svůj parlamentní mandát a na toto uvolněné místo by nastoupil náhradník.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 28.4.2015 3:05

Pokud se ve slusne zemi uvolni misto poslance

tak se v jeho okrese udelaji nove volby, tedy zadne pritazeni ''pribuzne'' svine ku korytu.

J. Jurax 25.4.2015 23:00

No jo,

další příklad, kdy právo komplikuje rozumnou věc.

Jeden je buď členem orgánu zákonodárného (parlament) nebo výkonného (vláda). Jistě jsou pracovití géniové, co obě náročné (aspoň politikové tvrdí, že náročné a že jsou sedření z odpovědné práce pro blaho občanů jak kopáči v úkole) funkce zvládnou levou zadní (a někteří přitom dokážou ještě vystudovat práva), ale u normálních smrtelníků lze čekat, že jednu nebo druhé obročí budou holt flákat. Druhá varianta je, že to zas až tak náročné není a jak se praví ve Sluhovi dvou pánů - dva obědy, dvě večeře, dva platy - to vždy potěší.

Navíc vláda je zodpovědná parlamentu - takže jako poslanec může jeden kontrolovat sebe sama co ministra.

Prostě - buď parlament nebo ministerstvo.

A na právnících a zákonodárcích je, aby majíce na mysli nic než blaho občanů co nejrychleji pilnou prací odstranili právní překážky, jež si předtím sami nakladli, aby se tohle mnohoobročnictví odstranilo. Když ministr, jenž byl i poslancem či senátorem selže, má smůlu. V parlamentu je už náhradník. No a?

K. Janyška 25.4.2015 11:38

Jičínský, Babiš a celá plejáda podle mne zločinců z KSČ

nejsou žádným příměrem ani pramenem morálky a práva. Jen zla a falše a socialistického  zločinu. Jednou komunista, navždy komunista.  A hotovo. Taková je i moje zkušenost... Dzp.

K. Janyška 25.4.2015 19:15

Re: Jičínský, Babiš a celá plejáda podle mne zločinců z KSČ

Pro vtipálky, ani na vteřinu jsem nikdy, ani nezaváhal, že bych do KSČ vstoupil. Socialismus je mi odpradávna skutečně protivný a nenávidím ho... Dzp.

A. Sekanina 25.4.2015 9:03

Jičínský?

Spíš ne!