19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

ÚSTAVA: Demokracie, souboj vůle parlamentu a prezidenta

O souboji dvou vůlí hovoří někdy sociologové, když popisují spory v demokratických zemích o pravomoci prezidentů. U nás je situace složitější, protože dle ústavy prezident není z výkonu své funkce odpovědný a jeho zásadní rozhodnutí podle Článku 62 naší ústavy vyžadují ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jim pověřené osoby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 5.9.2022 17:53

Hvížďala sděluje: " ... Jenže, je-li prezident volen přímo, má větší legitimitu, ..."

Komentář

Kritická otázka: Získá prezident skutečně větší legitimitu, když ho nezvolí kompetentní český občan, ale silně manipulovatelná lůza?

Hlavní problémem současného Česka je absence občanů (s kritickým myšlením)! Volání disidenta-prezidenta, Václava Havla, po české občanské společnosti zůstalo jen jeho někdejším politickým zvoláním z tribuny. Skutek ale utek. Po třiceti letech chybí v Česku občané!!!

V. Mokrý 5.9.2022 18:25

No, oni mu to totiž poradci, brzo vyhnali z hlavy.

M. Pivoda 5.9.2022 19:56

Asi ano, tak smutně to dopracoval někdejší prezident-disident. Bohužel.

Já ale hovořím o dědictví té vzdálené doby pro dnešek. Já dnes nepotřebuji ponížit Václava Havla, ale nalézt klíč k řešení současných problémů.

Co je kritickým faktorem úspěchu v roce 2022? Já se domnívám, že tím je především chybějící kompetentní OBČAN!

I bez univerzitního vzdělání, kompetentní občan by měl například vědět, že když EU (a tedy i ČR) je dnes ve válečném stavu, tak lépe bylo dříve, protože ČR tehdy nebyla ve válečném stavu. Nikoliv proto, že u vlády tehdy byl Andrej Babiš. Jak prosté!

R. Nepovím 6.9.2022 0:26

On to ale kompetentní občan ví. Problém je v tom, že ve válečném stavu je EU naprosto zbytečně. Český občas se už roky pokouší zvolit menší zlo, protože nemá moc z čeho vybírat.

J. Sládeček 6.9.2022 12:56

Jak byl havel zvolen počtvrté?

J. Sládeček 6.9.2022 12:56

Jak byl havel zvolen počtvrté?

V. Kučer 5.9.2022 17:40

O prezidentský puč se pokusil předseda senátu, má vyšší ambice.

V. Hlad 5.9.2022 16:21

Někdo by měl p.Hvížďalovi jemně naznačit, že Ing.Zeman už potřetí kandidovat nebude a tak není nutné jeho křížové tažení proti selektivně vybraným minulým a budoucím prezidentům.

V. Mokrý 5.9.2022 18:26

:-):-):-)

Ś. Svobodová 5.9.2022 15:23

Tak prezident by měl být za své rozhodování trestně odpovědný. O.K. , nic proti takové myšlence. Ovšem k tomu je potřeba, aby za své jednání byli trestně odpovědní i členové obou komor parlamentu a vlády. Ovšem pak by se mohlo lehce stát, že v obavách o trestní stíhání by legislativci neodsouhlasili nikdy nic, včetně rozpočtu. Na lokálních úrovních o tom leckde vědí svoje.;-)

J. Řezníček 5.9.2022 14:37

Pokud jde o Ústavu a postavení prezidenta, měla by se v této části přepracovat. Pravomocí má mnoho, je tam toho skoro na dvě stránky. Zodpovědnost žádnou. A ještě sídlí na Hradě. Co tím ústavní právníci od r. 1919 do 1992 sledovali ? Dovoluje se prezidentovi jednat i svévolně a vždy beztrestně.

V. Kučer 5.9.2022 17:47

Prezident je volen přímou demokracií. Mohly by se mu přidat pravomoci, vytvořit poloprezidentský systém a zrušit senát. Něco by se tím ušetřilo.

V. Mokrý 5.9.2022 18:27

[>-]R^ !!

J. Novák 5.9.2022 13:07

Byla to česká justice, kdo kolaboroval se všemi totalitními režimy, které se českou kotlinou prohnaly. Byla to česká justice, která z politických důvodů a beztrestně posílala na skutečné šibenice nevinné lidi. Byla to česká justice, která se nedokázala po revoluci očistit, neboť nebyla ochotna či schopna spravedlivě odsoudit ani ty nejznámější justiční vrahy v taláru z padesátých let minulého století, jako byli Vaš a Brožová-Polednová, natož ty, kteří ničili životy lidí po sovětské okupaci. Byla to česká justice, která nechala bez trestu smrt Pavla Vonky, na které se sama podílela. No a dnes česká justice slouží další totalitě, tentokrát té Německem řízené bruselské a vůbec jí přitom nevadí, že jsme klesli na úroveň protektorátu, protože jak jinak nazvat zemi, ve které jsou dvě třetiny zákonů přijímány nařízením z ciziny a kde jsou lidem opět upírána jejich základní občanská práva daná Ústavou, jako například svoboda projevu a je uplatňována cenzura na všech úrovních. Lidé opět začínají být za vyjádření svých názorů trestáni, a to opět i českou justicí. Polovinu svého života jsem prožil za bolševika a po revoluci mě ani nenapadlo, že se budu ještě někdy muset o své nově nabyté svobody i díky tak zvané 'nezávislé demokratické' justici obávat. Takovou justicí z duše opovrhuji. Zkažená ryba smrdí od hlavy. Tedy od bratrstva kočičí pracky pana Rychetského.

P. Hák 5.9.2022 17:17

R^

V. Kučer 5.9.2022 17:35

V padesátých letech zde vládla STB která ochromila justici i politiku. Dnes se k moci dere soudcokracie.

V. Mokrý 5.9.2022 18:27

R^R^

:-)

R. Voráček 5.9.2022 19:14

R^

J. Ptáček 5.9.2022 12:30

Demokracie, souboj vůle parlamentu a presidenta Ve prospěch národa, který je demokraticky zvolil, nebo proti němu?

J. Jurax 5.9.2022 17:59

Proti němu.

P. Kozelský 5.9.2022 11:40

Fašistická spodina Putinových přívrženců zaplnila polovinu Václavského náměstí. Pokud někdo vyplodí takový odporný demagogický paskvil jako je nadpis výše, je čas abychom šli na ta náměstí všichni a vyhlásili časově neomezenou generální stávku. Tato banda u moci je stejná jako komunistit v 89 a nemá co v demokratické společnosti dělat, natož vládnout.[>-]

V. Hlad 5.9.2022 16:11

Ale oni přece protestovali proti fialové vládě !

F. Navrátil 5.9.2022 9:18

Nevíra a neúcta k právu a soudům nepramení z to, že existují Zeman a Babiš, jak se domnívá Hvížďala. Pramení z toho, že právní řád je džungle, kde jeden zákon odporuje jinému, a že o rozsudku rozhodují peníze a ne právo. Hvížďalou navrhovaná možnost odvolání prezidenta parlamentem by znamenala porušení rovnováhy moci a musela by být doplněna možností rozpuštění parlamentu a odvolání vlády prezidentem.

V. Mokrý 5.9.2022 18:29

R^[>-]

P. Kubáč 5.9.2022 8:56

Jára da Cimrman prohlašoval, že stejně těžké jako myšlenku udržet je myšlenku opustit.

Západ se hroutí, ale autor zaseknutý v minulém volebním období nám sepsal článek, ze kterého by méně chápavý mohl odvozovat že Fialu zavřou.

J. Novák 5.9.2022 13:10

:-)

R. Meišner 5.9.2022 8:44

autore, hádanka pro vás: jakže se jmenoval ten první prezident, který začal s ohýbáním prezidentských pravomocí ? hádejte třikrát, a nespleťte to prosím.......8-o

V. Mokrý 5.9.2022 8:54

! !!

V. Hlad 5.9.2022 16:14

Ale pan božský to myslel dobře, i když pod Lucernou bývá tma.

D. Hrubý 5.9.2022 8:36

Nezlobte se na mě, ale pokud někdo ohýbal zákony, byl to především Ústavní soud a historicky koalice, v nichž figurovala ODS a KDU-ČSL. Pokud by chtěl kokoli argumentovat Babišem, tak ten fakticky veškerou výkonnou moc daroval ČSSD. Aby si mohl v klidu řešit svůj byznys. Ovšem ten zákony neohýbal. Ten si je pom vzoru ODS šil na míru. Lidi pohrdají právem, protože právo pohrdá lidma. Všimli jste si, kolik odsouzených podnikatelů a papalášů má najednou potíže s rovnováhou? Třeba? Nebo příklad z doby před Babišem. Rodiče se rozváděli a tahali se o majetek. Máti dostala příkaz se vystěhovat s konkrétním datem a otec dostal příkaz vyplatit matku. S konkrétním datem. Šlo o hmotné statky a cifry v řádu milionů. Hotovost scházela. Kupec byl, prachy připravené. Právník matky přišel s tím, že se nevystěhuje. Ale po vypršení lhůty k vyplacení poslal žalobu kvůli nezaplacení a ještě si začali počítat úroky. Soud tu žalobu uznal jako oprávněnou a argument obhajoby, že ta transakce byla znemožněna žalující stranou, zůstal bez odezvy. Bylo mu doporučeno řešit to právní cestou. Fakticky tři různá soudní líčení kvůli jedné a té samé věci. Trvalo 15 let, než se tu ženskou povedlo vystěhovat a bylo to docela divadlo. 15 let trvalo, než se vyřešil spor o úroky z nespalcení. Exekutoři si podávali kliku. Poplatky právníkům za těch 15 let byly skoro milion. Touha po pomstě v rámci legislavity a pokřivených paragrafů a nějakej nýmand z toho obviní Babiše? Rychetský jeden a ten samý zákon před lety ohnul v neprospěch koalice a ve prospěch ODS a spol. Loni před volbama ten samý zákon ohnul podruhé ve prospěch koalice a zas ve prospěch ODS a spol. Jděte už s tím Babišem někam! A klidně mě nazvěte proruským trolem. Bože...