19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Žádná cizí vojska tu nechceme!

Ministr obrany Martin Stropnický řekl v pondělí agentuře Reuters, že stálé umístění vojenských jednotek na našem území by byla potíž, protože patří ke generaci, která v době "normalizace" zakusila 80 tisíc sovětských vojáků, což je stále ještě psychologický problém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 15.5.2014 23:49

Vojáci Nato nemůžou vadit tomu, komu vadila vojska VS.

.

J. Babička 15.5.2014 17:52

no jo

Cesi snesou pritomnost cizich vojsk na svem uzemi, jen tehdy, pokud prijdou bez pozvani a jsou dostatecne silna.

V. Hák 15.5.2014 17:20

Dle mého názoru.

bylo vyjádření p.Stropnického rozumné a komedie kolem toho co řekl jen součást předvolebního okopávání kotníků.

J. Babička 15.5.2014 17:50

Re: Dle mého názoru.

Niko neuvadi, jak pan Sropnicky protestoval proti pobytu ruskych vojsk? Nebo, ze to tenkrat nebylo povoleno a ted se to smi?

P. Čech 15.5.2014 19:25

Re: Dle mého názoru.

Máte pravdu.Přesně totéž ikdyž jinými slovy jsem zde někde napsal. Jde výhradně o "volnou soutěž" politických stran, zejména TOP 09 a ODS. Na jejich situaci to však nic nezmění pouze přijdou o další voliče. Mají to totiž marné. Všichni si  dobře pamatují na jejich "reformy", které nota bene žádnými reformami nebyly. Jejich t.zv. reformy byly jen prachsprostým okrádáním lidí, zejména důchodců. Ono totiž řešit věci zvyšováním daní umí každý hlupák, absolvent 6. třídy základní školy. Od toho netřeba ministra financí - inženýra, ani předsedu vlády - doktora přírodních věd. TOP 09 a zejména ODS to mají již spočítané a rozdělení moci již začalo. Hloupé řeči páně Kalouska a jeho napadání politických hnutí pomocí lží a výmyslů je příliš průhledné.

J. Matuška 15.5.2014 15:43

Je dobře, že jsme členy NATO.

Bude chyba, jestli dojde k budování druhého zbytečného a nákladného pilíře, kteří mnozí podporují - ozbrojené unijní síly, pod jednotným velením. Není žádný důvod, aby v ČR byly umístěny stálé jednotky států z ostatních členských zemí a to ani ne "dočasně".

Vycházky německých nato vojáků by určitě byly vítány v hospodách a barech, mohlo by tak dojít k lepšímu poznávání. /Cizí vojáci jsou vždy vítáni, viz informace v médiích před 20 hodinami : Nepřijatelné chování vojáků NATO na lotyšské základně Ventspils rozhořčilo tamního starostu Aivarse Lembergse. Vojáci se o víkendu poprali . Prý se chovají jako prasata.../

Přes tyto slova, pevně věřím, že Putina ani nenapadne, aby vstoupila noha ruského vojáka na půdu jihovýchodní Ukrajiny. Rovněž nevěřím, že by se dopustil stejné chyby jako Stalin a tzv. pobaltské samostatné a svobodné republiky jakkoliv ohrozil. Přesto tam jsou vojáci NATO pro "sichr" a je to dobře.

Jinak je chyba přilévat oleje do ohně a všichni by se měli pokusit, aby nedošlo k obnovení Studené války. Kdo má zisky ze zbrojení? Nezbývá než jednat, jednat, jednat.

A ten, kdo si chce zaválčit, válečných sofistikovaných her na Internetu je snad dost. Od to toho hraní sice bolí zadek, ale s válečnými hrůzami se to nedá srovnat. Závěrem: obchodovat, neválčit... Bunga bunga.

J. Babička 15.5.2014 17:24

Re: Je dobře, že jsme členy NATO.

Vzpominam si, zer kdyz jsem byl na vojne, tak mohu ric, ze Ceskoslovensky vojak mel mnoho nectnosti, ale k te nepatrilo to, ze by se nekdy vyhybal rvackam. Dokonce jednu restauraci museli tenkrat pro vojaky uplne zakazat.

V. Petrová 15.5.2014 15:03

Radar v Brdech

byla hrůzná zkušenost a myslím, že ministr Stropnický odpověděl velmi šalamounsky. Kdyby nebylo blbého titulku ( bůhví, na čí pokyn tam byl dán ), bylo by vše v pořádku. Dnes si musíme uvědomit víc než kdy dříve, že celý protestní humbuk proti radaru v Brdech ( tedy proti přítomnosti pár amerických vojáků v ČR ) byl zbuntován sovětskými tajnými silami, rozmístěnými, jak tvrdí již několik let naše kontrarozvědka, jejich štvaním. Takže - vláda byla učinit velmi rezolutní a velmi rychlou přítrž řáděním sovětské špionáže, nebo za chvíli přijde Putin obhajovat práve svých krajanů do Karlových Var. Opravdu to chceme ?

P. Čech 15.5.2014 15:17

Re: Radar v Brdech

Pokud by Putin něco takového udělal, což je možné, potom musí naše území bránit za použití všech možných prostředků především naše, česká armáda. Od toho ji máme a od toho ji také platíme. Zde totiž obzvláště platí, že ten, kdo si nedokáže svou svobodu vydobýt svou krví, nestojí za to, aby ji měl. Spoléhat se pouze na nějaké spojence je nesmysl, jednu špatnou zkušenost  se spoléháním se na spojence již máme z doby ne příliš dávné. U toho, kdo zradil jednou, je předpoklad že to udělá zase, pokud mu to bude vyhovovat. A v NATO je i Francie a Velká Británie. Říká Vám něco pojem Mnichovská dohoda?

J. Babička 15.5.2014 17:36

Re: Radar v Brdech

Jenze vy si neuvedumujete to, ze po prvni svetove valce, Francie a Anglie prestaly zbrojit a Francie byla pod tak silnym vlivem levice a lidi propagujicich mir a zakaz vydaju na armadu, ze proti Nemecku nemeli co by postavili. V obou zemi byla uplna hysterie uz nikdy valku a kazdy politik, ktery by  chtel udelat neco jineho, nez se snazit o mir za kazdou cenu, by byl smeten. Takze i kdyby jsme fantasirovali a v dobe Mnichova Francie sla do valky, tak vy jen prohrala  o rok drive.

Takze mate podobnou situaci dnes. Lide nechteji bojovat, chteji mit mir i za cenu ustupku a zadna evropska zeme nema zemadu co by stala za rec..

Jesli to myslite vazne, ze Cesko ma armadu, ktera by ho byla schopna hajit, tak jste v risi snu.

P. Čech 15.5.2014 17:54

Re: Radar v Brdech

ČR má armádu takovou, jakou má. Neřekl jsem, že by byla schopná ji uhájit. Řekl jsem, že ji má hájit, pokud tato existuje. Pokud ovšem máte pravdu Vy, což je docela možné, proč potom máme a královsky platíme tuto armádu? Proto, aby zasahovala v zemích, do kterých naší republice nic není? Zrušme ji tedy a její rozpočet věnujmena na zdravotnictví a důchody.  Pokud však armáda existuje, musí hájit svůj stát, jinak nemá opodstatnění. Úvahy o tom zda je schopna stát bránit jsou bezpředmětné. Kdyby takto uvažoval každý, tak by USA ve Vietnamu zvíítězily, ovšem před nimi by tam zvítězili francouzi, v rusko finské válce by zvítězil SSSR a Afganistán by již dávno prohrál. A o tom to je.

J. Babička 15.5.2014 19:53

Re: Radar v Brdech

Trochu to mate tou propagandou popletene. Ve Vietnamu slo o to, ze stejne jako Nemecko proti Francii, nebo Severni Korea vuci Jizni, nebo Severniho Vietnamu vuci jiznimu, slo o otevrenou agresi jednoho statu proti druhemu. Takova valka muze skoncit, ze agresor odejde, a nebo , ze je vyhnan. Ovsem v tom pripade je viteztvi mozne jen napadenim uzemi agrasora. Coz bylo mozne pro americany a spojence v pripade Francie, Jizni Korei, ale ve Vietnamu jihovietnamska ani americka arnada, nemela dovoleno tuto valku vyhrat a obsadit alespon na cas uzemi agresora. Ovsem bylo to viteztvi propagandy. Za celou tu dobu jsem mezazil jediny protest proti valce ve Vietnamu, aby se agresor vratil domu a zastavil valku. Jen pozadavky na viteztvi komunistu podpora jejich valky a konecneho obsazeni Jizniho Vietnamu. Dodnes nechapu neuveritelne presvedceni tech co rikali, ze komunisticky system je pro jizni Vietnam ten nejlepsi system a pri tom sami by v nem nechteli zit a ze komuniste maji pravo napadnout druhou zemi obsadit ji a vnuti ji jejich system. Pri tom jihovietnamsky vojak bojoval rozhodne lepe, nez ten francousky proti nemcum. Ze podlehli, kdyz americti spojenci, odesli, kdyz jim bylo jasne, ze takovy zapas, kdy se hraje jen na jedne polovine hriste, nema smysl. Ovsem komunsite, ve sve zaslepenosti, zajimajici se jen o viteztvi ideologie a ne ze znici svoji vlastni zemi, ktera dnes by mohla byt prumyslova velmoc jako Jizni Korea, nebo Japonsko. No a tak jim zbyla zdevastovana zeme a kdyz pochopili, ze jejich skutecny nepritel je Cina, ktera vyuzila jejich hlouposti a sebrala jim ostrovy a dnes se chveji strachy, ze u nich bude panem. Proto se snazi USA prilakat zpet, nabizenji mu zakladnu a uprosili americany, aby s nimi alespon poradali spolecne namorni manevry. Navic pomalu zavadeji zpet kapitalismus.Takze to zdevastovani zeme a smrt tolika lidi, bylo k nicemu.

J. Babička 15.5.2014 20:03

Re: Radar v Brdech

Co se tyce Afganistanu to vas uplne nechapu. Pro vas jsou ti muslimsti silenci, obranci zeme? To je stejne, jako prohlasovat nacisticke cvoky za obrance Nemecka.  Ani v  kdyz Taliban, se dostal na vrchol moci, tak se mu nepodarilo ovladnout celou zemi, Nektere narody se stale uporne branili. Taliban vznikl v Pakistanu a tvori ho povetsine narod Pestu. Pro Uzbeky, nebo Taziky a dalsi narody, jsou to jen dalsi usurpatori a nepratele. Vy si skutecne muslite ze vetsina tech lidi v Afganistanu si preje zit pod takovymi silenci. Ze si zeny preji byt  jako dobytek, nesmet ani chodit na ulici a nesmet chodit so skoly? Takze stavit je do postaveni obrancu vlasti, jako treba nase partysany, je nesmysl. Kdyz v Afganistanu ustanovili vycvikone zakladny pro muslimske teroristy s celeho sveta na vycvik pro jejich utoky na zapad,, tak byli pozadani aby tyto tabory zrusili. Kdyz odmitli, tak je NATO znicilo samo. Podnikat teroristicke akce proti nam, je dostatecny duvot pro nas se branit

J. Vintr 15.5.2014 20:40

Re: Radar v Brdech

Napsal jste to velice dobře. Ale je to málo platné, protože pro blbce jsou Američani vždycky ti zlí a ten kdo je proti nim je automaticky dobrý ...

J. Holič 15.5.2014 22:38

Re: Radar v Brdech

Představujete si to jak Hurvínek válku. ČR nemá a NEMŮŽE MÍT armádu, která by jí byla schopna ubránit proti agresorům jako je Rusko, ale ani proti zemím velikosti Německa, Francie, atd. Ani armáda na severu Korejského poloostrova, která má snad největší podíl populace v armádě na světě, by toho nebyla schopna. Tak malé země se samy prostě bránit nemohou. Tedy jejich potřeba cizí obrany je zřejmá. Na druhé straně jsou země (jako USA), které svojí vojenskou silou dokáží odstrašit každého agresora (útočící stát) a zároveň potřebují mít možnost se bránit ještě dříve, než se případné ohrožení dostane na jejich vlastní území, potřebuje specialisty, podporu na vzdálených územích atd. Aliance, pokud funguje recipročně, je skvělé řešení. Na vojenský arzenál se soustředí ti, co na to mají (USA, Francie, Německo) a ti ostatní poskytnou to, čím mohou alianci nejlépe prospět. Jednotlivě každá země zaplatí méně, než kdyby se o všechno měla starat sama. Celkově však není větší síly, než je tato aliance.

V. Mlich 15.5.2014 10:38

Je to tak, jak se "obáváte"

Akorát já bych namísto "obávám" napsal "naštěstí". A v té druhé části bych použil formulaci "bohužel muset strpět".

V. Vaclavik 15.5.2014 10:34

Hrani si na slova

Tim hranim si se slovy neminim pana Dolezala, ale zdejsi diskutery, kteri se po pravnickem zpusobu snazi byt slepi, byt vidouci, hlusi, byt slysici.

Napriklad volani po referendu v tomto pripade se rovna zpochybneni legitimity vsech vladnich rozhodnuti, protoze snad vime do ktereho tabora sveta patrime a rozhodnuti o umisteni i treba vojenskych jednotek z teto casti sveta by melo patrit do kompetence vlady, stejne jako kazda jina rozhodnuti. Jestlize to takto neni, pak jsme nemeli vstupovat do vojenske aliance tohoto tabora, ale meli jsme chytrohorakynsky svejkovat mezi Zapadem a Vychodem, nedeklarovat prinalezitost ani na jednu stranu - dle teze, ze nedavno jsme takhle prinalezeli a jeste ted je nam z toho blble. Ale takove mysleni je tak primitivni a pitome, az se tomu nechce verit, ze takhle mysli i mnoho privrzencu udajne pravice. 

Napriklad nemyslim, ze americke zakladny u nasich Nemeckych sousedu jsou zakladny okupacni, anebo ze jsou nejaky smluvni dusledek druhe svetove valky, ze ktereho se Nemecko dodnes nemuze vyvleknout. Nemecko je ze sveho uzemi mohlo davno od te doby vypovedet a Americani by museli odejit (jina vec je, ze Amerika na prelomu tisicileti notne ztratila na tech zakladnach zajem. Ale hrdi Cesi by takovou pritomnost nestrpeli, zatimco mnohem horsi veci si nechavaji diktovat od jine aliance, te Evropske unijni ktere i vzdaly suverenitu sve zakonodarne moci, a jeste si rikaji o vic...

P. Čech 15.5.2014 14:56

Re: Hrani si na slova

Primitivní a pitomé je, s prominutím, Vaše myšlení, pane Václavíku.Víme do kterého tábora patříme? Já si myslím, že to nevíme.  Před  listopadem 1989 jsme také "věděli" kam patříme a ejhle! Ukázalo se, že jsme to nevěděli. To, kam patříme, musí prokázat přinejmenším vůle většiny našich občanů. Tuto vůli však může odhalit jedině referendum. Nikdo a nic jiného. Žádný průzkum veřejného mínění ani zbožná přání politiků či jejich politických stran. Do NATO jsme vstupovali bez referenda k tomuto aktu a tedy bez znalosti vůle většiny občanů v této věci. Zda si to přála či přeje většina našich občanů jsme nevěděli a nevíme dodnes. Nicméně jsme členy a z toho pro nás vyplývají povinnosti a práva, vyjmenované ve Washingtonské deklaraci. Žádná jiná práva ani povinnosti pro nás z této deklarace nevyplývají.  Ve Washingtonské deklaraci není ani zmínka o nějakém rozmísťování nějakých jednotek a vojsk některých států na území států jiných. A pouze o tom to všechno je. Vy, jak je vidět, jste dozajista Washingtonskou deklaraci nečetl, bůhví, zda vůbec víte, že existuje.A také o tom to je.

J. Babička 15.5.2014 17:44

Re: Hrani si na slova

No vzdy se doufa v nejaky zazrak, ktery vyresi vse. Kdysi sme verili, ze to bude komunismus, ted zase referendum.

P. Čech 15.5.2014 18:02

Re: Hrani si na slova

Referendum samozřejmě neřeší vše, dá se možná říci, že neřeší nic. Je to však nástroj v rukou občanů. Nástroj pomocí něhož tito občané mohou zjistit a prosadit svou většinovou vůli. Samotné referendum, pokud jeho výsledky nejsou obecně závazné (to platí u nás), je k ničemu a slouží jen k ohlupování občanů. Pokud jeho výsledky obecně závazné jsou a všichni se jimi musí řídit (tak je tomu např. ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku), potom vede k prosperitě a efektivnímu fungování demokratického státu (opět příklad Švýcarska).

J. Vintr 15.5.2014 10:18

Přítomnost amerických vojáků na našem území

(v co možná největším počtu) by byla jedinou spolehlivou ochranou naší země před případnými snahami Ruska o obnovu bývalého Sovětského impéria (což se jeví vzhledem k událostem na Ukrajině jako docela pravděpodobné). Ne nějakých vojáků NATO, ale jedině Američanů, protože armády ostatních evropských zemí stojí asi víceméně za starou bačkoru a v kritické situaci by se nejspíš zachovaly podobně, jako svého času nizozemští vojáci v bosenské Srebrenici. Poláci, kteří mají (na rozdíl od nás) s Rusáky bohaté a tragické historické zkušenosti, už tento rozumný krok udělali.

I z jiného hlediska by pro nás přítomnost Amerických vojáků byla přínosem. S Američany totiž přicházejí i peníze (o tom by mohla vyprávět německá města, u nichž se nachází, nebo nacházela americká vojenská základna).

Z. Bureš 15.5.2014 10:27

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

ANO, mluvíte mi přímo z duše - to je JEDINÁ ochrana před imperiálními choutkami důstojníka KGB Putina na obnovu CCCP !

P.S.: A už slyším srdce-ryvný kvikot místní proRuské 5-té kolony !!!

V. Vaclavik 15.5.2014 10:45

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

Taky souhlasim. A dokonce si myslim, ze s Amerikou bychom se meli uzce paktovat nejen vojensky, ale i hospodarsky, jak jen by to bylo mozne a to nema co delat s nynejsi krizi na Ukrajine. Clenstvi v EU by tomu nemelo nejak branit a pokud ano, pak by to byl jen dalsi duvod z takoveho 'feudalniho' spolku vystoupit.

Dovedl bych si v pripade vystoupeni z EU i predstavit pro Ceskou republiku nejaky status pridruzene zeme USA - neco na zpusob zamorskeho teritoria, jako je myslim Portoriko.

J. Vintr 15.5.2014 11:03

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

V této souvislosti se dá taky vysvětlit, proč Rusákům tolik vadila možnost umístění americké radarové stanice na našem území. Jestliže se někdo rozčiluje nad tím, že si soused pořídil bezpečnostní vchodové dveře, nemůže to mít jiný důvod než ten, že se chystal souseda vykrást ...

V. Vaclavik 15.5.2014 11:49

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

Asi tak. My se musime rozhodnut, jestli Amerika je nasim pritelem, nebo nepritelem. A pak se ridit pravidlem, ze nepritel naseho pritele je i nas nepritel.

P. Fialek 15.5.2014 12:06

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

asi tak. nevím, proč bych měl vidět nepřátele v USA, ale taky v Rusku. Vy máte takové vidění světa? A ještě něco. Někdo to už tady také napsal. Rok 1968 jsem zažil. Sovětů jsem měl plné zuby. Ale podle logiky páně Doležala v současnosti by americká vojska nevadila, tak proč by tedy měla vadit tehdejší vojska Varšavské smlouvy, když jsme byli jejími členy? Někdo to už tady také napsal. Mě by ti amici vadili stejně, jako mě vadili tehdy sověti. Podle mých zkušeností jsou nyní nejvíc protiruští ti, kteří s nimi tehdy kšeftovali. A že jich bylo. Tož tak

J. Vintr 15.5.2014 12:17

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

Rusáci tady byli proto, aby nám vnutili zrůdný bolševický totalitní režim, který měl v samotném Rusku na svědomí životy desítek milionů lidí a který zvrátil přirozený civilizační vývoj společnosti. V naší zemi sice tolik nevraždil, ale i tak obrátil naruby životy milionů lidí a způsobil v naší zemi plošnou devastaci morálky a ekonomický úpadek, z čehož se bude naše země vzpamatovávat ještě dost dlouho. V Rusku tato devastace postoupila pochopitelně mnohem dál a o to by byl obtížnější návrat k normálním poměrům. Proto se Rusko raději zase vrací k totalitě a bohužel (pro okolní svět) i k imperiální politice, kterou si kompenzuje mindrák ze své zaostalosti.

V. Vaclavik 15.5.2014 13:39

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

Na rozdil od vas mam hodnoty a okoli soudim podle jeho pratelstvi k nim.

"proč by tedy měla vadit tehdejší vojska Varšavské smlouvy, když jsme byli jejími členy?"

Jako odpoved si prectete muj samostatny prispevek vyse. Ale lidem jako vy nic vysvetlit nejde a ani sve prispevky pro takove jako vy nepisu - pisu hlavne abych dodal intelektualni amunici tem, kteri nemaji rozhrkanou mysl, neschopnou neco objektivne posoudit.

J. Schwarz 15.5.2014 20:58

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

A proč jste měl "sovětů plné zuby" a proč právě vy? Nelíbil se vám snad střih jejich uniforem nebo jim z OT-ček tekl olej? Spíš se mi z vašeho příspěvku zdá, že jste "sovětská vojska" vítal jako ochránce míru a socialismu před západoněmeckými revanšisty. Jinak byste mohl  těžko psát takové žvásty. 70 let si stěžujeme a hořekujeme nad mnichovskou "zradou" ale jak koukám, udělali dobře protože blbci jako vy by určitě britské nebo francouzské vojáky přišedší nám na pomoc nenáviděli víc snad než němce - alespoň ze současné debaty o možné přítomnosti  posádky NATO se to tak jeví.

P. Čech 15.5.2014 15:01

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

A což takhle přímo požádat prezidenta Obamu o to, aby se Česká republika stala dalším ze států Spojených států amerických. Teoreticky to možné je. Když je jedním z amerických států Hawai, proč by jím nemohla být ČR? Alespoň by EU měla ve svém středu Trojského koně. To by bylo srandy!