28.3.2024 | Svátek má Soňa


UDÁLOSTI: Z redakční korespondence

5.4.2006

Na mé poznámky k volebnímu hlasování v předvolebních diskusních pořadech České televize reagoval Jiří Pehe. Protože jde o závažnou věc, jeho dopis – a zároveň mou odpověď – dávám čtenářům k dispozici mimo dopisovou rubriku.

Vážený pane kolego,
v Událostech jste 28.3. v reakci na můj článek z téhož dne napsal:

Jiří Pehe dospěl (v Právu) k názoru, že hlavním viníkem manipulace s diváckým hlasováním při předvolebních politických diskusích je Česká televize. Nad tím zůstává rozum stát. Od ČT je to snad podlehnutí jakémusi módnímu tlaku, ale ten, kdo fixluje, jsou partaje... Pan Pehe píše: „Z pravicových médií se teď na nás budou několik dní valit jízlivé komentáře“. Kdo je to, to „my“? A co to znamená „pravicová média“? Tento způsob psaní se tomu předlistopadovému poměrně dost podobá, zvlášť když se provozuje v (někdejším Rudém) Právu.

Mám k tomu několik poznámek. Za prvé, partaje jistě fixlují a je to od nich hloupé, ale musím opakovat, že veřejnoprávní instituce, jako je ČT, nemá podle mého soudu v době volební kampaně při diskusích s politiky co organizovat ankety, které jsou zavádějící, jejich výsledky manipulovány a samy jsou pak zpětně manipulativní směrem k veřejnosti. Jan Čulík už údajně podal stížnost Radě ČT. Jsem rád. kdyby to neudělal on, udělal bych to sám.

Za druhé se ptáte, co jsou to pravicová média a co míním pojmem "my". K pravicovým médiím počítám například Lidové noviny, které si udělaly z honu na sociální demokracii hlavní téma. Pojmem "my" mám na mysli "veřejnost". Uznávám, že jsem to mohl napsat takto: "Z některých médií se teď na veřejnost budou valit..." Výsledek by byl stejný. Většina lidí by si tam dosadila přesně to, co jsem ve skutečnosti napsal.

Píšete, že se tento způsob psaní podobá tomu předlistopadovému v Právu. To nemohu dost dobře posoudit, protože jsem byl v té době v emigraci, kde Rudé Právo nebylo jaksi k mání, ale mohu Vás ujistit, že se takto píše i jinde. Jenom v tom světě na Západ od nás chybí kádrováci, kteří to hned bystře onálepkují.

Já jsem si předlistopadové psaní vždy spojoval spíše s mírně paranoidním uvažováním typu "Komu to slouží?". Což mě přivádí k Vašemu jinému textu, "Smutné konce nepolitické politiky", v Událostech a MF Dnes, 27.3.

V něm rozvíjíte neuvěřitelnou teorii, že Balbínova strana je jakousi nastrčenou bojovou úderkou havlovského uskupení Pravdy a Lásky, kteréžto chce prostřednictvím Balbínovců zničit lidovce, protože kdyby se lidovci nedostali do Sněmovny, otevřela by se opět cesta k Paroubkově nemravnému projektu menšinové vlády ČSSD s podporou komunistů. Sugestivně naznačujete: "Paroubka před časem podpořil Havel a za jeho plán lámou kopí publicisté z Havlova okruhu."

Pokud jste tím myslel například Jiřího Pehe, proč to nenapsat přímo? Co na tom, že Pehe nikdy nelámal kopí za vznik menšinové vlády ČSSD s podporou KSČM, pouze argumentoval, že se účelově přehání rozsah tzv. komunistického nebezpečí? Ať už jste ale myslel kohokoliv, musím se přiznat, že mi jako předlistopadové psaní připadá právě toto poněkud paranoidní vidění, které se neustále ptá, "komu to slouží?", aby si pak ve Vašem případě vždy stejně odpovědělo: samozřejmě že zloduchům z Pravdy a lásky.

Obávám se, že Vám v tomto hledání spiknutí a nebezpečí tam, kde nejsou, unikají jiná, skutečná nebezpečí pro naší demokracii.

S pozdravem, Jiří Pehe


Vážený pane,
pokud jde o Českou televizi, musím opakovat to, co jsem už napsal: jsem přesvědčený, že úmyslem tvůrců programu nebylo manipulovat veřejným míněním, ale jen oživit diskusní pořad. To by bylo možné, ovšem v takové situaci, v níž by se velké politické strany (opakuji, že obě) neuchylovaly k fixlování. Za jejich fixlování Česká televize nenese odpovědnost. (To, že pan Čulík podal stížnost RRTV, mne neohromuje, pan Čulík pro mne není žádná autorita.) Že by za dané situace měla ČT s veřejným hlasováním přestat, je málo sporné.

Pokud jde o to „my“: domnívám se, že ztotožňovat se s veřejností není příliš slušné. Autor komentáře je jedna věc, veřejnost druhá. Dřív se psalo „my pracující“. To, že se takhle píše i jinde, pro mne není žádný argument, protože tak se psát nemá. Taky se mi nelíbí opovržlivé a paušalizující paroubkovské řeči o „pravicových médiích“. Byl jsem na ně zvyklý z četby někdejšího Rudého práva před listopadem 1989, pak jsem si odvykl a nedivte se, že se mi nechce znovu si zvykat. Stavění Lidových novin na pranýř mi připadá nespravedlivé: třídní politický boj zachvátil velkou měrou „levicové“ Právo, a v tomto duchu se tam angažují i autoři, které jsem respektoval. Řeči o kádrování si laskavě nechte, když nemáte zkušenosti s předlistopadovým Právem, nemáte zkušenosti ani s ním.

I pokud jde o Balbínovu stranu mohu jen zopakovat to, co jsem napsal v článku, který napadáte: není nejmenší věcný důvod, proč si z českého politického marastu vybrat ne ke kritice, ale k neslušnému zesměšňování právě KDU-ČSL a Kalouska. Oslabení KDU ovšem výrazně posílí šance ČSSD na menšinové vládnutí s komunisty v zádech, které Václav Havel a Vy podporujete. V Balbínově straně se angažuje několik lidí z disentu. Vy považujete za paranoidní, když někoho napadne, že je tu jakási souvislost? Já ne. Jinak se omlouvám, že jsem Vás v článku neuvedl jménem: vynechal jsem Vaše jméno jen proto, že nestačím sledovat všechno, a nechtěl jsem se dotknout někoho, kdo píše ve stejném duchu jako Vy. Slibuji, že příště se polepším. Bude to už brzy.

Vaši podporu Paroubkova plánu považuji za krajně nezodpovědnou mimo jiné pro to, že až se křehká stavba české demokracie díky takovým dobrodružným akcím sesype, sbalíte si Vy i Váš guru kufry a odeberete se někam do bezpečí. Drtivá většina lidí v téhle zemi tu možnost ovšem nemá. Já taky ne.

S pozdravem
Bohumil Doležal


Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.