25.4.2024 | Svátek má Marek


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

2.5.2006

Jakési grafické studio a lidé kolem něho sdružení připravují sérii spotů, které mají mladé lidi přimět, aby šli k volbám. Heslo zní: Jít volit je sexy! Cítím povinnost velmi důrazně upozornit mladé a nedostatečně informované voliče, že volební akt nemá se souložením vůbec nic společného. Pokud si myslíte opak, nechoďte tam, budete šeredně zklamáni. Volit se má z docela jiných vážných důvodů, zejména v těchto volbách půjde, jak se čím dál tím víc ukazuje, o krvavě vážnou věc. Kdo v sobě nemá dost inteligence a dost slušnosti, aby to poznal, tomu takovéhle nejapné analogie nepomohou.

Ostatky německých vojáků byly prozatímně uskladněny ve vojenském prostoru v Brdech. Zjevně na místě, kde byly dříve ruské jaderné hlavice. Nový materiál je brizantní jen v přeneseném slova smyslu. Noviny (Právo a Lidovky) zdůrazňují, že vojenští duchovní přítomní aktu uložení se modlili jen kraťoučko, a sice za všechny padlé ve válce. Proč se nemohou modlit trochu déle a právě za tyto padlé? Byli to taky lidé. Je to, jako kdyby se duchovní na pohřbu pana Nováka modlil za všechny zemřelé, co jich kdy bylo: nedůstojné, směšné a ovšem zbabělé: Co by tomu řekli Bojovníci za svobodu!

Polská vládní strana PiS se rozhodla, že utvoří koalici s fundamentalistickou Ligou polských rodin a s extremistickou Sebeobranou. Její předseda Lepper se má stát vicepremiérem. Třetí potenciální partner, Polská lidová strana, účast v koalici nakonec odmítla, dokonce i řada poslanců Ligy polských rodin nechce mít s novým uskupením nic společného, takže i tato vláda bude menšinová. Kaczynští zjevně přetrumfli Paroubka: stejně jako on chtějí vládnout s extremisty, ale je jim v tuto chvíli jedno, že nebudou mít většinu. Oni jsou ovšem v lepší situaci: jejich vláda už dostala důvěru a může se obměňovat až do aleluja, kdežto nová Paroubkova vláda je zatím holub na střeše. Pokoušejí se Poláci a Češi přesvědčit svět, že demokracii zatím nedorostli? Premiér Paroubek napadl zcela bezprecedentním způsobem ODS a nesocialisticky orientované noviny. Cituji podle Práva: Útok prý vyvěrá z atmosféry nesnášenlivosti a honu na čarodějnice, které v posledních měsících šíří ODS a někteří jí blízcí novináři z MF Dnes a Lidových novin. Příčinou je „závist a nenávist ODS vůči levici, bez ohledu na to, jestli jde o ČSSD nebo KSČM“. Pokud by zůstalo u útoků verbálních, bylo by to prý snad snesitelné. Avšak „ukazuje se něco, co bych nazval jako studená občanská válka, co rozpoutala ODS a ty satelitní organizace, které se k ní hlásí a které tento trend antikomunismu naprosto intolerantního a nepochopitelného, nenávistného stupňují. Není divu, že nejrůznější patologičtí jedinci této atmosféře podléhají a fakticky konají špinavou práci za ty, kteří pro ni vytvářejí podmínky“. „Mám na mysli především Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, konkrétně pány Mandlera, Šafra a Komárka, ale také některé další publicisty,“ citují zase Lidové noviny. Prý jde o slovní pyrotechniku, která vyvolává intoleranci ve společnosti. Trochu mne mrzí, že se na mne v tom výčtu nedostalo, musím se asi víc snažit. Právo uvádí, že „premiér již vyzval policejního prezidenta, aby policie nelenila“. (Mám jakousi slabou naději, že to zatím myslel jen v souvislosti s napadením Dolejše.) Pan Paroubek v sobě nezapře předlistopadového aparátčíka, vlastně už dikcí (všimněte si, že slovo „pan“, „pánové“ používá jako urážku, není ostatně sám, Klaus, ač nemá aparátčickou minulost, to dělá taky). Ale především ta snaha využít konkrétní případ, který je schopen vzbudit soucit a rozhořčení nejen u komunistů, k tomu, aby si to vyřídil s opozicí a s médii. Takhle se chovali komunisté před rokem 1948. (Nemohu v této souvislosti – a nejen v této souvislosti – neocenit to, co píše v Právu v poslední době Alexandr Mitrofanov: zachoval si ve volební vřavě střízlivý odstup. V situaci, kdy řada jeho kolegů z Práva vyvádí jako štípnutá střečkem hovězím. Nevím, komu v pravé části novinářského spektra se tohleto daří.)

Alexander Solženicyn obvinil NATO ze spiknutí proti Rusku: aliance usiluje o totální obklíčení Ruska a ztrátu jeho suverenity tím, jak podporuje revoluce v postsovětských republikách. Údajné totální obkličování Ruska a úsilí o ztrátu jeho suverenity slouží Rusku odjakživa jako legitimace pro jeho imperialistickou politiku.

V rozhovoru pro MfD prohlásil europoslanec Zahradil mimo jiné na téma možné koalice ODS - zelení: „Podívejte se na jejich složení. Nevěřím, že by se pak jejich lidé drželi dohod. Může se to rozpadnout na znesvářené skupinky. Vláda závislá na hlasech zelených bude vládou potenciálně ohroženou a nestabilní.“ Vzpomínám si, že mi můj zesnulý přítel Andrej Stankovič kdysi vyprávěl, jak když rukoval na vojnu do nějaké středoslovenské posádky, zašel si nejdřív na oběd do místní restaurace. Zjistil, že na jídelním lístku jsou pouhé dvě položky: Hovädzie v keľu a Bravčové v keľu. Pan Zahradil připomíná člověka, který si v téže restauraci s tímtéž jídelním lístkem v ruce hodlá objednat Beef Stroganoff.

Vicepremiér Sobotka prohlásil v rozhovoru pro Právo, zjevně po vzoru nekorunované hlavy ČSSD Paroubka: „ODS … už nyní s výjimkou Poslanecké sněmovny ovládá prakticky všechny ostatní demokratické instituce. Pokud získá kontrolu i nad Poslaneckou sněmovnou, bude to znamenat, že tady budeme mít systém, který sice bude formálně demokratický, ale ve skutečnosti bude o všem rozhodovat jediná politická partaj.“ To přece vůbec není pravda, ODS nebude schopna vytvořit vládu bez koaličních partnerů a bude na těchto koaličních partnerech existenčně závislá.

Zatímco premiér Paroubek naznačuje chutě, které je těžké si nevyložit jako kriminalizaci ODS, dvou českých deníků a některých publicistů, touží jeho věrné páže dr. Rath postavit před soud bývalou ředitelku VZP Musílkovou a dva europoslance ODS. Vyhraje-li volby ČSSD s komunistickou podporou (nemusí přitom být nejsilnější stranou, stačí, když dá s komunisty dohromady většinu), může u nás být zase po dlouhé době čilý soudní provoz.

Premiér Paroubek označil na včerejším ekonomickém fóru v Teplicích společnou vládu ČSSD s komunisty za absurdní a morálně nepřijatelnou představu, vedla by prý k ekonomické krizi. To je dobré, a proč není absurdní a morálně nepřijatelné menšinové vládnutí s komunisty v zádech? Paroubek ovšem za ještě větší nebezpečí považuje případné vítězství ODS, což je zcela zvrácená a nebezpečná demagogie. ODS je sice strana nevábná, ale stejně jako ČSSD a na rozdíl od KSČM reformovatelná. Problémem ODS je její nynější vedení, ale je to problém přece jen menší než ten, který představuje dobrodruh Paroubkova typu v čele ČSSD.

Na nádraží v Libni našla policie pod kolejemi výbušnou nálož. Po přepadení poslance Dolejše nepochybně další přesvědčivý důkaz o temných piklech ODS a „satelitních organizací“, zejména Mladé fronty Dnes a Lidových novin a jejich pisálků.

Premiér Paroubek chce prý, pokud po volbách vytvoří vládu, jmenovat ministryní spravedlnosti bývalou Nejvyšší státní zástupkyni Benešovou. To je hezké a zcela v duchu premiérových představ o státní spravedlnosti. Ještě lepší by ovšem bylo, kdyby se ministrem spravedlnosti stal rovnou policejní prezident nebo ředitel BIS.

Podle posledního průzkumu agentury Factum Invenio se o něco zlepšila pozice ČSSD (má teď 26,4%, to je proti začátku měsíce o 2,8 více). Mírně přibrala i ODS, která stále suverénně vede (30,6%). Komunisté zůstali na 18,1%, lidovci neopatrně tratili a mají teď 11,8. Zelení klesli o 2,6 na 7,8%, to je první výrazný pokles, jaký u nich agentura zaznamenala. Pro nestabilní preference dosud neparlamentní strany může mít nepříjemné důsledky. Nejspíš jim uškodilo to, když předseda Bursík nedávno prohlásil, že mu je sociálně demokratický program bližší než ten ODS. Pokaždé, když zelení opustí neutralitu „třetí síly“ a přihlásí se buď k ODS, nebo k ČSSD, setřesou ze sebe něco příznivců. Pan Bursík sice v debatě s Paroubkem otupil touto koncesí premiérovu útočnou aroganci, ale preference strany nejspíš poškodil. Podotýkám, že Factum Invenio nepřináší na rozdíl od STEM a CVVM preference stran, ale volební prognózu, a že (ač to, co přináší, vypadá občas dosti divoce) výsledek předchozích voleb nakonec odhadla ze všech agentur nejpřesněji.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.