26.4.2024 | Svátek má Oto


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

28.3.2006

Petr Cibulka žádá zrušit dosavadní televizní předvolební diskuse, protože v nich nedostávají slovo i mimoparlamentní strany, a realizovat projekt jakési paní Jebavé, diskusi více než třiceti kandidátů. Každý by dostal dvě minuty a diváci by pak v několika kolech esemeskami rozhodli o vítězi. To by byl ples upírů jako vyšitý. Nemohly by se tak podle pana Cibulky rovnou nahradit volby?

Američtí vojáci v Iráku osvobodili tři rukojmí z organizace Christian Peacemaker Teams. Třetího už stačili teroristé zavraždit, protože byl Američan. Dotyční peacemakeři chtějí zmírnit konflikt na Blízkém a Středním východě uplatňováním křesťanských hodnot. K jejich metodám patří, že vystupují jako lidské štíty (zjevně aby bránili domorodce opřed americkými agresory) a občas je jim prý, jak píšou Lidové noviny, „vytýkáno, že vidí konflikty příliš černobíle (například zavírání očí před útoky palestinských teroristů)“. Naivní člověk by si mohl myslet, že právě nabytá životní zkušenost jim může napomoci k plastičtějšímu vidění situace. Silně o tom pochybuji, neohroženým dejme tomu „idealistům“ (ruský satirik Petrov používal vhodnějšího slova, bohužel je žalovatelné) nepomůže nic.

Premiér Paroubek napadl předsedu Nejvyššího správního soudu Baxu, že se v minulosti dopustil stejného prohřešku jako Vyvadil, totiž že jako soudce dělal náměstka exministru Motejlovi. Baxa se hájí logicky tím, že problém nebyl ve Vyvadilově náměstkovství o sobě, ale v tom, co při výkonu své funkce dělal (jednání s „kontroverzním“ podnikatelem Pitrem o Setuze). Přesto má asi pravdu Petr Uhl (v Právu), když píše, že by souběh soudcovské a politické funkce měl být ze zákona nemožný.

Právo šíří názor, pro ČSSD nadějný, že arbitráž neuznala řadu argumentů Nomury a odškodnění by proto mohlo být symbolické, např. 1 euro. Vyjádřil jej „nezávislý odborník“, který však pro jistotu nechtěl být jmenován.

V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes odpověděl lídr SNK-ED Josef Zieleniec na otázku „S kým se určitě nedohodnete?“ takto: „S komunisty. Pak určitě ne s ODS, kdyby chtěla rozbití Evropské unie, což někdy prosvítá z její rétoriky a z toho, co říká její patron na Hradě. Nepůjdeme ani se sociální demokracií, pokud odmítají program realistického hospodaření. Vlády ČSSD se odmítají už osm let zabývat penzijní reformou. To je nepřijatelné.“ Podotýkám, že SNK-ED má momentálně asi půl procenta preferencí. Z parlamentních stran zbývají lidovci s 6,5% a zelení, kteří se možná do Poslanecké sněmovny nedostanou. Ambiciózní projekt!

Podle The Times (a následně Práva) směřuje Vatikán k pozitivnějšímu pojetí křižáckých výprav (Jan Pavel II. kdysi požádal muslimy o odpuštění). Bylo by opravdu na čase se na tuhle věc nedívat ahistoricky (to je prosím něco jiného než vyhnání Němců, od křížových výprav nás dělí mnoho set let) a neprojevovat zbytečně pseudosebekritickou hysterii, kterou si stejně radikální muslimové vyloží jen jako projev slabosti a kapitulanství. Ostatně, věcí, ze něž bychom se měli stydět, je i bez toho dost, tak proč se stydět za něco, za co se stydět vůbec není třeba.

Loni k nám přijelo 185 tisíc Rusů. Jaký pokrok ve srovnání s rokem 1968!

Právě probíhá soudní projednávání žaloby ODS na poslance Kořistku. V té souvislosti se před soudem mluvilo i o okolnostech, za nichž se v Mladé frontě Dnes objevilo Kořistkovo obvinění Dalíka a Večerka. Kořistka reportérovi listu všechno vyklopil, souhlasil se zveřejněním, jen požadoval ,aby přitom nepadlo jeho jméno, protože své tvrzení nemůže dokázat. Tímto způsobem se obvykle chovají donašeči.

Stínový ministr životního prostředí Moldan se vyjádřil k tomu, že zelení chtějí od roku 2010 zakázat topení uhlím v domácnostech. Prý je to návrh sympatický, leč nerealistický. Ve skutečnosti je především asociální: postihne starší lidi na venkově, kteří na topení plynem či elektřinou prostě nemají.

Populistická soutěž o voliče pokračuje: ČSSD v případě svého vítězství přispěje školáčkům na počítače, ODS vyhlásí pro české živnostníky na jeden rok ze čtyřech let volebního období daňové prázdniny. Snad by se měli víc než tomu, koho a jak uplatí, věnovat změnám, které se do budoucna vyplatí všem. Ty ale mohou z počátku bolet a do volební slibotechny se nehodí.

Neuplynulo ještě mnoho vody od oranžové revoluce a volby na Ukrajině už vyhrál ten, co při ní dostal na frak, Putinův kůň Viktor Janukovyč. Prezident Juščenko se svou stranou Naše Ukrajina skončil až na třetím místě. Se svou bývalou spojenkyní Tymošenkovou by snad dal dohromady většinu, jenže se velmi brzy úplně rozhádali. Vyhrát revoluci je snadné, zato udržet si její výdobytky každodenní politickou prací je těžké. Na Ukrajině málo četli Masaryka.

Na české politické scéně vystřídaly třídní boj levice s pravicí mnohostranné námluvy. V Sedmičce na Nově nevyloučil ani ústecký primátor Gandalovič za ODS, ani Martin Bursík za zelené možnost koalice obou stran. Nebude to vůbec snadné, protože zelení odmítají jednotnou patnáctiprocentní daň z příjmu a patnáctiprocentní DPH, školné, přijímačky na střední školy a naopak požadují zákaz topení uhlím od roku 2010 (což je nápad tak pitomý, že od něho snad budou muset ještě před volbami ustoupit). Vládu se zelenými si umí najednou představit i Paroubek, samozřejmě menšinovou, protože komunistů v pozadí se nehodlá zříci. Taková vláda je ovšem pro zelené nepřijatelná. Zároveň český premiér vyhlásil proti týmž zeleným a taky lidovcům křížové předvolební tažení, jehož cílem bude „zahnat obě strany pod hranici pěti procent“. Měl by se spíš starat o svá procenta, než o cizí. Navíc to vzbuzuje podezření, zda náhodou např. billboardy, k nimž se formálně hlásí Balbínova poetická strana, nejsou ve skutečnosti placeny ze sociálně demokratické kasy. Tajnou zbraní sociálních demokratů proti lidovcům má být tolerantní přístup k náboženství: Paroubek, jak známo, jde tak daleko, že dokonce občas věří v Boha a svým spolustraníkům jde příkladem vstříc: „mé promluvy o Bohu a vyšší bytosti nejsou od věci“ (chce snad zavést nové náboženství, „kult vyšší bytosti“?), zelené je třeba "ironizovat". Co znamená ironizování v Paroubkově pojetí, jsme měli příležitost za necelý rok, co je ve funkci, velmi dobře poznat. Paroubek se drží zuby nehty své koncepce menšinové vlády s podporou komunistů, i když šance na její uskutečnění se po případném vstupu zelených na poslaneckou půdu pořádně scvrknou.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.