16.4.2024 | Svátek má Irena


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

21.3.2006

KDU-ČSL (za spoluúčasti Konfederace politických vězňů) si uspořádala v Břevnovském klášteře předvolební mítink zamaskovaný jako konference politických vězňů a zástupců křesťanských církví pod názvem „Zločiny komunismu“. Pan Kalousek se s předsedkyní Konfederace paní Kavalírovou shodli na tom, že přeměna demokracie v totalitu je plíživý proces. Někdejší národní socialisté, tvořící značnou část Konfederace, o tom nepochybně vědí své, jejich strana se kdysi na tomto plíživém procese (z indolence, ovšem) činně podílela. Zjevně ideovým vrcholem bylo vystoupení Místopředsedy České biskupské konference Lobkowicze, který srovnal 15. březen 1939 (německou okupaci ČSR) s 15. březnem 2006 (definitivní schválení zákona o registrovaném partnerství). Ježíši Kriste! I kdybych měl přistoupit na to, že homosexualita je hřích, což mi dělá potíže (jistěže se člověk může oddat homsexuálním praktikám pod vlivem okolností nebo z prasáctví, ale jsem přesvědčen, že drtivá většina těch lidí prostě jinak nemůže, a pak je to stejné, jako kdyby se za hřích vydávalo to, že je člověk např. chromý), přece jen mi to připadá jako daleko menší hřích než například dělat agenta StB.

Ostatky asi 4 000 německých vojáků, padlých na našem území za druhé světové války, jsou deponovány v jakési tovární hale v Ústí nad Labem. Lidový spolek pro péči o válečné hroby nemá v současné době peníze na to, aby je pohřbil na vymezeném místě Evangelického hřbitova ve Strašnicích. Pamatuji se, že kolem toho, zda mají být na posvátné české půdě pochování zlopověstní Skopčáci, se před časem vedly divoké mediální spory, v nichž – jak jinak – excelovali „Bojovníci za svobodu“. Zdá se, že mezitím přešla česká strana na účelnější taktiku a nasadila ekonomické instrumenty. Co nedokázalo národně-socialisticko-komunistické vlastenectví, zvládá nyní úspěšně neviditelná ruka trhu.

Sociální demokraté připravují ekologický manifest. Hrůza Paroubka a spol. z úspěchu Strany zelených je oprávněná, zbouralo by jim to jejich vyčůranou a nebezpečnou koncepci vládnutí. Přijímání manifestů nepomůže, zelení přitahují svým u nás zatím neokoukaným profilem (lehce anarchičtí milovníci přírody), politickým nasměrováním odlišným od Paroubkovy ČSSD, které zároveň dělá Paroubkovi škrt přes rozpočet, a taky liberální (nikoli radikální) orientací. Bursíkova koncepce je zjevně voličsky přitažlivější než ta Patočkova (který chtěl ze strany udělat filiálku ČSSD). Strana může být přitažlivá i pro lidi vázané na Havlův okruh a ztracence, kteří v minulosti volili ODA či US-DEU, a teď jsou bezprizorní. Ekologické manifesty budou v této situaci ČSSD platné asi tak, jako jsou platné vykřičenému individuu falešné fousy.

V Praze proběhne pod patronací (mj.) Práva pátý ročník konference „USA a EU“: mezi hosty je také německý exkancléř Gerhard Schröder. Jeho pozvání je vzhledem k tématu pozoruhodný čin, o dobré vztahy mezi USA a EU se zasloužil asi tak, jako v době studené války Vjačeslav Molotov o přátelské vztahy mezi SSSR a USA.

Zelení vystoupili s požadavkem zrušit do roku 2030 všechny jaderné elektrárny v ČR. Je to sice lepší, než kdyby chtěli hned po volbách začít bourat Temelín, ale nesmyslné mj. i ze zahraničněpolitického hlediska a s ohledem na národní bezpečnost ČR. Závislost na ropě z Ruska a z muslimských zemí nás dělá velmi vydíratelnými a zranitelnými. Proto má samozřejmě smysl zabývat se alternativními zdroji energie, ale v dohledné době by bylo krajně neprozíravé rezignovat na energii jadernou. Vzhledem k ideologickému klišé a taky k tomu, že místopředsedkyní zelených je šéfka „jihočeských matek“ Kuchtová, nemohou asi zelení jinak, nicméně v tomhle jsou pěkně nebezpeční.

Ministři Rath a Sobotka se dohodli s lékárníky (přesněji řečeno s Grémiem majitelů lékáren, na degresivní úpravě přirážky na léky: levnější léky budou o něco málo dražší, drahé léky zlevní. To je moc fajn, ale pokud tomu dobře rozumím, k jednání nebyla vůbec přizvána Česká lékárnická komora. Pokud by tomu bylo tak, bylo by to skandální jak ze strany ministerstev (jejich politika by se nijak nezměnila, postupovaly by stejně jako v případě Pharmosu), tak ze strany Grémia, které by projevilo naprostý nedostatek slušnosti a solidarity ke Komoře.

Souběžně s tím, jak ČSSD a premiérovi Paroubkovi osobně pomalu klesají preference, začínají se u něho projevovat mystické sklony, něco u někdejšího náměstka RAJ nebývalého. Ostatně proč ne, Ježíšův učedník Matouš byl původní profesí celník, což tenkrát bylo hodnoceno podobně jako náměstkovství v éře reálného socialismu. Paroubek nejprve v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes prohlásil, že se cítí být řízen nějakou vyšší bytostí (optimisticky předpokládám, že měl na mysli Hospodina a nikoli nějakého generála FSB, jak by se mohlo zdát z jeho vstřícnosti vůči komunistům), včera v Sedmičce hájil v tomto duchu registrované partnerství. „Jsem prvním českým nebo československým premiérem, který veřejně chodí na bohoslužby. Myslím, že Pán Bůh by určitě nebyl rád, aby některé jeho děti byly nešťastné,“ prohlásil před konsternovaným předsedou KDU-ČSL Kalouskem. Myslím, že výklad Písma, který pan premiér podává, je poněkud plošně optimistický. Ale budiž, je to v polistopadové české politice zajímavé kuriózum. Zatím žádného českého politika nenapadlo, aby se o odpovědnost za to, co dělá, podělil s Bohem.

Soukromí lékaři by chtěli mít vlastní lékařskou komoru, tu dosavadní, společnou s nemocničními, totiž ovládá lobby ministra Ratha. Pluralita v této oblasti by velmi pomohla normálnějším poměrům ve zdravotnictví, koncepce dr. Ratha je ovšem zcela opačná: monopolizace, centralizace, etatizace.

Premiér Paroubek tvrdí, že první kolo londýnské arbitráže mezi Nomurou a ČR skončilo pro ČR „plichtou“. Co má taky říkat. Zdá se, že sedm tučných let Jiřího Paroubka skončilo, teď přicházejí ta hubená.

Jacísi dva veřejně známí „gayové“ se rozhodli, že uzavřou registrované partnerství na Karlštejně. Připadá mi to podobné, jako kdyby někdo chtěl, aby mu úředníci magistrátu na karlštejnském nádvoří vyměnili občanku.

Premiér Paroubek rozhodl, že ČSSD nepodpoří vládní návrh trestního zákoníku. Důvodem je vypuštění odstavce, který postihuje tzv. tunelování. Paroubek z toho viní ministra Němce. Odstavec ovšem vypadl díky pozměňovacímu návrhu poslance Bendy, s nímž vyjádřil souhlas Ústavněprávní výbor PS včetně zástupců ČSSD, ostřílených matadorů Jičínského, Koudelky a Křečka, a poté i plénum sněmovny. Němec zřejmě musel s úpravou vyslovit souhlas. O svých poslancích ovšem premiér tvrdí, že byli pomýleni a popleteni. Němce by vyhodil, jenže dva měsíce před volbami je na to už pozdě. Smyslem podobných akcí je nejspíš diskreditovat dosavadní koaliční partnery jako neschopné blby, případně podrazáky. Nevábně učelovost takového počínání je zjevná.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.