25.4.2024 | Svátek má Marek


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

14.2.2006

Komisař EU Frattini se v rozhovoru pro Daily Telegraph vyslovil pro autocenzuru novinářů, spočívající na pocitu zodpovědnosti: je třeba „položit si otázku, jestli bezprostředně po vítězství Hamasu a uprostřed složitých vyjednávání s Íránem o jeho jaderném programu se rozhodnete pro takovou věc, zda se zamyslíte také nad důsledky zesměšnění víry muslimů“. Přimlouvá se za „dobrovolnou seberegulaci“ médií, která by „islámskému světu“ dala najevo: „jsme si vědomi důsledků používání svobody slova a jsme připraveni toto právo regulovat“. Islámskému světu je v této záležitosti třeba naopak dát důrazně najevo, aby si hleděl svého, a panu Frattinimu, že regulace svobody nepatří do jeho resortu (tedy vlastně totéž).

Ruský prezident Putin zve do Moskvy vedení Hamásu, s nímž Rusko udržuje styky. Respektuje, že vyhráli demokratické volby (víra ruských mocipánů v demokratické procedury je obdivuhodná). Hamás se zároveň nechal slyšet, že je připraven „zprostředkovat“ mezi Západem a rozlícenými Muslimy ve věci karikatur. Kdyby na to Západ přistoupil, bude Hamás legitimizovat a současně podrazí Izrael. Člověku, který prožil skoro celý život ve stalinském a poststalinském ruském impériu, a pro něhož se Putinova politika čím dál tím víc podobá jakémusi trochu učesanému neobrežněvismu, se vnucuje poněkud paranoidní představa: nedomluvili si celý ten kravál s karikaturami předem Putin s teroristy z Hamásu?

Nakonec i premiér Paroubek zatelefonoval dánskému premiérovi a vyjádřil solidaritu s Dánskem v souvislosti s útoky na dánská velvyslanectví. Obchodní embargo na Dánsko označil za nepřijatelné. Shodl se podle vlastních slov s dánským předsedou vlády v tom, že „svoboda slova patří k základním pilířům demokracie a že zejména vůči jiným náboženstvím, civilizacím a kulturám je třeba ji používat citlivě a s respektem“. Ještě se měli shodnout na tom, že o tom, co je „používání svobody citlivě a s respektem“ nemají co rozhodovat premiéři. Přesněji řečeno, stačilo by mi, kdyby to zdůraznil Paroubek, protože vůbec nepochybuji o tom, že pan Rasmussen to ví. (Jinak nechci zastírat, že Paroubkovo rozhodnutí podpořit Dánsko je pozitivní věc).

Novopečený předseda poslaneckého klubu ČSSD si dokáže představit komunistu v čele Sněmovny Parlamentu ČR. Upřímně řečeno, já v tuto chvíli už taky, ale na rozdíl od pana poslance Haška je pro mne ta představa příšerná.

Kardinál Vlk se na webových stránkách české biskupské konference vyjádřil k problému s dánskými karikaturami. „Dánský tisk a následně i mnoho světových médií vycházely pouze z cítění vlastní sekularizované západní kultury, která nemá pro posvátné věci hlubší smysl, a tak nerespektuje cítění druhých.“ Je pozoruhodné, že se i český primas hlásí k teorii kolektivní viny (karikatury nezveřejnil žádný dánský tisk, alem jedny noviny). Za druhé, je nadějné, že se katolická církev cítí oslovena islámským běsněním: má snad dojem, že by si v bouřlivé situaci mohla urvat pro sebe úřední zavedení nějakého hlubšího smyslu pro posvátné věci? A trochu přiškrtit „sekularizovanou kulturu“? Kultura a náboženství jsou přece dvě úplně různé věci! Kardinál Vlk reakci radikálních islamistů, kteří zapalují dánská velvyslanectví a napadají západní vojáky, neodsuzuje, zároveň však dodává, že s ní nelze souhlasit. Tím definitivně uzrál na udělení bobříka vyčůranosti za měsíc únor 2006.

Miloš Zeman vyzval občany, kteří nechtějí volit ČSSD, aby dali svůj hlas KSČM. Po čistě technické stránce je to pochopitelné: jakmile by padla socialisticko-komunistická většina v parlamentě, byla by ČSSD v rejži. Z trochu širšího politického a morálního hlediska je to nezodpovědná prasárna. LN píší v nepodepsaném sloupku: nikdo nezpochybňuje, že je (Zeman, bd) demokrat. Ale jo, někdo přece ano. Já.

Lékařský odborový klub vyjádřil před chystanou demonstrací praktických lékařů, zubních lékařů a lékárníků podporu ministru Rathovi (správné odbory, když fungují jako úderná pěst příslušného ministerstva!) a vyzval premiéra Paroubka k jeho podpoře. To je ovšem zajímavé. Proč to považují za nutné? Že by se křeslo pod dr. Rathem už houpalo?

Do novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání se podařilo komunistické poslankyni Levé vsunout paragraf, jímž se zakazuje zařazovat do programu "pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy a nadávky, kromě uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné". A i taková lze pak vysílat až po desáté hodině večer. Ostych masových vrahů a jejich dnešních dědiců před neslušnými slovy (případně holými dámskými zadnicemi) mne vždycky uchvacoval. A vůbec, kdo posoudí, kde je to „z hlediska líčeného kontextu nutné“? Ideologické oddělení ÚV KSČM? Nebo snad soud? Takové soudní řízení by byla obrovská sranda. Novela zároveň ruší automatické prodlužování licencí. To aby vláda mohla soukromá médie lépe a pevněji držet pod krkem.

Právo se pozastavuje nad tím, že cesty prezidenta, premiéra a ministra zahraničí přijdou na desítky milionů. Prý by se náklady snížily, kdyby delegace létaly běžnou linkou a ne vojenským speciálem. To je mimořádně ohavné populistické běsnění. Ještě levnější by bylo, kdyby jezdily vlakem jako nebožtík Kim Ir Sen, a pokud možno v dobytčím vagónu.

Írán se obrátil na české ministerstvo zahraničí s protestní nótou, v níž protestuje proti otištění karikatur proroka Mohameda v českých novinách. Ministerstvo zahraničí odpovědělo, že v ČR úřady nezasahují do obsahu novin, dokud nejsou porušeny zákony. Vicepremiér Sobotka včera novinářům řekl: „Ten protest není namístě, neboť české deníky nebyly těmi, které by tuto negativní kampaň iniciovaly. Ony pouze o ní informují. Není ani na místě nějaký akt ze strany české vlády ve vztahu k tomu, že takovéto karikatury někdo přetiskl.“ Tím snad by měla být z české strany záležitost vyřízena.

V komunistickém prohlášení k případu NBÚ se praví: „Je nezbytné, aby se premiér Paroubek začal zabývat méně tím, kdo uveřejnil policejní odposlechy, a více tím, jak provést důkladnou prověrku v NBÚ“. Je poněkud trapné, jak je pro komunisty v tomto případě snadné mít v podstatě pravdu.

Prezident Klaus ostře odmítl Paroubkův dopis, v němž ho premiér vyzývá k tomu, aby podepsal zákon o registrovaném partnerství (bylo předem jasné, že ho prezident podpořit nehodlá). Klaus při té příležitosti Paroubkovi vytkl, že ho chce zatáhnout do své předvolební kampaně. Paroubek na to odpověděl, že není jeho vinou, když prezident „velmi neobratně“ dělá z případu "volební téma“ (tedy vlastně totéž). Pravdu mají nepochybně oba, díky tomu se oba vyprofilují a zákon, který považuji za užitečný, bude nejspíš zhacen (je nepravděpodobné, že by se PS v tomto případě podařilo kvalifikovanou většinou přehlasovat prezidentské veto).

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.