24.4.2024 | Svátek má Jiří


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

7.11.2005

Paní Laďka Bauerová, zjevně osoba se zbytnělým sociálním a antirasistickým smýšlením, píše v Lidových novinách o pozadí nepokojů na pařížských předměstích: „…Francouzi si ponechali svá krásná historická (a pro chudší vrstvy cenově nedostupná) města a pro ty méně solventní postavili bezduchá betonová monstra jako Clichy-sous-Bois.“ Oč je to u nás sociálně spravedlivější: bezduchá betonová monstra jsme si za totáče postavili sami pro sebe.

Americký liberální list The Washington Post přinesl zprávu, že CIA prý má v jedné východoevropské zemi přísně tajnou věznici, kde drží a vyslýchá důležité představitele al-Kajdá. V souvislosti s tím se spekuluje o mučení atp. Podle amerických liberálů by dopadení teroristé měli být ubytováni v nějakém objektu hotelové sítě Holiday Inn, vyslýchat by je směli pouze kliničtí psychologové, a to teprve tenkrát, pokud by s tím sami vyslýchaní souhlasili. Americká levice trvá na tom, že jediná myslitelná a morálně ospravedlnitelná válka je ta, která se povede na americkém území. Americké velvyslanectví podle slov ministra Bublana požádalo ČR, zda by nemohla poskytnout azyl několika lidem, kteří byli v minulosti zatčeni pro podezření ze spolupráce s al Kajdá, podezření se nepotvrdilo, jenže se nemohou vrátit zpátky domů – jsou to lidé z Číny a po návratu domů je čeká perzekuce jako řemen. Česká strana prý žádost rezolutně odmítla. Nevím proč, je to bezohledné i k těm lidem: mají být posláni domů k utracení? Podle místopředsedy Langera bylo odmítnutí správné, protože by takový krok znamenal velké mezinárodně politické a bezpečnostní riziko. Jen proboha nic neriskovat!

Premiér Paroubek vkládá do dr. Ratha velké naděje a chce ho nejspíš učinit volebním maskotem ČSSD. nevím, kolik hlasů je ten člověk schopen přinést sociálním demokratům, zatím jsem nepotkal nikoho, komu by byl sympatický. Pokud jde o jeho rodinný život, přibližuje se muslimským zvyklostem: má jednu rodinu formální a druhou neformální (obě formální, to u nás zatím nejde) a jako korektní muž učiní majetkové přiznání za obě své partnerky. Je velmi dobře, že není (zatím) ministrem spravedlnosti, možná, že by u nás začal zavádět šaríju. Jistě, do soukromých věcí pana doktora nikomu nic není, respektive nebylo by, kdyby je takhle nestydatě nestavěl na odiv. Připomíná v tom trochu Miroslava Macka, který kdysi, na vrcholu své politické kariéry, prohlásil své podnikatelské aktivity hrdě za typický střet zájmů. Od té doby má pověst nejcyničtějšího z privatizátorů, ačkoli, upřímně řečeno, skutečným hvězdám tehdejšího divokého českého podnikání nesahal ani po kotníky.

Vláda se rozhodla vykoupit vepřín v Letech, aby tam mohl být zřízen důstojný památník romských obětí holocaustu. Bourání továren za účelem budování památníků je ovšem zdůvodnitelné jen událostmi z doby druhé světové války. Nikdo neodsouhlasí demolici Severočeských tukových závodů v Ústí nad Labem za účelem uctění Němců zamordovaných po výbuchu muničního skladiště v roce 1945, ani závodů, kde v padesátých letech pracovali – a taky umírali - političtí vězni komunistického režimu. (Ve Frýdku-Místku, kde socialisticko-komunistická většina zastupitelstva odmítla odsouhlasit umístění pamětní desky obětem komunismu na budově radnice, to budou řešit tak, že deska bude sundávací, až získá většinu pravice, pověsí ji, až se k veslu dostane levice, zase ji sundá; nápad hodný bobra vyčůranosti). Uctít oběti holocaustu je samozřejmě v pořádku, bourat kvůli tomu továrny je hovadina. Modleme se, aby se tímhle způsobem nedala zproblematizovat boleslavská Škodovka.

Předseda ODS Mirek Topolánek poskytl MfD pozoruhodný rozhovor. Tvrdí v něm (poté, co ODS pod jeho vedením dlouhodobě praktikovala politiku „nulové tolerance“), že s Paroubkem „je nemožné se domluvit, protože ten člověk nekomunikuje“. Jeho slavné úlety (Evropská ústava coby „shit“, noc dlouhých nožů atd.) zavinili prý vesměs novináři. A tak nejpodstatnější informace, kterou si čtenář z interview odnese, je, že správně ostravsky se neříká „chlap s gulami“, nýbrž „chlap s kulama“. Nedovedu si představit, jak chce s tímhle člověkem ODS vyhrát volby.

Václav Havel se po svém odstavení z funkce zřejmě z žárlivosti na svého nástupce dočista pominul. Sešel se neformálně s premiérem Paroubkem a oba dva si o sto šest mazali med kolem úst (prý by – zjevně na rozdíl od dnešní situace – v nejvyšších ústavních funkcích spolu neměli žádné problémy.) Přitom to, co nám Paroubek po volbách chystá („menšinová vláda talentů“, na způsob „vem dvě třetiny sociálních demokratů a pak tam vraž třetinu nestraníků s liberálnějšími názory, a to všechno pak bude vládnout za tiché podpory komunistů“) je velmi podobné tomu, co teď realizují v Polsku „kačeři“ (z hlediska stoupence liberální demokracie jsou KSČM na jedné straně a Liga polských rodin či Sebeobrana na straně druhé podstatně rozdílné jen na úrovni jakéhosi ideologického folklóru). Pan Paroubek má zjevně plán, že ČR vnitropoliticky upraví (do ruda) ve spolupráci s komunisty, kdežto zahraničněpoliticky ji bude stabilizovat (směr Západ) ve spolupráci s ODS. Myslí to opravdu vážně?

Prezident Klaus jmenoval dr. Ratha ministrem bez zbytečných formalit, což zcela odpovídá povaze situace i dr. Ratha samotného. Paroubek a Rath pak trousili na tiskovce drzé řeči, mají důvod k radosti, oba dosáhli svého. Podle Práva představenstvo ČLK zrušilo „usnesení“ o pozastavení činnosti dr. Ratha (zřejmě jde o stavovský předpis č. 21), ČLK bude až do mimořádného sjezdu řídit dr. Fousková „v běžných věcech“, zatímco „o všech rozhodujících záležitostech bude rozhodovat představenstvo komory“. V Organizačním řádu ČLK se ovšem praví, že „pokud prezident komory z vážných důvodů nemůže vykonávat svou funkci, zastupuje ho viceprezident v plném rozsahu“. Jde tedy o další nestydatou potěmkiniádu, kterou dr. Rath zastírá, že ve skutečnosti zůstal prezidentem ČLK, jen se stal jaksi neviditelným.

Premiér Paroubek se hodlá zasadit, aby etický kodex poslance, který sepsal předseda PS Zaorálek, povinně podepsali všichni kandidáti ČSSD pro červnové volby. Poslanec Koudelka se vyjádřil odmítavě: „Poslední kodex, se kterým jsem se seznamoval, byl na gymnáziu morální kodex budovatele socialismu“. Panu Koudelkovi, představiteli nacionálně kryptokomunistického křídla v ČSSD, zjevně ten druhý kodex zabral v RAMce (za mých časů se říkalo „v operační paměti“) tak velký prostor, že se mu tam už žádný jiný nevejde. (Tím nechci hájit výstřední nápad pana Zaorálka).

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.