25.4.2024 | Svátek má Marek


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

4.11.2005

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Kraus navrhuje obohatit zákon o majetkových přiznáních i o povinná přiznání pro novináře. To je inovace toho druhu, že zarazila i Krausova poslaneckého kolegu a známého šovinistu Koudelku, který se jinak ohýbání zákonů příliš nebrání. Prohlásil celkem věcně: „Velice těžko si dovedu představit, že by se zákon, tak jak je napsán, vztahoval na někoho, kdo není placen státem nebo z veřejných rozpočtů.“ Taky nevím, kdo vlastně je novinář a kdo ne. Jsem já novinář? Je novinář publicista, který píše za honorář a kromě toho má buď stálé zaměstnání, nebo důchod? Jinak já osobně jsem ochoten se panu Krausovi majetkově přiznat. Pokud na tom bude trvat, povolím mu i inventuru svého šatníku.

Prezidentův projev se v řadách vládní koalice, k níž nyní už zjevně můžeme počítat taky KSČM, setkal většinou s nesouhlasem (výjimkou byl jako obvykle Miroslav Kalousek, který už je jednou nohou z koalice venku). Nic proti tomu, prezidentova řeč místy připomínala řeč Marka Antonia nad Césarovou mrtvolou ze známé Shakespearovy hry. Paroubek ovšem údajně označil prezidentovy narážky za „nejapné“. Havel a Klaus byli ve sporu prakticky od té doby, co se stal Klaus premiérem, ale k tak sprosťáckým výrokům se nikdo z nich nesnížil. Díky panu Paroubkovi se náš politický život dostává o další patro níž. V kolikátém suterénu to už jsme?

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání hodlá zatížit dalšími pokutami Novu a Primu zjevně za nemravná slova, která padají při reality show. Nemohu nějak uvěřit, že by šlo jen o ryzí mravní purismus členů Rady. Slova, která mají být postihována, slyší beztak naše mravně dosud nedotčená mládež všude kolem sebe. Proč se RRTV zabývá takovými malichernostmi?

ODS se nejprve přičinila o to, aby se vládní daňová reforma nedostala na pořad řádné schůze PS. ČSSD kvůli tomu musela nechat svolat schůzi mimořádnou. Teď ODS ústy předsedy poslaneckého klubu slíbila, že reformu podpoří. A to bez ohledu na to, zda se jí podaří prosadit pozměňující návrhy, nebo ne. Předseda strany Topolánek ještě před velmi nedávnem tvrdil, že podpora ze strany ODS nepřichází v úvahu. Jak se má člověk vyznat v tak chaotické politice? Navíc vládní koncepce vychází z toho, že lidé, kteří vydělávají příliš mnoho, si zmírnění daní nezaslouží. Vydělávat příliš mnoho je hřích, a příliš mnoho je u nás dnes víc než třicet tisíc. Jde o návrh zároveň předvolebně populistický (snížení daně se bude týkat většiny lidí) a nemravný. Bianco souhlas bez dalšího proto nedává žádný smysl.

Známý ostravský spisovatel Sommer, svědek obžaloby v kauze Kořistka, musí z rozhodnutí státní zástupkyně k psychologovi, aby se posoudilo, nakolik je důvěryhodný. Je podivné, proč to neudělali už před rekonstrukcí v ostravské kavárně, byla by možná odpadla. Taky nevím, zda psycholog je ta správná profese, která má posoudit stav mysli pana Sommera.

Do protikatolického štvaní se zapojila i tzv. Balbínova poetická strana“, která docela nepoeticky v jakémsi billboardu tepe KDU mj. za to, že nám chce schramstnout Svatého Víta. Co by si Balbínova poetická strana počala s kostelem, a ještě k tomu s tak velikým? To jí nestačí ta hospoda?

Podle MfD vyhlásily muslimky ve Španělsku globální džihád mužské nadřazenosti. Mohamedánská forma feminismu bude asi o hodně drastičtější než ta evropská.

Předvolební kampaň je jistě užitečná věc, a to i tehdy, když se vede osm měsíců před volbami. Nepůsobí však nejlepším dojmem, když zachvátí skoro celou stránku komentářů v novinách, jak se ve středu stalo v Právu (výjimkou je jedině článek poslance ČSSD Jičínského, ale dvojrole poslanec-publicista je taky kapitola sama pro sebe). Kohorty socdem publicistů vede dnes do útoku místopředseda Sobotka. Je něco jiného, když je list levicově orientovaný, a něco jiného, když působí jako propagandistický materiál jedné partaje.

Pozemkový fond údajně vydal několik set hektarů půdy v lukrativních oblastech mj. kolem Prahy spekulantům s pozemky. Mezi nabyvateli je prý i známý pana ministra zemědělství Zgarby, který podle MfD a LN spekulativnímu prodeji nedokázal včas zabránit. Pražský primátor Bém to označil za skandální, pan Zgarba pak primátorův výrok za neuvěřitelnou drzost. Pokud se takovéto slovní konflikty nebudou řešit rázným způsobem (např. soubojem na kordy či na pistole, v českém rustikálním prostředí by možná pro začátek stačily facky; tyto techniky vybíjení nadměrné slovní agresivity by měl pan Zaorálek zařadit do svého etického kodexu), stane se česká politická scéna ve velmi dohledné době jednou velkou žumpou a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nebude mít v ruce argumenty pro ždímání pokut z privátních televizí, protože daleko šťavnatější řeči uslyší naše nevinné děti např. v přenosech z Poslanecké sněmovny.

Prezident Klaus se nakonec rozhodl jmenovat dr. Ratha ministrem zdravotnictví. Upřímně řečeno, nic jiného mu nezbývá. Slabým odškodněním mu je, že se mu podařilo via facti trochu rozšířit své pravomoci, dané ústavou a zákonem (Rath měl jistě z formálního hlediska pravdu, když upozorňoval, že zákon mu nenařizuje vzdát se funkcí, vedoucích ke střetu zájmů, ještě před jmenováním). Daleko víc získal Paroubek (prosadil svou) a novopečený ministr, který si zjevně nezákonným způsobem upevní svou pozici v ČLK, i když už nebude institucionálně podložená, a může pak pokračovat ve svém tažení za opětnou monopolizaci českého zdravotnictví.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.