24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rekviem za služební zákon

Minulou středu večer jednaly politické strany ve Sněmovně o změnách v novele Zákona o státní službě. Jednání bylo uzavřeno kompromisem: koalice přistoupila na hlavní podmínku demokratické opozice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 13.8.2014 16:19

Komické na věci

je to, že u nás máme takzvanou "zastupitelskou demokracii" a každý, kdo je zvolen zástupcem občanů se zove politikem. Ergo, pokud má být stát, policajti, úředníci, justice a státní zastupitelstvo "nezávislí na politicích", budou nutně nezávislí i na občanech a v čr zavedeme klon feudalismu se sinekurami, lény, biřici a  zlodějskými královskými výběrčími  berní "nezávislýmiů na králi a vybírajícími do vlastní kapsy... když to tak ale "národ" žádá, asi to tak musí být...

P. Vaňura 13.8.2014 17:52

Máte pravdu, úplně stačí soudci, nezávislí i na zákonech

a to, že si policie dovolí vlézt do prostor vojenské rozvědky...

J. Kratochvíl 13.8.2014 19:09

Re: Máte pravdu, úplně stačí soudci, nezávislí i na zákonech

Česká republika je  jedinou zemí Evropské unie, která zákon o státní službě nemá. Nebo, lépe řečeno, má ho, ale už 12 let odkládá jeho účinnost. Čeští politici celých těchto dvanáct let tvrdili, že zákon odkládají, protože by jeho naplnění bylo drahé, nebo že je špatně napsaný.

Ve skutečnosti se politické strany napříč politickým spektrem jednoduše nechtějí vzdát možnosti rozdělovat po každých volbách v podobě vysokých úřednických postů prebendy a udržovat si vliv na chod státu i v záležitostech, v nichž se ho politici na západ od nás z dobrých důvodů vzdali.

Nevymýšlejte již objevené v ostatní západních státech EU již funguje tak proč by nemohl fungovat i u nás. A nezdá se mi, že by u nás státní správa fungovala lépe než tam, ale bohužel je tomu naopak.

J. Kratochvíl 13.8.2014 19:12

Re: Komické na věci

Česká veřejnost většinově nemá ponětí o tom, jak věci fungují ve vyspělých zemích. A vy to potvrzujete.

J. Kratochvíl 13.8.2014 19:16

Re: Komické na věci

Vynalézáte zase jednou už vynalezené kolo. V obecné rovině někteří politici a komentátoři vznášejí argumenty proti samotné existenci státní služby, která by byla chráněna od politických tlaků, přičemž je jim úplně jedno, že tahle diskuse v Evropě už dávno proběhla. Jejím výsledkem bylo, že všechny vyspělé země profesionální státní službu chráněnou před politickými tlaky mají.