23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Opravdu to chcete?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A 29.9.2007 20:46

dokončení

Bla, bla, bla. Demokracie nikoho ve Washingtonu skutečně nezajímá. (Jen se podívejte na naše „dobré přátele“ v Saudské Arábii, Ázerbajdžánu, Uzbekistánu a Kazachstánu.) Obávají se, že Putin odkopne dolar a Rusko bude ovládat ropu vlastní měnou. To je to, co se počítá. Bush také chce, aby Putin podporoval sankce proti Íránu a aby dal razítko pod rozhodnutí Rady bezpečnosti o oddělení Kosova od Srbska. (Odkdy má Organizace spojených národů právo překreslovat státní hranice? Bylo snad vytvoření Izraele tak ohromný úspěch, že Rada bezpečnosti hodlá znovu pokoušet štěstí?

A 29.9.2007 20:46

Ze zdrojů USA:

Pod Putinem si však Rusko znovu vydobylo své ekonomické postavení, vliv v regionu i mezinárodní prestiž. Dávno úplně splatilo své zahraniční dluhy, jeho ekonomika vzkvétá, rubl se stabilizoval, životní úroveň se pozvedla a Moskva posílila svazky se svými sousedy. A nově obnovená ruská prosperita znamená pro Bushovy plány skutečný problém.

Důvodem je ropa

Rusko-americké vztahy se změnily z vlažného v otevřeně nepřátelské především kvůli dvěma věcem. První, když Putin oznámil, že čtyři největší ruská ropná pole nebudou otevřena zahraničním společnostem. (Rusko upevnilo své ropné bohatství pod státem ovládaným Gazpromem.) A druhé, když ruské Ministerstvo financí začalo směňovat ruské dolarové rezervy za zlato a rubly. Vůdci amerických korporací a západní elity považují obojí za nejtěžší zločiny. Jejich odpověď byla rychlá.

John Edwards a Jack Kemp byli jmenováni vůdci Rady pro zahraniční vztahy (Council on Foreign Relations – CFR), taktického uskupení, které vymyslelo základní záminky pro totální útok vůči Putinovi. Zde vznikla myšlenka, že Putin „potlačuje demokracii“; ale to je pro politické nepřátelství slabá omluva. Edwards a Kemp v článku „Russia‘s Wrong Direction“ tvrdí, že „strategické partnerství“ s Ruskem už není možné. Podotýkají, že se jeho vláda stává stále „autoritativnější“ a společnost méně „otevřenou a pluralitní“. 

A 29.9.2007 20:43

Ze zdrojů v USA

Bushova vláda manévruje, aby úspěšně připravila to, čemu odborník na jaderné zbraně Francis A. Boyle říká „dlouhodobá americká politika rozhodujícího jaderného útoku proti Rusku“.

Boyle v článku US Missiles in Europe: Beyond Deterrence to First Strike Threat uvádí:

„Americký první úder by vyřadil asi přes 99 % ruských jaderných sil. Vláda Spojených států totiž věří, že s rozmístěním kapacit nutných k úspěšnému prvnímu úderu bude moci přejít od zastrašování k ,donucování‘.... Toto bylo analyzováno ad nauseam v odborné literatuře, ale byl to hlavně jeden z hlavních harvardských válečných štváčů, Thomas Schelling – držitel Nobelovy ceny za ekonomiku – který také přinesl výraz ,donucování‘ a odlišil ho od ,zastrašování‘... Americký protiraketový systém přechází z pozice ,zastrašování‘ na pozici ,donucování‘.“ (Global Research 6. 6. 2007)

Taková je pravda. Skutečným cílem je přinutit Moskvu aby se podřídila diktátu Washingtonu nebo čelila vyhlídce na zničení „rozhodujícím jaderným útokem“. Proto se Putin zmínil o rostoucím zájmu vlády o odstoupení od smlouvy o protibalistických střelách a vývoji nových, bunkry prorážejících jaderných zbraní. „Jestřábi“ kolem Bushe udělali z politiky „zastrašování“ minulost a dnes věří, že Spojené státy mohou „vyhrát“ jadernou válku. To je šílenství, ale nelze než brát to vážně.

Kubeš 27.9.2007 22:53

Autor

napsal něco jako varování, měli by se jím řídit odpovědní, kteří rozhodují.

čtenář 27.9.2007 22:28

Však si na tu základnu zvyknete.

:-)

gogo 27.9.2007 19:40

zabrala cenzura

děkujeme ti za všechno, náš /německý/ruský/americký  protektore

Frank 27.9.2007 19:36

Bohuš

Tož Bohuš nám sdělil, že vláda musí prosadit radar proti vůli většiny národa. Nevím, co pak někdo kritizuje na bývalých bolševických vládách, když ty se chovaly přesně tak. Vidím to tak, že Bohuš byl už hodně dávno něčím ozářen a z toho mu šibe. On už se už chudák stará soustředí jen na několik témat: Klaus, Paroubek, soukmenovci a radar. S tím už do smrti vystačí. Přestárlého vypelichaného politologa novým kouskům nenaučíš. A když stařičký popleta zabrousí do jiných témat, tak si plete názvy měst i jména osob. Já osobně si myslím, že o vstupu cizích vojsk na naše území nemůže rozhodnout jen vláda. A to, že si to přeje Bohuš, který je jednou nohou v hrobě, není podstatné.

AeroKarel 27.9.2007 21:14

Re: Bohuš

Jenže ty bolševické vlády pak nepodstoupily test ve volbách. Takže pláčete hezky, ale na špatném hrobě.;-P

Marek 27.9.2007 22:24

Re: Bohuš

Tož Franku představil ses tu jako další z mluvčích marxisticko-leninské  snadno manipulovatelné lůzy. Amerika byla a je jediným naším spojencem, který nás nikdy nezklamal. Prosadit její radar na našem území je řekl bych přímo povinností naší vlády a parlamentu, a to přes brblání levicových kverulantů, kteří ničemu nerozumí a nevědí co chtějí.

Kubeš 27.9.2007 22:50

Re: Re: Bohuš

Marku R^R^R^

miroslavb 28.9.2007 16:48

Re: Re: Bohuš

naprosto souhlasim. souhlas s radarem je pozadavkem nasi samostatnosti. proti "americkemu" radaru znamena pro ruskym raketam na nasem uzemi.

alamo 27.9.2007 19:20

teda bratia češi, žiť s vami v jednom štáte je fakt ťažké

vďaka vášmu "rádioaktívnemu trucpodniku s američanmi", sa o tom na vlastnej koži presvedčí celá EU;-P

Liberta 27.9.2007 20:17

Re: teda bratia češi, žiť s vami v jednom štáte je fakt ťažké

Naštěstí už nežijete, tak klid ;-P >-

AeroKarel 27.9.2007 21:15

Re: teda bratia češi, žiť s vami v jednom štáte je fakt ťažké

Rádioaktívnému? Šibe vám? (alebo jebe?)

Kanuk 27.9.2007 19:15

Nikdy nebyl a nebude!!!

Jako Ivan náš přítel. Ale je za kopečkama, zatím co strejda Sam je za Velkou louží. A to je to, co se počítá.

Martin 27.9.2007 18:38

Doležale.....

Jak jste starej,tak byste měl být chytrej,ale u vás je to přesně naopak.

AeroKarel 27.9.2007 21:16

Re: Doležale.....

A netýká se to spíše vás?

Jiří K. 27.9.2007 18:20

Jenom omyl, nebo rovnou lež?

... Z toho plyne, že vláda by neměla váhat prosadit základnu i proti vůli většiny veřejnosti: v zastupitelské demokracii k tomu má mandát. ...

Opravdu? Od koho má prosím ten mandát? Jak ho může mít, když žádná z koaličních stran neměla takovýto krok ve svém volebním programu?

Vážný 27.9.2007 18:43

Re: Jenom omyl, nebo rovnou lež?

Mandát k činění čehokoliv má vláda a parlament nikoli z politických programů, ale z Ústavy. Staré anglické úsloví říká, že Parlament může všem kromě proměny ženy v muže...

Nevolíte program, ale stranu, respektive její kandidáty.

Jiří K. 27.9.2007 19:20

Re: Re: Jenom omyl, nebo rovnou lež?

No to je tedy objev. Že mandát vyplývá z ústavy, nikoli z programů stran.

Mám ovšem takový malý problém, kdo konkrétně bude dle ústavy pověřen vládnout, to vyplývá z výsledku voleb (a tím pádem poměru sil v parlamentu). A pro něj už je program té které strany docela významným prvkem, zejména v tak závažných věcech, jako je vybudování cizích vojenských základen a podobné záležitosti.

Protiústavní to možná opravdu není, učinit takovýto krok, aniž by byl předmětem volebního klání, slušné a seriózní však rozhodně také ne. Takovým podvodem na voličích to zavání - v případě otevřených karet by totiž ty volby mohly dopadnout docela jinak.

Jinak těch úsloví je dokonce víc - třeba, že nikdo si nemůže být jist životem ani majetkem, zasedá li parlament. No, snad jsme již o pár století dále a nemusíme to brát tak doslovně.

vita 27.9.2007 19:22

Re: Re: Re: Jenom omyl, nebo rovnou lež?

Bohužel se onoho podvodu účastnily všechny dnes i tehdy parlamentní strany - s výjimkou komunistické...

Liberta 27.9.2007 20:28

Re: Re: Re: Jenom omyl, nebo rovnou lež?

Ale no tak, to chcete tvrdit, že všechno, co se uděje za funkčního období té které vlády a parlamentu, mělo být vždy předem v jejich předvolebním programu? Princip delegovaných pravomocí je v demokracii přece o něčem jiném...

Jiří K. 27.9.2007 22:17

Re: Re: Re: Re: Jenom omyl, nebo rovnou lež?

Kdo tu tvrdí že všechno co se uděje?

Ale tak závažná věc, jakou je zřízení cizí vojenské základny, by měla být voličům dána k posouzení ve volbách, aby  věděli, koho a co vlastně volí.

Zejména když je to základna, jejíž činnost vůbec nijak nesouvisí s obranou teritoria našeho státu, celá akce není projednána, natož pak schválena, s našimi ostatními spojenci v NATO a navíc přinese, vlastně už přináší, zhoršení mezinárodních vztahů v regionu a může rozpoutat zbytečná nová kola závodů ve zbrojení.

Takováto pravomoc Topolánkově vládě delegována prostě nebyla.

Liberta 28.9.2007 19:30

Re: Re: Re: Re: Re: Jenom omyl, nebo rovnou lež?

Jednak jste to v příspěvku, na který jsem reagovala, formuloval jako program před volbami (a posléze tedy podvod na voličích), jednak je relativní, co vládě delegujeme a co ne. Ve chvíli, kdy bude země v ohrožení, je konec debat, referend a voleb, a nastává stanné právo a mobilizace. Obojí je vysoce závažné, o obojím nerozhoduje lid, ale ústavou určený orgán. Vše ostatní je v pravomoci demokratické vlády / parelamentu. (A může se nám to i nelíbit...)

AeroKarel 27.9.2007 21:18

Re: Re: Re: Jenom omyl, nebo rovnou lež?

Nejméně slušné je nejdřív začít podrždeštníkem jednání a potom se k němu neznat. Proti tomu je blábol o mandátu mušička.

Jiří K. 27.9.2007 18:16

A co Paroubek?

Už druhý den nic. Začínáme mít absťák!!

vita 27.9.2007 17:55

Nevím o čem to žvatláte.

Rusko tady vliv má - a to ten jediný podstatný - ekonomický.

Jsme na něm závislí v energiích a Rusko odkoupilo to z našeho průmyslu, co pořebuje a co nemá (přinejmenším v té kvalitě, kterou jsme my schopni dodat) - jaderné strojírenství a ocelárny. Karlovy Vary jsou jenom třešínka na ruském dortu.

Nevím, jakému ještě vlivu byste chtěli zabraňovat...

ps 27.9.2007 18:13

Re: Nevím o čem to žvatláte.

Takže bychom měli dát pozor na to aby ještě nezískalo vliv politický. Čehož docílíme čím? Čehož docílím posílením vlivu USA. Jinými slovy stavbou radaru.

vita 27.9.2007 18:31

Re: Re: Nevím o čem to žvatláte.

Politický vliv má ten, kdo má vliv ekonomický. Dá se to suplovat armádou, ale ne dlouho.

Vážný 27.9.2007 18:44

Re: Re: Re: Nevím o čem to žvatláte.

Dá se to suplovat moudrou vládou, pak maximálně dojde k tomu, že se Rusové ekonomicky stáhnou.