20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: O politickém realismu (1)

Bývá zvykem zobecňovat historický vývoj do nějaké jednoduché antinomie: tak Masaryk kdysi mluvil o střetnutí teokracie s demokracií, Friedrich von Hayek o boji kapitalismu se socialismem a před ním Karl Marx a jeho následovatelé o nesmiřitelném zápasu proletariátu s buržoazií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 4.4.2016 19:10

K článku -

není to hlas volajícího na poušti ?

Takto - "neúcta" k zdlouhavému vývoji demokratických pravidel se svižně vyřešila "úctou" k autokracii, oligarchi a buranokracii. "Starým pořádkům" lidé nedají hlas. Nutno to respektovat. Bohužel.

P. Lenc 4.4.2016 11:15

Re: Autor asi zije v jine zemi. 1) Poprosil bych autor, aby ...

Ale jděte pane Panský.Už vaše hodnocení opoziční smlouvy je směšné.Patřím k těm "malým"akcionářům, kteří dle vás byli okradeni.Naše rodina měla 3 kupónové knížky, na dvou slušně vydělala, na třetí se vrátila pouze investice.Většina našich známých a máme jich dost, na tom byli podobně.Pokud někdo skočil na špek Koženému, tak to byla pouze jeho blbost.

M. Prokop 4.4.2016 8:51

Re: Autor asi zije v jine zemi. 1) Poprosil bych autor, aby ...

Václava L. Havla vystihl dost přesně.

M. Prokop 4.4.2016 8:50

Dost přesné.

Jiná otázka ovšem je, co s tím. A zrovna moc nepomáhá stále větší složitost politických systémů, praktická nekontrolovatelnost "soudruhů v Bruseli", neustále se zvyšující přerozdělování ...

T. Pansky 4.4.2016 0:55

Autor asi zije v jine zemi. 1) Poprosil bych autor, aby ...

... uz prestal kopat do ex-prezidenta Havla. Uz je to opravdu trapne. 2) Velka privatizace a jeji provedeni bez pravniho ramce mely za nasledek, ze mali akcionari byli v Cesku "okradeni" a nemeli moznost se branit. Za prevody majetku, ktere se "legalne" provadely v Cesku, je ve statech s ustalenym pravnim radem kriminal. Takze misto toho, aby bylo v Cesku skoro 8 milionu malych akcionaru, vysledkem tohoto divokeho procesu byl odliv okradenych obcanu k levici !!! 3) Mira korupce ve spolecnosti je primo umerna sile statni moci. Jelikoz statni moc v Cesku stoupa, stoupa i korupce (a vyviji se jeji nove formy). 4) Opozicni smlouva mezi ODS a CSSD byla jednou formou korupce, kdy si obe strany rozdelily ekonomickou moc vymenou za politicke zastupovani. 5) Chronicka krize ceskeho politickeho systemu je zavinena spatnou ustavou CR. Vysledkem voleb jsou nestabilni vlady oslabujici ekonomicky vyvoj a samotnou demokracii. Dalsim vysledkem je nemohoucnost obcanu se dostatecne podilet na rizeni vlastniho statu. Politicke strany jsou totiz ve vleku svych ekonomickych zajmu, ne zajmu obcanu !!!! top0625top@live.com