28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Může si prezident vybírat velvyslance?

Způsob, jímž se nyní pokouší prezident Zeman prosadit na post velvyslance do Bratislavy paní Livii Klausovou, je pozoruhodný kvůli navrhované osobě, ale i - a to především - pokud jde o technickou stránku věci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kain 3.4.2013 10:03

Re: Ovar se prostě snaží

Pokud podle toho probruselského žbrbloně nemá paní Klausová kvalifikaci pro výkon velvyslankyně,tak bych rád věděl jakou má kvalifikaci Schwarzenberg pro výkon ministra zahraničí.Pokud je mi známo,tak se zatím ničím nevyznamenal,ale republiku umí ostouzet o stošest.

C. Coton 3.4.2013 9:44

Re: Celé je to o té naší špatné ústavě.

Šmarjá, ještě jim raďte! :-)

K. Pavlas 3.4.2013 9:33

Re: Celé je to o té naší špatné ústavě.

Pane Čechu, není to tak trochu i o lidech, kteří se Ústavou řídí, případně si její znění vykládají tak, jak jim to vyhovuje??? Kocourkovská republika, mající v čele kocourkovské politiky ( a soudce).

J. Boleslav 3.4.2013 9:10

Re: Ano. Skvělé.

Přesně tak.

J. Boleslav 3.4.2013 9:08

Ovar se prostě snaží

kecat do všeho. Je otázkou, kam mu až ostatní ústavní činitelé a orgány budou ochotny ustoupit. Senát a ÚS už svou dostatečnou devotnost projevili.

P. Čech 3.4.2013 8:16

Celé je to o té naší špatné ústavě.

O ústavě, z níž přímo čiší strach, jen aby náhodou prezident nebyl vybaven nějakou opravdu důležitou pravomocí. A tak ústava hovoří o tom, že prezident republiky činí to či ono, ale zároveň říká, že tak sám činit nesmí, že mu to musí posvětit někdo jiný. Obvykle premiér či ministr. Tedy, prezident jmenuje premiéra (to obvykle kdekoliv jinde činí nadřízený) a tento jím jmenovaný premiér mu potom milostivě dovoluje něco jiného činit. Celé je to kocourkov, ze kterého přímo čiší obava, aby prezident náhodou neměl nějakou skutečnou pravomoc, která by otupila moc politických stran nad občany.  Takto ovšem je institut prezidenta republiky zcela zbytečný. Velvyslance může jmenovat ministr zahraničí přímo, amnestii může vyhlašovat premiér přímo a vůbec veškeré prezidentské pravomoci, uvedené v čl. 63 odst.a - j může vykonávat premiér či ministři přímo. Prezident zde funguje jako cvičená opička, která činí jen to, co jí politické strany přeneseně dovolí. Je to trapné a směšné zejména v souvislosti s tím, že prezident republiky, většinově zvolený občany, smí činit jen to, co mu dovolí premiér, ministři, které nevolil nikdo, nebo politické strany, které byly zvoleny v menšinovém volebním systému. Opravdu Česká Kocourkovská republika!

J. Bořický 3.4.2013 8:14

Re: Jmenování velvyslanců

Tak mám pocit,že Zeman rád vyvolává konflikty.Odhlédněme od toho,že jde o Livii Klausovou.S odpuštěním "vytrubovat "do světa,koho chci na tento post,aniž bych to měl předem projednané a nenašel se konsensus,mi připadá opravdu podivné.

J. Bořický 3.4.2013 8:10

Re: Jmenování velvyslanců

J. Bořický 3.4.2013 8:00

Re: Božíčku, copak si nepamatujete,

Máte pravdu.Ale musí se to opakovat ? Nemyslím,že je to precedens.

M. Růžička 3.4.2013 7:48

Jmenování velvyslanců

Důchodce Swarzenberg sice vládě navrhuje,vláda návrh schválí,ale konečné slovo má prezident a ten nejmenuje,tak,že kdo asi bude vítěz buď se najde kompromis a bude velvyslanec nebo nenajde a nebude velvyslanec.Ministr zahraničí si bude muset rozmyslet co je mu přednější.Konečně se stalo něco co tato loutková vláda nemůže protlačit jako bránění opozici v diskusi ve sněmovně.

A. Richter 3.4.2013 5:54

Re: Božíčku, copak si nepamatujete,

Palec nahoru.

Nepamatujou.

.... *8-DD

P. Brodský 3.4.2013 3:23

Topka by měla z vlády odejít nejpozději včera.

Jenomže kníže si zřejmě plete situaci Topky se situací LIDEM a z vlády neodejde ani za nic. Lidé, kteří předpokládají racionální jednání od duté fasády se musí nutně zklamat.

Z. Kulhánková 3.4.2013 1:20

Božíčku, copak si nepamatujete,

jak Havel rozdával posty velvyslanců svým kamarádům z mokré čtvrti?

P. Pavlovský 3.4.2013 1:00

Pokud Nečas Zemanovi ustoupí,

opozice se mu právem vysměje.

Kníže by měl v takové případě odstoupit, ale to měla celá TOPka ihned po Nečasově podpisu amnestie bez jejího vědomí.

P. Pavlovský 3.4.2013 0:57

Pokud Nečas Zemanovi ustoupí,

měl by kníže odstoupit.

Tak či tak se opozice Nečasovi právem vysměje!

S. Vaněček Šauerová 3.4.2013 0:22

Ano. Skvělé.

Jenže, jak vidíme, vláda, resp. premiér, krom úvodního nekonkrétního napomenutí, mlčí. Jestli vstrčila dobrovolně hlavu do chomoutu, uvidíme.

Miroslava Němcová měla naprostou pravdu ("Spíš očekávám, a vidím to teď už na tom průběhu těch posledních dvou

týdnů, že on velmi mistrně využije toho, že má talent pro mocenské hry.

Využívá toho, že všichni rychle pochopili, kdo tady začíná být pánem. ... Miloši Zemanovi se nesmí uvolnit milimetr prostoru, jinak se tam natlačí.", MfD, 16. 2. 2013). Tak tak, slova skoro věštecká.