18.4.2024 | Svátek má Valérie


UDÁLOSTI: Likvidace demokratické politiky

17.8.2015

Ekonomický expert ODS Skopeček si stěžuje, že Babišův aparát není dostatečně apolitický: ministerstvo financí totiž dalo na svém webu k dispozici seznam protiargumentů k tezím ODS napadajícím zákon o elektronické evidenci tržeb. Protiargumenty jsou uvedeny větou: „10 mýtů, které šíří ODS, když odmítá evidenci tržeb. 10 důvodů, proč se mýlí. Nebo cíleně šíří chaos?“ prý jde o „zneužívání aparátu ministerstva financí šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem k marketingovým účelům. K tomu bych rád řekl: Za prvé, považuji Zákon o EET o naprosto škodlivý pro svobodné prostředí v českém podnikání a obecněji v české společnosti. Za druhé: je mi líto, ale podobně, ne-li ještě více škodlivý je Zákon o státní službě, který byl schválen i s podporou demokratické opozice včetně ODS a který ve svých důsledcích likviduje demokratickou politiku v ČR, protože bere politickou moc z rukou politiků, kteří pětadvacet let nemakali a kradli, a svěřuje ji nezávislé státní byrokracii. V rámci normálních politických poměrů, které Zákon o státní službě bezohledně bourá, má každé ministerstvo financí, dokonce i takové, v jehož čele zrovna sedí oligarcha s nekalými politickými záměry (to, že tam sedí, je jiný problém, náš problém), právo argumentovat proti tomu, s čím přichází opozice, když se to týká zákona v gesci ministerstva. Odpolitizovat ministerský aparát v tomto smyslu znamená zničit demokratickou politiku v duchu nedemokratické utopické doktríny. A za třetí: naprosté vykolejení je jen poslední věta: „Nebo cíleně šíří chaos?“ Babišův úřad přičítá opozici „protistátní“ úmysly. Se zákonem o státní službě to ovšem nemá zhola nic společného. Je to skandální projev bolševického buranismu, tak příznačného pro Nové pořádky.

Andrej Babiš si připravuje ústupovou cestu, pokud jde o velikost rozpočtového schodku na příští rok: mluví o „obrovském tlaku“, kterému je vystaven, a zejména o výdajích v souvislosti s přílivem uprchlíků, novou bezpečnostní situací v Evropě a náborem dalších policistů a vojáků. Ustoupil taky ministru Chovancovi a přiznal mu další tři miliardy na uprchlíky, policii a hasiče. Jistě, tím získá jednak politické body a jednak alibi pro větší rozpočtový schodek. Ministr Chovanec nezíská body žádné. Pozoruhodná dělba výhod mezi ČSSD a jejím největším politickým konkurentem.

Ministr Chovanec má ovšem i další problém, tentokrát v souvislosti s aférou Česká pošta. Totiž odposlechy, pořízené obchodním partnerem (státní) pošty, které dal k dispozici server neovlivni.cz (to je skoro stejně strašné jméno jako Respekt) paní Slonkové. Další informace v té věci podává Aktuálně.cz. Ministr Chovanec a ČSSD je teď na paškále. Média Pravdy a Lásky (dříve Zdeňka Bakaly, teď už jen trošku) mu jdou po krku formou zveřejňování odposlechů. Po krku jde po panu Chovancovi (shodou okolností taky zveřejňováním odposlechů) i pan Babiš v MfD. V tomto smyslu Velká protikorupční revoluce pokračuje. Vypadá to, že teď zrovna Pravda a Láska s Andrejem Babišem vítězí nad ČSSD, lží a nenávistí.

V dnešní Babišově Mladé frontě Dnes mne zaujal komentář Zuzany Kubátové. Začíná ostře a nesmlouvavě: „Miliardář Andrej Babiš drží české politiky nakrátko a současná vláda tančí podle jeho píšťalky, stejně jako všechny předchozí.“ Tedy byl by mne zaujal, kdyby citovaná pasáž začínala tak, jak jsem právě uvedl. Ona ovšem ve skutečnosti začíná slovy „Miliardář Zdeněk Bakala drží české politiky nakrátko…“ atp. To původní dojem trochu kazí. Jinak je ovšem k Zdeňku Bakalovi tak nesmlouvavý, jak text správného českého novináře z doby Nových pořádků k českým miliardářům má a smí být. Tedy ke všem až na jednoho. Jen se prosím pokochejte stejně jako já těmi břitkými slovy: „Pan Bakala pro budoucnost projektu už nemusí hnout ani prstem. Své peníze, utržené za pozemky na Barboře, může v klidu investovat do jiných podnikatelských projektů v Česku či v zahraničí. Nebo je posílat na podporu spřátelených stran, jako to udělal třeba před volbami v roce 2010, když podělil ODS, TOP 09 a Věci veřejné skoro 30 miliony korun. Obchod na Barboře je mimořádně nemravný… A barvitě ilustruje povahu a charakter Zdeňka Bakaly… Zdeněk Bakala měl jedinou možnost, jak si zachovat zbytek důstojnosti: pozemek na Barboře měl státu nabídnout za symbolickou korunu. A sám na něm postavit fabriku, která má lepší perspektivu než těžba uhlí.“ To je odvaha! A navíc, jaká šťastná shoda okolností, na správném místě: v Babišově MfD.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.