25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Vědecká obec selhala

Téměř dvacet let trvající spor reprezentovaný na jedné straně šumavskými starosty, lesníky, Jihočeským a Plzeňským krajem a regionálně příslušnými poslanci a senátory a na druhé straně nevládními organizacemi, vyvrcholil přijetím novely zákona 114/92, která zařazuje „nadpoloviční většinu“ národních parků do divočiny či bezzásahovosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 8.9.2017 21:42

Vědec je fráze

jsou pouze výzkum, vývoj a inovace. Vědec to je něco neuchopitelného. Výzkumník ano, vývojář ano, inovátor také, ale vědec, to je něco jako občan.

Š. Hašek 8.9.2017 19:53

Jo, ještě tohle!

Kdyby nebylo monokultury průmyslového lesa, nebylo by kůrovcového prů-eru. Ve smíšeném lese, kde jest smrku asi tak 23 %, si kůrovec jen tak vobčas zobne.

Nemám rád to -kdyby-. Ale zde je to vhodné.

Na Šumavě jsou momentálně ve velké míře monokulturní plantáže průmyslového dřeva. Nezdá se to, vypadá to hezky, turisté plesají, televize se raduje, ............. a taky se raduje kůrovec. Nestabilní stav, závislý na "hospodářích", nověji dotacích ......... .

Nechápe jen ten, kdo nechodil do školy.

Š. Hašek 8.9.2017 19:44

Pane Jirso,

věnujte se všemu možnému, jen ne Šumavě. Máte zahradu, louku, jste občas v polích?

Na Šumavě končí nikoliv nejcennější genofond, ale monokultura průmyslového smrku.

Měl byste už konečně vědět, že příroda/Šumava/Tatry nezahynou, jen půjde do kopru plantáž vytvořená človíčkem.

Zkráceno. Nejsem volič Zelených (komoušů). Jen jsem chodil do školy, a pod širým nebem jsem sicher déle než Vy. V průběhu života.

Oč Vám jde? Šumava je nepatrnou částí ČR, a pořád to je o překližkovém smrku!! To jako bez toho nebude na chleba???

M. Pavlíček 8.9.2017 21:09

Re: Pane Jirso,

Pane Hašku,

nevíte, o čem mluvíte. Je jedno, jestli uschne překližkový smrk nebo něco jiného. Jakmile vzniknou velké holiny, mění se zásadně mikroklima a hlavně se - zvlášť v těchto vegetačních stupních - hrozně obtížně zalesňuje - čímkoliv. Jakmile zmizí les, je to průser. A tento průser mají na svědomí zelení pomatenci a pseudovědci, jimž jde víc o granty na jejich "výzkumy", než o skutečnou věc. Do kůrovce kecá, kdo má do zadku díru, nerozumí mu ale téměř nikdo - ani ti slavní "vědci". Kdekterý hajný ví o kůrovci víc, než celá banda vědátorů - ti mají totiž většinou úplně jiné specializace. To už ovšem nikdo nezkoumá.

Oni kdyby ti vědátoři a stejně tak "neziskovky" (krásný výraz pro tunel na peníze) neinkasovaly tučné prebendy, bylo by všechno jinak.

Š. Hašek 8.9.2017 21:24

Re: Pane Jirso,

Jakmile začnou hynout smrky, ihned nastupuje nový porost. Samozřejmě, že v horizontu dvou let to vypadá jinak, i prameniště zmizí. Za deset let je to ale v cajku. Za čtyřicet nepozná nikdo nic! Viz Sudety a opuštěná místa vsí, zahrad, mlýnů, sadů, ......... .

Kůrovec jest na Šumavě doma, všude je doma. Pouze v překližkárně je to škodná.

Nekecám do toho z pozice odborníka, jen tak nějak asi mám jeden voličský hlas. A nechci mít všude překližku. Faktem je, že na Šumavu jezdím, abych tam chodil pěšky a nepodělám se z bláta, křoví a nemám rád běloučké turistkecky na těch vzdychalech, co by tu Šumavu vysekali do trávníčku. Zkráceno.

M. Pavlíček 9.9.2017 17:19

Re: Pane Jirso,

Jasně. Křoví a houští (kdoví kdy) namísto vzrostlého lesa. Ideál. Hlavně aby nebyla překližka. Jenže bacha - Sahara byla taky kdysi zelená. Dneska není. Něco o obnově lesa vím, ne jen z knih. Není to taková sranda, jak si myslíte.

Stejně si protiřečíte. Ti, kdo chtějí překližku, ty smrky nesázeli. A ti,kdo je teď těží = NP (ochranáři), kam je vozí? Do překližkárny!

K. Novák 8.9.2017 18:22

Kecy.

Kecy.

I. Novák 8.9.2017 14:33

Šumava - ukázka demokracie v praxi.

Spor reprezentovaný na jedné straně šumavskými starosty, Jihočeským a Plzeňským krajem, regionálně příslušnými poslanci a senátory, tedy osob kterým voliči dali mandát aby hájili jejich zájmy plus lesníci odborníci z praxe, versus jakési spolky s neprůhledným vznikem, financováním a zájmy, plus jacísi "vědci", všichni bez jakéhokoli mandátu ke správě věcí veřejných. Přesto arbitr sporu s všelidovým mandátem - poslanecká sněmovna - dá přijetím zákona v jimi prosazované verzi zapravdu té samozvané, volbami nijak nepotvrzené straně. Není co dodat. Demokracie rozkvétá geometrickou řadou, jak kdysi zpíval dnes již klasik.

L. Křivan 8.9.2017 11:41

Les má být pro lidi

a ne pro kůrovce.

Š. Hašek 8.9.2017 19:47

Re: Les má být pro lidi

No, nějak váhám.

Já bych spíš s tím kůrovcem tak nějak kámošil. Komáři taky jsou. Až nebudou - budeme i my??

Nejhorší je televize.

J. Krásenský 9.9.2017 20:48

Re: Les má být pro lidi

Ano, máte pravdu, nejhorší je televize - v národním parku. Zvláště ta česká. Veřejnoprávní.

Č. Berka 8.9.2017 10:27

tak tráva má 40°C?

a kdyby se pokácely a odvezly stromy, napadené kůrovcem, tak by byla teplota nižší? Když je v CELÉ ČR horko a sucho, bude také na Šumavě, s tím likvidací kůrovcem napadených stromů nic neuděláte...

V. Braun 8.9.2017 11:52

Re: tak tráva má 40°C?

Napadlo mneněco podobného, jaký rozdíl by byl kdy se proti kůrovci kácelo.

Na šumavě jsem už několik roků nebyl, nicméně několik let po Kyrilovi jsem procházel některými zasaženými plochami a nových smrčků tam bylo docela dost, nevím, kde autor vzal, že tam nové stromy nerostou.

J. Hruška 8.9.2017 12:20

Re: tak tráva má 40°C?

Autor to vzal z osobní návštěvy, Vladimíre, ne z TV. Od "Kyrila" je to deset let, pospěšte se podívat jsou-li ti "noví smrčci" ještě na živu. A jsou-li, je-li to správné, tedy divočina. Na 24 000 ha zdevastovaného lesa se neuchytne ani sýkorka natož tetřev nebo jelen. Lze tam pouze zakázat vstup, nic jiného. Lovu zdar, Josef.

J. Hruška 8.9.2017 12:05

Re: tak tráva má 40°C?

Pane Č. Kdyby na Šumavě byly stromy, nebylo by tam horko a sucho, ale vlhko a svěže jako v každém zdravém lese, pane Č. 24 000 ha zničeného (zdevastovaného) lesa obnáší 240 km čtverečních, to je 4 km dlouhá letištní plocha jedna vedle druhé 60 km, to znamená -- letiště "Václava Havla" od Kladna až k Benešovu, letiště "Martina Bursíka" na Šumavě od Trojmezí až ke Královskému hvozdu, pane Č. Dojeďte se projít např. na Blatný vrch, jestli Vás tam "ochránci" pustí, a poznejte na vlastní kůži, co to znamená letní úpal a až 50°C v trávě pod nemilosrdným UV zářením v oblacích přízemního ozonu a štiplavého pachu oxidů dusíku. Nebo v údolí pod ním vás za vlhčího počasí místo příjemné vůně pryskyřice, jehličí a svěžího ovzduší zdravého lesa přivítá pach plesniviny zatuchlého hnijícího dříví jako ve starém zatuchlém nevětraném sklepě. Pana Č. Berka, udělejte něco se svým smýšlením, to by snad šlo nadělat. Nazdar. Josef. Uvažte např. je-li na letišti od Kladna až do Benešova horko, není-li ještě tepleji právě proto na Václaváku. Čůůůs.

J. Šimek 8.9.2017 13:31

Re: tak tráva má 40°C?

Kdyby na Šumavě byly stromy v bezzásahových zónách po kůrovci a větru, tak už žádnou divočinu nemáme.

J. Schwarz 8.9.2017 17:15

Re: tak tráva má 40°C?

Byla. Protože by se tam ten kůrovec vůbec nepřemnožil, stejně jako celá desetiletí před tím než začal experiment s "divočinou".

M. Pavlíček 8.9.2017 21:11

Re: tak tráva má 40°C?

kdyby se pokácely a odvezly hned ty první, byl by pokoj. Fungovalo to tak po staletí. když to necháte rozmnožit, je z toho logicky velká plachta.. člověče, myslete!

P. Lenc 8.9.2017 10:14

To, že

militantní "ekoorganizace" jsou v podstatě zločinecká uskupení často podporované zkorumpovanou "vědeckou" obcí je známo roky a není to jenom Šumava.Včera jsem si poslechl dalšího takového Zemského škůdce, šéfa Duhy Patrika, který blokuje stavbu různých úseků dálnic.A Brabec, tato tragická figurka je pouze jejich prodlouženou rukou, nic víc.

Š. Hašek 8.9.2017 19:56

Re: To, že

Jedna věc jsou dálnice.

Druhá věc jest boj za smrkovou, průmyslovou monokulturu smrku. No nic, jen tak na okraj.

Nejsem volič zelbruselkomouše Bursíka. Jen tak nějak jsem často v lesích.

M. Pavlíček 8.9.2017 21:17

Re: To, že

A kdo bojuje za monukulturu smrku? Víte pna Hašku, podle čeho se dneska zalesňují novéporosty? Víte, co je to lesní hospodářský plán? Víte, co je to minimální podíl melioračních a zpevńujícíjh dřevin? Dneska už žádnou překližkovou monokulturu nezalesníte, na to jsou přísné regule. Jenže nejde vymydlit všechno, co tam je, a pak to zasázet něčím jiným. To jde doma na zahrádce, ne na Šumavě. Jenže zase nějaký magor usoudil, že bude chytřejší než generace lesníků.

J. Schwarz 8.9.2017 9:03

Jak vidno

jsou "vědci" co za prachy z "Norských fondů" vyplodí jakýkoli blábol podle potřeb zadavetelů.

M. Valenta 8.9.2017 11:23

Re: Jak vidno

Vy byste s onou vědeckou obcí (90% má jiný názor než lobbista Jirsa) zatočil tak nějak pěkně po sovětsku, že.

Ale máte pravdu. Je to dost ostudné nechat si platit učitele a opravovat památky nějakými norskými fondy. Je dokonce dost pravděpodobné, že i Vám pod nosem za ně opravili nějakou naši kulturní památku.

J. Schwarz 8.9.2017 17:23

Re: Jak vidno

Problém s Šumavou není problém vědecký, ale politický. někomu se líbí Šumava taková, jinému onaká. jeden by chtěl na Šumavě třeba trempovat, jiný by tam povolil přístup jen vědcům. No a na nátlak "aktivistů + EU byrokratů" zvítězila "divočina" - EU na ni bylo ochotné poslat víc prachů. Další "odborný spor" se už vedl jen o tom, co to vlastně taková "divočina" je a jak se k ní dopracovat. Podle Norů by tam nejspíš nejlíp sedla tundra.

P. Pruner 8.9.2017 8:50

pěkné

Děkuji autorovi za pěkný příspěvek. Současně další příklad toho, jak v dnešní vyspělé společnosti to zdravý rozum prohrává na všech frontách a jak jsou lidé úplatní, čímž nemám na mysli jen penězy.

L. Písařík 8.9.2017 8:07

Objeli jsme loni v srpnu Šumavu z české i německé strany.

Jeďte se taky podívat a uvidíte na vlastní oči. A když se vám nebude chtít, podívejte se na letecké mapování.K tomu není co dodávat.

V. Braun 8.9.2017 11:59

Re: Objeli jsme loni v srpnu Šumavu z české i německé strany.

Inu podíval jsem se na letecké snímky na mapy.cz a je tam samozřejmě vidět stojící nepo popadané suché stromy, ale všude jsou i nějaké stromy zelené. Není tedy pravda autorovo tvrzení, že tam není zdroj semen pro obnovu lesa.

Obnova lesa trvá desítky let, od Kyrilu uplynulo zatím 15. Obnovení lesa například v Jizerkách trvalo více než 30 let, a to se tam vysazovalo. Doporučuji trpělivost.

L. Písařík 8.9.2017 15:36

Re: Objeli jsme loni v srpnu Šumavu z české i německé strany.

A díval jste se taky na německou stranu Šumavy?

T. Kubín 8.9.2017 8:05

A co začít od začátku?

Co kdybychom se podívali na úplný začátek toho prů...u? Kdo vzal do vlády magora Bursíka a dovolil mi po Kirylovi zničit Šumavu? ODS, Topolánek. Elementary, dear Watson.

M. Prokop 8.9.2017 10:05

Re: A co začít od začátku?

On bohužel Topolánek neměl jinou možnost.