16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Paradoxy národního parku

Zastánci zelené Šumavy prohráli, zastánci divočiny a bezzásahovosti si díky podpoře vládní koalice ANO s podporou TOP 09 prosadili v zákonech vše, co chtěli. A tak kůrovec, který je v celé republice katastrofou, je na Šumavě chráněn.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Ukolébavka 21.2.2020 10:48

To je pravda, Zeleným taky nejde o přírodu, ale spíš o drbany. Nicméně užívání hanlivých ismů k někomu, kdo sbírá v přírodě bordel, stará se o značení turistických cest, bagatelizuje devastaci životního prostředí, tak to je taky na palici.

I. Schlägel 21.2.2020 11:01

Pokud někdo kritizuje profesionální zelené bolševiky a jejich byznys založený na ideologii (diskuze je ukončena), většinou nemá na mysli obyčejné lidi, kteří se chovají ekologicky. Bohužel ekologicky smýšlející lidé často v dobré víře dělají "užitečné idioty" právě těm protřelým zeleným dobyvatelům renty, které kritizuje pan Lenc.

Z. Ukolébavka 21.2.2020 11:15

Čeňku, já tady nepíšu až tak o ideologiích. Ty jsou mi putna. Klidně budu za užitečného idiota, co ho sejří na loukách a polích fotovoltajky či 350. hypermarket s parkovištěm velkým jak letiště. Tohle není pravice-levice, jen selský rozum. A snad špetka zodpovědnosti.

J. Jurax 21.2.2020 14:14

No, zelené jsem bordel v lese sbírat ještě neviděl. U nás to dělají leda skauti. O značení cest se zelení taky nestarají, to dělá KČT.

A že by zelení bagatelizovali devastaci životního prostředí je celkem zajímavé tvrzení - nebo stylistická neobratnost ... :-)

J. Jurax 21.2.2020 14:02

Ehm ... nežijete Vy v betonové džungli města? Takoví zelení ochránci přírody jsou nejlepší. Kdy jste byl naposled v lese?

Já mám les 100 metrů od domu a vidím. Oči mám lékařsky ověřeně v pořádku.

Š. Hašek 21.2.2020 9:35

Není les jako les.

Nemusí každá louka být "jak v reklamní brožuře".

V Národním parku se občas může vyskytnout bláto a stromy popadané bez úmrtního listu .....

Příroda nepotřebuje příliš dotací, pouze hlupáci si myslí, že bez jejich zásahu ráno nevyjde Slunce .....

Zkráceno. Nejsem volič Zelený.

Š. Hašek 21.2.2020 8:59

Skromně se domnívám, že v Národním parku ČR (obecně) nemusí být striktně uplatňována pravidla překližkového lesa/zelného pole/furt něco regulovat z dotací.

Nejsem Zelený, nevolil jsem je.

Jsem občan ČR s právem jednoho hlasu. A celý život jsem přírodu nepozoroval jen z auta nebo obýváku. Myslím přírodu, nikoliv asfaltové cyklostezky ....

Příroda mě fascinuje ........

Zkráceno.

J. Hruška 21.2.2020 9:54

Chytnu Vás za slovo, pane Hašek nebo Hašku. Zajeďte se podívat na 360 km2 bezlesí (nesklizené překližky) na vrcholových "hvozdech" Šumavy. Svět chrání 400 km2 tropického lesa pro gorily v Africe a tady za humny jsme neochránili před "ochránci kůrovce" našich 360 km2 "překližky". Těch 360 km2 obklopili "majitelé Šumavy" (managemant Národního parku bezlesí) dalšímy 280 km2 bezzásahového "parku", beztrestně s požehnáním Babišovy vlády. Zdař Bůh Vaší fascinaci přírodou.

I. Schlägel 21.2.2020 10:07

Souhlasím.

Š. Hašek 21.2.2020 11:33

To bezlesí zarůstá.

Vtip je v tom, že nezaroste za volební období/výjezd televize/dovolenou rodinky, která všude doma seká sekačkou trávu a stávkuje/píše politikům potom za každý "zemřelý" strom, chudáčka.

Strom "uschne", člověk zemře.

Nějak jsem si všiml, že aby všude tady nebyl prales ..... tak to dalo/dává sakra práci. Protože to eventuelně v divočině vyroste samo! Ale zabývat se tím, dá poslanecké platy, že?

Š. Zemek 21.2.2020 8:45

Před několika dny jsem poslal redakci NP příspěvek o tom, jak si jedna obec doslova vyrobila kůrovcovou kalamitu. Nebyl zveřejněn, asi se nehodí do redakčního plánu. Ale současná kalamita je nejméně z poloviny způsobena laxní a netečnou státní správou, v případě mnoha lokalit i vědomě a úmyslně vyvolanou. Viz Šumava. Drobné vlastníky vyjímám, ti jsou v tom skutečně nevinně.

Z praxe ale vím, že se kůrovec dokáže přenést o mnoho set metrů hromadně. Měl jsem deskový lapač umístěný v centru majetku, k ostatním vlastníkům to bylo skutečně více než oněch 500m. Někdy v době rojení první generace tam najednou bylo asi cm brouka. Lítal jsem tam jako šílený, abych zjistil odkud to bylo, ale nic jsem nenašel. Kůrovcová kola byla u sousedů. Takže ano, brouk se dokáže přenést hromadně na skutečně velké vzdálenosti.

Vadí mi dotace na odstraňování následků kůrovcové kalamity, kterou si prosadil ministr Toman pro všechny soukromé vlastníky. Ty peníze si mezi sebou rozdělí opět ti, kteří z podstaty na to nemají nárok. Jim majetky v minulých letech vygenerovaly takové peníze, že by z nich bez problémů uhradili zalesnění a následnou ochranu. Tady se opět socializují ztráty, zatímco zisky zůstaly privátní. Jestli by se už někomu mělo pomoci, tak jsou to právě ti, kdo hospodaří podle osnov (majetky do 50ti Ha).

J. Vágner 21.2.2020 8:44

Současná devastace Šumavy je potvrzením faktu, dostanou-li moc zideologizovaní fanatici, končí to katastrofou se stoprocentní pravděpodobností.

Š. Hašek 21.2.2020 11:37

Nezdá se mi, že by současná Šumava byla devastovaná. Jen se mění.

Udělejte si jízdní řád a nedevastaci pro svoji zahrádku, pole, sad kolem domu.

Máte zmatek v pojmech. Co je tam zdevastované? Kdy jste tam byl? Kolikrát za padesát let? Vyrábíte smrkovou překližku ze dřeva pod Luzným?

T. Kubín 21.2.2020 6:32

Je to prů.er. Jenom jsem neměl jasno kde to vzalo počátek. Teď - po přečtení článku - už to vím, za kůrovce může Babiš, před Babišem tam nebyl a taková ta lapálie po Kyrilovi, v době vlády ODS, ta s kůrovcem nemá žádnou souvislost a ani další vláda, kde ODS koalovala, s tím jistě nemá nic společného.

V. Holý 21.2.2020 9:02

Počátek to vzalo v 90 letech, kdy fanatičtí pomatenci platili za připoutávání se k napadeným stromům. Mohou za to všechny strany, které od té doby vládly. Do té doby mnoho generací lesníků osvědčenými metodami drželo kůrovce na uzdě. Od té doby mají stále větší a stoupající vliv městští tlachalové typu Piráti. A vítr od Bruselu. Bude hůř.

Š. Hašek 21.2.2020 9:48

Počátkem je změna původního lesa na Šumavě.

Pokud sledujete cvrkot, bylo potřeba tehdy/dávno vysázet rychle rostoucí monokulturu. A ta vyžadovala péči neustálou, monokultura umělá je jak miminko!!!

Našim předkům nic nevyčítám!!!

Jen mě štvou mudroslavové, kteří vyvozují, že divoká příroda je také jako miminko a kůrovce házejí na krk zeleným!!! Kůrovec tady byl vodjakživa!

Zkráceno.

R. Langer 21.2.2020 11:35

A co je na péči o uměle vysázený les škodlivého? 8-o

Š. Hašek 21.2.2020 11:51

Nic! Stejně jako na péči o uměle vysetou pšenici/ředkvičky!

Jen rozlišuji les ....... a Národní park, jehož třetina jsou sakra krásné mokřiny!!!!!! A nějak to má i jiné významy než jen tu překližku a procenta plánu/dotací.

Housenka v zelí mě séře, komár v cimře na chalupě taky ......... jinak mi je to dost egál. Na Šumavě nepožaduji, aby všude "smrky stejnověké zařezávaly v lajnách".

Stačí Vám to takhle, pane Langere?

R. Langer 21.2.2020 11:35

Lépe řečeno - co je škodlivé na uměle vysázeném lese?

J. Hruška 21.2.2020 9:29

Babiš přenechal Šumavu "ochráncům" jako úlitbu za to, že ho nechají na pokoji s jeho mamutí devastací krajiny nejen řepkou. Nazdar.

Š. Hašek 21.2.2020 9:53

Řepka je tč. cca na 15% osevní plochy. Sama řepka neničí nic. Dá se na ní dobře smažit karbanátek. Asi si to pletete s "benzínem řepkovým", to až štrasbrusel a Bursík.

Používáte nevhodně slovo mamut.

Cloumá s Vámi neznalost a zloba.

Národní park nemá být zahradou ani čisťounkými lavičkami (zkráceno).

Jsem nevolič ANO.

J. Hruška 21.2.2020 10:26

Národní park je pro člověka, nikli pro kůrovce a tetřevy, (tetřevi přelétli z 360 km2 bezlesí do ještě nechráněných zbytků lesa a ničí tam hnízda (mraveniště) jediného možného predátora kůrovce, Mravence lesního). Národní park by měl být alespoň schůdný (přístupný) právě těm kteří to potřebují, lidem z měst, dětem a dělníkům z montoven a skladišť, ženám od pokladem, seniorům, co již odvedli svůj podíl práce, těm jsou určeny čisté lavičky v přírodě, zamyslete se (rozumný) člověče, Hašku. Amen. Josef Švejk.

R. Langer 21.2.2020 11:37

Asi tak...

Š. Hašek 21.2.2020 11:41

Troufám si říci, že Národní park Šumava je i pro mě.

Naprosto fantastický. Pláču na pohřbech, nad padlými smrky pod Luzným nepláču.

Jsem tam často. Rád. Nemusím mít všude zahradu jak kolem státního zámku Lednice.

R. Langer 21.2.2020 11:36

Řepka nic neničí? To jedovaté svinstvo je obecně pohroma... :-P

Š. Hašek 21.2.2020 11:46

Zatím pozoruji, že řepka není jedovatá ("jedovaté svinstvo" s určitým, asi důležitým postavením v přírodě, jest muchomůrka zelená, např., já přírodu nevymyslel).

Nemá nikterak vztah k bláznivé přírodní politice Bursíka (Babiš se připojil posléze), volej pod karbanátky jest něco jiného než řepkový benzín. Nejsem osobně zaiteresován na straně ANO, ani na osevních plánech řepky olejky.

Zkr., zj..

R. Langer 21.2.2020 11:38

Národní park není amazonský prales.

Š. Hašek 21.2.2020 11:57

To tedy ne. A Národní park Šumavu nemusí přece spravovat jen "První překližková" z Bavorska. Tam nelezou pod Roklan pro stromy .......

Možno středoevropský prales, ne? Aspoň malinko, pralísek, kousek. Bavoráci ho tam už mají .... Poláci taky někde. Rumuni taky. Divokou Šumavu mám rád.

Proč sem porád tahá někdo amazonský prales, Saharu???