25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Obce nejsou divočina

O budoucnosti Šumavy má být brzy rozhodnuto. Poznat je to nejen podle programu sněmovny, ale také podle razance komentářů v českých médiích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 22.2.2017 16:26

Jako každý laik vím

o diskutované problematice osobně velmi málo, ale dle zásady "Audiatur et altera pars" velmi doporučuji všem zájemcům přečíst si v sobotních Lidovkách na str. 12 pod článkem "Ostravsko šumavským slzám nevěří" článek p. Pavla Kindlmanna z Czechglobu Akademie věd o situaci okolo NP a tím i dotčených obcí. A popravdě musím říci, parafrázujíc klasický výrok p. Václava Klause, že tam jsou velmi, ale opravdu velmi zajímavé informace!

M. Prokop 22.2.2017 18:01

Re: Jako každý laik vím

Pan Kindlmann ovšem je trochu (dost) zaujatý.

J. Farda 22.2.2017 18:45

Re: Jako každý laik vím

Možná, ale některá jeho tvrzení jsou soudím povážlivá a argumenty odpůrců sněmovního návrhu zákona poněkud korigují. Jak říkám, jsem laik, po roce pobytu ve Vyšším Brodě a zaměstnání u tamních Státních lesů si nějaké soudy vynášet nedovoluji, ale vše řečené samo vnímám. :-/

M. Košařová 22.2.2017 15:05

Vážený pane starosto,

sleduji současnou kampaň kolem Národního parku Šumava a je mi z ní smutno. V 80-tých a 90-tých letech, když byla kůrovcová kalamita v Krušných a Jizerských horách, bojovali mladí ekologové za záchranu lesů, dobrovolníci jezdili vysazovat nové stromy a byl tlak na odsiřování elektráren. V současné době bojují mladí ekologisté za rozšíření bezzásahových zón, rozšíření kůrovce a v důsledku toho větší těžby dřeva. Poslanecká sněmovna dává k dispozici větší území Správě národního parku, která přivedla Šumavu do stavu holých kopců s uschlým a vytěženým dřevem. Turistům je vstup zakázán do míst, která byla před 100 lety běžně přístupná a v mnohem lepším stavu, než jsou nyní. Zvěř v suchých lesích těžko najde ochranu, pravděpodobně se stáhla do lesů za hranicemi, kde správa NP již nevládne.

Chtěla bych Vás poprosit, spojte se s ostatními politiky a udělajte osvětovou kampaň na podporu přírody na Šumavě. A také o tom, že turista není škůdce přírody. My z Jižních Čech nemáme tolik možností jezdit na hory, jako Pražáci, kteří když zlikvidují a zakážou Šumavu mohou jezdit ještě do Krkonoš, kde si postavili apartmány, akvaparky, sjezdovky a ostatní atrakce a rádi tam za nimi jezdí.

Z. Čábelka 22.2.2017 18:13

Re: Vážený pane starosto,

Vážená paní Kosařová, musíme všichni vzít na vědomí, že tu jsou šílenci angažovaní ve straně Zelených, kteří si pod pojmem NP Šumava zcela oficiálně představují povinnost chránit i kůrovce! O zrůdnosti tohoto i politického dogmatu lze otevřeně diskutovat. Já, jako Pražák a jistě i mnozí jiní nesouhlasím. Pokud funkce NP ze zákonu představuje povinnost ochrany kůrovce, tak ať je zrušen! Strana Zelených, která si za tímto programem bezmezně stojí, stojí za povšimnutí i v jiných názorech, které nejsou slučitelné s naší civilizací! Jejich volitelnost pro demokraticky uvažující občany je velkým otazníkem!

J. Chaloupka 22.2.2017 13:42

Modrava je nejbohatší obec u nás, a

že jich u nás je. Takže jestli si tam opraví chalupu nějaký nový Bakala (a bude tam platit daně), tak zůstane nadále nejbohatší. To vám to nestačí? To chcete ještě sjezdovky, lanovky, vleky atd. atd. Jen se jeďte podívat do Špindlu.

Z. Čábelka 22.2.2017 18:22

Re: Modrava je nejbohatší obec u nás, a

Prosím, kde jste to vzal? Na Modravě jste někdy byl? Je to tam nějak vidět? Víte-li něco, podejte oznámení. Bude tak správně jistě pro všechny.

I. Schlägel 22.2.2017 10:17

Starosta Modravy na rozdíl

od pošahaných ekologů všech barev dobře ví, o čem mluví.

P. Lenc 22.2.2017 10:28

Re: Starosta Modravy na rozdíl

Přesné, ale pro "znalce" zbytečné.

A. Hrbek 22.2.2017 9:06

Vrací obcím práva, jaká jim patřila dosud

Pan starosta nezná základy logiky. Jak se může někomu něco vracet, když mu to stále patří?

O dalším plácání v příspěvku raději nemluvit.

M. Prokop 22.2.2017 10:01

Re: Vrací obcím práva, jaká jim patřila dosud

Ano, měl napsat, že jim je nebere. Aby to pochopili i ti pomalejší, zelení, levičáci, ANOnisté ...

A. Alda 22.2.2017 12:18

Přestaňte šidit.

Šumavské obce vůbec nejsou obce - stát jim většinu samosprávy jejich území zakázal skrze Národní park.

Z. Čábelka 22.2.2017 18:26

Re: Přestaňte šidit.

To je podstatná informace, která mnohé objasňuje! Na sloupy ji třeba lepit! Zelení ji nezveřejní!

Z. Čábelka 22.2.2017 18:28

Re: Přestaňte šidit.

...... evidentně ani straníkům, že pane Hrbku!

M. Valenta 22.2.2017 8:40

Kdybych byl starostou v obci

na tak krásném místě jako je Modrava, byl bych rád za poslanecký návrh, neboť po jeho přijetí by mé obci hrozilo menší nebezpečí dopadnout jako třeba H. Mísečky v Krkonoších.

M. Prokop 22.2.2017 9:01

Re: Kdybych byl starostou v obci

Zřejmě si pan Schubert víc důvěřuje a důvěřuje i občanům Modravy, že posoudí situaci lépe než pražští aktivisté.

Mimochodem, byl byste za poslanecký návrh vděčný, nebo byste byl rád, že poslanecký návrh je?

A. Alda 22.2.2017 12:20

Neznám H.Mísečky.

Ale znám Modravu. A okolí. Velmi dobře.

A troufám si tvrdit, že i ve vojenském újezdě mají občané víc práv ke správě svého okolí než občané obcí v "národním" parku.

V. Kotas 22.2.2017 13:12

Re: Neznám H.Mísečky.

A co teprve příroda, ve vojenském újezdě, to je paráda !

P. Han 22.2.2017 17:40

Re: Neznám H.Mísečky.

Mám obavu, že jste se pokusil o něco, co jste pokládal za ironii. Ale pokud jste to myslel vážně, měl jste kupodivu pravdu. Prakticky každý vojenský újezd by se dal z fleku prohlásit přírodní rezervací. Tolik vzácných rostlinných i živočišných druhů už jinde těžko najdete.

Z. Čábelka 22.2.2017 18:31

Re: Neznám H.Mísečky.

..... a já přidám: i bez Zelených!

B. Brousková 22.2.2017 19:47

Re: Neznám H.Mísečky.

"Bez Zelených" .!. Patrně se domníváte, že nedotčená příroda ve vojenských újezdech , vznikla a byla opečována a udržována pečlivým hospodařením místních moudrých obyvatel. Ujišťuji vás, že tomu tak nebylo. Ve vojenském újezdu Boletice na Prachaticku, bylo před válkou padesát vesnic.Bohužel německých Zůstaly tuším tři na okraji. V šedesátých letech tam byli vidět kromě vojáků, hlavně Romové, kterým se tehdy ještě říkalo jinak. Ostatní byly rozstříleny dělostřelci a raketýry, rozjezděny tanky a později srovnány se zemí buldozery. Turistům a veřejnosti byl přístup zakázán. Takže pokud je tam dnes jakási "nedotčená příroda", jistě to není zásluhou místních moudrých obyvatel, ale tím, že tam nesměl nikdo kromě armády ani vkročit, a příroda zařídila vše ostatní. To, že tam projely čas od času nějaké tanky naštěstí přírodě, na rozdíl od polí , zahrad a vesnic kupodivu příliš neublížilo. Téměř padesát let zadrátované šumavské hraniční pásmo , kde se střílelo po každém, kdo by se tam chtěl jenom podívat, je to samé v bleděmodrém. Mimochodem, na rakouské straně Šumavy, žádní zelení nikdy neřádili, Národní park tam na rozdíl od Bavorska také není a jeďte se tam podívat jak to tam vypadá. Že by to tam také zavinil Bursík , není příliš pravděpodobné. Doporučuji naopak navštívit rezervaci Bavorský les. Tam mají také přísně bezzásahové pásmo a tuším třicet let jednoho ředitele. A jde to. Bez řvaní a hysterie a sprostých nadával a bonmotů. Ten jejich park je sice menší, ale to je tím, že tam se kupodivu mohlo od války na rozdíl, od nás chodit až k čáře, která oddělovala svět míru a přátelství mezi národy a budování socialismu, od toho normálního světa, kde nebyly dráty pod proudem 3000 voltů a nevraždili se tam lidé , kteří se chtěli podívat jen kousek vedle k sousedům..

V. Kotas 22.2.2017 23:18

Re: Neznám H.Mísečky.

Kdybych chtěl vtipkovat, napsal bych to jinak.

A. Trick 22.2.2017 8:04

Pane starosto,

včera na Radijournálu jste lhal když jste tvrdil, že na Modravě nebudete moci postavit ani domek pro svoji účetní.

Kolik vykuků si zakoupilo na Šumavě pozemky s nadějí, že je "střelí" developerům?

R. Sorge 22.2.2017 8:28

Re: Pane starosto,

Mohu se zeptat - jezdíte na Šumavu či jinam do přírody ?

A pokud ano, jakým způsobem tam trávíte volný čas ?

Nebo máte jen starosti o vykuky ?

J. Schwarz 22.2.2017 8:33

Re: Pane starosto,

Nikam nejezdí a do přírody už vůbec! Proto taky podporuje "přírodu" návštěvníkům nepřístupnou, vyhrazenou jen "aktivistům" a "vjedcům". Je to troll!

R. Sorge 22.2.2017 8:37

Re: Pane starosto,

Nejen "aktivistům" a "vjedcům", ale i "umjelcům" ...

Včera vyšel v Lidových novinách článek "Umělci povstali za ochranu divočiny ..."

M. Prokop 22.2.2017 9:03

Re: Pane starosto,

Na malostranském náměstí bylo asi 50 lidí a kravál z reproduktoru.

P. Lenc 22.2.2017 9:58

Re: Pane starosto,

Jak se začnou angažovat "angažovaní umělci" tak to vždy smrdí hodně levou levotou.

A. Alda 22.2.2017 12:22

Co žvaníte?

Vy jste si zkusil někdy koupit na Šumavě v oblasti Národního parku pozemek ke spekulativním účelům? Nic nevíte a vymýšlíte si. Myslím, že jste darebák.

V. Kotas 22.2.2017 13:14

Re: Co žvaníte?

To jsi přišel pozdě. Na to jsi měl myslet hned po sametu, kupovat pozemek na Šumavě.