24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Brzy dojde na lámání chleba

Mimo pozornost veřejnosti a hlavně ve stínu závažnějších problémů spojených především s migrací proběhlo před několika týdny v Parlamentu České republiky první čtení novely zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Maleček 8.3.2016 6:50

Záchrana Šumavy = zrušení NP

Tak tak, Šumava, až na výjimky fabrika na smrkové dřevo se nikdy neměla stát národním parkem. Její krásy, zbytkové původní porosty a také její vodohospodářský význam plně chránila CHKO s lokálními rezervacemi.

NP si vymysleli místní nenažraní politici, převážně majitelé penzionů, aby značkou NP omámení turisté více plnili jejich kapsy. Ale pak jim NP vyfoukla pražská dřevařská lobby s prý ekologem Bursíkem v čele, aby přes kůrovce zmnožila své zisky. Teď zas dává Šumavu v plen ekoteroristům a pseudovědcům, spíš dojičům dotací Babiš, aby za to dali pokoj jeho páchnoucím fabrikám a ničení zemědělské půdy.

Má-li Šumava přežít coby zalesněné území, je nezbytné neprodleně NP zrušit a na Šumavu vrátit lokální osídlení s péčí o les, pastevectvím, drobnými řemesly a turistikou. Jen místně hospodařící lidé vrátí Šumavě její bývalou krásu a neohrozí její eko a vodohospodářskou funkci.

K. Frauknecht 8.3.2016 7:23

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

Je zajímavé, jak relativně rozumný postoj k problematice, včetně způsobu řešení (byť dnes nerealizovatelného), dokážete totálně zlikvidovat prostředním odstavcem plným slabomyslných konstrukcí.

J. Hruška 8.3.2016 7:48

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

Dobrý den. Správně jste napsal, pane Karle, ten prostřední odstavec je sprosťárna, škoda. Plně se však stavím za zrušení "Národního parku" Šumava. Podle mne je jediný způsob jak zabránit legislativnímu (podle zákona) legálnímu totálnímu zničení Šumavy. Šumavy jako části domova Čechů a bývalého domova Němců. Zdař Bůh. Josef.

F. Vejr 8.3.2016 9:21

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

Zdař Bůh pane Josefe, ten prostřední odstavec je fakt humus. To vidím ač nejsem vůbec horník! Vidím také, že optimální cestou by bylo zrušení ŠNP, ale to je pro ně zatím SCI-FI.

Tak Zdař Bůh (a uhlí si nakopej sám, říká se u nás na Kladně)

P. Maleček 9.3.2016 7:03

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

No, holá pravda bývá často velmi nepěkná věc. Zvlášť pro ty, kteří halí své soukromé zájmy do krásných slovíček o jejich péči o společenské blaho. Což se ve věci zřízení NP Šumava evidentně stalo.

A. Alda 8.3.2016 10:09

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

souhlas

M. Prokop 8.3.2016 9:00

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

Já se ovšem obávám, že ti "místně hospodařící lidé" už na Šumavě neexistují.

Ovšem svěřit Šumavu "melounům" je tragédie.

P. Lenc 8.3.2016 9:15

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

Trocha absurdity.Už někdo v přírodě viděl zelenou Lišku?

V. Říha 8.3.2016 19:49

Re: Záchrana Šumavy = zrušení NP

Mýlíte se, národní park na Šumavě s tzv. bezzásahovým režimem (tehdy ještě tak nenazývaným) prosadili zelenkaví v čele s Moldanem, tehdejším ministrem životního prostředí. (To je člověk, který aktuálně tvrdí, že vliv lesa na vodní režim krajiny je bezvýznamný - viz http://www.sumava21.cz/?c_id=657.) A Pithart na to přistoupil, protože chtěl získat "zelené" body výměnou za rozhodnutí o dostavbě Temelína.

K. Novák 8.3.2016 5:31

Problém je pravděpodobně v tom,

že přirozeně se obnovující les je nestejnoměrně hustý, věkově různorodý a druhově rozmanitý. Vysázená produkční smrková monokultura je mnohem hustší (poskytne vyšší výnos), nevyskytují se v ní "plevelné" dřeviny (nekonkurují, opět vyšší výnos) a je věkové stejnorodá (dá se snadněji skácet velká plocha a všechno dřevo je vhodné k prodeji). Někteří lidé ten přirozený neprodukční les, který nevydělává peníze, prostě neskousnou.

J. Hruška 8.3.2016 7:57

Re: Problém je pravděpodobně v tom,

Produktivní (produkční) dnes vysazovaný les vyprodukuje zisk v podmínkách Šumavy tak za 100 zřejmě až za 200 let. Tak daleko myšlení "podnikatelů" nesahá.

Š. Hašek 8.3.2016 10:23

Re: Problém je pravděpodobně v tom,

Samozřejmě, že o to se tady stále hraje. Divoká příroda je přeci "k ničemu", není zisk, nepotřebuje dotace, nepotřebuje zachraňovat, .........

A televizní reportérka omdlévá z "mrtvých stromů". Ta spoušť! A taky tam může být pro turisty víc blátíčka. Zkráceno.

K. Novák 8.3.2016 11:02

Re: Problém je pravděpodobně v tom,

Sahá. Obmýtní doba smrku je kolem 100 let, na Šumavě pravděpodobně o něco více (průměrný věk je 250 let). S tím musí podnikatelé počítat. Ale "podnikatelé" mají nejspíš na mysli jednak ty současné stojící stromy (v minulosti se v rámci boje proti lýkožroutovi kácely i stromy lýkožroutem nenapadené), které ochranáři chtějí nechat "neužitečně" zetlít, jednak pozemky, které by bylo možné převést na stavební a prodat (rozvoj obcí), udělat na nich sjezdovky (na Smrčině, na Boubíně), golfová hřiště (ve Stožci) ap.

J. Hruška 8.3.2016 16:24

Re: Problém je pravděpodobně v tom,

Dobrý den. Tak postupně. "Nechat zetlít" křížem krážem zpoválené kmeny trvá více jak 50 let a mezi tím jsou z "tlejícího" dřeva vyplavovány všemožné jedovaté zapáchající zplodiny hniloby a plesniviny (včetně oxidů síry) zamořující "životní prostředí". Nemluvě o neschůdnosti a nedostupnosti velikých ploch jak pro lidi tak pro zvěř včetně "chráněných" tetřevů. Pro stojící kůly to platí dvojnásob. Není zde tolik místa na rozbor toho, co způsobí taková "ochrana" vodním režimem. (listopadová blesková povodeň na přítocích Vydry a Otavy). Pokud jde o Smrčinu, dostavte se tam osobně a snad se proberete ze sna o "ochraně" před podnikavci. Na rakouské straně po vykácené a odvezené smrkové monokultuře prospívá buková houština s přeživšími staletými jedlemi, buky a javory. Perfektně upravené sjezdovky poskytují nejen sportovní vyžití sjezdařům, ale i dokonalé výhledy do krajiny turistům, lesními svážnicemi protkaný svah umožňuje přístup člověku i zvěři nejen lanovkou až na vrchol. Slovy "národní park". Zdůrazním PARK. A na české straně za státní hranicí.?? Ostudná smrdutá zněť klád, bezzásahová, zdevastovaná, nemocná, mrtvolným puchem zasažená pustina (divočina?). Osobně prosím kteréhokoli milionáře, zasáhni, vykácej a odvez tu "tlející" mršinu a vybuduj krásný lyžařsko-turistický areál a pro člověka národní klenot "Šumavský národní park". Takový, kde bych mohl vydýchat z plic městskou i uhelnou špínu. Zdař Bůh, Josef.