25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ŠUMAVA: B2B - od Bursíka k Brabcovi

Před deseti lety, v noci z 18. na 19. ledna 2007, řádil orkán Kyrill a jenom v NP Šumava mu padlo za oběť milion stromů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Němec 19.1.2017 17:27

Mlha

A já furt proč je na Šumavě tolik mlhy, a von za to může nějakej Mánek, protože mlží. Že mě to nenapadlo dřív.

Z. Čábelka 19.1.2017 8:47

Re: To by mě zajímalo

Mě se neptejte :o). Šumava patří zeleným a já je jen tady prudím na jejich cestě do zeleného ráje pro všechny. Jen aby bylo mezi námi jasno, tak s tím, že v ČR nebudou lesy přišel zelený p. Rada, protože prý za to mohou globální změny a ne oni :o).

K. Frauknecht 19.1.2017 7:20

Re: Trdlo zelené!

Bavíme se o kůrovcové kalamitě!!

Ráčej číst. Těžili, těžili a zase těžili. Dokonce i "potenciálně rizikovou" hmotu - sněhové zlomy, polomy a pod.

L. Němec 18.1.2017 19:06

Re: To by mě zajímalo

Piánko, pane Čábelka, piánko, rozčilování škodí zdraví. Já jsem se tady z diskuze dozvěděl, že během 20-30 let budou smrkové lesy na Šumavě zničené. Nemohl bych si tam teda příští vánoce grátis ufiknout vánoční stromeček, když to tak jako tak půjde do hajzlu ?

Z. Čábelka 18.1.2017 18:46

Re: To by mě zajímalo

Díky :o), tak ten je alespoň i hezký :o) a dokáže vytvořit les a ne jen hnusnou a špinavou listnatou neprostupnou džungli, kde mrtvolu nenajde nikdo ani za léta :o)

V. Kain 18.1.2017 18:12

Re: O co jde?

Vytěžit,zplundrovat a namastit si kapsy toť program ANO.

P. Han 18.1.2017 18:10

Re: Proč Mánek mlží až lže?

Jděte s těmi svými rychlokvašenými názory do hajzlu. Pan Mánek je odborník, lesák, a má k Šumavě a jejím lesům celoživotní vztah. Narodil se tam a vyrostl tam, jeho táta dělal fořta na Kvildě. To není někdo jako vy, kdo si o tom někde něco přečetl a hned se tváří, že všude byl, všechno viděl a od všeho má klíče.

P. Han 18.1.2017 17:58

Re: To by mě zajímalo

Nejen akát. Smrk pichlák se velmi dobře chytil.

Z. Čábelka 18.1.2017 16:55

Re: O co jde?

S tou vláhou a erozí to máte nějakou mediální inovaci "o). To už jste v tichosti započítali výsledky své práce, že :o). A lidi vám to furt žerou? Vy se dnes opravdu překonáváte. Ještě chvíli a přiznáte všechny přímé důsledky zelené politiky v ČR :o). Je to ale pokrok. To se cení.

Z. Čábelka 18.1.2017 16:40

Re: NP Šumava zrušit, jinak Šumavu Babiš dorazí.

Souhlas

P. Rada 18.1.2017 16:33

Re: O co jde?

Kůrovec by ten les nežral - kdyby ten les nebyl nemocný podobně jak se u Vás pane Prokope množí bílé krvinky když máte někde i třeba skrytý zdravotní problém - zánět...

Dělat s kůrovce viníka je tedy pravidelně o zavádění od problému k jeho důsledku ale příčina zůstává nepojmenována - natož léčena.

Les se může každopádně udržet jen tam, kde bude dost vláhy a naopak step převáží už tam kde se ta hranice zlomí a přitom jde o jevy s hysterezí. Na horách je to o trochu komplikovanější ale i tam to rámcově platí.

Může se tedy spíše stát, že tam kde se les uměle odtěží a jednou už vznikne větrem dál erodovaná holina se les už nevrátí i kdyby byl nakrásně vysázen a zbudou skaliska s travinami ve škvírách. Právě proto je vzlášt ve vrholových partiích náchylných k erozi lepší nechat porost postupné přeměně.

Těžaři však o takové dřevo přijdou a protože tam nahoře bývá zvlášt kvalitní - jdou po něm a o zisk s toho mnohdy jde.

Z. Čábelka 18.1.2017 16:30

Re: O co jde?

Další zelený profesionál :o). Těm šlo vždy jen o židli a pak už jen o hounou.

Z. Čábelka 18.1.2017 16:21

Re: To by mě zajímalo

No pane Rado, taky byste si to po sobě mohl přečíst stejně jako já :o))).

Psát se o tom, to je pravda, opravdu nesmělo, protože komunismus..... Není pravda, že lesy Krušných hor začaly kolabovat až v osmdesátých letech. Katastrofální průser to byl již v polovině lét sedmdesátých. Bohužel nikdo na světě si s tím učině neuměl poradit. Jediné co by možná ještě pomohlo, bylo zastavit veškerý chemický průmysl, energetiku severočeského kraje. Ústav krajinné ekologie AV v Mostě se skromnými prostředky hledal řešení proti hrozící erozi a i těžbou hrozícímu sesuvu úbočí Krušných Hor nouzovou výsatbou dřevin. Hledal ji ve výsatbě i v kandadské Vejmutovky nakonec nejodolnější se ukázal jako z nouze cnost akát. Do severních Čech se sjížděli vědci zabývající se ekologií jako vědou z celého světa. Nevěřili ani na vlastní oči, jak může příroda vlivem emisí dopadnout. Na vás a výsledky vaši práce se už jezdí dívat taky.

Můžete my vysvětlit naznačovanou souvislost asi kyselých dešťů a překyselení vrcholových vod Šumavy a Černého jezera? Lesy Šumavy devadesátých lét byly devastovány kyselými dešti více než Krkonoše o roky dříve? Čím to, že Krkonoše přežily i s tou cizáckou monokulturou? Odkud se ty deště vzaly? Z JET? Z Rakouska :o)? Kde jste to vzal vy? Víte, jak vypadaly lesy na vrcholcích Krušných hor po kyselých deštích?

Z. Čábelka 18.1.2017 15:28

Re: Proč Mánek mlží až lže?

Pane Rado, pan Stráský byl rozumný člověk a ta chemie z dnešního pohledu byla opravdu nejlepším řešením. Dnes si zatleskejte, bio ČISTÝ mrtvý les tu máme "HURÁ" a bez chemie. Tomu říkám vítězství. Ostatně proč to řešíte, vždyť dle vašich předpovědí, hluboké lesy u nás již nebudou. Nebo nás na to už svým dílem užitečné práce předem připravujete?!

M. Prokop 18.1.2017 15:19

Re: To by mě zajímalo

Že vás přetáhnu Mannovou hokejkou, vy jeden "fakte"!

Země nikdy nebyla v "době stability". To je jen sen zelených vyděračů.

M. Prokop 18.1.2017 15:17

Re: O co jde?

Původní les už je pryč.

Mohl by tam být les jemu podobný, ovšem otázka je za jak dlouho a jak.

Cesta nechat kůrovce sežrat současný les a čekat co bude dál se nezdá být příliš perspektivní.

Z. Čábelka 18.1.2017 15:10

Re: Je těžké žít ve státě?

Pane Rado, na mne s dotacema nechoďte. Dotace je podvod socanů všech barev. Každý, kdo je obhajuje je podvodník a zloděj Kdyby jste za něco stáli, tak budete bojovat za zrušení dotací ale to by jste chcípli hlady. Ekologie jako věda fungovala a měla své jasné ukazatele užitečnosti dokud měla svoji ekonomické kritérium a protiváhu. To se vám pro potřebu podvádět a krást ale nehodilo, tak jste zavedli dotační bordel. O energetické zlodějně a tzv. ekologii s vašim zákazem vužívání fungujících zdrojů z jádra mi moc nepovídejte. Uhlí jste do hry vrátili zase jen vy, zelení! Mě je jedno, kdo kolik zkonzumuje. Opravdu si myslíte, že osm miliardářů světa prožere to, co polovina lidstva?! Fakt jim to závidíte? Opravdu si myslíte, že si to odnesou do nebe? Řešte četnost populace lidstva na Zemi. To je jediná a účině řešitelná otázka přežití lidstva, záchrany přírody se stávající civilizací. To je 1. úkol i ekologie, která bude mít výsledky hned po prvních devíti měsících platnosti určitých lidsky smyluplných opatřeních! Ostatní je jen jako drbání si pravého ucha levou rukou!

Karelkarel 18.1.2017 14:19

O co jde?

O co tady vůbec jde? O tu smrkovou plantáž, kterou na Šumavě vysázel jeden ze Schwarzenberků, tak z té nikdy žádný plnohodnotný národní park nebude, každý silnější vítr vždy zlikviduje 10-20 procent porostů. Dokud tam nebude původní les, nebude o čem mluvit!

P. Rada 18.1.2017 14:18

Re: Proč Mánek mlží až lže?

Pokud jde o stranicky řízenou genocidu tak mi napadá, že máte kus pravdy.

Klaus si totiž svého času vybral stranického kolegu Stráského a ten zas Málka co by rád za ODS do senátu ... a tak se tato strana o Šumavu opravdu "zaloužila". Faktickou "genicidu" ledačehos živého zahájil protiprávně např. Srtáský použitím chemie v prvních zonách NPŠ a nezůstalo jen u toho.

P. Rada 18.1.2017 14:09

Re: To by mě zajímalo

Četl jste vůbec odkaz který jste přiložil???

...V létě roku 1983 způsobily letní bouře několik skupin vývratů o celkovém

objemu 31 000 m3, dvě třetiny z toho ležely v nově vyhlášených

„rezervacích“. Po poradách s odborníky učinil opět Hans Eisenmann

přelomové rozhodnutí nezasahovat do přirozených procesů."....

P. Rada 18.1.2017 14:03

Re: To by mě zajímalo

Nevím o jakém "páchání dobra" mluvíte. Fakta o změně planetární teploty jsou třeba zde:

http://www.ncdc.noaa.gov/cag/time-series/global/globe/ocean/ytd/12/1880-2015

Takto geohistoricky anomálně rychá změna teplot nutně navozuje nestabilitu klimatu a tím biosféry. Pro koho je to "dobré" je otázkou suběktivity lidského pohledu. S hlediska úživnosti planety však optimum leží v oblasti ustálení poslední doby meziledové. Právě proto se také naše civilizace mohla tolik rozvinout. Ta doba stablity ale právě končí se všemi důsledky a nezávisle na pojetí "dobra" od pana Prokopa.

P. Rada 18.1.2017 13:53

Re: To by mě zajímalo

To co nazýváte "drzostí" odpovídá sdělení ověřitelných faktům o tomto světě. Ilustuje to jak změna teploty povrchu planety tak změna složení ovzduší, oceánú atd.

Za komunistické totality se o ničení přírodního bohatství např. emisemi s elektráren.... psát nesmělo a jak vidím ta doba některým učarovala. V 80tých letech kdy dosáhly i imise síry maxim lesy doslova kolabovaly pod kyselými dešti. Všechny vrcholové toky Šumavy jsou od té doby mrtvé od překyselení včetně Černého jezera. Toto tamní dřeviny dál nehledě na deklarace o bezzásahovosti spolu s gradující změnou klimatu stresuje. Úhrnná kyselá depozice přitom dodnes poklesla nen na čtvrtinu tehdejších hodnot. Imise oxydů uhlíku přitom celosvětově dál rostou s až nevratnými dopady na biosféru.

Takovéto počiny strop mají! Někdy se tomu říká "limity růstu" - jindy "meze planetární stability". Strop naopak zřejmě nemá lidská pýcha a ignorace faktů. Papír prostě snese všechno - biosféra nikoliv a šlověk je na ní ekonomicky závislejší než si připouští. Měl by jste se proto alespon pokusit si připustit, že si mě s někým jaksi "soudružsky zločinecky" pletete.

P. Rada 18.1.2017 13:38

Re: Je těžké žít ve státě?

Pane Čábelko sdílým Vaše opovržení s ..."přemnoženými a dotacemi hormonálně nadopovanými ekologisty" ... ale všech barev. Pro evropany se to "dopování" projevuje v průměrném příjmu energií s primátních zdrojů zhruba ve stonásobku jejich energie bytostné a kryté především s neobnovitelných zdrojů - tedy na úkor dalším generacím. Příznačné přitom spatřuji, že dominantní celosvětové dotace jdou do fosilních paliiv:

http://oenergetice.cz/zahranicni/oecd-svetovi-lidri-dotuji-fosilni-paliva-az-180-mld-e-rocne/

Přitom jsou ve společnosti navíc tolerovány extrémní excesy kdy jednotlivci konzumují i o několik řádů více jak celospolečenský průměr a tomu obvykle odpovídá i jmění dotyčných:

https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/techto-osm-miliardaru-nashromazdilo-vic-bohatstvi-nez-chudsi-polovina-lidstva-12129

To vše jde posléze opravdu na ... "účet přírody a všech".

Z. Čábelka 18.1.2017 12:48

Re: Předpokládám,

Teda vy máte argumenty!? Zírám. Tak vlastně ono žádná škoda, že. Vy se tou přírodou asi jen živíte.

PS: Co tedy s tou bimasou z polí, když ani ta z lesa se dle vás nevyplatí :o))).

M. Prokop 18.1.2017 12:47

Re:

No, nevím ....

Německo je dnes podstatně "zelenější" než Česko.

U nás se ta zelená verbež dostala do PS jen jednou (naštěstí a i tak napáchali spoustu škod), v Německu tam jsou poslední dobou stále.

M. Prokop 18.1.2017 12:46

Re: To by mě zajímalo

Jasno mu to možná je (můj odhad je, že spíše ne), ale i kdyby, nikdy to nepřizná. Klasický "pachatel dobra".

Z. Čábelka 18.1.2017 12:41

Re: Proč Mánek mlží až lže?

Tak ono to bouchlo, protože se smrčiny přemnožily a zřejmě i politicky znemožnily a vy to korektně teď zachraňujete stranicky řízenou genocidou :o/.

Z. Čábelka 18.1.2017 12:24

Re: To by mě zajímalo

Vaše drzost a lhaní nemá strop! Tak nevýhody té české Šumavy proti rakouské je v množství srážek, vysoušení krajiny, převládajících větrech a dominantním vlivu biosféry? Už se musíte i blbě vymlouvat? Tak už je i vám jasno, že jste vše jen zničili? To co píšete dál, má být vlastně omluvou toho co se díky vám stalo? Takže máme bez zásahový NP bez stromů s tím, že už nepočítáte s obnovením vzrostlého lesního porostu, protože proto? Pane dvorní rado Rado, běžte už i se svými fašounskými soudruhy do pryč! Fakt máte být na co pyšní. Jste sprostý zločinci!

K. Frauknecht 18.1.2017 12:08

Re: To by mě zajímalo

No Němci prostě "bezzásahově" těžili :-)).

http://www.lesprace.cz/casopis-lesnicka-prace-archiv/rocnik-91-2012/lesnicka-prace-c-7-12/narodni-park-bavorsky-les-lesy-lesy-stare-lesy

K. Frauknecht 18.1.2017 12:05

Re: Ale prdlajs.

Moji potomci hluboké lesy uvidí. Tedy, pokud se do přírodních procesů nebudou montovat lidi, který stěží poručí svým větrům natož aby věděli fšechno :-).

No a s tím suchem na Šumavě uvidíme. K dnešku je tam cca 130 l na m2.