23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

STRATEGIE: Salámovou metodou k federalizaci EU

Víte, co to je „salámová metoda“? Je to strategie, při které se dosahuje stanoveného cíle postupnými a relativně nenápadnými kroky. Přičemž lze „krájením koleček salámu“ dospět třeba i k federalizace EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Janotová 24.5.2022 0:23

Proč jsou hasiči silovou složkou? Protože dělají v rámci silových složek tu nutnou záchranářskou složku. Když si vzpomenete např. na povodně (1997, 2002) domníváte se, že by policie nebo armáda samy o sobě byly schopny výkony hasičů nahradit? Jde i o specializované vybavení i o specializovaný výcvik. Až nám tady vypukne např. něco jako v Řecku- obrovské lesní požáry v důsledku enormního sucha, pak jsou vám veškeré diskuse o pojištění na dvě věci. Tehdy šlo o to , zabránit tomu, aby neshořely celé souvislé kusy území -včetně lidí. Tuhle specializovanou složku prostě stát potřebuje, možná ji někde provozují pod hlavičkou policie, to nevím. U nás to má tradici jako hasiči. Proč to předělávat? Protože občas hasiči (pravděpodobně dobrovolní) sundaj kočku nebo vytáhnou koně(moožná i nepojištěného ;-)) spadlého do studny. Zachráněné zvíře a doobrá propagace, co proti tomu máte?

Kdyby tady nebyl základní výzkum hrazený státem, tak už by tu možná dnes nebyl vůbec ŽÁDNÝ výzkum. Po "plyšáku" totiž většina aplikovaného-podnikového zanikla, spolu s tehdejšími socpodniky ...Byl by to tu fajn bantusan...

Měli vědci na řešení Covidu různé názory? Naprosto v pořádku, to jejich role. Až začnou mít názory "správně jednotné" budeme se blížit parametrům severní Koreje...

Jistě, je možné změnit rozložení daní, co bude státní a co obecní, Netvrdím ,že současné rozložení je optimální, ani že se nemá měnit...

J. Vorlický 23.5.2022 21:10

No dobře. Nejde o to, kdo je cikán. Další laciná poznámka (s prominutím).

Proč by hasiči třeba měli být silovou složkou státu? Policie ano. Je snad povinnost státu hasit? Ať si každý majitel toho, co by mohlo shořet, platí pojistku. Stejný princip platí, když majitelem je stát. Ať si to hlídá pojišťovna (může být normální, aby hasiči sundavali kočky se stromů?). Stejně jako řidič, když nemá povinnou pojistku. Stejně tak si nemyslím, že základní výzkum by měl být hrazený státem. Okamžitě se nabízí otázka, co je základní výzkum. Vědců tu máme kopu. Co se jich vyrojilo v prospěch opatření proti covidu! Příslušníci státních složek by asi ve státních volbách volit neměli. Asi jako vedení firmy nemůže být závislé na volbě zaměstnanců.

Je toho více a neříkám, že můj názor je konečný. V podstatě jde o to, že o tom, jak má správně a ekonomicky fungovat stát, rozhodují ve větší a větší míře lidé, kteří nijak nepřispívají k tomu, aby správně fungovat mohl. Státní zaměstnanec je placen státem, obecní obcí. Je třeba to rozlišit. Nechť si obec vybere své daně na placení svých úředníků. Určitě to tak dříve bylo. Stejně jako přestupek byl trestným činem. Vidím to v ČR jako dost zpackané, komunisticko-socialisticko myšlení se musí někde projevit. Ono to bude brzo vidět v celé síle, protože teď tzv. polezou tlusté do tenkých. Až do covidu bylo docela veselo.

J. Janotová 22.5.2022 17:11

Tak to vezmu od konce. Proč "maminy na rodičovské dovolené"? Jednoduše proto, že s dětmi jsou většinou doma maminky, tatínkové jen zřídka -důvody, proč to tak je, nejsou pro tuto diskuzi podstatné.

Důchodci u nás z důchodu žádnou daň z příjmu neplatí, tak proto jsem je uvažovala. Co je na tom laciného? Sama mezi ně už patřím a pěkně bych řvala, kdyby mne chtěl někdo proto zbavit volebního práva.

Vy byste rád viděl cikány a podobné existence bez volebního práva, tady s vámi emoce cloumají. Jenže ono by to po právní stránce asi nebylo jednoduché.( A nemyslím si, že by tihle lidé chodili zrovna masově volit;-) takže mi to žíly fakt nerve) Volební právo u nás mají i vězni..., tak jak byste chtěl zbavit volebního práva lidi netrestané nebo jen za přestupek? Že žijí z dávek? Ale co pak s invalidy, důchodci, maminami na rodičovské...A točíme se opět v kruhu.....

Netuším, proč chcete rozlišovat lidi placené státem a obcí. Jejich platy jdou de facto stejně ze státního rozpočtu a hlavně ani jedni ani druzí k tvorbě HDP skutečně nepřispívají. Učitelé ZŠ jsou placeni státem, provoz škol hradí obce. Provoz SŠ hradí kraje, platy stát. Chtěl byste střední a vysoké školy jen soukromé? Nic proti tomu....

Profesionální hasiči patří mezi silové složky stejně jako armáda a policie. Dobrovolní hasiči dostávají na svou činnost nějaký příspěvek od obcí, podrobnosti neznám.

Ad vědci. Základní výzkum asi musí být hrazený státem (nebo i bohatými sponzory jako v USA), protože aplikovat něco z jeho výsledků se podaří až za X let. A hlavně nikdo NEMŮŽE předem odhadnout, CO z výsledků základního výzkumu bude mít aplikaci v průmyslu.. Fyziku vysokých energií, egyptologii, jazykovědu, filosofii a.j. těžko provozovat jako "aplikovaný výzkum" placený příslušnou fabrikou, že. Otázkou je jestli těch "měkkých" oborů není až příliš, ale když nebudou mít absolventi uplatnění, tak se na ně nebudou zapisovat...

B. Rudolf 22.5.2022 13:21

Ale to přece není brblání, ale upozornění na možnou nemoc. Evropský projekt má velké slabiny a nejde o to, čí je to vina, ale jde o to, jestli se nám nepodaří najít způsob, jak to dělat lépe.

Lékařskou analogií: Projekt EZ má příznaky nemoci. Časté zadýchávání, zmatenost, nesoustředěnost, neefektivní jednání a podobně. Nevíme, zda je to opravdu nemoc ani, zda je to nemoc vážná. Ale, pokud to nemoc je, pak je namístě hledat diagnózu a na jením základě stanovit léčbu a pokusit se o ni.

Čím je nemoc způsobena, má význam pouze v tom smyslu, že samotná léčba bez zmírnění příčiny nemusí stačit.

Z. Velínský 22.5.2022 0:57

Salámovou metodu teď nejlépe uplatňuje Rusko na Ukrajině. I paní autorka si už zvykla, že agresor se svojí armádou operuje na území cizího státu, že je tam kvůli tomu válka, že tam tolik lidí umírá a přichází o všechno, co měli. Každý rozumný člověk zná pořadí důležitosti věcí, které se musí vyřešit. Ti nerozumní pořadí neznají a zabývají se něčím, co je až někde desáté vzadu.

P. Dvořák 21.5.2022 19:18

A kdo tu EU vlastně tvoří? Nejsme to všichni my, co tam jsme? A naše zástupce do evropských struktur volí kdo? Např. tam byl s. Ransdorf, s. Mach, s. Konečná ... A jestli je to všude stejné, tak jak to má fungovat?

Obávám se, že naše vlast má to nejmenší právo proti něčemu brblat. ;-D

Z. Koutecký 21.5.2022 13:14

To byl sen nejen Adolfa, nýbrž třeba i Churchilla a dalších, ovšem každý z nich si představoval, že vládnoucí silou ve sjednocené Evropě bude jeho stát. Bruselský spolek není výjimkou. Jedním z důvodů, proč Británie z toho spolku odešla bylo, že proti Německu a Francii neměla naději prosadit se do čela budoucího jednotného evropského státu a užívat si benefity z toho plynoucí.

Z. Koutecký 21.5.2022 12:27

Dnes se již prosazuje názor, že tady nebylo v té době tak zle, jak se dosud psalo.

J. Vorlický 21.5.2022 11:48

Je s tím třeba něco udělat. Netvrdím, že zrovna já znám celou odpověď. Ale přiznal jsem, že to nelze řešit týden před volbami.

Když čtu, kolik lidí píšete, že je placeno státem, napadá mne, zda takových není příliš - i to může být důvod současných problémů. Psal jsem zaměstnanců, ne lidí ve státní službě. Pak je třeba vědět, kdo je vlastně placen státem, a kdo obcí. Připadá mi, že to nerozlišujete. Nic proti nikomu - ale proč třeba hasiči mají být státní zaměstnanci? Nebo proč vědci? Armáda, policie, celníci, finanční úřad, justice jsou nutnou složkou v moderním státě (netvrdím, že v současném množství), ale hasič, vědec, lidé placení obcemi, krajem, atd??? Potom, učitele základních škol bych určitě nechal jako státem placené, ale další školy, již nepovinné? Proč? Toto všechno je třeba v klidu rozebrat a posoudit - a to se tady vůbec neděje.

Nadává se na cikány a na jiné lidi, že beztrestně ničí, kradou a dostávají peníze zadarmo a přitom nikdo se neptá, proč jim to (řekněme, že je to pravda) naším právním řádem umožňujeme? Právním řádem, který vámi popsaní právní vědci, jako státní zaměstnanci vymysleli a udržují v provozu??

Lacině, s prominutím, a obecně se oháníte důchodci. Ten měl před důchodem dost času, aby se staral (jak jsem měl na mysli). I teď jako důchodce má však právo volit. Obecně důchodci nejdou žádní ,,chudáčkové" .

A konečně maminy s malými dětmi. Nezmiňujete otce, byť je prokazatelně známo, že bez otce se mamina děcka nedočká. Proč nepíšete , maminy a tátové ́? Váš projev mi připadá více emotivní než rozumový - a s tím se daleko nedostaneme!!

T. Hraj 21.5.2022 8:38

Technikálie okolo 1000Kč v obálce jsou jistě řešitelné. V tom problém není.

A prodej hlasů je úplata za volbu určité konkrétní strany. To je něco úplně jiného. A je to samozřejmě nelegální.

B. Rudolf 21.5.2022 5:57

Čím dál tím víc mi připadá, že Evropská unie je projektem lidí odtržených od skutečného života, kteří pomocí byrokratických metod budují monstrum.

Přitom fungující Evropský projekt bychom opravdu potřebovali, ale rozhodování v něm by mělo být průhlednější tedy i více demokratický a měl by fungovat efektivněji.

J. Janotová 21.5.2022 0:14

No, já bych i značné procento poslanců nechala s chutí "lehce poškodit" ,na konci jejich mandátu - vymácháním v koši ve Vltavě (jistě znáte středověkou pověst...) :-)

" Zaměstnanci by právo volit měli automaticky". I lidé placení státem? Nejste sám se sebou ve sporu?( za 1. republiky např. nemohli volit příslušníci armády, policie, celníci, u zaměstnanců "berňáku"(dnešní finanční úřady) si nejsem jistá.)). Co byste tedy dělal dnes s učiteli, vědci ,zdravotníky ze státem (kraji, městy) řízených zařízení, hasiči, atd.

ÁNO, "mohli by se více snažit", zejména důchodci, že a maminy, které jsou doma s s malými dětmi ( jsem konzervativní- do 3 let doma a až pak je školka velice užitečná) . VŠ studenti jsou samostatnou kapitolou.

P. Pruner 20.5.2022 23:35

Památníky nám připomínají doby minulé. Je to milá zpráva, že i Brusel vidí další osud svého centralizačního projektu tímto způsobem....

Jinak pěkný článek autorky.

J. Vorlický 20.5.2022 22:29

Dobře, nepoškozený poslanec je legrační, přiznávám. (kolik z nich asi by to potom o sobě mohli říci, ne??)

Tu daň bych považoval jako důkaz, že plátce je aktivně a zodpovědně zapojen do chodu společnosti. Nemusí být nijak vysoká. A potom, psal jsem, že zaměstnanci by právo volit měli automaticky. Pochopitelně praktický systém nelze vymyslet a zprovoznit týden před volbami.

Pak, aby žádný úředník nemohl do ničeho zasahovat, výše daně by byla stanovená zákonem - tedy žádné prováděcí nebo metodické pokyny. Chápu, že pro ČR by to byl nezvyk, nicméně jinak nelze zabránit ouřední šikaně. Ve skutečné demokracii žádný úředník není oprávněn samovolně zpřísňovat povinnosti (jak uvádíte), a rozhodně žádný občan nemá povinnost se takovému úřednímu zpřísňování podřídit,čl.2 (4) Ústavy.

Konečně, nemyslím, že nevoličům by zbývala jen možnost držet hubu a krok. Naopak, mohli by se více snažit. Všeobecné hlasovací právo nemůže v důsledku znamenat, že mám právo jen brát, aniž bych měl povinnost - v mezích svých schopností - přispívat; to myslím vyplývá z logiky věci.

Z. Lapil 20.5.2022 20:01

A to ještě nevíte, že věc nemusíte vrátit nepoškozenou, ale "s opotřebením odpovídajícímu obvyklému užívání" 😀.

Z. Lapil 20.5.2022 19:50

V klidu, jestli to bude podobně jako s eurobankovkami, tak to bude definovány podstavec a na něm někdo, kdo bude někomu téměř, ale ne zcela úplně nepodobný. Ideálně na tom nebude poznat, je-li to chlap nebo ženská.

V. Církva 20.5.2022 19:41

Jo ta byla pro království České a markrabství Moravské požehnáním. Proti takové EU určitě nejsem.

V. Církva 20.5.2022 19:39

Jo poslední odstavec to shrnuje přesně. Taky bych proti EU nebyl, kdyby....

J. Jurax 20.5.2022 18:17

Pak je to na nás - prarodičích ... :-)

J. Jurax 20.5.2022 18:15

Vtipálku ... světová velmoc s někým jako paní z Leyenu v čele ... grýndýlově zelená ... :-)))

J. Jurax 20.5.2022 18:12

Provokatére :-)))

J. Jurax 20.5.2022 18:08

Ehm ... to byl bývalý ministr obrany USA James Forrestal. Dosáhl hodnosti poručíka US NAVY. Trpěl depresemi. Co křičel, když padal, není známo.

Ověřujte si, co píšete ... :-)

J. Jurax 20.5.2022 18:01

Rudy Kovanda do toho výčtu nepatří ... nebyl blbec ... :-)

J. Jurax 20.5.2022 17:53

Ehm ... obrana, když EU brání obraně hranic před nájezdy nelegálních ekonomických migrantů ... a vůbec, dát těm blbečkům z brusele vojáčky na hraní je neobyčejně špatný nápad - stýská se Vám po internacionální pomoci?

Finance ani omylem, euro je katastrofa pro některé státy už teď.

Zahraniční politika taky ne - co je dobré pro Německo a Francii, nemusí být dobré pro nás. A mimoto EU už teď podporuje palestinské teroristy. A nechává je mluvit v putovním cirkuse.

A rozhodně se necítím být euroobčanem, byť jsem bohužel občanem EU. Jsem občanem státu, jež je bohužel už jen gubernií čtvrté říše zvané EU.

Nechť vláda věcí tvých do tvých rukou se navrátí, lide český ...

J. Jurax 20.5.2022 17:36

Nebyl.

Účast u voleb by byla stoprocentní, procento platných hlasů bych si tipnul menší než dvacet procent ...

T. Kučera 20.5.2022 17:29

No, my ze taky euroobcani. Ale já na federaci vidím jenom servis pro státy, které na některé věci samy nestačí, a vytvoří si proto na to společnou platformu. Minimální federace je společná obrana, finance a zahraniční politika. Howgh, domluvl jsem.

J. Jurax 20.5.2022 17:24

No, princip kdo platí (daně), ten poroučí, není až tak zavrženíhodný. A váha hlasu přímo úměrná výši daní během posledních x let ...

J. Jurax 20.5.2022 17:17

Jo.

Leč všeobecné volební právo je lehce zneužitelné taky, ovšem metody jsou jiné. Vidíme to všude kolem v přímém přenosu.

J. Jurax 20.5.2022 17:12

EU k tomu musí vydat povolení a prováděcí předpisy. Aby byl ordnung. Tedy kromě islámu, tam si to netroufne - muslimové řežou hlavy ...

J. Jurax 20.5.2022 17:09

Může. Lidský mozek je schopen neuvěřitelných peachovin ...