25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

STÁTNÍ SPRÁVA: Politici chtějí úředníky víc držet pod krkem

Státní správa by měla fungovat nezávisle na politice. Není tím myšleno, že by si úředníci měli dělat, co chtějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 13.6.2018 18:28

Re: Vždycky jsem

Samospráva je politika, jak v obcích tak krajích.

M. Mikulec 13.6.2018 13:41

Vždycky jsem

věděla, že samospráva má být nezávislá na politice. Samospráva musí dělat kroky, které nepodléhají schvalování z Brusele nebo Prahy. O státní správě to nevím.

K. Janyška 13.6.2018 10:20

Re: Vlády mají být jen údržbářskými četami správně nastaveného

Proto mistr Hayek navrhuje demarchii, která zařídí institucionálně a institucionální vládu jediného práva pravého, práva evolučního, soukromého, které řídí lidský svět ve skutečnosti a které máme všichni v myslích odmalička, kdy jsme ho nasáli od rodičů a okolí. Má výhradně zákazový charakter.

Není pravda, že má platit - lid si to přeje, ať to má. Lid je totiž obří skupina v této věci nevzdělanců, která neví o soustavě používané demokracie nic, vůbec nic. Zato je plně řízen a to 24 hodin denně, právě právem soukromým.

Demarchie je popsána plně v Hayekově světovém majstrštyku Právo, zákonodárství a svoboda a spočívá v tom, že Senát je navolený coby zástupce ročníků, ne politických stran. Ty by měly do Senátu zákaz vstupu stejně jako dnes ho mají jednotlivci do sněmovny. Dosáhlo by se tak potřebného mentálního obsazení, coby vyhledavače tzv. práva právníků v mnohdy až zločinných blafech, které mu pošle sněmovna. Senát by měl samozřejmě vyšší kompetence, než ona a systému by prakticky vládl.

Ve spořádaném lidském světě totiž platí: Zatímco se nám zdá, že jsme ve svých životech vedeni svými zájmy, není tomu tak. Plně nás ovládá, pokud nejsme krimonogenní nebo mentálně postižení, mínění o tom co je správné. A tímto míněním důsledky z plnění našich zájmů nejprve testujeme a pak se teprve rozhodneme o jejich realizaci. A správa věcí veřejných, které dnes říkáme demokracie, musí této vazbě odpovída a být její analogií.

Samozřejmě, tato 400 stránková publikace věc popisuje do takové hloubky a souvislostí, že je velmi složité se v ní vyznat.

K. Janyška 13.6.2018 10:20

Vlády mají být jen údržbářskými četami správně nastaveného

státu. Řeč musí tedy být o tom, co to správně nastaveý stát je.

A na to nemáte nikdo. Nikdo neznáte kompozitivní teorii a tak jen mlátíte prázdnou slámu, včetně autora... Dzp.

--------------------------------------------------------------

DEMARCHIE.

Znovu a znovu se ukazuje jakým omylem je používaný model tzv. liberální většinové demokracie. Přivádí k moci i zločince a lidi všelijak nehodné. Nemohu v této souvislosti neuvést to, že Babiš měl v roce 2013 majetek 40 miliard a dnes, po 4 letém ministrování financí, má 88 miliard. Čert prostě kálí, až mi z té slušnosti je zle, na větší hromadu, jak se říká, když se mu dokonce pomůže, tak ještě víc..

J. Chaloupka 13.6.2018 10:00

Státní správa by měla především fungovat, a ne být

odkladištěm použitých straníků.