29.3.2024 | Svátek má Taťána


STÁT: Sčítat a očkovat

30.3.2021

Už rok nás zahrnují průběžná data. Každý den přináší čísla nakažených, hospitalizovaných i zemřelých. A zároveň nyní začalo tradiční Sčítání lidu, domů a bytů, opírající se o dotazování obyvatel. Tu monstrakci organizuje stát každých deset let. Má dávné kořeny. Vždyť i Ježíš se narodil v Betlémě, kam se rodina odebrala kvůli Římany organizovanému cenzu. A i když se letos můžeme sečítat i na webu, stát stále spoléhá na tradiční formuláře. Což vyvolává otázky.

Proč v digitální době, kdy stát i globální IT firmy o nás vědí skoro vše, nelze využít údaje z průběžných registrů obyvatel? Proč stát nemá registry v takovém stavu, aby si mohl – jak to již učinilo Dánsko, Finsko, Švédsko, Norsko, Rakousko, Švýcarsko či Slovinsko – tradiční formulářové sčítání ušetřit?

Doba pandemie a plošného očkování k tomu nabízí svůj argument. Obecně se ví, že světovým lídrem ve vakcinaci proti covidu je Izrael (teď oznámil, že druhou dávku již dostala polovina obyvatel). Ví se, že Izrael s předstihem objednal ještě neschválené vakcíny, nešetřil, je značně digitalizovaný a má obyvatelstvo trénované na rizikové situace. Méně se zdůrazňuje, že těží i z průběžných registrů obyvatel. Že očkování organizuje tamní VZP, jak bychom řekli u nás.

Pandemie nahrává konspirátorům i „mašíblům“. Těm, kteří v trasování, testování, uzávěrách, očkování, registrech obyvatel i cenzech vidí ďábla, Orwella a Velkého bratra, Huxleyho a konec civilizace. Fakt, že v očkování uspěly státy s průběžnými registry obyvatel (zejména zdravotními), fakt, že právě tyto státy už vyrážejí na cestu návratu k normálu, by mohl přispět k tomu, že posílí argument pro užití průběžných registrů i pro cenzy.

LN 28.3.2021