Neviditelný pes

STAN: Pane Rakušane, vaše omluva je bezcenná

26.7.2022

Staronový předseda STAN Vít Rakušan se nechal znovu zvolit předsedou hnutí v podmínkách, kdy na hnutí STAN, respektive jeho členy, vyplavaly skandály v Praze i v celostátní politice.

Všechno se velmi urychlilo po vypuknutí kauzy „Hlubuček“. Již před touto kauzou ale bylo zjištěno, že europoslanec Stanislav Polčák uzavřel „zajímavé“ dohody se zástupci obcí v okolí Vrbětic a za milionové částky nabízel záruku toho, že obce v okolí Vrbětic dostanou od státu finanční kompenzace. Polčák se nakonec odměny vzdal, a nakonec i jeho „spolupracovníci“ v této kauze zůstali bez odměny..

Kauza „Hlubuček“ je velmi podrobně rozebrána například zde. Policie ve středu (15.6.2022- poznámka autora) provedla razii na pražském magistrátu a v dopravním podniku (DPP). Přichystala obvinění celkem pro 13 lidí. Zatím jich dopadla pouze 11, dva důležití aktéři v době policejní akce pobývali v zahraničí. Skupina složená z politiků, manažerů i lobbistů roky měla manipulovat s hospodařením DPP. Podívejte se, kdo měl mít v případu jakou roli......Jedním z hlavních aktérů kauzy je pražský politik STAN Petr Hlubuček. Bezprostředně po odhalení kauzy mu bylo pozastaveno členství ve straně.

Tato kauza způsobila i další odchody politiků STAN – týká se ministra školství Petra Gazdíka a již jednou zmiňovaného europoslance Polčáka. Gazdík rezignoval na funkci ministra školství, Polčák již není členem hnutí STAN.

Korupční aféra STAN mi připomněla jinou, už zřejmě dávnou zapomenutou kauzu ODS z poloviny devadesátých let. Jedná se o kauzu fiktivních sponzorů ODS Lajos Bács a Radjiv M. Sinha – Wikipedie . Tato aféra vedla k tak zvanému „Sarajevskému atentátu“, kdy se několik významných členů ODS rozhodlo vystoupit proti premiérovi Václavu Klausovi, který v té době pobýval v Sarajevu. I Klausovi se podobně jako Rakušanovi podařilo na prosincovém kongresu ODS roku 1997 obhájit pozici předsedy ODS, jeho protivníci z ODS odešli a založili Unii svobody. ODS však byla významně oslabena a Klausova druhá vláda padla a byla vystřídána prvním úřednickým kabinetem Petra Tošovského.

I hnutí STAN, které se nikdy „nebálo“ tvrdě kritizovat korupci, tak narazilo na své praktické mantinely. Podle známého přísloví, že pod svícnem bývá největší tma, se STAN dlouho dařilo hrát hru politického hnutí bez korupčního pozadí. Jak konstatoval dokonce i další člen STAN Farský, STAN se „podařilo“ během půl roku dohnat a předehnat všechny doposud známé korupční kauzy dalších českých stran.

Vít Rakušan a jeho hnutí se sice může tvářit, že „on nic, on muzikant“, ale punc korupce už STAN nikdo neodpáře. Jak jsem již napsal, pokud Rakušan tvrdí, že nic nevěděl, je buď hlupák nebo lhář. A v žádném případě to není dobrá kvalifikace pro vládní angažmá.

A nový ministr školství, který nahradil Gazdíka, Vladimír Balaš, přišel se „zajímavou ideou“, aby škola začínala „o hodinu později“. Tento nápad údajně delegáti STAN odmítli, ale tím se jenom prokazuje, že Balaš je opět muž „na svém místě“.

Z výše uvedeného proto považuji Rakušanovu omluvu voličům za zcela bezcennou záležitost. Ostatně, opět jen konstatuji, že koncept hnutí STAN – mít zastupitele v obcích, krajích a v parlamentu v jedné osobě, je podhoubím pro korupci a „jánabráchismus“. Uvítal bych proto, aby STAN v nadcházejících volbách nejen že oslabilo, ale pokud možno natolik výrazně, aby jeho vliv na celostátní politiku klesl nejlépe na nulu.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek