25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Na okraj aféry Dozimetr

Valí se to na nás ze všech stran. Hlubuček, Gazdík, Rakušan. V tom jedna sebevražda. Vazební stíhání. Souběžně další odsouzení Ratha. V čase minulém i přítomném: korupční aféry napříč politickým spektrem. Provázejí nás od obnovení demokracie jako nežádoucí průvodní jev tržní ekonomiky. Že nás nemohly minout, ví každý, kdo zná Bibli. Píše se v ní o nich. Nepřímo, ale pravdivě. I o jejích aktérech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 25.6.2022 12:12

Ano, jsme v tom bahně až po uši. Odkud se to bahno však bere? Vyvěrá z prazákladu našeho politického systému, z volné soutěže politických stran, z čl. 5 ústavy. Pokud se toho článku nezbavíme a stále budeme tolerovat absolutní moc politických stran nad občany státu, budeme zanedlouho v tom bahně nikoliv po uši, ale nad uši.

P. Diviš 25.6.2022 17:38

Máte tam pořád tu vaši základní chybu: Absolutní moc politických stran nad občany státu je vaše fikce.

M. Hartmann 25.6.2022 22:45

Ale není to fikce, pane. A když si na jednu stranu vah přihodíte třeba p. Rychetského, pak je "naše" bábovička už skvěle upečena.

Asi tolik.

P. Čech 26.6.2022 8:16

To ovšem jedincům, zaslepeným ideologiemi politických stran nikdy nevysvětlíte. Oni to nechtějí slyšet a rozhodně to nechtějí chápat. Bohužel takoví lidé nám, ostatní naprosté většině vládnou. Vše jako důsledek čl, 5 v souvislosti s čl. 18, odst.1 ústavy. Ústavy ČR, kterou vypracovali a spolu s komunisty v roce 1992 i schválili "bývalí" komunisté.

P. Diviš 26.6.2022 8:29

Pokud byste byl v naprosté většině, už se to mohlo dávno změnit, třeba k oblíbenému švýcarskému modelu. Nezměnilo, takže nejste.

P. Čech 26.6.2022 8:49

"Se" to změnit nemohlo. Musel by to někdo konkrétní změnit. Třeba občané pomocí revoluce. Jiným způsobem to občané proti vůli politických stran a hnutí změnit nemohou, protože jim v tom brání čl. 18, odst.3 ústavy. Volební systém podle zásad poměrného zastoupení totiž lidem nedovoluje prosazovat jejich většinovou vůli. Pod pojmem "většinová vůle" mám na mysli přání a požadavky nadpolovičního počtu občanů.

P. Diviš 26.6.2022 18:14

No a jelikož to občani nezměnili, revolučně, volbami, jakkoliv, tak to mají "na salámu" a vaše většina je jen vaše fikce.

P. Diviš 26.6.2022 8:27

Je.

Rychecký mi není nijak sympatický, ale nechává mne dost klidného.

P. Čech 26.6.2022 8:36

Mně není vůbec sympatický a ani mne klidným nenechává. Obrátil jsem se totiž na Ústavní soud ve věci neustáleho denodenního porušování ústavního poslaneckého slibu poslanců, kteří dokonce i veřejně prohlašují, že hlasují v souladu s usneseními svých politických stran a rozhodně ne podle čl. 23, odst.3 ústavy. Pan Rychetský mi osobně odpověděl, že já, občan ČR se nemám co obracet na ústavní soud přímo. Mohu tak učinit jen prostřednictvím advokáta. To je mi teda "demokracie"! Občan nemá právo se obracet na "demokratickou" moc soudní! Tak je tomu u nás téměř se vším. A právě proto neustále tvrdím, že u nás žádná demokracie není.

M. Hartmann 30.6.2022 10:30

No, to že ausgerechnet vás to nechává v klidu, ještě neznamená, že máte automaticky pravdu a ten správný názor. Rozumní vidí, že bohužel k obrovské škodě naší vlasti a ke škodě zdravého rozumu, nemáte pro svůj hanebný postoj žádný argument. Podívejte se prosím s odstupem času, jak moc nám všem uškodil. Jakpak se vám ta pětidemolice, kterou velkoryse nastartoval, ve světle nejčerstvějších sviňáren líbí dnes?

P. Čech 26.6.2022 8:13

Pokud nevidíte dnes a denně jednu zásadní věc a tou je naprosto evidentní ovládání orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní politickými stranami a hnutími jako výsledek "volné soutěže těchto stran a hnutí podle čl. 5 ústavy, potom jste nevidomý, pane Diviši. Na tomto je totiž postaven náš a nejen náš politický systém. Je sice nazýván nějakou parlamentní demokracií, což je ovšem navýsost drzá lež. Demokracie je totiž "demos kratos" vláda občanů a nikoliv vláda a moc politických stran nad občany.

P. Diviš 26.6.2022 8:31

Demos kratos prostě má nějaký systém, jak tuto vládu vykonávat. Ten náš, a jak píšete jinde, nejen náš, používá mimo jiné strany a hnutí. Jako prostředek.

P. Čech 26.6.2022 8:57

Demos kratos znamená , přesně přeloženo, vládu občanů. To m.j. znamená, že občané musí mít ve svých rukách přímo nástroj, pomocí něhož tuto svou vládu vykonávají. Třeba obecné referendum , ničím a nikým neomezené a nebo všeobčanské hlasování, jehož výsledky musí být obecně závazné. Naši občané nic takového ve svých rukách nemají, ikdyž se o tom ústava zmiňuje. Politické strany a hnutí u nás nejsou žádným prostředkem, ale vládnoucí silou. Zejména proto, že volební zákon káže a diktuje občanům, že nesmí volit své zástupce, ale jen a právě politické strany a hnutí. Tyto ovšem zástupci občanů obecně nejsou a ani být nemohou. Zatupují totiž jen své členy a příznivce, jakých je u nás v případech jednotlivých stran a hnutí maximálně desetina obyvatel.

R. Toman 25.6.2022 11:21

Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina. Modifikované heslo TGM "Nebát se, a krást".:-/

J. Zákola 25.6.2022 10:02

Víte co je komické? No to, že nejčiští, jak slovo Boží, jsou Komunisté. Protože, pro ten jejich název strany, s nimi nikdo nechce nic mít, tak jim nikdo žádné peníze nenabízí. Takže ti jsou opravdu nezkorumpovatelní. ;-D

P. Hák 25.6.2022 9:58

Hm. Takže když má průšvih Babiš, může za to Babiš. Když má průšvih STAN, mohou za to hloupí (post)komunističtí Češi, ale STAN vlastně ani moc ne. A kdo na aféru STANu upozorní, nechal se opít koblihou. Už je mi to jasné. Ještě že máme naše objektivní žurnalisty, jinak bychom mohli tápat!

S. Sedlák 25.6.2022 10:55

Demagogu.

M. Hartmann 25.6.2022 23:17

Sám sobě odpovídat nemusíte, není to povinné.

O. Kaucký 25.6.2022 17:44

Máte pravdu, také mě ta zvláštní autorova logika zaskočila. Američtí politici říkají, je to gauner, ale náš gauner.

P. Hák 26.6.2022 11:26

Náš gauner... ehm, myslíte nejmenovaného diskutujícího? :-)

Vážněji: ta míra zaslepenosti u jinak zřejmě inteligentních lidí mne také zaráží. Přijde mi, že snad i vědomě nechtějí něco vědět.

M. Šejna 25.6.2022 9:11

Ani pravdoláskař Stejskal nepochopil rozdíl mezi kauzami Babiše a kauzami politiků STAN. Tak mu to vysvětlím já:

Babišův dotační podvod se stal před tím, než vstoupil do politiky. Kdyby nevstoupil, nikoho by ta dotace nezajímala. Dokonce i teď po mnoha letech vyšetřování mu státní zástupce navrhuje jen podmínku. Ale klidně to může skončit zproštěním že všech obvinění.

Politikové STAN měli před vstupem do politiky holou zadnici. Vstoupili do politiky proto, aby mohli vydělávat miliony na korupci. Někteří jsou teď ve vazbě, protože pokud se jim vina prokáže, skončí v kriminálu na několik let podobně, jako Rath.

L. Severa 25.6.2022 9:36

Trochu divný názor. Myslím, že Babišovi žádný podvod nedokáží, ovšem pokud ano, tak pak vůbec neměl do politiky vstupovat. Podle Vaší logiky by na příklad zloděj nebo vrah mohl vstoupit do politiky když ten zločin spáchal ještě před vstupem.

M. Šejna 25.6.2022 10:22

Nepochopil jste ani Vy.

Babiš není vyšetřován za korupci a braní uplatků. Je vyšetřován za dotační podvod. Navíc ten podvod vznikl až ve chvíli, když Čapí hnízdo pohltil Agrofert. Kdyby toto neudělal, byla by dotace zcela bez chyb.

Trestný čin politiků STAN je kategorii dr.Ratha. Ten se tehdy také vzdal funkce ministra, takže podle pravdoláskařů projevil politickou kulturu. ;-D

J. Kalina 26.6.2022 1:22

máte to popletené. Slyšel jsem v TV několik poslanců říci, že pokud by Babiš nevstoupil do politiky, tak by to ČHnízdo nikoho nezajímalo, tak jako nikoho nezajímají desítky jiných o kterých ani muk. A v tom je ta největší hrůza a pokrytectví celé té kampaně. Nikdo třeba pořádně nerozebral ani situaci kolem bývalého Valašského krále. Kdyby polívka dělal do politiky, omazali by mu to kolem huby.

V. Pavelka 26.6.2022 17:59

V podmínkách dotace , je že dotovaná firma ,může vstoupit do většího celku po pěti letech , tedy do své matky ? Další , podmínka která je neupřesněna je malá a střední firma , velikosti nejsou určeny ? Pokud by to bylo trestné, tak by to byl "precedent" pro stovky Firem které by byly trestně stíhány v celé EU ! A to si nikdo nedovolí ! Proto Babiš , jasně odpovídá že je nevinej ! Všechno má právně v pořádku . Určitě Čapák konzultoval s dobrými právníky ! Nechtělo se mi věřit že by odborník jeho formátu, sbastlil nějakou upatlanou dotaci a ohrozil Investici v ve stovkách milionů !Dozorující zástupci v praze , to před pár lety shodili se stolu ! Nebýt politické stasronové obědnávky , Srágory Nejvyšího st. Zástupce Zemana !!!!;-( Zbabělce který vypadl z krámu a nesplách za sebou , byl by už konec [>-]

S. Sedlák 25.6.2022 10:33

Máte-li potřebu uvádět rozdíly, tak já tam vidím ještě mnoho jiných, než jen to, že Babiš udělal tu nejznámější lumpárnu, když byl ještě mimo politiku. Především on mimo politiku nikdy nebyl, protože díky korupci politiků mu mohly projít všechny ty zlodějny a lumpárny při získávání majetku. Začalo to Petrimexem, Lovochemií, Unipetrolem atd. Do politiky vstoupil až když mu ODS přestala jít na ruku. Co to provázelo ví snad všichni. Z pozice MF a premiéra v lumpárnách pokračoval, jako třeba bylo prodloužení lití biosložek do paliv, dluhopisy, které by normálnímu smrtelníkovi FÚ hodil na hlavu atd.

Nevím, co se se Stanařskou kauzou stane, ale prozatím víme, že nejvyšším zasaženým z politiků je náměstek primátora a ministr školství, který se s někým potkával. Žádné konkrétní důkazy nejsou a smrdí to stejně, jako Šlachtových 50kg zlata a 150 milionů na hotovosti. Do brněnské Stoky byly zapleteny špičky ANO včetně prvního místopředsedy a dlouhodobého Babišova pacholka na špinavou práci a prokázané úplatky v desítkách milionů.

A. Renjascu 25.6.2022 10:43

Tak Švanchula z ANO (kdysi ODS) byl tuším odsouzen na 9,5 roku a Babiš zrušil celou místní organizaci ANO.

Jinak samozřejmě je to s politikou v ČR - a nejen zde - dost zoufalý.

S. Sedlák 25.6.2022 10:53

o tom, že byl Śvachula v ODS jen lhal Babiš. Nikdy tam nebyl.

Babiš zrušil místní organizaci, ale Faltýnek, který to kočíroval zůstal mimo. Zázrak!?

A. Renjascu 25.6.2022 11:22

Máte pravdu, šlo o Jiřího Hosa a ne o Švanchulu. A Faltýnek? Tak samozřejmě pokud jsou důkazy, tak je třeba aby soud jednal... jsem všemi deseti pro to, aby každý úplatkář a mafián byl odsouzen.

https://domaci.hn.cz/c1-66877000-ods-tvrdila-ze-stihany-politik-ze-stoky-neni-jejim-clenem-vede-ale-jednu-z-nejvetsich-brnenskych-bunek

M. Šejna 25.6.2022 10:54

Už jste podal trestní oznámení na Babiše pro trestný čin uplácení politiků a úředníků?

Koukám, že máte plný šuplík důkazů, takže konejte, protože to je vaše občanská povinnost.

A nebo spíš jen plácáte neověřené lži.