25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

SOUD: Předstižně ke kauze Čapí hnízdo

Od 12. září 2022 se Městský soud v Praze bude po celý týden zabývat obžalobou proti Andreji Babišovi a Janě Nagyové kvůli údajnému dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů evropské unie. Díky osobě Andreje Babiše se případ těší nezasloužené pozornosti, soustředěné pouze na něho, zatímco osud paní spoluobžalované nikoho nevzrušuje. Je možné, že příslušníci „hnutí Antibabiš“ přijdou před soudní budovu vyřvat si domnělou spravedlnost, ve skutečnosti porušení práva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Šír 13.9.2022 18:32

To je neuvěřitelné čtení. Pan Jemelík se zcela pomátl na rozumu. Zcela mu unikají základní fakta. Např. oceňuje, že Babiš nevyužil své ohromné moci k zastavení soudního řízení. Připomínám že onen dotační podvod se stal v roce 2008, tedy před 14 lety, vyšetřuje se 7 let, tedy za vlády onoho Babiše. Hlavní je ale, že před soudem nestojí obyčejný smrtelník, jenž je silně podezřelý z dotačního podvodu (z holého výčtu sledu událostí je naprosto zřejmé, že to podvod byl), ale předseda vlády této země, stojící v čele "protikorupčního" hnutí.

M. Hoblík 13.9.2022 7:56

Posílat Babiše do vězení by bylo neúčelné, zbytečné! Jako Al Capone by řídil podvodné čachry i z cely. Musí Babiš skončit jako Jánošík...?

P. Brecík 12.9.2022 21:40

Vůbec netvrdím, že Babiš je lilie. JEN mu to poradili jeho nejlepší právníci a drželi se přísně tehdejších zákonů. Takže to dopadne - jako předešlé kauzy Babiš !!

J. Černý 12.9.2022 19:15

Rakušanová Policie byla zase před soudní budovou nečinná.

H. Ulrychová 12.9.2022 18:42

No nevím, mám takový dojem, že autor článku má jako laik, jak o sobě píše, naprosto jasno a za spravedlivý považuje pouze ten výsledek soudu, který řekne, že je Babiš nevinný. Nepopírám, že to může nastat, při jeho konexích je to dokonce pravděpodobné.

J. Černý 12.9.2022 19:19

Jistě víte, že žádosti o dotace se posuzují a kontrolují. V době podání žádosti byl Středočeský krajský úřad v rukou ODS a byl plný pracovitych modrých ptáků. Hejtmanem byl snad Bendl z ODS. Ten kdo rozhoduje o poskytnutí dotace není zodpovědný? Ani ten co její průběh kontroluje?

Pokud soudíme Babiše, proč nesoudime tisíce podobných případů?

H. Ulrychová 12.9.2022 19:27

Zodpovědný je ten, kdo podává žádost a k tomu všechny možné dokumenty a ručí za jejich pravost. Úředník, který to posuzuje. nemá žádné pravomoci to nějak ověřovat. A pokud víte o podobných případech, dejte podnět policii, ať to prošetří.

Ale ono je to celkem jedno, ať si s tím poradí soud.

J. Pavelka 13.9.2022 11:29

Rozdělit firmu na menší , aby dosáhla na dotace, na menší nebo založit menší za účelem dosáhnutí na dotace je skutečně běžná praxe...Je to sice podvod, ale je otázka, zda je to podvod ve smyslu trestního práva...

A. Šír 13.9.2022 18:27

My máme tisíce ministrů financí, posléze premiérů, kteří získávali podvodně dotace?

J. Ticháček 12.9.2022 20:12

Já také nevím.

Mám pocit, že jste v tuto chvíli narazila na hranice svého vzdělání a vědomostní.

Jde o slova laik, a také amatér. Ta slova mají pro většinu lidí víceméně podobný význam. Často jsou používána jako synonyma. Amatér je někdo, kdo danou činnost dělá z lásky. Ze záliby. Máme tu amatérské sportovce, umělce, jiné amatéry. O výsledcích činností které vykonávají ve svém volném čase lze mít jisté pochybnosti, ale všichni víme, že spousta amatérů je schopna dosáhnout vysledků takových, že profesionálové kulí očka. Ale takové výsledky už nás přivádějí k druhému slovu. A náhle zjišťujeme, že rozdíl mezi amatérem, mezi obecným vnímáním pojmu ‚laik’ a mezi skutečným významem toho slova je dosti značným. V hovorové češtině je to slovo vnímáno jako označení někoho, kdo o tom fakt nemá páru. Jenže ta hovorová čeština má svá úskalí. Nějak se stalo, že ‚mrtě’ je synonymem pro ‚hodně’ nebo ještě více, i když původní význam je opačný. Něco co nestojí na zmínku. Znamená to stéblo.

A pak máme ty úspěšné amatéry. V mnoha oblastech je jejich úspěch založen na velmi profesionalních základech. A jak jsem naznačil, amatér se mění v laika. Skutečný význam toho slova je totiž jednoduchý. Laikem je člověk, který se je v oboru vzdělán, obor ovládá, je schopen do problematiky odborně zasáhnout, ale není profesionálem toho oboru. Takže laikem v případě soudního jednání je i člověk s právním vzděláním, jehož se kauza netýká. Za laika se označí profesor medicíny z fakulty, byť ověnčen akademickými tituly z poloviny světa v každém případě , kdy se na něho obrátí sousedka s problémem své babičky.

To slovo má svůj přesný význam. A to, že se pan Jemelík představí jako laik neznamená, že tomu nerozumí. On to slovo používá v jeho skutecném významu. Oboru opravdu rozumí. Jen v tomto případě je laikem. Ale nikoliv amatérem.

O. Seliger 12.9.2022 15:53

Je nabílední, že kdyby mělo bude líp spravedlivě, procent pouze 2,5 nebyl by jeho šéf nikdy hnán i před unijní hanby kůl. Jemu ne, ale nám poctivejm demo dříčům už dlouhých 30let patří těch procent nejmíň 2x 30! ! ! Za naši pravdu, za naše zásluhy, za to o čem nikdo neví a ani netuší! !!

F. Kusák 12.9.2022 15:04

Der Dieb schreit fang den Dieb

P. Brich 12.9.2022 14:24

„Ať si Blažek zamete před vlastním prahem.“ Chvilkaři přivezli před soud klec pro Babiše, ministr to kritizuje | Domov | Lidovky.cz

Psům psí smrt!! Jsou to nejspíš potomci přadlen, tavičů, údernic a úderníků ... Jablko obvykle nepadá daleko od stromu!!

L. Beneš 12.9.2022 14:32

Blbci se mohou projevovat jen jako blbci.

J. Minarčík 12.9.2022 14:40

Některé fanatiky by měli taky preventivně přimknout,aspoň do blázince,že p.BRICH!

J. Vlček 12.9.2022 14:48

Máte pravdu, pane Minarčíku, rozhodně by to neuškodilo věci. :-)

J. Vlček 12.9.2022 14:44

Reminiscence na padesátá léta. ;-€

J. Krejčová 12.9.2022 13:08

Na právníka si hrát nebudu. Pro mě je zajímavé, kdo žádost o dotaci přijal, kontroloval, přiznal a podepsal. Zaměřila bych se na tento proces a hledala systém v přiznávání dotací kontrolou podobných schválených dotací a zejména jejich využití.

Též je známo, že Kalousek poslal na Čapí hnízdo auditory a ti neshledali žádné pochybení.

Soudnictví a právničina jsou podivné disciplíny.

K. Křivan 12.9.2022 13:31

Většina juristů jsou jen "zločinci v taláru". Nejen ti "plzenští".

P. Čech 12.9.2022 14:50

Podivné disciplíny z nich dělají politici, zástupci politických stran a ne občanů.Diletantští poslanci, kteří zákony projednávají a schvalují. Diletanti, kteří povětšinou "vystudovali" práva v Plzni.

J. Ticháček 12.9.2022 18:46

To zaměření už tady bylo. Většina odborníků na problematiku soudila, že celá ta sranda proběhla v souladu se všemi tehdy platnými zákony a jinými předpisy. Od té doby probíhá snaha toho Babiše odsoudit za to, že mu ty zákony pomohly k levné investici. Využívá se k tomu zajímavý prostředek. To, že v EU je možno v určitých situacích použít i zákony jiné země. Začalo to francouzským zákonem, který se pokoušel bránit tomu, aby část velké firmy byla osamostatněna, pobrala dotace a vrátila se zpět. I když něco podobného platilo i u nás. Ta část musela být samostatná dost dlouho před právem na takové dotace, a po jejich obdržení musela být samostatnou jednotkou ještě tusím osm let. (Možná šest, nechci kecat, dohledávat to, nahlížím pouze do své paměti.) Francouzi tenkrát řesili jiný problém, tedy osamostatnění firmy, dotace a okamžitý návrat zpět do mateřského lůna. To u nás nešlo, a přesto byl princip toho zákona, který vešel v platnost až rok po čapáku, a který v nějaké podobě nakonec převzala EU, uplatněn na Babiše. Skutková podstata Babišovy kauzy je vlastně trochu zmatená. Žalobce jej viní z toho, že postupoval podle zákona, i když by se svým majetkem na ten zákon mohl kašlat a dotace nevyužít, a zároveň se žaloba dovolává toho, že zákonodárce, a zároveň EU po pár letech zjistili, že dotační pravidla jimi stanovená jsou pro srandu kralíkům.

V podstatě (vynecháme-li z toho jednoho Babiše, vlastně politika Babiše) jde o stejnou srandu, jako když si chlapi na vesnici občas pro zábavu zahrají fotbálek šest na šest. A někdy se stane, že se přidá chlápek, který tam má chalupu. Jenže se živí v Barceloně, Mnichově, nebo kde fotbalem. Bude platit gól, který dal? Na který nahrál? Nebo, když si uvědomíme výkonnostní rozdíl a praxi, bude faulem jakýkoliv jeho kontakt s míčem?

J. Krejčová 12.9.2022 19:57

Zajímavé. Zejména to o použití zákonů jiné země v rámci EU. Řekla bych, že právní stát se vyznačuje, mimo jiné, předvídatelností rozsudku. Jinak díky za info.

J. Soukup 12.9.2022 13:06

Na to, že jsem proti " kradnutí", nemusím být fanatický " AntiBabiš" 😉

M. Šejna 12.9.2022 13:08

A co ten Babiš ukradl?

R. Polášek 12.9.2022 13:23

Spáchal strašnou věc, neoligarchoidním politikům ukradl na dvě volební období koryta. ;-D;-D Ti po tyto dvě volební období mohli krást jen mnohem obtížněji a vůbec měli problém bohatnout.;-D

K. Křivan 12.9.2022 13:34

No jó, to máte pravdu ! A navíc nepatří do kliky těch pokrokovejch, uvědomělejch, bruselskejch gaunerů a zmetků.

J. Vlček 12.9.2022 14:18

To ovšem panu kovboji Soukupovi jako na potvoru uniklo. ;-D

M. Mařák 12.9.2022 12:40

Nezapomínat na skutečnost, že v zemi s vyspělou politickou kulturou, jako jsou země od nás na západ, by trestně stíhaný politik okamžitě rezignoval na své funkce.

EU First!

P. Molík 12.9.2022 12:46

Tam, na západ od našich hranic, probíhá postupný úpadek zatím vyspělé evropské civilizace. Tam se razantně prosazují zelení prikázčici a další nestvůry, které jsou morálně prohnilým plodem budování bruselské diktatury.

J. Vlček 12.9.2022 14:14

Ano, to je podle pana Mařáka vyspělá politická kultura. ;-D