18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

SNĚMOVNA: Legislativní nouze?

Pro přesnost si připomeňme příslušné ustanovení zákona o jednacím řádu poslanecké sněmovny: Za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody, vyhlásí předseda Sněmovny na návrh vlády stav legislativní nouze na určitou dobu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Šebková 2.3.2023 16:05

Ohrožení práv a svobod a svobod občanů, ohrožení bezpečnosti státu a možnost velkých hospodářských škod - to vše činnost Fialovy vlády splňuje v plném rozsahu. Hanebné je, že pro udržení moci dokáže sáhnout ke stavu legislativní nouze, aby se daňové zákony nemohly projednávat standardním způsobem.

O. M. 2.3.2023 11:50

"A propos, když důchodová anti-valorizační reforma tolik pospíchá, proč se nezačala schvalovat již v létě nebo aspoň na podzim 2022?"

Vtip je v tom, že tehdy (zvláště v létě) se ještě nevědělo, že se celková inflace TOLIK utrhne a že z toho plynoucí valorizační smršť bude TAKOVÝ průšvih, takže problém nebyl TAK akutní. Čistší by samozřejmě bylo, kdyby se novela projednávala v normálním režimu a platila až od příštího roku, ovšem ta červnová valorizace znamená zásek nejen do letošního rozpočtu, ale i do všech budoucích.

O. M. 2.3.2023 11:42

Pane, nechápete význam slova "nebo"?

P. Brich 1.3.2023 22:38

"... když jsem se dozvěděl o stavu legislativní nouze, který vyhlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Markéta Pekarová Adamová na žádost Fialovy vlády."

Má pravdu, krasavice inteligentní!! Jinak by nezbylo na tanky a stíhačřky!![UA]

J. Vávra 1.3.2023 22:48

Však to je v pořádku, když jsou za rohem debilové Russáci.

J. Ráž 1.3.2023 18:54

Pro přímo absurdní jednání o změně zákona při stavu legislativní nouze spatřuji jeden z těchto důvodů:

a) buď se čekalo na to, až si podle současně platného valorizačního klíče valorizují své platy ústavní činitelé a pak se teprve vláda pustí do valorizace důchodů, což je aspekt absence morálky členů vlády

nebo b) je to důsledek odborně nepochopitelného jednání ministra financí Stanjury, který jednak neinformoval včas vládu o rozpočtové hrozbě, kterou mimořádná valorizace důchodů bezesporu je a vláda tak nepředložila už vloni návrh na úpravu valorizačního klíče k projednání do Sněmovny a následně "zapomněl" zařadit předpokládané výdaje na tuto valorizaci do rozpočtu na rok 2023, což je aspekt špatného managementu pana premiéra a také důsledek pokračujícího řetězení pochybení financí Stanjury

Obojí není pro vládu dobrou vizitkou.

J. Jurax 1.3.2023 17:38

Ehm ... "Za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody, vyhlásí předseda Sněmovny na návrh vlády stav legislativní nouze na určitou dobu", cituje pan autor ústavu, aby se vzápětí rozhořčil, že nenalézá ohrožení základních práv a svobod.

Nuže, podmínky pro vyhlášení stavu legislativní nouze taxativně vyjmenované jsou spojeny spojkou "nebo", nikoliv "a zároveň", nebo jak my vzdělanci a bývalí programátoři říkáme OR, nikoliv AND.

Znamená to, že ku vyhlášení stavu legislativní nouze postačí splnění alespoň jedné podmínky, netřeba splnění všech.

Autor buď zapomněl logiku, a/nebo je demagog točící se na podmínce omezení svobod zde očividně nesmyslné a nesplněné, aby se mohl oprávněně rozhořčit. Na stávající stav by nanejvýš pasovala podmínka třetí - kdy státu hrozí značné hospodářské škody - a to by ještě mohlo být předmětem diskuze.

Naopak lze plně souhlasit s tvrzením autora, pročže důchodová anti-valorizační reforma, když tolik pospíchá, se nezačala schvalovat již v létě nebo aspoň na podzim 2022? No protože vyčůraná politika - byloť vlastně před komunálními, senátními a pak prezidentskými volbami a tohle by holt nasralo voliče. Politická potřeba - abychom neprohráli volby a nepřišli o obročí, pašalíky a koryta - má v očích politiků vždy větší váhu než potřeba státu, jenž mají za povinnost řádně spravovat.

Takže stav legislativní nouze je další vyčůranost vyhlášená jedině kvůli sice pochopitelné, leč neoddiskutovatelně vyčůrané politické taktice naší pětikolky.

P. Diviš 1.3.2023 21:19

Dodám jednu okolnost, která je možná - netvrdím, že k ní došlo: K tomu řádnému spravování je nutné zůstat u vlády. Motivace zůstat u koryta je obvyklejší, ale i ta druhá je možná a taky to může být kombinované.

P. Brich 1.3.2023 22:40

O tom ale vůbec není řeč, protože Babiš!!

M. Stanovský 1.3.2023 15:40

Nejdřív prošustrujou peníze - resp. vykašlou se na zákon a nepočítají s povinnou valorizací. A peníze chtějí vzít těm nejzranitelnějším, tj. penzistům, kteří své úspory už dávno věnovali paní Inflaci a kteří si z poloviny nemohou přivydělat.

Potom prošustrujou termín, aby se stihl zákon schválit a vyhlašují stav nouze.

Teda, já jsem taky penzista, mám něco našetřeno, nevyhazuju si z kopýtka a chápu, že inflace požrala, co mohla, takže ve státním rozpočtu prachy nejsou. Ale proč mi mají na to vzít každoročně 10.000?

Proč ne každému poloviční částku? Inflací trpíme všichni!

M. Stanovský 1.3.2023 15:41

Ale ještě furt lepší, než za Bureše.

J. Jurax 1.3.2023 18:31

Možná a zatím ... :-(

V. Petr 1.3.2023 20:40

Ale kdepak. Není nic horšího, než Slepenec!

P. Diviš 1.3.2023 15:43

Proti inflaci jsou lepší investice, než úspory, to jen tak mimochodem.

A penzisté nejsou nejzranitelnější, tedy pokud některý z nich nebydlí sám ve čtyřpokojovém pronajatém bytě, nebo to není bývalý OSVČ, který si platil minimální důchodové pojistné a neinvestoval.

Mladé rodiny, pokud není některý jejich člen špičkový pracovník, jsou na tom hůř, těm se mzdy nevalorizují podle inflace, jako důchodcům.

V. Petr 1.3.2023 20:43

No, někde jsem četl, kolik důchodců má důchod přes 50000 nebo i přes 40000 měsíčně. Bylo to hodně malé procento, resp pod jedno procento. 40000 je přitom PRŮMĚRNÝ plat!

P. Molík 1.3.2023 13:24

Nouze, zejména časová, nepochybně je-existuje pro představitele nejzhoubnějšího establishmentu v dějinách naší republiky, protože se naši stávající vládní činitelé a jejich kumpáni nestačili ještě napakovat podle svých představ. Čas kvapí a naše Markéta a mnozí další zlotřilci ze stávajících nejvyšších mocenských struktur nemají svá privátní bankovní konta naplněna podle svých obludných představ.

J. Vávra 1.3.2023 14:20

Vy už to nepijte ani ředěný. Tolik nabubřelých keců v pár větách se jen tak nevidí. Co teda byla Burešova vláda lokajů z politické divize Agrofertu a kámošů Lihoše Zemana za přihlížení Mikiny Hamáčká posílajícího ČSSD do hrobu? Kdo poslal stát na řeckou trajektorii za potlesku pitomců jako Vy? Burešova vláda byla příkladné nezodpovědná k budoucnosti státu a Vy ještě budete nasazovat na tuto vládu, která ten rozvrat veřejných rozpočtů v době krize má překonávat a dávat dohromady v době, kdy si společnost zvykla na mejdan na dluh a realita se ji nesmí říci, protože všichni nezodpovědní ječí jak o závod. Vy jste příklad.

V. Petr 1.3.2023 15:31

Pitomost! Finanční krizi zavinil Slepenec svou podporou grýndýlu! Tím nastal raketový růst cen elektřiny a ten nastartoval inflaci.

P. Diviš 1.3.2023 15:40

Vy o ekonomice a financích zřejmě moc nevíte, tak to nahrazujete báchorkami.

GreenDeal je maximálně škodlivý, to jo, ale nezpůsobuje strukturální nerovnováhu, která je v českém rozpočtu už dlouho.

J. Vávra 1.3.2023 15:49

Myslíte, že tomuto suchému reálnému konstatování tady bude někdo chtít rozumět? Většině tady stačí nadávat na pětikoalici, aniž by věděli o čem plácají a jen se potřebují stádně družit.

V. Petr 1.3.2023 20:45

Ta strukturální nerovnováha ovšem nebránila Babišovi v tom, aby před kovidem nehospodařil s VYROVNANÝM rozpočtem.

J. Vávra 1.3.2023 23:07

Měl naspořeno od Kalouska, byla konjunktura a přesto pak dokázal všechno prožrat a vybrat kasu i s vyškrabováním všech rezerv, že málem prorazil dno, jak v kase hrabal a ještě pak udělat mega dluh, který nikdo nepřekonal. "Krizový manažer"! ;-D Jo krizi tu on vyvolat uměl, to je pravda, mírotvorce jeden.

Z. Lapil 1.3.2023 17:34

Promiňte mi moji francouzštinu, ale co to melete? Nebo jste opravdu zapomněl, kdy začaly zásadní dotace do fotovoltaických lánů? Kdy začalo povinné přidávání řepkového oleje do nafty a benzínu, což, račte si uvědomit, zdražuje jejich cenu u pumpy o několik desítek haléřů? Kdy začaly emisní povolenky?

Proboha člověče, trochu se zamyslete, než něco napíšete, takhle opravdu vypadáte jako prolhaný demagog.

Ne že by Green deal za nic nemohl, ale opravdu je tu s námi MNOHEM déle, než Fialova vláda. Dokonce i než předchozí Babišova. Jenom to chce nenechat se splést tím, že jméno dostal relativně nedávno.

J. Jurax 1.3.2023 18:28

Nejen slepenec podporuje grýndýl. Za nás je podepsal Babiš.

Vládnou nám zelení magoři pod kuratelou EU devastující energetiku a průmysl.

J. Majzlík 1.3.2023 22:37

Právě o tom základním problému, že se postupně ukazuje, jací jsou v Bruselu hospodáři a odborníci na řešení uměle vyvolané energetické krize se ve veřejném prostoru mlčí. Pokud se tohle tabu neprolomí, nemůžeme se pohnout z místa.

P. Diviš 1.3.2023 15:38

S panem Molíkem je sranda, barvitým jazykem a emocemi aktualizuje Rudé právo.

J. Jurax 1.3.2023 18:30

Zas na druhé straně když pomineme emotivní vyjadřování, občas nemá tak docela nepravdu.

J. Vávra 1.3.2023 13:12

To je zase žvástů najednou puristicky zákony ctící sebranky rudochů, antisystémových trotlů a koblihářů, kteří na ně zvysoka kašlali, když posílali za minulých osm let stát řeckou cestou zadlužování do pekla. Všem musí být přece jasné, že zdravý rozum říká, že spirála zvyšujících se nákladů na důchody je neudržitelná a že v průběžný důchodový systém je založený na mezigenerační solidaritě, která ovšem v tuto chvíli vyžaduje solidaritu i od důchodců, kteří jsou jedinou skupinou, které je inflace kompenzovaná v plné výši, když aktivně pracujícím reálné příjmy klesají. ANO a sebranka z SPD jen vidí příležitost, jak nahnat politické body a tak se předvádí, Japonský Moravák do morku kostí blije do mikrofonů 7 hodin bludů a podpásovek, Dlužena a Vondráček zdatně sekundují a zdravý rozum jde spát. Jen idiot si může myslet, že to omezení zadlužování nebude bolet a mělo by bolet všechny přiměřeně stejně. Tato vláda ví, jakou nehynoucí nenávist si v minulosti u blbců vysloužil Kalousek svým zodpovědným přístupem k rozpočtu a tak za krize je opatrnější, ale někde začít musí a stejně si vysluhuje i u tak zřejmé věci jekot nezodpovědných, kterým je jedno, že po nich přijde potopa. K tomu se přidávají pisálci jako autor - purista.

J. Rybník 1.3.2023 14:23

Ani článek v Ruďasu Ztroskotanci a samozvanci neměl v sobě tolik jedu a nenávisti, jaký jste nakydal vy, človíčku frustrovaný8-o

J. Vávra 1.3.2023 15:15

Já a frustrovaný?! Spokojený důchodce! Co faktického byste mi vyčetl? Pokud tedy textu rozumíte...