Neviditelný pes

SNĚMOVÁNÍ: Kompromis

1.3.2023

Vláda spadla do … (ba)h-na. Úterý ve Sněmovně ukázalo jasně, že je v něm až po uši. Nechci radit, jak z toho ven. Nepřísluší mi to ani se mě na to nikdo neptá. Ale zajímá mě to. Už jen z toho důvodu, že po úrazu patřím do skupiny bezprostředně zainteresovaných.

Nehodlám se v tom zbytečně přehrabovat, tj. např. řešit ve zdejších krajích oblíbenou otázku: kdo za to může? Ovšem musím přiznat, že postup vlády mi v obecné rovině hodně konvenuje – alespoň v tom nejdůležitějším. Současnou situaci považuji opravdu za ohrožení země.

Ne kvůli valorizaci důchodů, to je ve srovnání s válkou doslova „za dveřmi“ v mých očích skutečně pouhá prkotina, která rozhodně nestojí vůbec za řeč. Natož za rozpravu v Parlamentu. Nicméně opozice má jiný názor, a tak jsme svědky toho „pinožení“. Je to její právo, zaplaťpámbů…

Tak nezbývá než se z toho dostat. Východisko bych doporučil hledat mimo uplatňování principu „kdo z koho“. A to z jednoduchého důvodu: vítěz dnes (v otázce kolem navýšení důchodů) se může zítra snadno stát poraženým. V zájmu obou stran by proto mělo být se takovému riziku vyhnout velkým obloukem.

Cestu by jim k tomu mohly otevřít ústupky. Jako první a nejjednodušší se vládě nabízí obětovat datum 21. března. Cena takového kroku je snadno vyčíslitelná. Stálo by to sice miliardy Kč, takže z hlediska rozpočtu nesporně bolestně citelné. Ale umožnilo by to udržet dané téma v intencích politické diskuse i nadále.

Jen by v ní už nezacláněly odkazy na ústavně nepřijatelnou retroaktivitu. Naopak, v perspektivě by zůstal jen stav a vývoj státního rozpočtu. Což by měla zohlednit také opozice, která se chce dostat sama co nejdříve k moci. A s ní přichází mj. i zodpovědnost za finance země. Takže shoda zájmů se jeví být nesporná.

Navíc by valorizace důchodů mohla následně fakticky zprůchodnit i další témata, která jsou v dané souvislosti stále palčivější: počínaje důchodovou reformou a konče podporami pro sociálně slabší skupiny obyvatel. Nebo obráceně, to už by záleželo jenom na dalším vývoji a přístupu hlavních aktérů.

I v tomto ohledu platí, že to odpovídá zájmu všech zúčastněných. Ale zkušenosti mě nutí dodat, že je to nejspíš příliš iluzorní řešení. Ovšem určitě by stálo za zamyšlení, alespoň těch povolaných…



zpět na článek